Futbol Kalecisi Olarak Nasıl Korkusuz Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir futbol kalecisi olarak, takımınızın son savunmasısınız. Ne kadar korkusuz ve agresif olursanız, diğer takımın gol atmasını engelleme şansınız o kadar artar. İyi haber şu ki, her kaleci pratik yaparak daha korkusuz hale gelebilir ve başlamanıza yardımcı olacak bazı ipuçlarını bir araya getirdik. Bu sezon kaleciliğinizi bir üst seviyeye taşımak için aşağıdaki adımları uygulayın!

Adımlar

Topun Kontrolünü Elde Tutmak

  1. adım 1 pozisyonunuz hakkında güçlü ve dirençli bir zihniyete sahip olun.1Pozisyonunuz hakkında güçlü ve dirençli bir zihniyete sahip olun. Kaleci olmak zor bir iştir, başınız dik ve omuzlarınız geride kendinden emin bir şekilde durun. Her zaman sakin olun ve topun size çarpmasının normal olduğunu unutmayın, bu yüzden her şutu çekin! Kaçırdığınız şutlar yüzünden cesaretinizin kırılması kolaydır, bu yüzden endişelenmeyin. İşinizin ne kadar önemli olduğunu ve yapabileceğiniz tek şeyin elinizden gelenin en iyisini yapmak olduğunu aklınızdan çıkarmayın
    • Kalecilik pozisyonunun çok zor bir pozisyon olduğunu anlayın. Darbe alacağınız, tekmeleneceğiniz ve hatta belki de üzerinize basılacağı gerçeğini kabul edin, ancak bunların hepsi oyunun bir parçasıdır. Fiziksel yaralanma olasılığına zihinsel olarak hazırlanmak, oyunun size getirebileceği her şeye hazırlıklı hissetmenize yardımcı olur, böylece yaralanma olasılığını düşünerek zaman kaybetmez ve oyuna odaklanabilirsiniz.
  2. adım 2 rakiplere agresif bir şekilde yaklaşın.2Rakiplere agresif bir şekilde yaklaşın. Korkmayın ve orada durup rakibinizin atış yapmasını beklemeyin. Mümkünse saldırın ve topun kontrolünü ele geçirin, bu onları ürkütmenize yardımcı olabilir! Rakibe yaklaşarak vücudunuzu daha büyük göstererek rakibi korkutabilirsiniz. Ya da rakip size doğru gelirken kükreyebilirsiniz. Rakibin atış yapma şansı daha az olacaktır. Ancak bunu yaparsanız cesaretiniz kırılmasın. Zayıflığınızı göstereceksiniz ve güven eksikliğiniz oyununuzu daha da kötü etkileyecek, bu yüzden aklınızı başınızda tutun
  3. adım 3 tüm vücudunuzu kullanın.3Tüm vücudunuzu kullanın. Kaleci olmak, ellerinizi ve kollarınızı kullanma avantajına sahip olduğunuz anlamına gelir. Her şeyinizi ortaya koymaktan korkmayın. Gerekirse topu engellemek için dalın, hamle yapın ve zıplayın.
