Futbolda İyi Olmanın Kolay Yolları

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hiç kimse futbol becerileriyle doğmaz. Hem güçlü hem de zayıf yönlerinizi geliştirmek uzun yıllar alır. Hızlı olabilirsiniz ama çok güçlü olmayabilirsiniz; köşe vuruşlarında iyi olabilirsiniz ama pas vermede çok iyi olmayabilirsiniz. Ancak çok çalıştıktan sonra beceri seviyeniz yavaş yavaş gelişecektir. Her gün yapacağınız birkaç alıştırma ile sonunda çok iyi bir futbolcu olabilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Bir futbol topunu duvara vurarak ve top size geri geldiğinde ayağınızla durdurarak karşılama alıştırması yapın.
  • Top sürme alıştırmaları yapın, topu bahçenizin çevresine hafifçe vurun. Ardından, koniler kurun ve topu bunların etrafında sürün.
  • Sakatlanmayı önlemek için antrenmandan önce 10 dakika esneyin. Akciğer ve ayak parmaklarına dokunma gibi hamstring ve baldır esneme hareketlerine odaklanın.

Adımlar

Esneme ve egzersize hazırlanma

  1. 1Sakatlıklardan kaçınmak için, futbol da dahil olmak üzere herhangi bir egzersize başlamadan önce yaklaşık 10 dakika esnediğinizden emin olun.
    • Biraz lunge, ayak parmaklarına dokunma ve benzeri esneme hareketleri yapmayı deneyin. Futbol ağırlıklı olarak ayak/bacak kullanılan bir oyun olduğu için kol esnemelerinden ziyade hamstring ve baldır esnemelerine odaklandığınızdan emin olun.
    • Esneme hareketleri yapmazsanız, kaslarınıza ciddi zarar verme riskiniz vardır ve bu da sizi günlerce, haftalarca hatta aylarca egzersizden alıkoyabilir.
    • Egzersiz yaptıktan sonra, sadece oturmak yerine kaslarınızı 'soğutmak' için gerinin.

