Fazla Kilolu Olduğunuzda Spor Salonunda Nasıl Kendinize Güvenebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Spor salonuna gitmek göz korkutucu olabilir, ancak aşırı kiloluysanız özellikle ürkütücü olabilir. Spor salonundaki herkesin sizden daha formda olduğunu veya başkalarının yapabildiğini yapamayacağınızı düşünebilirsiniz. Ancak, kilonuz veya fitness seviyeniz ne olursa olsun, kendinizi başkalarıyla kıyaslamayarak, insanların size bakmadığını fark ederek, egzersizinizi yavaşça yaparak ve hoşunuza giden egzersizleri seçerek spor salonuna gitmek için güven kazanabilirsiniz.

Adımlar

Kendinize Güven Geliştirmek

  1. adım 1 kimsenin size bakmadığını fark edin.1Kimsenin size bakmadığını fark edin. Fazla kiloluyken veya istediğiniz kadar formda değilken spor salonuna gitmenin en korkutucu yanlarından biri, diğer insanların size bakmasıdır. Ancak, siz spor salonundayken kimse size gerçekten bakmayacaktır. Spor salonundaki çoğu insan sizin gibi hisseder - insanların kendilerine bakmasından endişelenirler. Spor salonuna gittiğinizde, siz nasıl sadece egzersizinize odaklanıyorsanız, başkalarının da aynı şeyi yaptığından emin olun.
    • Spor salonunda utangaç olmak çok yaygın bir durumdur. Spor yapan pek çok kişi kendini fazla kilolu, egzersizi doğru yapmıyor ya da kendisinden daha fit olduğunu düşündüğü kişilerle kıyaslıyormuş gibi hisseder. Rahatsız olan tek kişinin siz olmadığınızı anlamak, kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir.
    • Biri size ait değilmişsiniz gibi bakarsa veya kaba bir şey söylerse, saygısız ve kaba davranmış olur. İster kilolu ister kaslı olun, spor salonuna gitmeye ve daha sağlıklı bir yaşam tarzı için çabalamaya herkes kadar hakkınız var.
  2. adım 2 spor yapmanın bir öğrenme süreci olduğunu kendinize hatırlatın.2Spor yapmanın bir öğrenme süreci olduğunu kendinize hatırlatın. Sağlıklı beslenmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi önemli yaşam tarzı değişiklikleri yapmak bir öğrenme sürecidir. Hiç kimse yaptığı egzersizleri nasıl yapacağını bilerek doğmaz. Bir dahaki sefere spor salonunda kendinizi rahatsız hissettiğinizde bunu kendinize hatırlatmaya çalışın.
    • Spor salonundaki herkes bir noktada öğrenmek zorunda kalmıştır. Yeni bir şey öğrenmek genellikle biraz göz korkutucudur, ancak her şeyin yeni olmasının verdiği bu rahatsız edici his, içinde bulunduğunuz öğrenme eğrisinin bir parçasıdır.
    • Spor salonunun en ileri seviyedeki müdavimleri bile yeni şeyler öğreniyor ve yeni bir şeyle sınırlarını nasıl zorlayacaklarını öğreniyor.