    • Rakibiniz topu başarılı bir şekilde etrafınızdan dolaştırırsa, sağ taraflarına doğru çapraz olarak koşun ve kayın. Eğer sağa doğru vurmaya çalışırlarsa, ayaklarınız topu engelleyecektir. Sola doğru vururlarsa, yakalamak için ellerinizi uzatın. Yaralanmayı önlemek için bacaklarınızı rakibinize yüzünüzden daha yakın tutmaya çalışın. Korkusuz olmak, oyun uğruna kendi güvenliğinizi bilerek tehlikeye atacağınız anlamına gelmez.
  4. adım 4 topu rakibinizden uzağa doğru tekmeleyin.4Topu rakibinizden uzağa doğru vurun. Asla yaklaşan bir rakibin yanından topa vurmaya çalışmayın, bu kalenizi daha savunmasız bırakır. Mümkünse her zaman onlardan uzağa doğru vurun.
    • Topa vurmadan veya oyuna geri atmadan önce topu alabilecek bir takım arkadaşınız olduğundan emin olun.
  5. adım 5 penaltı atışlarının ustası olun.5Penaltı atışlarının ustası olun. Penaltı atışları kaleciliğin en korkutucu yönlerinden biri olabilir, bu atışlarda ustalaşmak sizi bu atışlardan daha az korkar hale getirecektir.
    • Penaltı atışını asla topuklarınızın üzerinde beklemeyin; daha hızlı tepki verebilmek için her zaman kalenin ortasında parmak uçlarınızda kalın. Unutmayın, oyuncunun topa doğru koşma şansı olacaktır, bu nedenle topun yerde kalmama ihtimali yüksektir.
  6. adım 6 penaltı atışları için dalın.6Penaltı atışları için dalın. Topu engellemek için dalarken kollarınızı olabildiğince uzatmaya çalışın ve topu karşılamaya hazır olun.
    • Topa hamle yaparken veya dalarken asla gözlerinizi kapatmayın.
    • Eğer topu yakalayamıyorsanız, yakalayın. Agresif olun ve rakip takım yaklaşıp kaleye bir şut daha denemeden önce topu hızla kapın.
    • Eğer topu yakalayamazsanız, yumruk yaparak topu kalenin dışına doğru savurabilir ya da avuç içlerinizi kullanarak topu dışarı atabilirsiniz. Ancak topu avuçlamak için uzanma mesafesine sahip olmadığınızı düşünüyorsanız, parmak uçlarınızı kullanın.
    • Parmak uçları küçük sapmalara sahip olsa da parmaklarınız kilitli değilse parmaklarınızı sıkıştırabilirsiniz, bu nedenle ellerinizi ve parmaklarınızı güçlendirmek için el perçinleri kullanın. Bu, oyun sırasında saptırmalarınızı daha etkili hale getirecektir.
  7. 7Dalışınızı daha güvenli hale getirin. Dalış yaparken tedbirli olmak önemlidir. Dalışa alışmak zaman alır ama korkmaya gerek yoktur.
    • Asla dizlerinizin üzerine inmeyin. Dizleriniz ağrımaya ve ağrımaya başlayacak ve oyun sırasında sizi etkileyecektir.
    • Bir dalıştan inerken, yüksek dalışlarda dalışınızı kırmak için yan tarafınıza dönün ve alçak dalışlar
    • Daha fazla dalmak için, daldığınız bacağınızı kaldırın ve kendinizi yerden fırlatın.