Futbol Topunu Kullanmak

  1. adım 1 futbol topunu alma alıştırması yapın.1Futbol topunu alma alıştırması yapın. Büyük, tenha bir tuğla veya beton duvar bulun. Topa, yerden yaklaşık 3 fit yukarıda duvara çarpacak şekilde vurun. Top geri sekerken ayağınızı havaya kaldırın. Topun ayağınıza çarpmasına ve yere düşmesine izin verin. Bunu günde 10 dakika boyunca tekrar tekrar yapın.
    • Topa tekme atmamak önemlidir. Sadece ayağınızı topun geri sekeceğini düşündüğünüz yere doğru kaldırıyorsunuz. Topun ayağınıza gelmesine izin verin.
    • Topu yere düşürdüğünüzde, yuvarlanmasını engellemek için ayağınızı topun üzerine koyun.
    • Her alıştırmaya duvara yakın başlayın. Kendinizi daha rahat hissettikçe, yavaş yavaş geriye doğru hareket edin. Alıştırma bittiğinde duvardan en az 30 metre uzaklaşın.
  2. adım 2 futbol topuyla hokkabazlık yapın.2Futbol topuyla hokkabazlık yapın. En iyi futbolcuların bile top hokkabazlığında ustalaşması yıllar alır. Bununla birlikte, futbol topunu rahatça tutmanın ve el-göz koordinasyonunuzu geliştirmenin iyi bir yoludur. Topu düşmeyecek şekilde ayağınızın üstüne yerleştirin. Ayağınızı havaya kaldırarak topun yukarı doğru uçmasını sağlayın. Top yere düştüğünde, diğer ayağınızla tekrar havaya doğru vurun.
    • Topa ayağınızın ortasından vurduğunuzdan emin olun. Bunu yapmazsanız, top yüzünüze çarpabilir veya ters yöne doğru uçabilir. Amaç, topu vücudunuzun yakınında, yaklaşık bir ayak uzakta tutmaktır.
    • Topun çok uzağa gitmesini önlemek için, topa vururken dizlerinizi yukarı doğru bükün. Bacağınızı uzatmanız topu vücudunuzdan uzağa atacaktır.
    • Bu alıştırmayı günde en az 10 dakika yapın. İlk başta sadece 1 veya 2 hokkabazlık yaparsanız sorun değil. Denemeye devam edin ve sonunda becerileriniz gelişecektir. Alıştırmayı durdurmadan önce en az 10 dokunuş yapmaya çalışın.
  3. adım 3 topu sürmeye başlayın.3Topu sürmeye başlayın. Arka bahçenizi kullanın ya da arka bahçeniz yoksa ön bahçenize gidin. Arka bahçenizin veya ön bahçenizin çevresini dolaşarak topa hafifçe vurun. Futbol topuna vurmadan önce ayaklarınızın topuklarına (topuk değil üst kısım) bastığınızdan emin olun. Topa her vuruşunuzda sadece 1-2 fit gitmelidir. Bu alıştırmayı 10 dakika boyunca veya sahayı birkaç kez dolaşana kadar yapın.
    • Futbolcular topa vurmak için her iki ayaklarını da kullanırken, bir ayağı da birincil vuruş ayağı olarak seçerler. Bu genellikle baskın ayaktır, yani öncelikli olarak kullandığınız elinize karşılık gelen ayaktır (sağ elinizi kullanıyorsanız sağ ayağınızı kullanın, vb.) Bu alıştırma, topa vurmak için öncelikli olarak hangi ayağınızı kullanacağınızı belirlemenize yardımcı olacaktır.