  3. adım 3 kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının.3Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan kaçının. Spor salonunda düşebileceğiniz en kötü tuzaklardan biri kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktır. Spor salonuna gitmek, sadece kendiniz için endişelendiğiniz, tamamen bencil bir aktivite olmalıdır. Spor salonundaki insanların çoğu yabancıdır ve ne düşündükleri zaten önemli değildir. Spor salonuna her gittiğinizde ve bir antrenmanı tamamladığınızda, hedefinize doğru bir adım daha atmış olursunuz.
    • Elbette kaçınılmaz olarak etrafınızda egzersiz yapan insanlara bakacaksınız. Herkesin bulunduğu yerden farklı bir yerde başladığını unutmayın.
    • Fit insanlara bakmak yerine, 'normal' insanları arayın. Spor salonları, aşırı kilolu insanlar, yaşlı insanlar ve formda olmayan ve hayatlarında hiç egzersiz yapmamış insanlar da dahil olmak üzere her türden insanla doludur. Unutmayın, yalnız değilsiniz.
  4. adım 4 sizi rahat ettiren şeyi yapın.4Sizi ne rahat ettiriyorsa onu yapın. Spor salonunda egzersiz yapmanın ve forma girmenin tek bir yolu yoktur. Egzersiz makinelerine sığmadığınız için kendinizi rahatsız hissediyorsanız, egzersiz makinelerini atlayın. Çoğu fitness uzmanına göre serbest ağırlıklar makinelerden daha iyi egzersiz sunar. Sadece sizi iyi hissettiren egzersizleri seçin.
    • Sadece gevşememeyi veya kendinizi zorlamamayı unutmayın. Hoşunuza giden ve kendinizi zorlamak isteyeceğiniz hareketler bulun.
  5. adım 5 kendinizi güvende hissettiren kıyafetler giyin.5Kendinizi güvende hissettiren kıyafetler giyin. Bazı insanlar spor salonunu bir moda şovu gibi görür. Ancak, kendinizi rahat ve özgüvenli hissettiren kıyafetler giymeniz gerekir. Kendinizi daha iyi hissetmek için kendinize yeni bir şort, yeni bir spor ayakkabı veya yeni bir gömlek alabilir ya da sizi her zaman iyi hissettiren kıyafetler giyebilirsiniz.
    • Atlet veya tayt giymek sizi rahat hissettirmeyebilir, buna gerek de yok. Bunun yerine bir tişört ve basketbol şortu ya da bol bir atlet ve tayt giyebilirsiniz.
    • Motivasyonel veya egzersizle ilgili sloganlar içeren tişörtler giderek daha popüler hale geliyor. Kendinize bir motivasyon tişörtü alın, böylece aynaya her baktığınızda daha çok çalışmak için ilham alacaksınız.
  6. adım 6 yavaş başlayın.6Yavaş başlayın. Spor salonundaki en fit kişi olmamanız sorun değil. Spor salonunda daha sağlıklı bir yaşam tarzı için çalışıyorsunuz. Yeni şeyler denediğinizde, yavaş başlayın. Başkaları kadar çok kaldırmanız veya hızlı gitmeniz gerekmez. Formunuz üzerinde çalışmak ve gücünüzü ve dayanıklılığınızı yavaşça artırmak istersiniz. Bu bir yarış ya da rekabet değildir.
    • İlk başta çok hızlı gitmek veya çok fazla kaldırmaya çalışmak sakatlanmaya yol açabilir.
    • Unutmayın, kimse tonlarca ağırlık kaldırmaya veya hızlı koşmaya başlamadı. Herkes bulunduğu seviyeye kadar çalıştı.

