Nasıl Zarif Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zarif olmak, ayağınızın takılıp düşmemesinden çok daha fazlasıdır. Bu sadece bedeninizi taşımanın bir yolu değil, aynı zamanda düşünceleriniz kadar eylemleriniz üzerinde de kontrol sahibi olmanın bir yoludur. Zarif insanlar doğal olarak zariftirler ve diğer insanları önemser ve onlara saygılı davranırlar. Kapılardan içeri girmenizle ünlü olsanız bile, biraz sıkı çalışmayla siz de zarif olabilirsiniz.

Adımlar

Zarif Görünmek

  1. adım 1 kendi cildinizde rahat olun.1Kendi teninizde rahat olun. Zarif insanların vücutlarını kontrol ettikleri bilinir. Kendi ayaklarına takılıp düşme ya da uzuvlarının çılgınca sallanıp vazoları veya kahve fincanlarını devirmesine izin verme eğiliminde değillerdir. Kendilerini iyi taşırlar ve kendi tenlerinde rahattırlar. Zarif olmak istiyorsanız, vücudunuzun her zaman ne yaptığının ve nereye gittiğinin farkında olmak için çalışmalısınız. Bunu yapmak kolay gibi görünebilir, ancak insanların dikkatlerinin ne kadar sık dağıldığını ve başka bir kişinin alanını işgal ettiklerini veya garip bir pozisyonda oturduklarını fark etmediklerini görünce şaşıracaksınız.
    • Kendi vücudunuzu kontrol etmek veya kendi teninizde rahat hissetmek için bir vücut geliştirmeci olmanız gerekmez. Yine de, ister koşuyor ister kaya tırmanışı yapıyor olun, egzersiz yapmak gücünüzü ve dayanıklılığınızı artırmanıza yardımcı olur ve kendi vücudunuzla temasa geçmenizi sağlar.
  2. adım 2 doğru duruşu koruyun.2Doğru duruşunuzu koruyun. Zarif olmak istiyorsanız, dik ve gururlu durmalı ve otururken bile sırtınızı dik tutmalısınız. Yorgun olduğunuzda veya biraz rahatlamak istediğinizde kambur durmak cazip gelebilir, ancak sırtınızı dik tutmayı alışkanlık haline getirirseniz, bir süre sonra düzgün bir duruşa sahip olmaktan rahatsız bile olmazsınız. Konuştuğunuz kişiler kambur durma eğiliminde olsalar bile, sırf onları taklit etmek için siz de aynı şeyi yapmamalısınız. Yürürken yere bakmak yerine dik durmaya ve gözlerinizi dik tutmaya çalıştığınızda anında daha zarif görüneceksiniz.
    • Doğru duruşa sahip olmak aynı zamanda kendinden emin bir beden diline sahip olmanıza da yardımcı olur. Zarif insanların özgüvenli oldukları da bilinir çünkü dünyaya kattıklarıyla gurur duyarlar. Kambur durmak veya kıvrılmak, durum böyle olmasa bile saklanmaya çalışıyormuşsunuz gibi görünmenize neden olur.
  3. adım 3 derin ve tam nefes alın.3Derin ve tam nefes alın. Bu sadece daha iyi görünmenizi ve hissetmenizi sağlamakla kalmaz, aynı zamanda bilişsel işlevlerinizi de geliştirir. Nefes alıp verme konusunda dikkatli olun ve nefes alıp verirken vücudunuzun farkında olun. Kendinizi stresli veya bunalmış hissediyorsanız, sakinleştiğinizi hissedene kadar derin nefesler almaya özen gösterin.
    • Yogadan da bildiğiniz gibi, nefes alıp vermek ve nefesinize odaklanmak, bedeninizle temas halinde olmanıza yardımcı olur ve sizi daha merkezde bir insan haline getirebilir. Zarif olmak istiyorsanız bu bir zorunluluktur.
  4. adım 4 esnekliğinizi geliştirin.4Esnekliğinizi geliştirin. Güçlü esnekliğe sahip olmak, vücudunuz üzerinde kontrol sahibi olmanın bir parçasıdır. Gün boyunca kendinizi rahatlamış ve çok gergin hissetmemek için günlük esneme hareketlerine zaman ayırmalısınız. Bu, özellikle egzersiz yaptıktan sonra veya tüm gün masa başında oturuyorsanız ve sırtınızı ve boynunuzu biraz rahatlatmanız gerekiyorsa önemlidir. Televizyon karşısında yapıyor olsanız bile esneme hareketleri için zaman ayırın ve kendinizi ne kadar daha zarif hissettiğinize şaşıracaksınız.
    • Yoga yapmak esnekliğinizi muazzam ölçüde artırabilir. