Nasıl Kaşif Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hepimizin içinde bir parça kaşif vardır. İster mahallenizi keşfetmek isteyin, ister bunu kariyeriniz haline getirin, her şey sizin elinizin altında. Sırt çantanızı hazırlamaktan bir sonraki projenize fon bulmaya kadar, dünya ayaklarınızın altında. Haydi gidelim!

Adımlar

Amatör Olarak Keşfetmek

  1. adım 1 keşfetmek için bir alan bulun.1Keşfetmek için bir alan bulun. Bu evinizdeki gizli bir kapı, orman, patika ya da sadece mahalleniz olabilir. En 'normal' yerlerde bile her zaman bulunacak yeni şeyler vardır.
    • Maceracı mı hissediyorsunuz? Dünya keşifleriniz için neler sunuyor? Dağlara, ormana ya da ormana yakın bir yerde mi yaşıyorsunuz? Mümkünse, bu haritalanmamış bölgeye gidin - sadece her farklı arazinin sunduğu özel engellere hazırlıklı olduğunuzdan emin olun!
  2. adım 2 tüm eşyalarınızı bir sırt çantasına koyun.2Her şeyinizi bir sırt çantasına koyun. Bir su şişesi, birkaç atıştırmalık, bir defter ve kalem, bir el feneri, bir pusula ve özel geziniz için yararlı olabilecek başka her şeye ihtiyacınız olacak. Daha fazla fikir 'İhtiyacınız Olan Şeyler' bölümünde listelenecektir!
    • Yine, her gezi farklı şeyler gerektirir. Bütün bir hafta sonu kamp yapacaksanız, kamp malzemelerine, bir çadıra ve yeterli miktarda yiyecek ve suya ihtiyacınız olacaktır. Sadece bir öğleden sonra için gidiyorsanız, çok daha hafif seyahat edebilirsiniz.
    • Sırt çantanızı doğru şekilde taktığınızdan emin olun - keşfin yarısında sırtınızı incitmek istemezsiniz! Çok ağır da olmamalıdır. Onu taşırken daha azını getirmiş olmayı dileyecek, sadece sizi yavaşlattığını fark edeceksiniz.
  3. adım 3 bir arkadaşınızı davet edin.3Bir arkadaşınızı davet edin. İkinci bir kişinin olması kendinizi daha güvende hissetmenize yardımcı olacaktır ''ve'' ikiniz birbirinize yardım edebilirsiniz - iki çift göz iki kat daha güçlüdür (ve iki kat daha hızlıdır). Ayrıca ağaçlara tırmanmak, gözcülük yapmak ya da sadece notları ve yönleri takip etmek için bir çift ele daha ihtiyacınız olabilir.
    • Bu arkadaşın da sizin kadar maceracı olduğundan emin olun. Yükseklikten, böceklerden korkan ya da sadece kıyafetlerini kirletmek istemeyen biri sizi yavaşlatabilir!
    • Üç veya dört kişi de iyidir, ancak sadece eğlence için keşif yapıyorsanız, muhtemelen çok büyük bir parti istemezsiniz. Dörtten fazla kişiye ulaştığınızda, herkesi aynı sayfada tutmak bir angarya haline gelir.
  4. adım 4 keşfettiğiniz yere uygun kıyafetler giyin.4Keşif yaptığınız yere uygun kıyafetler giyin. Arka bahçenizdeki ormana mı tırmanıyorsunuz? Çamurdan geçmek ve bacaklarınızı çalı ve dikenlerden korumak için pantolon ve tenis ayakkabısı isteyeceksiniz. Sahili mi keşfediyorsunuz? Kum için bot getirin ve güneş kremini unutmayın!
    • Arkadaşınızın da ne giymesi gerektiğini bildiğinden emin olun! Hazırlıklı olmadıkları için perişan olurlarsa suçu size atabilirler.
  5. adım 5 gerekirse, keşfedeceğiniz bölgenin bir haritasına sahip olun.5Gerekirse, keşfettiğiniz bölgenin bir haritasına sahip olun. İsteyeceğiniz son şey kaybolmak ve maceranızı acil bir duruma dönüştürmektir. Ayrıca nerede bulunduğunuzu da görmek isteyeceksiniz. Bu şekilde, geri döndüğünüzde tam olarak nerede olduğunuzu ve ne gördüğünüzü söyleyebilecek ve harika deneyiminizi yeniden yaratmak istediğinizde adımlarınızı takip edebileceksiniz.
    • Bölgenin bir haritası yoksa, kendinizinkini yapın! Eğlencelidir ve kendinizi gerçek bir kaşif gibi hissetmenizi sağlar. Kâğıt üzerinde halihazırda haritası bulunan bir alanın haritasını, ekstra detaylar ekleyerek ya da güncel değilse haritayı düzelterek kendiniz de yapabilirsiniz.
  6. adım 6 çevreniz hakkında bilgi edinin.6Çevreniz hakkında bilgi edinin. Neyin normal olduğunu, neyin olmadığını ve Doğa Ana'nın size hangi işaretleri verdiğini bilmek iyi bir fikirdir. Yıldız takımyıldızları, bitkiler, hava durumu işaretleri hakkında bilgi edinin ve her zaman kafanızda bir pusula bulundurun. Yabancı bir ülkeye ilk kez gittiğinizi düşünün. Önceden araştırma yaptıysanız çok daha iyi durumda olursunuz!
    • Bu, özellikle zehirli sarmaşık veya ayı izleri gibi şeyler söz konusu olduğunda önemlidir. Zamanlama doğru olduğunda 'Geri dönelim!' diyebilmeniz gerekir. Keşif tehlikeli olabilir ve ne kadar çok bilgiye sahip olursanız o kadar iyi olur.
  7. adım 7 kampı kurun.7Kamp kurun. Daha fazla zamanınız olduğunda keşif yapmak daha eğlencelidir. Mümkünse, 'keşif karargahı' diyebileceğiniz bir yer seçin. Eğer geceleyebiliyorsanız, harika! Çadırınızı görünür hayvan tüneklerinden uzakta, güzel, sağlam ve düz bir yere kurun. Oradan, aşağıdaki faaliyetlerden birkaçını düşünün:
    • Hayvan takibi
    • Bitki, hayvan ve böcek tanımlama
    • Kaya ve arazi çalışmaları
    • Fosil veya eski kalıntılar için kazı yapmak