Futbol Becerilerinizi Geliştirin

  1. adım 1 temel futbol becerilerinizi geliştirin.1Temel futbol becerilerinizi geliştirin. Korkusuz bir kaleci olmak, sahada daha rahat olabilmeniz için temel futbol oynama becerilerinizi geliştirmek ve mükemmelleştirmekle başlar. Kaleci olarak takımınızın son savunma hattı sizsiniz. Antrenmanınız sırasında reflekslerinize, tepki sürenize ve genel çevikliğinize odaklanın.
    • Refleks antrenmanı için, takım arkadaşlarınızın her birinin kendi topuyla kalenin önünde sıralanmasını sağlayın. Her birinin topa farklı mesafelerden ve farklı hızlarda vurmasını sağlayın, böylece başa çıkmanız gereken çeşitli durumlar olur. Bu sizi yüksek yoğunluklu oyuna alıştıracak ve korkusuz bir kaleci olmak için gereken refleksler üzerinde çalışmanızı sağlayacaktır.
    • Tepki sürenizi geliştirmek için koçunuz kalenin önüne iki sıra top dizsin, sıralardan biri kaleye diğerinden daha yakın olsun. Antrenörünüz topları kaleye doğru tekmeleyecek (yakın olanlar yerden biraz yükselirken uzaktakiler daha aşağıda kalacak ve düzensiz bir desen oluşturacak). Sizin göreviniz tüm topların kaleye girmesini engellemektir.
  2. adım 2 el-göz koordinasyonuna odaklanın.2El-göz koordinasyonuna odaklanın. Çoğu sporda olduğu gibi, gözünüzü topun üzerinde tutmak çok önemlidir. Antrenman yaparken, standart futbol topunuzdan daha küçük bir top kullanın. Bu, daha iyi odaklanmanıza yardımcı olacak ve oyuna girdiğinizde daha büyük futbol topunu yakalamanızı, engellemenizi ve manevra yapmanızı kolaylaştıracaktır.
  3. adım 3 ayak hareketlerinizi çalışın.3Ayak hareketlerinizin pratiğini yapın. Hızlı ayaklara sahip olmak kaleci için çok önemlidir. İleri geri hareket edebilmeli, zıplayabilmeli ve çok hızlı bir şekilde yoldan çekilebilmelisiniz. Kaleciler tarafından kullanılan en yaygın iki ayak hareketinde ustalaştığınızdan emin olun: yandan yana ve çapraz ayak hareketleri.
    • Yandan yana. Topu ayaklarınızın arasında tutarak ve ayaklarınızın iç kısımları arasında hızlıca ileri geri vurarak bu tür ayak hareketleri için antrenman yapın. Bu hareket konusunda rahat olduğunuzda, tüm vücudunuzu ileri ve geri hareket ettirirken topu ayaklarınızın arasında bir yandan diğer yana hareket ettirme alıştırmaları yapmaya başlayın.
    • Çapraz geçiş. Bu, topu almak için bir ayağınızı hızla diğerinin önüne geçirmeyi içerir. Bunu uygulamak için topu kramponlarınızın üstünden diz hizasında ileri geri zıplatın ve ardından bel hizasına getirin. Top bel hizasından aşağı inerken sağ bacağınızı topun üzerinden geçirin ve diğer ayağınızla topu tekrar yakalamaya çalışın.
    • Antrenmanınız sırasında bu futbol alıştırmalarında ustalaşmak, futbol oynama becerilerinize güven kazanmanıza yardımcı olur ve güven korkusuzluğa yol açar!
  4. adım 4 oyunculara bakın' stances.4Oyuncuların duruşlarına bakın. Rakibinizin özellikle kafasına bakmak, topun nereye gidebileceğini tahmin etmenize yardımcı olmanın anahtarıdır. Eğer oyuncu aşağı bakıyorsa, topun yerden ayrılmama ihtimali %99'dur. Eğer oyuncu dümdüz karşıya bakıyorsa, top yerden biraz kalkabilir ama size doğru düz ve sert bir şekilde gelecektir. Eğer oyuncu topa vururken arkasına yaslanıyorsa, top yerden ayrılacaktır.
    • Rakibinize yaklaşırken vücudunun ve ayaklarının pozisyonuna dikkat edin. Çoğu insan sağ ayaklıdır ve muhtemelen sağ tarafınıza doğru vuracaktır. Topu engellemek için ayağınızın iç kısmı topa bakacak şekilde sağ ayağınızı sallamaya çalışın. Bu, rakibinizin ne yapacağını tahmin etmenize yardımcı olacak ve bilinmeyen sonuçlardan daha az korkmanızı sağlayacaktır.
    • Hiç kimse beklenmedik bir topla vurulmaktan hoşlanmaz, topun size nereden gelebileceğine dair iyi bir fikre sahip olmak, ona karşı hazırlıklı olmanıza ve topla vurulmaktan daha az korkmanıza yardımcı olur.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTop karnıma çarparsa ne yapmalıyım? Doğal refleksiniz savrulmaktır, bu nedenle topun nerede olduğunu görmek ve başka atışları önlemek için mümkün olduğunca çabuk yukarı bakın.
  • SoruRakip takım köşe vuruşu kullandığında, dışarı çıkıp topu yakalamaya çalışırsam gol yiyeceğim korkusunu nasıl yenebilirim? Hiçbir kaleci mükemmel bir şekilde temiz bir sayfa tutamaz ve bazen risk almanız gerekir. Eğer yapabiliyorsanız, antrenörünüze köşe savunma becerilerinizi geliştirmek istediğinizi söyleyin ve size yardımcı olabilecek alıştırmaları olup olmadığına bakın.
  • SoruRakip oyuncuya zarar vermekten korkarsam ne yapmalıyım? Korkmayın; hakemler genellikle kaleciye hak verir ve genellikle sizin için bir sonuç olmayacaktır.

