Her Spor Dalında İyi Olmanın En İyi Yolları

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Spor ilginizi çeken bir şeyse, bu konuda iyi olmak istemeniz mantıklıdır. Bir sporda başarılı olmak beceri, beceri ise sabır ve kararlılık gerektirir. Ancak, iyi bir sporcu olmak istiyorsanız düşünmeniz gereken başka şeyler de var. Tek başına beceri sizi ileriye götürebilir, ancak doğru tutuma ve takım ruhuna sahip değilseniz asla sonuna kadar gidemezsiniz.

Adımlar

Bir spor takımına katılın.

  1. Bir spor süperstarı olmak istiyorsanız, bir takıma katılmak başlamak için iyi bir yoldur. Becerileriniz şu anda düşük olsa bile, amatör bir lige katılmak becerilerinizi keskinleştirecektir. Spor takımları her yerdedir ve çoğuna katılmak ücretsizdir. Eğer okula gidiyorsanız, takım seçmeleri olduğunda gitmelisiniz. Dinlenme merkezleri de genellikle spor takımlarına ev sahipliği yapar.
    • Okula gitmiyorsanız, internet üzerinden bir spor kulübü bulabilir veya başlatabilirsiniz.

Harika bir koç bulun.

  1. Büyük koçlar her şekil ve boyutta olabilir. Bazı koç kişilikleri size diğerlerinden daha uygun olacaktır. En iyi senaryo, başarılı olduğunuzu gerçekten görmek isteyen bir koça sahip olmaktır. İlk aşamalarda, coşku genellikle bilimsel bilgi birikiminden daha faydalıdır.
    • Genel olarak, iletişim becerileri bir koçun sahip olabileceği en önemli özelliktir.
    • Farklı seviyelerde spor koçları vardır. Okul sonrası antrenörlerin çoğu, spor hakkında bilgi sahibi olan ve oyuna hevesli gönüllülerdir. Tam eğitim ve öğretim almış bir spor koçu tutabilirsiniz, ancak bu size çok para kazandıracaktır.

Hedeflerinizi geniş tutun.

  1. Sporda gerçekten harika olmak istiyorsanız, sadece birkaç spora odaklanmak yeterli değildir. Egzersizlerinizle hedeflerinizi geniş tutmanız önemlidir. Zaten harika bir atlet değilseniz becerilerde uzmanlaşmayın. Vücudunuzun her bölümünü çalıştırmanın yollarını bulun. Bu ister birden fazla spor yapmak ister her şeyi kapsayan bir egzersiz rutini uygulamak anlamına gelsin, tüm vücudunuzu çalıştırmak spor performansınızı artıracaktır.
    • Birden fazla spor yapan sporcuların daha iyi olduğunu gösteren pek çok kanıt vardır.

Önce temel konulara eğilin.

  1. Genç sporcuların hızlı bir şekilde ileri seviyedeki şeylere atlamak istemesi yaygın bir yanılgıdır. Bu, antrenman zamanını harcamak için etkili bir yol değildir. Daha büyük şeylere geçmeden önce sağlam bir temele ihtiyacınız vardır. Bir sporda yeniyseniz, temel hareketleri düzgün bir şekilde öğrenmek için ihtiyaç duyduğunuz kadar zaman ayırın. Bu, uzun vadede ileri düzey becerileri kavramayı çok daha kolay hale getirecektir.
    • Bazıları, uygulamalı spor becerilerine geçmeden önce temel 'hareket becerilerinin' (zıplama ve tekme atma gibi) düzgün bir şekilde öğrenilmesi gerektiğini savunur.

Esneklik için yer açın.

  1. Gerçek bir müsabakada işler genellikle tam olarak kuralına göre gitmez. Antrenman yaparken, genellikle en uygun koşullar altında oynayacaksınız. Öngörülemeyen zorluklara hazır olacağınızdan emin olmak için, yarışma koşullarını tahmin etmeniz gerekir. Kendinize bir beceri mi öğrendiğinizi yoksa bu beceriyi katılacağınız yarışmalarda gerçekten kullanmayı mı öğrendiğinizi sorun.
    • Şu sloganı unutmayın: 'Oynamak istediğiniz şekilde antrenman yapın.'
    • Bir yarışmayı pratikte mükemmel bir şekilde taklit etmenin bir yolu yoktur, ancak diğer insanlarla oynamak sizi dikkat etmeniz gereken senaryolara alıştırabilir.