Profesyonel Kaşif Olmak

  1. adım 1 okuyun, çalışın ve diğer insanlarla konuşun.1Okuyun, çalışın ve diğer insanlarla konuşun. Bir kaşif olmak istediğinizi bilmek yeterli değildir. Dışarıda nelerin keşfedilmeye ihtiyacı olduğunu bilmeniz gerekir. Küçük mavi mermerimizde sizi bekleyen tüm fırsatları kafanızda canlandırmak için egzotik, kullanılmayan topraklar hakkında kitaplar okuyun. Coğrafya ve diğer kültürler hakkında bilgi edinin. Diğer insanlarla deneyimleri ve ilginç buldukları yerler hakkında konuşun. Ne kadar çok şey bilirseniz, tam olarak ne yapmak istediğinizi o kadar iyi bilir ve bunu yapmaya o kadar hazır olursunuz.
    • Profesyonel düzeyde keşfetmek sadece keşfetmekle ilgili değildir - bu, dünya bilgisine ekleyecek bir şey bulmakla ilgilidir. Üzerinde çalışmak istediğiniz başka bir fikre ihtiyacınız var. Araştırma mı sunmak istiyorsunuz? Bir kitap mı yazmak istiyorsunuz? Araştırmanızı yapmak bu fikri geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 bir proje üzerinde karar kılın.2Bir proje üzerinde karar kılın. Tüm bu okuma ve çalışma boşuna değil - artık dışarıda neler olduğuna dair iyi bir fikriniz olduğuna göre, keşfetmek istediğiniz yeri seçmeniz gerekecek. Sibirya'nın kıştan zarar görmüş nehirleri mi? Güney Afrika'daki Nagas halkının tozlu kulübeleri mi? Dahası, bu projeyle ne yapmak istiyorsunuz? Afrikalı kabileler için yeni bir sulama projesi mi olacak? Yoksa kutup ikliminde yaşam üzerine bir roman mı olacak?
    • Projeniz ne kadar benzersiz ve ilginç olursa, başlamak da o kadar kolay olacaktır. Keşif sona erdiğinde, hala tamamlamanız gereken bu çalışma olacak - ve onu tamamlarken seyahatlerinizi yeniden yaşayabileceksiniz.
  3. adım 3 projenizi sponsorlara sunun.3Projenizi sponsorlara sunun. Basitçe söylemek gerekirse, keşif yapmak paraya mal olur. Kovalar dolusu para, özellikle de bunu uzun vadeli yapıyorsanız veya üzerinde çalıştığınız şeyi elde etmek için pahalı malzemelere ihtiyacınız varsa. Bu nedenle, projenizi ayakta tutmak ve ihtiyaç duyduğu geçerliliği sağlamak için sponsorlar, medya ortakları ve nazik ruhlar bulmanız gerekecek - geri döndüğünüzde, çalışmanızı başkalarıyla paylaşmak istersiniz, sadece bitmiş olmasını değil!
    • Kickstarter bunun için harika bir web sitesidir. Sizinki gibi projeler öneren insanlarla dolu ve insanlar inandıkları amaçlar için para bağışlıyorlar. İşiniz bittiğinde, en çok satan romanınızda onlara seslenirsiniz ya da belgeselinizin galasında onları ilk sıraya alırsınız.
    • Ya hep ya hiç der gibi satmanız gerekecek. Başkalarına tutkunuzu göstermeniz ve vizyonunuzu, bunun neden önemli olduğunu ve nasıl bir çığır açtığını açıkça ifade edebilmeniz gerekir. Siz projenize ne kadar çok inanırsanız, başkaları da o kadar çok inanacaktır.
