Capoeira'da Nasıl İyi Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kısmen oyun, kısmen dövüş sanatı ve kısmen dans olan capoeira, esnekliği, gücü, refleksleri ve sağlığı geliştirebilen Brezilya kökenli güzel bir uygulamadır. Doğru eğitim ve hem temel hem de orta düzey tekniklerde ustalaşma yoluyla capoeira'da yetenekli olma sürecinde size rehberlik edeceğiz. Pratik, sebat ve sabırla, düşündüğünüzden daha kısa sürede capoeira'da iyi olacaksınız.

Adımlar

Kaçmak veya savurmak için 'ginga' alıştırması yapın.

  1. yana doğru adım atın veya elinizle vuruyormuş gibi yapın. ginga.Yana doğru adım atın veya 'ginga' ile vuruyormuş gibi yapın. Yeni başlayanların gingası için geri çekilin ve karşı kolunuzla yüzünüzü kapatın. Ardından, her iki bacağınız da paralel olacak şekilde pozisyonunuzu ayarlayın. Diğer bacağınızla geri adım atın ve yüzünüzü tekrar kapatın.
    • Akıcı bir ginga yapmak için koordinasyonunuza ve ayak hareketlerinize konsantre olun.
    • Ginganın her adımında, ağırlığınızı bir yandan diğer yana veya öne ve arkaya kaydırırken ayaklarınızın üzerinde hafif kalın.
    • Kollarınızı sadece bir saldırıdan kaçmak veya kaçar gibi yapmak için değil, aynı zamanda ginga yaptığınız süre boyunca dengenizi korumak için sallayın.

Saldırılardan kaçmak için 'esquiva lateral' üzerinde çalışın.

  1. yana doğru eğilerek esquiva lateral to avoid a strike.Bir darbeyi önlemek için 'esquiva lateral' ile yana doğru eğilin. Ayaklarınız kalça genişliğinden biraz daha fazla açık olacak şekilde durun ve çömelin. Kendinizi engellemek için, sağdan saldırıya uğrarsanız göğsünüzü sol dizinize veya biri size soldan vurursa sağ dizinize getirin. Sabit kalmak ve düşmenizi önlemek için geriye uzanın ve ağırlığınızı desteklemek için avucunuzu yere koyun.
    • Dengeli ve ortalanmış bir pozisyona dönmek için, bacaklarınızdan güç üretirken elinizi yerden itmek için kullanın; bu tekrar dik durmanıza yardımcı olacaktır.

Vuruşlardan veya tekmelerden kaçınmak için 'negativa normal' yapın.

  1. çömelerek negativa normal to protect your upper body.Vücudunuzun üst kısmını korumak için 'negativa normal' ile çömelin. Yüzünüze veya göğsünüze yönelik bir saldırıdan kaçınmak için, bacaklarınızdan biri bükülmüş ve diğeri önünüzde veya arkanızda uzanmış olacak şekilde hızla çömelin. Karşı kolunuzla bir saldırıyı engellerken bir elinizi yerde düz tutarak kendinizi sabitleyin.
    • Ginga'dan negativa normale geçiş yapmak için, karşı bacağınızı bükerken arka bacağınızı önünüze doğru hareket ettirin ve ardından çömelme pozisyonuna geçin.

Saldırganınızın tekmelerinden kaçınmak için 'au 'nuza odaklanın.

  1. rakipten kaçmak için bu özel takla hareketini gerçekleştirin's kicks.Rakibinizin tekmelerinden kaçmak için bu özel takla hareketini yapın. Bir ayağınızı öne doğru çevirerek başlayın ve diğer ayağınızı 45 derecelik bir açı yapacak şekilde çevirin. Kollarınızı ve bacaklarınızı tamamen uzatırken 45 derecelik açıyla ayağınıza doğru eğilin ve bir takla atın.
    • Bu hareketi uygulayıp mükemmelleştirdikten sonra daha fazla güç kazanacak ve bir tür amuda kalkma hareketi olan 'bananeira 'yı yapmaya daha hazır hale geleceksiniz; bu hareketi öne doğru eğilip bir dövüşe girmek ya da geriye doğru eğilip bir dövüşten çıkmak için kullanın.

Güçlü bir tekme atmak için 'chapa 'yı öğrenin.