Bir beceri geliştirdikçe yeni zorluk seviyeleri ekleyin.

  1. Vücutların belli bir zorlanma seviyesine uyum sağlaması yaygın bir durumdur. Eğer ilerledikçe zorluk seviyesini yükseltmezseniz ilerleme yavaşlayacaktır. Vücut geliştiriciler ve güç odaklı sporcular bunu tekrarlarını veya çalıştıkları ağırlıkları artırarak yaparlar. Bir yarışma sporcusu olarak, ilerlemeyi sürdürmek için yapabileceğiniz en iyi şey, becerileri yorgunluk altındayken uygulamaktır.
    • Çalışmalar, yorulduğunuzda beceri uygulamasının pencereden dışarı çıktığını göstermiştir, bu nedenle sporunuzda dayanıklılık oluşturmak iyi bir fikirdir.
    • Hızınızı artırmak da önemlidir. Hız genellikle pratikle gelir, ancak temel bilgileri öğrenene kadar hızlanmaya çalışmamalısınız.

Becerileriniz ikinci doğanız haline gelene kadar pratik yapın.

  1. Bir becerinin hangi noktada ustalaştığını merak ediyorsanız, bu beceriyi otomatik olarak ve düşünmeden yapabildiğiniz zamandır. Buna otonom aşama denir ve rekabetçi bir şekilde spor yapmak istiyorsanız bu aşamada olmak istersiniz. Yeterli zaman ve tekrar verildiğinde, bir beceri sonunda bu kategoriye girecektir. Bir oyunun içindeyken, her şeyi enine boyuna düşünecek vaktiniz olmayacaktır, bu yüzden her şey otomatik hale gelene kadar pratik yapın, böylece hazır olduğunuzu bileceksiniz.
    • Bir müsabakada futbol gibi bir spor oynarken, birkaç rakip tarafından kovalanırken potansiyel olarak bir top atmanız gerekecektir. Bu stresi özel antrenmanlarda taklit edemezsiniz, bu nedenle atışınızın önceden mükemmel olduğundan emin olmalısınız.
    • Pratik yapmaya devam edin. Pratik asla durmaması gereken bir şeydir. Sporda harika olsanız bile, her zaman daha iyi olabilirsiniz. Pratik yapmayı bırakırsanız, daha kararlı birinin sizi yenme ihtimali vardır.

Bir spor salonu üyeliği için başvurun.

  1. En iyi sporcular antrenmanın spor becerileriyle sınırlı olmadığını bilirler. Hangi sporu yapıyorsanız yapın, vücudunuzun olabildiğince keskin olmasını istersiniz. Spordan arta kalan zamanlarda spor salonuna giderek vücudunuzun genel formunu koruyun. Göz korkutucu veya pahalı gibi görünse de, sporda iyi olmak istiyorsanız kesinlikle yatırım yapmaya değer. Spor salonuna gitmenin pek çok faydası vardır. Spor takımlarında oynadığınız için bileceğiniz gibi, başkalarıyla birlikte egzersiz yapmak çok motive edicidir.
    • Üyelik için ödeme yapmadan önce muhtemel bir spor salonu hakkında biraz araştırma yapın. Bir tura çıkın ve ayrıntıları sorun. İlk ödemenizi yapmadan önce spor salonunun hayatınızın koşullarına uygun olduğundan emin olun.

Yeterince uyuyun.

  1. Bu çok açık olsa da, doğru uykunun ne kadar sıklıkla göz ardı edildiğine şaşırabilirsiniz. Bu durum özellikle işlerin çok yoğun olduğu ve her şeyi normal bir güne sığdırmanın zorlaştığı yoğun uygulama veya antrenman dönemlerinde geçerlidir. Bununla birlikte, vücudunuzun tamamen dinlenmeye ihtiyacı vardır.
    • Eğer gençseniz, her gece 8-10 saat uyumalısınız. Eğer bir yetişkinseniz, her gece 7-9 saat uyuyun.

Sağlıklı ve dengeli beslenin.

  1. Herkes vücuduna fayda sağlayacak bir diyet uygulamalıdır. Bu, özellikle sporda harika olmak istiyorsanız geçerlidir. Abur cubur yemek, spor salonunda gösterdiğiniz çabaların aleyhine işleyecektir. Diyetinizi sebzeler, yeşil yapraklı sebzeler, baklagiller, yağsız proteinler ve tam tahıllara dayandırın. 'Boş kalorileri' (soda gibi) azaltın ve bunları sağlığınızı iyileştiren şeylerle değiştirin.
    • Laktoz intoleransınız varsa, süt ürünleri tüketmemeyi deneyin. Kulağa zor gelebilir, ancak bir ay içinde faydalarını göreceksiniz.