  4. adım 4 vücudunuzu görev için hazırlayın.4Vücudunuzu görev için hazırlayın. Çoğu keşif gezisi psikolojik ve fiziksel olarak inanılmaz derecede yorucu olacaktır. Birçok kaşif, projeleri başlamadan yıllar önce yoğun egzersiz rejimlerine başlar. Bu da ağırlık çalışması, kardiyo ve diyetinizi değiştirmek anlamına gelir. Her şey söylenip bittiğinde bunu yaptığınıza minnettar olacaksınız!
    • Projenize uygun olarak antrenman yaptığınızdan emin olun. Ağaçlara mı yoksa dağlara mı tırmanacaksınız? Üst kol gücünüzü en üst seviyeye çıkarın. Her gün kilometrelerce çorak tundrayı mı aşmaya çalışacaksınız? Her gün yürümeye, koşmaya ve jogging yapmaya başlayın. Ne kadar hazırlıklı olursanız, seyahatiniz sırasında kendinizi o kadar güvende hissedersiniz.
  5. adım 5 keşfetmeye adanmış gruplara ve topluluklara katılın.5Keşfetmeye adanmış gruplara ve topluluklara katılın. Royal Geographical Society, Explorers Club, Explorers Connect, Travelers Club ve Long Riders Guild'e (tabii ki bisikletçiyseniz) katılarak bir kaşif olarak itibarınızı artırmaya çalışın. Bu gruplar yalnızca gelecekteki keşifleriniz için potansiyel bağışçılar olmakla kalmayacak, aynı zamanda ileride paha biçilmez kaynaklar olacak insanlarla da dolu olacaktır.
    • Tıpkı sponsorlarınıza yaptığınız gibi bu gruplara da yaptığınız işi anlatmanız gerekecek. Ama artık bir profesyonelsiniz. Profesyonelliğinizi ve adanmışlığınızı gördükleri sürece, kollarını açarak sizi karşılayacaklardır.
  6. 6. adım i̇nsanların size deli demesine aldırmayın.6İnsanların size deli demesine aldırmayın. Çoğu insanın 'Önümüzdeki bir yılı Kongo nehri kıyısında pigme insanlarla birlikte yaşayarak geçireceğim!' cümlesine tepkisi, en hafif tabirle, inançsızlık ve eleştirel yargı olacaktır. Deli olduğunuzu düşünebilirler ve bu sorun değil - çoğu kaşif biraz delidir. Ama kesinlikle asla sıkıcı değillerdir!
    • 'Kolay olacağını söylemediler; buna değeceğini söylediler' şeklindeki eski atasözü burada kesinlikle doğrudur. Kelimenin tam anlamıyla, pek çok insanın hoşuna gitmeyen, daha az gidilen bir yoldan gidiyorsunuz. Sizi hayal kırıklığına uğratmalarına izin vermeyin - bu yapılabilir.
  7. adım 7 i̇yi günde kötü günde kendinize inanın.7Her şeye rağmen kendinize inanın. Bu, yürümesi zor bir yoldur - aslında, kelimenin tam anlamıyla kendi izinizi açacaksınız. Tüm hayır diyenleri, evrak işlerini ve çadırda geçirilen geceleri atlatmak için kendinize ve işinize, önemli bir şey yaptığınıza inanmanız gerekecek. Bazı günler sizi ayakta tutan tek şey bu olacaktır.
    • İşinizi kolaylaştırmak için etrafınızı pozitif insanlarla çevreleyin. Moralinizi yüksek tutmak ve şüpheyi uzak tutmak için önceki haftalarda ailenizi ve arkadaşlarınızı yakın tutun. 'Kendimi neyin içine sokuyorum?!' diye düşünmeniz çok normaldir, ancak kendinizi işinize kaptırdığınız anda şüpheleriniz kaybolacaktır.