  1. saldırganı uzaklaştırmak için bu capoeira tekmesini atın.Saldırganı uzaklaştırmak için bu capoeira tekmesini atın. Bu harekete başlamak için dizinizi göğsünüze doğru çekin. Ardından rakibinizle yüzleşmek için dönün. Yukarı kaldırdığınız bacağınızı döndürün ve yan tekmenizi gerçekleştirmek için topuğunuzdan ilerleyin. Mümkün olduğunca fazla güç üretin, böylece rakibinizi chapa'nızla itebilirsiniz.
    • Saldırganınız sadece bir saldırıyı engellediğinizi düşünebileceğinden, sürpriz unsurunu kendi avantajınıza kullanabilir ve 'chapa' ile tekme atarken onu hazırlıksız yakalayabilirsiniz.

Rakibinizin yüzüne vurmak için bir 'queixada' deneyin.

  1. saldırganınıza nişan alın's jawbone with this forceful kick.Bu güçlü tekme ile saldırganınızın çene kemiğini hedefleyin. Dizlerinizi hafifçe bükerek çömelerek başlayın. Bir bacağınızı kaldırın ve rakibinizin yüzünü hedef almak için dışa ve yukarı doğru uzatın. Bu hareket, çok fazla hasar vermeyi planlayan deneyimli capoeiristalar (capoeira dövüşçüleri) için tasarlanmıştır.
    • 'Queixada' ile tekme atarken, ön bacağınızı yukarı kaldırırken dengenizi korumak için arka ayağınızın üzerinde zıplayın.

Kaslarınızı düzenli olarak esnetin.

  1. esnekliğinizi geliştirin...Esnekliğinizi geliştirin tekmelere, kaçışlara ve vuruşlara hazırlanmak için. Esneme Capoeira antrenmanlarından önce ve sonra da dahil olmak üzere sık sık. Önce omuzlarınızı, sırtınızı ve boynunuzu esnetmeye odaklanın. Sonra, dizlerinizi ve bacaklarınızı uzatın böylece temel vuruşları mükemmelleştirebilirsiniz.
    • Capoeira antrenmanlarınızdan önce ve sonra ısınmak için yaklaşık 10 dakika harcayın.

Capoeira rutininize güç antrenmanı ekleyin.

  1. ağırlık kaldırarak güç kazanın ve dövüş sanatlarınızı geliştirin.Ağırlık kaldırarak güç kazanın ve dövüş sanatlarınızı geliştirin. Biseps buklelerini deneyin Üst vücut gücünüzü artırmak için bir dambıl ile. Tam olarak kaldırabileceğiniz en ağır dambıl ile 14-22 bukleden oluşan bir set yapmaya çalışın. Antrenmanınızın sonunda kollarınızda hafif bir yanma hissetmelisiniz.
    • Güçlendikçe, dambılınızın ağırlığını 5 lb (2,27 kg) artışlarla artırın.
    • Bench press ile ağırlık kaldırmayı deneyin, böylece daha ağır yükleri kaldırabilir ve bir seferde daha fazla kası hedefleyebilirsiniz.
    • Barfiks çubuğu üzerinde çalışın. Başladığınızda en az 5 barfiks çekmeyi hedefleyin. Güçlendikçe, rutininize her hafta 1 barfiks eklemeye çalışın.

Bir arkadaşınızla antrenman yapın.

  1. reflekslerinizi geliştirmek için bir partnerle çalışın.Reflekslerinizi geliştirmek için bir partnerle çalışın. Partnerinizin köpük çubuklarla dostça saldırılar düzenleyeceği bir antrenman seansı düzenleyin. Darbelerini saptırmaya veya atlatmaya çalışın. Ardından, partnerinizden ellerinin üzerine büyük, düz pedler yerleştirerek ve size doğru sallayarak sizinle 'ped çalışması' yapmasını isteyin. Onlar size sallanırken, siz de pedlere vurun. Pede doğru şekilde vurmak için hızlı hareket edin ve partnerinizin rastgele hareketlerine hızla uyum sağlayın.
    • Reflekslerinizi kendi başınıza da geliştirebilirsiniz. Örneğin, çift uçlu bir kum torbasına yumruk atabilirsiniz. Vurduğunuzda ileri geri sallanacağından, kaçışlarınızı ve vuruşlarınızı pratik edebilirsiniz.

Ders almak için bir capoeira akademisi bulun.