Bol bol su için.

    • Yaygın 'günde 8 bardak' rehberi zorunlu değildir, ancak mümkün olduğunca yanınızda su bulundurmaya çalışmalısınız. Egzersiz yaparken su stoklamak özellikle önemlidir.
    • Yanınızda yeniden doldurulabilir bir şişe su bulundurun. Boşaldığında yeniden doldurun. Sadece yanınızda bulundurursanız su tüketiminizin çok arttığını göreceksiniz.

Sarhoş edici maddelerden uzak durun.

  1. Sporda başarılı olmak istiyorsanız uyuşturucu ve alkol tavsiye edilmez. Alkol bir diüretiktir, yani vücudunuzdaki hidrasyonu azaltır. Vücudunuz alkolden kurtulmak için kaynak harcayacaktır ve bu durum günler sonra bile spor performansınız üzerinde olumsuz bir etki yaratabilir.
    • Uzun vadede, elma şarabı ve bira gibi alkolden sindirdiğiniz kalori miktarı bağırsaklarınız üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olabilir.

Kendiniz için iddialı ama gerçekçi hedefler belirleyin.

  1. Bu, gerçekçi olmamak ya da bir yıl içinde profesyonel olacağınızı söylemek anlamına gelmez. Bunun yerine, ne durumda olduğunuza bir göz atmalı ve nerede olmak istediğinizi düşünmelisiniz. Bu hedefe ulaşmak için kendinize uygun bir süre verin ve hedef özellikle büyükse bunu daha küçük parçalara bölün.
    • Örneğin, profesyonel olmak istiyorsanız, gerekliliklerin neler olduğuna bir göz atın ve her birine doğru ilerleyin. Önce yarı profesyonel olmanız gerekebilir.
    • Büyük resme odaklanmak yerine daha küçük resme odaklanın. Örneğin, tekniğinize odaklanabilirsiniz.

İyi bir sporcu olun.

  1. Sporda iyi olmak, fiziksel güç ve hızdan daha fazlasını ifade eder. Gerçekten harika olmak için, bu olumlu tutumu diğer takımda olsalar bile diğer oyunculara davranış biçiminize de uygulamanız gerekir. Bir maçı kaybederseniz, mağlubiyeti kabullenin ve diğer oyuncuya zaferi için saygı gösterin.
    • İyi bir sportmenlik örneği sergilerseniz, kazandığınızda da aynı saygıyı görürsünüz.
    • Kaybı bir öğrenme deneyimi olarak ele alın. Neyi yanlış yaptığınızı bulun, ardından bir sonraki oyun için bunu geliştirmeye çalışın.

Sabırlı olun.

  1. Ne yaparsanız yapın, beceriler genellikle yavaş gelişir. Sabırlı olmazsanız, hazır olmadan çok önce daha ileri tekniklere atlamaya çalışırsınız. Gelişmeyi hemen göremediğinizde motivasyonunuz azalacaktır. Uzun vadeli hedefinizi aklınızda tutun ve onu gerçeğe dönüştürürken bu arada sıkı durun.
    • Unutmayın: her zaman bunu sizden daha iyi yapabilecek birileri olacaktır, en azından başlangıçta. Sabırsız sporcular kötü sporcular olma eğilimindedir.

Eleştiriyi kabul edin.

  1. Spor yaparken kaçınılmaz olarak eleştiri alacaksınız ve yapıcı olduğunda dinlemeye istekli olmanız gerekir. Bir pası kaçırdığınız için mi kızgınlar yoksa içtenlikle gelişmenize yardımcı olmak mı istiyorlar? Yapıcı eleştirileri incitici sözlerden ayırt etmeyi öğrenin. Çoğu durumda, eleştirileri, hangi alanda olursa olsun daha iyi olmak için motivasyon olarak kullanabilirsiniz.
    • Savunmaya geçmenize izin vermeyin. Eleştiriler karşısında duygusallaşmanıza izin verirseniz düşünceleriniz daha sınırlı hale gelir.
    • Egonuzu kontrol altında tutun. En iyi olduğunuzu düşünseniz bile yapıcı eleştirilere açık olun.

Diğer oyuncularla arkadaşlıklar kurun.