Antrenmanınıza Odaklanın

  1. adım 1 odaklanmak için bir egzersiz seçin.1Odaklanmak için bir egzersiz seçin. Her şeyi bir kerede fethetmek zorunda değilsiniz. Her kas grubunu aynı anda çalıştırmak zorunda değilsiniz. Dengeli bir egzersiz yapmak isteseniz de, spor salonunda rahat etmeye başlamanıza yardımcı olması için başlangıç olarak bir veya iki egzersiz seçebilirsiniz. Zaten aşina olduğunuz veya her zaman öğrenmek istediğiniz bir şey düşünün.
    • Örneğin, halter squatlarına odaklanmak istediğinize karar verebilirsiniz. Serbest ağırlık bölümüne gidin ve ağırlığınızı seçin. Sadece 35 veya 45 pound yapabiliyor olabilirsiniz ve bu harika. Birkaç hafta boyunca squat üzerinde çalışın. Umarım birkaç haftanın sonunda spor salonunda kendinizi daha rahat hissedersiniz ve başka yeni egzersizler denemek istersiniz.
    • Ayrıca koşu bandı ve omuz makinesine odaklanmaya veya el ağırlıkları ile biseps bukleleri ve omuz presleri yapmaya karar verebilirsiniz.
    • Yanınızda yüzlerce kilo squat ya da press yapan adam için endişelenmeyin. Spor salonundasınız ve hedefiniz için çalışıyorsunuz. Bu sizin için etkileyici ve ilerlemedir.
  2. adım 2 el ağırlıklarını farklı bir odaya götürün.2El ağırlıklarını farklı bir odaya götürün. Serbest ağırlıktaki el ağırlıklarını kullanırken kendinize güvenmiyorsanız, ihtiyacınız olanı alın ve farklı bir odaya geçin. Ağırlıkları serbest ağırlık odasında ya da başka bir odada kullanmanız fark etmez. Kendinizi daha rahat hissettiğiniz bir yere gitmek, antrenmanın üstesinden gelmeniz için size güven verebilir.
    • İşiniz bittikten sonra ağırlıkları geri vermeyi unutmayın.
  3. adım 3 kişisel antrenörle seanslar ayarlayın.3Kişisel antrenör ile seanslar ayarlayın. Spor salonunda nereden başlayacağınızdan emin değilseniz, spor salonu eğitmenleriyle kişisel antrenman seansları ayarlayabilirsiniz. Seanslar sırasında, siz ve eğitmeniniz fitness seviyenize ve hedeflerinize göre uyarlanmış bir egzersiz planı hazırlayacaksınız. Bu, size sonuç getirecek bir plan kullandığınızdan emin olmanıza yardımcı olabilir.
    • Antrenman seansları sırasında eğitmenler yanınızda olacak, size koçluk yapacak ve sizi cesaretlendirecektir. Zor hareketleri öğrenmenize yardımcı olabilir ve pes etmek istediğinizde sizi motive edebilirler.
    • Kişisel eğitim seansları pahalı olabilir, bu nedenle bu herkes için bir seçenek olmayabilir.
  4. adım 4 bir grup sınıfına katılın.4Bir grup dersine katılın. Grup dersleri yeni şeyler denemek ve fitness hedefleriniz doğrultusunda çalışmak için mükemmel bir yoldur. Grup dersleri hafta boyunca farklı zamanlarda verilir ve çok çeşitli egzersizleri kapsar. Grup dersleri sırasında, sizi rutin boyunca yönlendiren bir eğitmenle birlikte diğer insanlarla birlikte egzersiz yapacaksınız.
    • Eğitmenler genellikle dersler sırasında teşvik edicidir veya sizinle birlikte egzersiz yaparken egzersiz odasının önünde kalırlar. Durup dinlenmeniz veya egzersizi değiştirmeniz gerektiğinde eğitmenler başınızda dikilmez veya size bağırmaz.
    • Bir grup egzersiz sınıfı, düşük stresli, kapsayıcı bir ortamda yeni bir egzersiz denemek için iyi bir yoldur.
  5. adım 5 bir egzersiz planı geliştirin.5Bir egzersiz planı geliştirin. Spor salonuna gittiğinizde bir egzersiz planınız hazır olmalıdır. Bu, kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olabilir. Hangi makineleri kullanmak istediğinizi, hangi egzersizleri yapmak istediğinizi ve kaç set ve tekrar yapmak istediğinizi bilmek, egzersiz yaparken gözünüzün korkmamasına veya kendinizi rahatsız hissetmemenize yardımcı olabilir.
    • Bir plana sahip olmak, antrenmanınız için odaklanmanızı sağlar. Ayrıca hedefleriniz olacak ve egzersiz hedeflerinizden birine her ulaştığınızda kendinizi daha güvende hissedeceksiniz.
  6. adım 6 bir arkadaşınızla birlikte çalışın.6Bir arkadaşınızla birlikte çalışın. Spor salonuna bir arkadaşınızı getirmek kendinize daha fazla güvenmenize yardımcı olabilir. Arkadaşınız duygusal destek ve motivasyon sağlayabilir, böylece daha güvenle çalışabilirsiniz. Yalnız olmadığınızda gözünüzü korkutan bir şeyi yapmak her zaman daha kolaydır.
    • Arkadaşınızın da sizinle aynı hedefe sahip olduğundan emin olun, böylece konuşmak yerine egzersiz yapmış olursunuz.