  1. unutmayın, capoeira başkalarıyla paylaşılmak ve pratik yapmak içindir.Unutmayın, capoeira başkalarıyla paylaşılmak ve pratik yapmak içindir. Yerel capoeira akademileri için internette arama yapın. Yakınınızda yoksa, dostluk turnuvaları, grup eğitimi fırsatları veya oyunlara ev sahipliği yapan üniversite kulüplerini veya derneklerini arayın.
    • Daha deneyimli oyuncuları izleyin. Sadece mestre'nizin hareketlerine ve talimatlarına değil, aynı zamanda hareketlerinizi akıcı bir şekilde nasıl bağlayacağınız konusunda fikir edinmek için kıdemli capoeiracıların hareketlerine de dikkat edin.

Bazı capoeira maçlarına katılın.

  1. bir kez've trained enough and feel ready, participate in the Yeterince antrenman yaptıktan ve kendinizi hazır hissettikten sonra 'roda 'ya katılın. 'Roda' capoeira maçlarının yapıldığı yerdir. Sizinle benzer beceri seviyesinde olan diğerleriyle karşı karşıya gelin. Roda'da tam anlamıyla 'etkileşime geçmek' ve seyirciyi heyecanlandırmak için rakibinize karşı sürpriz unsurunu kullanın ve çalınan canlı müzikle ritim tutan akıcı hareketler yapın.
    • Dövüşürken yere bakmayın. Bunun yerine gözlerinizi yukarıda ve rakibinizin üzerinde tutun.
    • Rakibinizin hareketlerini izleyin ve uygun şekilde adapte olun. Örneğin, rakibiniz size bir bacak süpürme hareketiyle gelirse, geri sıçrayın. Hızlı bir vuruş için 'ginga' veya dans adımınızla hareket edin.
    • Rodada donup kalmayın. İster basit bir ginga, ister bir negativa - çömelme - ya da bir tekme olsun, iyi bildiğiniz hareketlerle tepki verin.
    • Eğer yapabiliyorsanız, maçlarınızı kaydedin. Neleri geliştirmeniz gerektiğini görmek için bu videoları duraklatabilir ve yavaşlatabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBir capoeira mestra'sının benim au'mu izlemesi daha mı güvenli? Bu harika bir fikir! 'Au' veya takla, orta düzeyde jimnastik becerileri gerektirdiğinden, bu hareketi ileri düzey bir capoeira uygulayıcısı olan bir mestra'nın dikkatli gözetimi altında denemek en iyisidir.
  • SoruBiceps bukleleri yapmak ve ısınmak için 2,2 lbs (1 kg) dambıl kullandığımda, zıplama vuruşlarımda hala zorlanıyorum. Başka neye odaklanmalıyım? Biceps curls vuruşlar ve hücum saldırıları için harikadır! Ancak, rakibinize karşı jump kick kullanmayı planlıyorsanız, merkez bölgenizde ve alt vücudunuzda güç geliştirmeye odaklanmak en iyisidir. Daha yüksek sıçramalar elde etmek için squat, jump squat ve step-up sıçramalarını deneyin. Ayrıca zıplama tekmesinin daha ileri dövüş sanatları eğitimi gerektirdiğini unutmayın! Bu tekniği mükemmelleştirmek biraz zaman alırsa sorun değil.
  • SoruCapoeira'da tekmeleri nasıl öğrenebilirim? Öncelikle, tüm kas gruplarınızı ısıtmak için her antrenmandan önce ve sonra esnemeye odaklanın. Ardından, vücudunuzu etkili bir şekilde tekme atmaya hazırlamak için lunge ve bacak sallama gibi alt vücut egzersizlerine odaklanın. Bir arkadaşınızdan sizinle birlikte 'ped çalışması' yapmasını isteyin ve ellerindeki pedlere tekme atma pratiği yapın. Temel tekmelere daha aşina oldukça, chapa-yan tekme veya queixada-yukarı tekme gibi orta seviye hareketlere kadar çalışın. Tekmelerinizde iyi şanslar!

İpuçları

Uyarılar

  • Kendinizi yaralamaktan kaçınmak için akrobasi hareketlerinden veya beceri seviyenizi aşan hareketlerden uzak durun. Sadece sabırlı olun ve gerçekçi ve ulaşılabilir hissettiren tekniklere odaklanın.