    • Baskın olmayan ayağınız vücudunuzu yerleştirmek ve dengelemek için kullanılacaktır. Top sürerken, baskın olmayan ayağınızın vücudunuza nispeten yakın kalması önemlidir; aksi takdirde, topa istediğinizden daha uzağa vurabilirsiniz.
    • Top sürme konusunda daha rahat olmaya başladıkça, gözlerinizi yukarı doğru kaldırmaya çalışın. Top sürerken gözleriniz topa bakma eğiliminde olacaktır, ancak bir oyunda gözlerinizi yukarı kaldırmanız ve etrafa bakmanız gerekir. Bir alıştırmada yanlışlıkla topa takılırsanız sorun değil, ancak yavaş yavaş topa bakmamaya alışacaksınız.
  4. adım 4 topu farklı yönlere çevirin.4Topu farklı yönlere çevirin. Sağa ya da sola dripling yapabilseniz de, sadece ayağınızın üst kısmını kullanarak keskin bir yön dönüşü yapamazsınız. İşte bu noktada ayağınızın yan kısımları devreye girer. İlk olarak, yaklaşık sekiz fit boyunca düzenli olarak dripling yapın. Hızlandıkça topun biraz önüne geçin ve baskın vuruş ayağınızı yerleştirin. Top yuvarlanmaya devam ettikçe, dikili ayağınıza çarpacak ve gitmesini istediğiniz yöne doğru sekecektir.
    • Topu döndürmek için seçtiğiniz yön ayağınızın pozisyonuna bağlıdır. Örneğin, sağ vuruş ayağı kullandığınızı varsayarsak, topun sola gitmesi için ayağınızın iç kısmına, sağa gitmesi için ise ayağınızın dış kısmına çarpmasını isteyeceksiniz. Sol vuruş ayağı kullanıyorsanız, topun sola gitmesi için topun ayağınızın dış tarafına, sağa gitmesi için de ayağınızın iç tarafına çarpmasını isteyeceksiniz.
    • Sadece topun rotasını değiştirmek istiyorsanız, ayağınızı dikin ve sabit tutun. Topun yönünü önemli ölçüde değiştirmek istiyorsanız, ayağınızı topa doğru hareket ettirerek topun gitmesini istediğiniz yöne doğru ekstra bir vuruş yapın.
  5. adım 5 topu engellerin etrafından sürün.5Topu engellerin etrafından sürün. Bir dizi koni bulun ve bunları birbirlerinden en az 3 fit uzaklıkta düz bir çizgi halinde yerleştirin. Engellerin etrafından top sürmeye başlayın. Eğer koni solunuzdaysa ve sağ ayağınızla vuruyorsanız, sağ ayağınızın iç kısmıyla topa hafifçe vurun. Bir sonraki koninin sol tarafına düşecek kadar sert vurun. Engel sağınızdaysa ve sağ ayağınızı kullanıyorsanız, topa sağ ayağınızın dışıyla hafifçe vurun. Topun bir sonraki koninin sağ tarafına düştüğünden emin olun.
    • Bu talimatlar, ayaklarınızın farklı taraflarını kullanmanız dışında, sol tekme ayağını kullanan kişiler için de benzerdir. Örneğin, engel solunuzdaysa, topa sol ayağınızın dışıyla dokunun. Engel sağınızdaysa, topa sol ayağınızın iç kısmıyla vurun.
    • Baskın olmayan ayağınızla da pratik yapın. Bu, her iki ayağınızla da topun kontrolünü elinizde tutmanıza yardımcı olacaktır.
    • Düz bir çizgi engelinden geçtikten sonra konileri değiştirebilirsiniz. Bunları zig-zag şeklinde yerleştirin veya sahaya rastgele yerleştirin.