Usta Bir Kaşif Olmak

  1. adım 1 hayatta kalan olun...1Hayatta kalan olun. Hiç şüphe yok ki nereye giderseniz gidin, ciddi anlamda keşfedilmemiş bir alanda olacaksınız. Muhtemelen daha önce hiç deneyimlemediğiniz türden bir durumda yalnız olacaksınız. Nasıl başa çıkacaksınız? Elbette hayatta kalma becerileriyle.
    • Kamuflaj sanatını öğrenin. Birçok durumda, vahşi yaşamın sizden kaçmasını engellemekten başka bir şey için değilse bile, onu inceleyebilmeniz için (kendinizi korumanın yanı sıra!) Uyum sağlamanız gerekecektir.
    • Ateş yakma konusunda ustalaşın. Bu oldukça basit: ısınmaya ve yemek pişirmeye ihtiyacınız var (en azından moralinizi yüksek tutmak için). Gerekirse ateşle vahşi hayvanları da uzak tutabilirsiniz.
    • Su toplayabilmek. Zulanız biterse, doğal yollardan su toplayamadığınız sürece zor durumda kalırsınız. Bunun bir seçenek olduğunu bilmek daha rahat nefes almanızı sağlayacaktır.
    • Nasıl barınak yapılacağını öğrenin. Hayvanlardan, böceklerden ve kötü hava koşullarından uzak durmak için bir barınağa ihtiyacınız olacak. Ev diyebileceğiniz bir yere sahip olmak da güzel olacaktır.
    • Temel ilk yardım konusunda uzmanlaşın. İster bir kesik ister kırık bir ayak bileği olsun, kendi kendinizin doktorusunuz. Temel ilk yardımda ustalaşın, belirli ilaçların ne zaman ve nasıl yararlı olduğunu öğrenin ve gerektiğinde nasıl atel yapılacağını veya sterilize edileceğini öğrenin.
  2. adım 2 her zaman bakıyor olun.2Her zaman bakıyor olun. Kendi arka bahçenizde ya da Papua Yeni Gine adalarında kürek çekiyor olmanız fark etmez - iyi bir kaşif her zaman tetiktedir. Eğer bunu yapmazsanız, seyahatiniz boyunca hiçbir şey bulamadan geri dönersiniz. Bu proje tamamen dikkatli olmakla ilgilidir.
    • Eğer bir ekiple gidiyorsanız, sayıları mümkün olduğunca çok kullandığınızdan emin olun. Hiçbir taşın yerinden oynamadığından emin olmak için herkesin kapsadığı kendi alanı olmalıdır.
  3. adım 3 rotanızı bir hevesle değiştirin.3Rotanızı bir hevesle değiştirin. Keşif yaparken bir planınızın olması iyi bir fikirdir. Ancak, bu plana sadık kalacak mısınız? Muhtemelen asla. Sizi planınızdan uzaklaştıran ilgi çekici bir şey fark ettiğinizde, onun peşinden gidin. Bazen en küçük şeyler en büyük maceralara yol açar.
    • Haritalama ve izleme becerilerinizin işe yarayacağı yer burasıdır. Rotadan çıktığınızda, kendinizi tekrar rotaya sokabilmeniz gerekecektir. Geri dönebileceğiniz bir iz bıraktığınızdan ve/veya yeni rotanızı bir harita üzerinde olabildiğince doğru bir şekilde çizdiğinizden emin olun.
  4. adım 4 bulgularınız hakkında notlar alın.4Bulgularınız hakkında notlar alın. Geri döndüğünüzde gördüklerinizi, duyduklarınızı ve yaptıklarınızı tam olarak hatırlayamıyorsanız keşfetmenin ne faydası var? Anılarınızı mümkün olduğunca canlı tutmak istiyorsunuz - bu yüzden yazın! Geri döndüğünüzde proje için bunlara ihtiyacınız olacak.
    • Grafikler de hazırlayın. Bunlar deneyimlediğiniz şeyleri daha canlı ve daha açıklayıcı hale getirir - ve gördüğünüz her küçük ayrıntı hakkında bir makale yazmaktan daha hızlıdır. Anormallikleri ve kalıpları aramak için bunlara daha sonra da başvurabilirsiniz.
    • Bunu yapmak için günün (veya gecenin) dışında zaman ayırın. Kafanızın sürekli bir kitaba takılı kalmasını istemezsiniz - yoksa tam olarak aradığınız şeyi kaçırabilirsiniz.
  5. adım 5 kökenler, örüntüler ve bağlantılar hakkında düşünün.5 Kökenler, örüntüler ve bağlantılar hakkında düşünün. Yerdeki kırık bir dalı ele alın. Dışarıdan bakıldığında oldukça önemsizdir. Ama aslında nereden geldiğini ve oraya nasıl ulaştığını düşünürseniz, sizi bir dizi sonuca götürebilir. Yakınlarda vahşi bir hayvan mı var? Yakın zamanda şiddetli bir fırtına mı oldu? Ağaç ölüyor mu? En küçük şeyleri bile alın, bir araya getirin ve cevapları bulabilirsiniz.
    • Bu gezi, sonunda, sonuçlarla ilgili olacak. Gördüğünüz her şeyi almanız ve devasa, tutarlı bir bulmaca haline gelene kadar bir araya getirmeniz gerekecek (elbette ideal olarak). Parçaları bir araya getirirken, neyin öne çıktığını ve ilgiyi hak ettiğini görebileceksiniz.
  6. 6. adım arkanıza yaslanın ve arada bir gözlemleyin.6Arada bir arkanıza yaslanın ve sadece gözlemleyin. Dışarı çıkıp dünyayı kasıp kavurmanın yanı sıra, bazen arkanıza yaslanıp dünyanın sizi kasıp kavurmasına izin vermeniz gerekir. Hareketsiz olun. Gözlemleyin. Saniyeler ilerledikçe daha önce fark etmediğiniz neyi fark etmeye başlıyorsunuz?
    • Tüm duyularınızı kullanın. Teker teker düşünün. Ayaklarınızın altında, ellerinizin avuçlarında ve aradaki her yerde ne hissediyorsunuz? Yerden gökyüzüne kadar ne görebiliyorsunuz? Uzaktan ne duyabiliyorsunuz? Koku? Herhangi bir şeyin tadını alabiliyor musunuz?