  1. İnsanların spor takımlarına katılmalarının en büyük nedenlerinden biri yeni insanlarla arkadaş olmaktır. Bir takıma katılırsanız, birçok insanla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Muhtemelen en azından bazılarıyla arkadaşlık geliştireceksiniz. Bu arkadaşlıkları bir öncelik haline getirmek, sporda harika olmak istiyorsanız iyi bir harekettir. Kendi zamanınızda birlikte pratik yapabilirsiniz. Arkadaşlarınızla oynamanın verdiği moral de size yardımcı olur.
    • Futbol gibi takım sporlarında bazı beceriler tek başına çalışılabilir, ancak diğerleri için (kalecilik ve pas verme gibi) başka bir kişiye ihtiyaç vardır. Bu kişinin bir arkadaş olması yararlıdır. Uzun vadede antrenman sürecini daha keyifli hale getirecektir.

Eğlenmenize izin verin.

  1. Bir şeyde iyi olmayı o kadar takıntı haline getirebilirsiniz ki en başta neden iyi olmak istediğinizi unutabilirsiniz. Yaptığınız spordan keyif almak için zaman ayırmamak hızlı bir tükenmişlikle sonuçlanır. İster antrenman yapıyor ister müsabaka oynuyor olun, spor yapmanızın diğer nedenlerini de hatırlamaya çalışın.
    • Örneğin, egzersizden aldığınız doğal tatmin veya sadece arkadaşlarınızla geçirdiğiniz kaliteli zaman bu nedenler arasında olabilir.

Maç gününden önceki gece bol bol dinlenin.

  1. Düzenli bir uyku programına sadık kalmaya çalışmanız tavsiye edilse de, bunu büyük bir maçtan önceki gece yapmanız özellikle önemlidir. Rekabet yeterince sert olacaktır, bu yüzden en az 8 saat uyumaya istekli olmadığınız için avantajınızı kaybetmeye değmez.
    • Uyumakta güçlük çekiyorsanız, derin nefes alma egzersizleri veya meditasyon yapmayı deneyin.

Maçtan önce karbonhidrat yüklemesi yapın.

  1. Bir diyette düzenli olarak tavsiye edilmese de, sporcular karbonhidrat alımlarını artırmalıdır. Karbonhidratlar esasen vücudunuza enerji verir ve bir spor müsabakası oynuyorsanız çok fazla enerjiye ihtiyacınız olacaktır.
    • Büyük bir müsabakadan birkaç saat önce şekerden uzak durun. Şeker ve nişastalar vücudunuzu susuz bırakır. Bu, yarışmanın ortasında kaçınmak isteyeceğiniz bir şeydir.
    • Atıştırmalıklarla temponuzu koruyun. Daha uzun maçlar dayanıklılık testi olacaktır ve bir enerji barı veya muz gibi basit bir şey büyük bir fark yaratabilir.

Isınma.

  1. Isınma, fiziksel olarak yorucu tüm faaliyetler için önemlidir. Oldukça hafif olabilirler, ancak uygun bir ısınma erken yorgunluk ve sakatlanmayı önlemeye yardımcı olacaktır. Oyunun başlamasından yaklaşık yarım saat önce ısınmayı hedefleyin. Kollarınızı ve bacaklarınızı esnetin. Yerinizde koşun. Biraz ter atın. Bu vücudunuzu müsabaka için doğru moda sokacaktır.
    • Isınma hareketleri aynı zamanda kaygıyla mücadeleye de yardımcı olur. Oyun öncesi kaygı bazı oyuncular için bir sorun olabilir, bu nedenle eğer sizde de varsa bunu aklınızda bulundurmalısınız.

Rakibinizi tanıyın.

  1. İster teke tek ister takım olarak oynayın, karşı tarafı nelerin beklediğine dair iyi bir fikre sahip olmak önemlidir. Belirli rakipler karşısında hangi teknikleri kullanmanız gerektiğini bilmek istiyorsanız, büyük bir maçtan önceki günlerde ve haftalarda onların yöntemlerini incelemek iyi bir fikirdir. Eğer bu oyuncuların maç sırasında çekilmiş görüntüleri varsa, bir deneyin.
    • Analitik bilimi, takım arkadaşlarınızın ve rakiplerinizin ilgili becerilerini keskin bir formüle dönüştürür. Her oyuncuyu en güçlü yönleriyle eşleştirmek bir takımın başarısının ayrılmaz bir parçasıdır. Profesyonel spor analistleri, sporcuların sportif davranışlarını analiz etmeyi kendi özel işleri haline getirmiştir.