Beceri Setinizi Geliştirmek

  1. adım 1 topu takım arkadaşlarınıza paslayın.1Topu takım arkadaşlarınıza paslayın. Yerden ve havadan olmak üzere iki ana futbol pası türü vardır. Yerden pas en sık ve daha kısa mesafeler için kullanılır. Bir arkadaşınız ya da takım arkadaşınız yaklaşık 20 metre uzakta dursun ve yüzü size dönük olsun. İyi bir yerden pas, ayağınızın ucunu değil, baskın ayağınızın iç veya dış tarafını kullanır.
    • Baskın olmayan ayağınızı pas yönünde, topun hemen yanına yerleştirin. Ardından, baskın bacağınızı orta kuvvette geriye doğru sallayın. Baskın bacağınız topa vurmak için topa doğru gelirken, baskın ayağınızın topa ayağınızın iç kısmıyla vurduğundan ve isabetli kalmak için takip ettiğinizden emin olun.
    • Amaç, top sekmeden takım arkadaşınıza pas vermektir. Topun takım arkadaşınıza kadar yerde kalmasını istersiniz.
    • Topu ileri geri paslayın. Bunu her gün 10-15 dakika boyunca yapın. Oyun sırasında isabetli olmanız gerekeceğinden, topu takım arkadaşınıza doğru hedeflediğinizden emin olun. İlerledikçe, pas mesafenizi 20 feet'ten 40 feet'e kadar artırabilirsiniz.
  2. adım 2 topu daha uzağa gönderin.2Topu daha uzağa gönderin. Diğer önemli futbol pası türü uzun toptur. Bu, takım arkadaşınızın 50 fit veya daha uzakta olduğu durumlar içindir. Ayağınızın iç kısmını kullanmak yerine ayağınızın üst kısmını kullanacaksınız. Bir takım arkadaşınız en az 50 fit uzakta dursun ve yüzü size dönük olsun. Pasın arkasında daha fazla güç elde edebilmek için topun arkasında birkaç adım geri gidin.
    • Topa doğru hareket ederken, baskın olmayan ayağınızı tıpkı yerden pas atar gibi topun yanına yerleştirin. Baskın bacağınızı tüm gücünüzle geriye doğru savurun.
    • Bacağınız aşağı inerken, baskın ayağınızın topa ayak parmaklarınızın hemen üstünden vurduğundan emin olun. Bu, topa yerden kalkması ve uzağa gitmesi için gereken maksimum açıyı ve itişi verecektir.
    • Pasın gücünü ayarlamaya devam edin. Uzun topu başarılı kılmak için bacağınızın tüm gücüne ihtiyacınız olmayabilir. Mümkün olduğunca isabetli olmaya çalışın. Takım arkadaşınızla günde en az 10 dakika hava pası yapmaya devam edin.
  3. adım 3 topu savunma oyuncusundan uzak tutun.3Topu bir savunma oyuncusundan uzak tutun. Bir futbol maçı oynarken, defans oyuncusu gelip size baskı yapmaya ve topu uzaklaştırmaya çalışacaktır. Buna hazırlanmak için birlikte bir alıştırma yapabileceğiniz bir takım arkadaşı bulun. İlk olarak, açık bir alanda normal bir şekilde top sürmeye başlayacaksınız. Daha sonra takım arkadaşınız gelecek ve sizinle birlikte koşacak. Takım arkadaşınızın amacı topu uzaklaştırmak olacak, sizin amacınız ise ne pahasına olursa olsun topu korumak olacak.
    • Bunu yapmanın en iyi yolu vücudunuzu doğru şekilde konumlandırmaktır. Eğer defans oyuncusu sol tarafınıza gelirse, defans oyuncusunu engellemek için vücudunuzu kaydırın. Defans oyuncusu sol tarafınıza gelirse, defans oyuncusunu engellemek için vücudunuzu sola doğru hareket ettirin.
    • Kollarınızı rakibinizi yoldan itmek için de kullanabilirsiniz. Ancak kollarınızı tamamen uzatmayın veya aşırı agresif olmayın; aksi takdirde sarı kart görebilirsiniz.
    • Bu alıştırmayı 20-30 fit boyunca yapın. Daha sonra hem hücum hem de savunma için bir his edinmek için ileri geri geçiş yapabilirsiniz.
  4. adım 4 topa köşeden vurun.4Topu köşeden vurun. Futbol topu kalenin bulunduğu son çizgide saha dışına çıktığında, rakip takım bir köşe vuruşu kullanacaktır. Köşe vuruşunun amacı topun kaleye doğru kavis yapmasını sağlamaktır. Topu, topun dışarı çıktığı yere en yakın köşeye yerleştirin. Eğer sadece alıştırma yapıyorsanız, bunu herhangi bir köşede yapabilirsiniz. Koşmak için yeterli alanınız olması için en az üç adım geri çekilin.
    • Topa doğru koşmaya başlayın. Momentumunuzu artırırken sol ayağınızı topun sol tarafına yerleştirin. Sağ bacağınızı tüm gücünüzle geriye doğru savurun.
    • Topa vurduğunuzda, sağ ayağınızın sol üst kenarına çarptığından emin olmak istersiniz. Bu, topun yolunda bir kavis oluşturacak ve böylece fileye doğru kıvrılacaktır.
    • Mesafeyi ve gücü anlayana kadar bunu defalarca tekrarlayın. Bir takım arkadaşınız dışarı çıksın ve topu kafayla kaleye sokmaya çalışsın ya da topu alıp kaleye vursun.
  5. adım 5 bir gol atın.5Bir gol atın. Gol atma pratiği yapmanıza yardımcı olacak gerçek bir antrenmanın yerini hiçbir şey tutmasa da, kendi başınıza veya bir takım arkadaşınızla bazı egzersizler yapabilirsiniz. Kaleden yaklaşık 12 metre uzakta durun, penaltı atışı mesafesi kadar. Havadan pas tekniğini kullanın, ancak kaleye 'pas atacaksınız'. Maksimum hız ve güç elde etmek için birkaç metre geriye gidin.
    • Topa doğru koşun. Baskın olmayan ayağınızı topun yan tarafına yerleştirin. Baskın bacağınızı tüm gücünüzle geriye doğru kaldırın. Baskın bacağınızı aşağı indirirken, topa ayak parmaklarınızın hemen üstünden vurduğunuzdan emin olun.
    • Hedeflemek istediğiniz kalenin belirli noktalarını seçin. Başka bir noktayı denemeden önce o noktaya art arda üç atış yapmaya çalışın. Daha da gerçekçi bir durum için takım arkadaşınızın orada durmasını ve kaleci gibi davranmasını da sağlayabilirsiniz.
    • Topu sahanın farklı yerlerine taşıyın. Seçtiğiniz farklı mesafelere bağlı olarak şutlarınıza uyguladığınız gücü değiştirin.