İpuçları

  • Eğer topa doğru dalarsanız ve top yerdeyse, onu yakalayın ve yüzünüzün önünde 'W' şeklinde tutun. Bu vücudunuzu koruyacaktır.
  • Daldığınızda eğer pedleriniz varsa onların üzerine indiğinizden EMİN OLUN
  • Çiviler dalışı kolaylaştırabilir çünkü zemini kazarak size daha fazla tutuş sağlarlar, bu da zemini itmenize yardımcı olur.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Karşıdan gelen oyunculara doğru dalarken, çarpışmaktan ve size zarar vermekten kaçınacaklarına güvenin. Tekniğinize odaklanın - temas korkusunun sizi topa hamle yapmaktan alıkoymasına izin vermeyin.
  • Kaleci olarak, topla temas ederken doğru formu kullanırsanız nadiren ciddi sakatlık yaşarsınız. Becerilerinize ve eğitiminize güvenin. Potansiyel zararı fazla düşünmek tereddüt etmenize neden olur.
  • Ceza sahasına yakın serbest vuruşlarda, şutu engellemek için top ile kale arasına bir savunma duvarı kurun. Duvarı en yakın kale direği ile hizalayın, ardından açık tarafı kendiniz kapatın.
  • Kendinizi korumak için dolgulu tişörtler ve eldivenler gibi uygun kaleci kıyafetleri giyin, böylece yaralanma korkusu olmadan dalış yapabilirsiniz. Koruyucu ekipman güven getirir.
  • Topu dağıtırken, topa sahip olmayı sürdürmek için sadece işaretlenmemiş açık takım arkadaşlarınıza atın. Acele veya riskli paslardan kaynaklanan top kayıpları hızlı hücumlara yol açar.
  • Kale ağzına yapışıp kalmak yerine çizginizden biraz çıkın. Şutörün açısını azaltmak size şutları kurtarmak için daha iyi bir şans verir.

Uyarılar

  • Öfkenizin sizi ele geçirmesine izin vermeyin, çok fazla soruna neden olabilir, ancak aynı zamanda sizi güçlendirebilir. Aşırı şiddet içeren bir şey yapmayın, kart görürsünüz.
  • Kalecilik oynamak için çok acı verici bir pozisyondur. Çok fazla dayanıklılığa sahip olmalısınız ve biraz canınız yanacaktır. Daha yüksek oyun seviyelerine geçerseniz, tekmelenecek, vurulacak, üzerinize basılacak ve kramponlarla kesileceksiniz. Kalecilik eğlenceli değilmiş gibi görünebilir, ancak adrenalin, kanama sırasında bir topu kurtarmayı çok ödüllendirici ve güçlendirici bir deneyim haline getirmeye yardımcı olur.
  • Kendinizi anlamsızca feda etmeyin, anlamsızca yaralanırsanız takımınız için tamamen değersizdir, ancak bir golü kurtarırken yaralanırsanız, size daha fazla güç verir.
  • Sınırlarınızı bilin. Bir oyun sırasında kafanıza defalarca basıldıysa (ki bu olabilir) muhtemelen sahadan çıkmanız gerekir.