Oyuna odaklanın.

  1. Hayatınızda olan başka bir şey hakkında endişelenirseniz hiçbir yere varamazsınız. Hayat her zaman karmaşıktır ve özel hayatınızda sizi rahatsız eden şeyler olabilir. Ancak, en azından oyun süresince, bunların hiçbirinin sizi etkilemesine izin veremezsiniz. Söylemesi yapmaktan daha kolay olabilir, ancak oyunu kazanmak sizin için yeterince önemliyse, gözünüzü ödülden ayırmamanız gerekir.

Kendinizi başkalarının gitmek istediğinden daha fazla zorlayın.

  1. En iyi sporcuların birçoğu bu konuda doğal bir yeteneğe sahip olabilir, ancak sonuçta başarılı olmalarının nedeni zaferi rakiplerinden daha çok istemeleridir. Bu, kendi içinizde geliştirmesi zor bir şeydir, ancak arzu yeterince yoğunsa, hayallerinizi gerçeğe dönüştürmek için hemen hemen her şeyi yaparsınız. Bu genel olarak antrenman zihniyeti için geçerlidir, ancak bir yarışma sırasında inanılmaz derecede önemlidir.
    • Kazanmayı ne kadar istediğiniz, kendinizi ne kadar zorlayacağınız üzerinde etkili olacaktır. Bazen kazanmak ve kaybetmek arasındaki mesafe çok küçüktür. Biraz daha fazla çaba göstererek bir dünya fark yaratabilirsiniz.
    • Unutmayın, tutku çoğu başarı türünün anahtarıdır ve aynı şey spor için de geçerlidir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruSporda hiç iyi değilim. Kendimi nasıl geliştirebilirim? Temel düzeyde kondisyon önemlidir ve atletizmde büyük bir fark yaratır. Haftada 3 kez koşmaya başlayın ve şınav ve barfiks gibi bazı temel kuvvet antrenmanları yapın. Kardiyovasküler kondisyonunuzu ve gücünüzü geliştirdikten sonra, el-göz koordinasyonunuzu geliştirmek için top oynama, tekme atma ve yakalama alıştırmaları yaparak koordinasyon becerileriniz üzerinde çalışmaya başlayabilirsiniz. Ardından, futbol topu sürme veya sayı vuruşu yapma gibi spora özgü becerileri öğrenmeye hazır olacaksınız.
  • Soru Ben 16 yaşında bir kızım ve sporda iyi değilim. Ancak, sporcu bir kız olmak istiyorum. Ne yapmalıyım? Atletizm için gerekli olan temel düzeyde kondisyonunuzu geliştirerek başlayın. Bunu haftada 3 kez koşarak ve şınav ve barfiks gibi temel kuvvet antrenmanı egzersizleri yaparak yapabilirsiniz. Kardiyovasküler gücünüzü ve kondisyonunuzu geliştirdikten sonra, el-göz koordinasyonunu geliştiren top oynama, tekme atma ve yakalama ile koordinasyon becerilerinizi geliştirmeye başlayabilirsiniz. Daha sonra futbol topu sürme, sayı vuruşu yapma veya voleybol smaç vurma gibi spora özgü beceriler üzerinde çalışabilirsiniz.
  • SoruKısa mesafe koşucusuysanız, uzun mesafede gerçekten iyi olan birini nasıl yenebilirsiniz? Dayanıklılık ve güç antrenmanı yapın. Koşarken sabit bir tempo belirleyin ve nefesinize odaklanın.

İpuçları

  • Oyunda ve dışarıda bir öğrenci olun. Bir avantaj arıyorsanız, sporunuzun en iyi sporcularından bazılarını videolarda çalışırken izleyin. Bu, formunuzu geliştirmek için büyük bir ilham kaynağı olacaktır.
  • Her şey zamanla gelir. Bir gecede sporda harika olmayacaksınız, ancak her gün becerilerinizi geliştirmek için biraz zaman ayırırsanız, zamanla büyük bir sonuç göreceksiniz.

Uyarılar

  • Başkalarının performansını kıskanmayın. Diğer oyuncuların rekabetini gördüğünüz için kendiniz hakkında kötü düşünebilirsiniz, ancak bu uzun vadede size yardımcı olmayacaktır. Çenenizi dik tutun ve moralinizi yüksek tutun.