Oyununuzu Mükemmelleştirin

  1. adım 1 topa kafanızla vurun.1Topa kafanızla vurun. Kafa vuruşları genellikle bir takım arkadaşı köşeden vururken kullanılır. Bu vuruşun pratiğini yapmak için, bir takım arkadaşınız önünüzde yaklaşık on fit uzakta dursun. Topları el altından kafanıza doğru atacaklardır. Ayakta kafa vuruşu yaparak başlayın. Bu, ayaklarınızın yerde kalması anlamına gelir. Top size doğru gelirken geriye doğru eğilin. Top daha da yaklaştığında başınızı tekrar öne doğru getirin.
    • Topu doğrudan alnınıza vurun. Bunu başınız vücudunuzla aynı hizada olduğunda yapın. Örneğin, çok fazla geriye veya çok fazla öne eğiliyorsanız topa kafa atmayın. Bunu başınız normal, dik pozisyondayken yapın.
    • Zıplayarak kafa vuruşu yapmak için önceki gibi yapın, ancak bu sefer önce zıplayın. Zıplarken vücudunuzu geriye doğru eğin. Topla buluşmak için başınızı öne doğru getirin. Başınız normal pozisyondayken ve sıçramanızın en yüksek noktasındayken topa alnınızla vurun.
    • Hem ayakta hem de sıçrayarak kafa vuruşu egzersizlerini onar kez yapın. Zamanla beyin sarsıntısı geçirmenize neden olabileceğinden kafa vuruşlarını aşırıya kaçmamak önemlidir.
  2. adım 2 maç sırasında omuz çalımları atın.2Maç sırasında omuz çalımları. Bu muhtemelen yapabileceğiniz en basit harekettir, ancak etkisi muazzamdır. Topu yaklaşık 10-20 fit ileri sürün. Bir savunma oyuncusuna yaklaşırken, sanki o yöne doğru gidiyormuşsunuz gibi omzunuzu sola doğru eğin. Ardından topu sağ ayağınızın dış kenarıyla 45 derece sağa doğru hareket ettirin.
    • Aynı şeyi ters yönde de yapabilirsiniz. Omzunuzu sağa doğru kaydırın. Ardından topu sol ayağınızın dış kenarıyla 45 derece sola doğru hareket ettirin.
    • Savunma oyuncusu tek bir yöne gittiğinizi düşünecek ve yanlış yönlendirilecektir. Hareketi tamamladıktan sonra, onu geçerek dripling yapmaya devam edin.
    • Bir takım arkadaşınızın savunma oyuncusu gibi davranmasını sağlayın. Numarayı en az 10 kez tamamlayana kadar pratik yapın.
  3. adım 3 bir cruyff dönüşü gerçekleştirin.3Bir Cruyff Dönüşü gerçekleştirin. Bu hareketin amacı rakip oyuncuyu hazırlıksız yakalamaktır. Pratik yapmak için, ivme kazanmak amacıyla topla 10-20 fit kadar dripling yapın. Daha sonra pas verecekmiş gibi yapmak isteyeceksiniz. Baskın olmayan ayağınızı alın ve topun birkaç santim ilerisine yerleştirin. Ardından baskın bacağınızı topa vuracakmış gibi geri çekin.
    • Topa kafa vurmak yerine, baskın vuruş ayağınızın iç kenarıyla topa vuracaksınız. Topa yan tarafa, zaten dikilmiş olan baskın olmayan ayağınızın arkasına doğru vurun.
    • Hangi ayağınızla vurduğunuza bağlı olarak vücudunuzu saat yönünde ya da saat yönünün tersine çevirin. Topu bulun ve yeni yönde driplinge devam edin.
    • Pratik yapmak için bir takım arkadaşınız sizi savunmaya çalışsın. Numarayı bir sır olarak saklayın ve onları kandırıp kandıramayacağınızı görün. Unutmayın, bu hareket sadece savunma oyuncusu önünüzdeyken işe yarar. Aksi takdirde top doğrudan rakibinizin ayaklarına gidecektir.
  4. adım 4 makas hareketinde ustalaşın.4Makas hareketinde ustalaşın. Cruyff Dönüşü gibi bu hareket de rakibinizi hazırlıksız yakalamak için tasarlanmıştır. Pratik yapmak için, hız ve momentum kazanmak amacıyla topu yaklaşık 10-20 feet sürün. Sol ayağınızı topun sol tarafına, yaklaşık bir adım yana koyun. Sağ bacağınızı topa vuracakmış gibi geri çekin. Sağ bacağınızı indirdiğinizde, topa hiç dokunmadan sağ ayağınızı topun etrafında saat yönünde döndürün.
    • Dönüşü tamamladıktan sonra, sağ ayağınızı topun sağ tarafına yerleştirin. Sol ayağınızı geri getirin ve topa sola doğru vurun.
    • Rakibi sağ tarafınıza çekmek için sağ ayağınızla dönün ve sol ayağınızla vurun. Rakibinizi sol tarafınıza çekmek için sol ayağınızla dönün ve sağ ayağınızla vurun.
    • Ayrıca önce sağ ayağınızla dönerek ve ardından sol ayağınızla tekrar dönerek çift makas hareketi de yapabilirsiniz. Her iki dönüşü de yaptıktan sonra sol ayağınızı dikin ve sağ ayağınızla sağ yöne doğru tekme atın.
  5. adım 5 bir maç sırasında zico cut hareketini kullanın.5Maç sırasında Zico Cut hareketini kullanın. Bu hareket defans oyuncusunu kandırmanızı ve onu geçmenizi sağlar. Momentum yaratmak için topu yaklaşık 10-20 feet sürün. Sağ ayağınızı topun sağına, yaklaşık bir ayak yana doğru yerleştirin. Ardından, sol ayağınızın sol kenarını alın ve topun sağ tarafına dokunun (her iki ayak da artık topun sağ tarafındadır).
    • Sağ ayağınızı vücudunuzla birlikte hareket ettirerek vücudunuzu saat yönünün tersine döndürürken sol ayağınızla top kontrolünü koruyun.
    • Sol ayağınızla topun kontrolünü korurken vücudunuzla 360 derecelik bir dönüş yaptıktan sonra tekrar top sürmeye başlayın. Rakibiniz hazırlıksız yakalanacak ve ters yönde faka basacaktır.
    • Bu hareketi ters yöne giderek de gerçekleştirebilirsiniz. Sağ ayağınızla kontrolü sağlarken sol ayağınızla yere basmanız yeterlidir. Vücudunuzu ve sol ayağınızı 360 derecelik bir dönüş yapana kadar saat yönünde döndürün. Bundan sonra top sürmeye devam edin.