Spor Salonunda Rahat Olmak

  1. adım 1 spor salonunu tanıyın.1Spor salonuna aşina olun. Birçok insan spor salonunda kendini rahatsız hisseder çünkü spor salonunda yenidir ve oraya ait değilmiş gibi hisseder. Bu sadece spor salonuna alışmanız gerektiği anlamına gelir. Üyeliğinizi aldıktan sonra, etrafta dolaşarak biraz zaman geçirin. Bir yere ne kadar aşina olursanız ve içinde ne kadar çok zaman geçirirseniz, orada o kadar rahat edersiniz.
    • Kardiyo makinelerinin etrafında dolaşarak başlayın. Koşu bantlarına, sabit bisikletlere ve eliptik bisikletlere bakın.
    • Ağırlık makinelerinin etrafında dolaşın. Her birinin ne işe yaradığına ve hangilerini kullanmak istediğinize bakın.
    • Serbest ağırlık odasına veya bölümüne gidin. Bu oda insanlar için en korkutucu yer olabilir. Belki halter için hazır değilsiniz ama el ağırlıklarına bakın. Çoğu spor salonunda beş ya da on kilodan 50 kiloya kadar değişen ağırlıklarda el ağırlıkları vardır.
    • Havuza, spin odasına, grup egzersiz odasına, saunaya ve soyunma odasına göz atın. Bu yeni ve potansiyel olarak sinir bozucu egzersiz alanına alışmak için sonraki birkaç ziyaretinizde spor salonunda dolaşmaya devam edin.
  2. adım 2 kendinizi spor salonundaki insanlara tanıtın.2Kendinizi spor salonundaki insanlara tanıtın. Spor salonunuzdaki insanları tanımak, ziyaret ettiğinizde kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. Düzenli olarak giden insanlardan da biraz teşvik alabilirsiniz.
    • Spor salonunda sık gördüğünüz kişilere 'merhaba' diyerek başlamayı deneyin.
    • Birkaç kez görüştükten sonra, aranızdaki buzları eritmek için kendinizi tanıtmayı deneyebilirsiniz. Örneğin şöyle diyebilirsiniz: 'Merhaba, benim adım ____. Buraya yeni başlıyorum. Ne kadar zamandır üyesiniz?'
    • Zamanla, spor salonunuzdaki insanlarla arkadaşlıklar geliştirebilir ve fitness yolculuğunuza devam ederken ekstra destek kazanabilirsiniz.
  3. adım 3 spor salonu eğitmenlerinden yardım isteyin.3Spor salonu eğitmenlerinden yardım isteyin. Spor salonunda çalışan insanlar yardım etmek için oradadır. Bir şeyi nasıl yapacağınızdan emin değilseniz, onlardan size yardım etmelerini isteyin. Squat, deadlift veya press gibi hareketleri nasıl yapacağınızı öğrendiğinizde kendinize güveniniz artacaktır. Nasıl çalıştıklarını bilmiyorsanız makineler konusunda da yardım isteyebilirsiniz. Onlar size yardım etmek için oradalar, o yüzden izin verin!
    • Egzersiz yapmaya yeni başladıysanız, birçok spor salonu eğitmeni sizi makinelere veya serbest ağırlık odasına götürecektir. Sakatlanmaları önlemek için makineleri nasıl doğru kullanacağınızı veya hareketleri nasıl yapacağınızı öğretmeye yardımcı olacaklardır.
    • Birçok spor salonu üyeliği bir ücretsiz kişisel eğitim seansı ile birlikte gelir. Bu seanslar, soru sormanız veya size özel bir egzersiz planına başlamanıza yardımcı olacak bir eğitmen bulmanız için iyi bir zaman olabilir.
  4. adım 4 kulaklığınızı kullanın.4Kulaklığınızı kullanın. Spor salonunda kendinize güvenmenin iyi bir yolu, en sevdiğiniz müziği dinlemektir. Hiçbir şey kendinizi iyi hissettiren, gaza getiren şarkılardan daha motive edici olamaz. Kendinizi iyi hissetmenizi ve hareket etmek istemenizi sağlayan şarkılarla dolu bir çalma listesi yapın.
    • Kulaklıklar, kendinizi rahatsız hissediyorsanız diğer insanları engellemek için iyi bir yoldur.
  5. adım 5 özel bir spor salonunu deneyin.5Özel bir spor salonunu deneyin. Yalnızca belirli egzersiz türleriyle ilgileniyorsanız, özel bir spor salonuna katılmayı düşünebilirsiniz. Bu spor salonları, her şeyi sunmak yerine sadece belirli bir alanda dersler sunar. Sizinle aynı aktiviteyle ilgilenen insanlarla bir arada olduğunuzda kendinizi daha iyi ve özgüvenli hissedebilirsiniz.
    • Örneğin, yoga, barre, spin, kickboks veya CrossFit için spor salonlarına katılabilirsiniz.
  6. adım 6 spor salonunun daha yavaş olduğu saatlerde egzersiz yapın.6Spor salonunun daha yavaş olduğu saatlerde egzersiz yapın. Spor salonunda henüz kendinize güvenmiyorsanız, spor salonunun yoğun olmadığı daha yavaş saatlerde gidebilirsiniz. Bu zamanlarda, etrafınızda kendinizi daha az güvende hissetmenize neden olacak kadar çok insan olmayacaktır. Neredeyse boş odalarda egzersiz yapabilirsiniz, yani insanların sizi izlediğini hissetmeden bir şeyler deneyebilirsiniz.
    • Spor salonlarının çoğu akşamları işten hemen sonra en yoğun olanlardır. Gün içinde ve akşamın ilerleyen saatlerinde genellikle o kadar yoğun değildir.

Uzman Soru-Cevapları

  • SoruSpor salonunda utangaç olmayı nasıl bırakabilirim? Dünyanın belirli ortamlardaki insanları nasıl gördüğü gibi dış bakış açıları nedeniyle spor salonuna 'uyum sağladığınızı' hissetmeyebilirsiniz. Uyum sağlamak sizin sorumluluğunuz değildir; özür dilemeden tam olarak nasılsanız öyle görünme sorumluluğunuz vardır.
  • SoruSpor salonunda kaygıyı nasıl yenebilirim? Herkesin bir noktada kendini yerinde hissetmediğini ve bunun normal bir duygu olduğunu anlayın. Spor salonundaki her bir kişinin kendisiyle ilgili hoşlanmadığı bir şey vardır, ancak yine de spor kıyafetlerini giymiş ve kendileri için ortaya çıkmışlardır.

İpuçları