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruEğer mesleğimin bu olmasını istiyorsam okulda ne okumalıyım? Biyoloji veya çevre bilimi başlamak için iyi bir yerdir. Ekoloji alanında uzmanlaşın, bu size dünyadaki en tenha yerlerden bazılarına erişim sağlayabilecek saha çalışması gerektirir.
  • SoruMeslek olarak nasıl başlayabilirim? Yaşadığınız yerdeki bazı dağlara tırmanmaya başlayın, sonra başka ülkelere gidin ve bununla ilgili bir hesap veya gazete makalesi yazın.
  • SoruNe kadar para kazanabilirim? Aslında hiç. Ama para kazanmak için maceralarınız hakkında belgeseller çekebilir ve kitaplar yazabilirsiniz.

İpuçları

  • Şansınızı deneyin!
  • Keşif gezileriniz için yanınıza ne tür ekstra kıyafetler almanız gerektiğini öğrenmek için o günkü hava tahminlerini kontrol edin.
  • Maceraya çıkmadan önce, sizinle birlikte gelmeyen birinin nereye gittiğinizi bildiğinden emin olun.

Uyarılar

  • Tek başınıza keşfe çıkmayın. Birlikten kuvvet doğar. Başınıza bir şey gelirse, yanınızda başka biri olduğunda zarar görmeden hayatta kalma şansınız daha yüksektir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bol miktarda su
  • Pusula
  • İzle
  • Yıldız kitabı
  • Yemek
  • Kıyafet değişimi
  • Şemsiye
  • El feneri
  • Dürbünler
  • Haritalar
  • Kağıt ve kalem
  • Kamera
  • Çakmaktaşı, çıra, kibrit
  • Halat
  • İsviçre çakısı