Nasıl Harika Bir Futbol Defans Oyuncusu Olabilirim?

Uzman Soru-Cevap

  • SoruFutbolda gerçekten nasıl iyi olunur? Futbolda iyi olmak için oyunu gerçekten sevmeyi öğrenmelisiniz. Ben lisede koçluk yaparken, lise takımına girmeye çalışan bir çocuk vardı ve çok fazla deneyimi yoktu. Onunla haftada birkaç gün çalışıyorduk ama onu neredeyse her gün futbol topuyla görüyordunuz. Ertesi yıl, sıkı çalışması sayesinde as takıma girmeyi başardı.
  • SoruHiç antrenman yapmadan nasıl iyi olabilirim? Pratik yapmadan iyi olmanın gerçekten bir yolu yok. Çok fazla pratik yapmadan iyi gibi görünen biri bile asla pratik yapan ve çok çalışan insanlarla aynı seviyede olamaz.
  • SoruAntrenman yaparken daha büyük bir top kullanmak futbol oynama becerilerimi geliştirir mi? Muhtemelen hayır. Büyük olasılıkla daha büyük bir topla oynamaya alışacaksınız, bu da sizi bir oyunda oynarken normal boyutta bir futbol topuna uyum sağlamaya zorlayacaktır. Maçlarda kullanacağınız aynı boyuttaki topla pratik yapmak daha iyidir.

Video

İpuçları

  • Antrenman ve maçlardan önce esneme hareketleri yapmalısınız.
  • Oyundan önce, kramp girmemesi için oyundan 30 dakika önce bir muz yiyin. Kramp girmemesi ve havanızın çabuk tükenmemesi için oyun sırasında temponuzu ayarlayın.
  • Arkadaşlarınızla pratik yapın ve onlarla küçük maçlar oynayın.

Uyarılar

  • Her zaman susuz kalmayın. Bayılmak istemezsiniz. Acil bir durumla karşılaşırsanız, hemen bir ambulans çağırın.
  • Etrafınıza dikkat ettiğinizden emin olun. Futbol topuyla yanlışlıkla başka bir oyuncuya vurmak istemezsiniz.
  • Kafa vuruşu yaparken topun başınızın üst kısmına değil alnınıza çarptığından emin olun. Uzun süreler boyunca art arda kafa vuruşu yapmak beyin kimyanıza zarar verebilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Siperlikler
  • İç ve/veya dış mekan kramponları
  • Su
  • Başlık (isteğe bağlı)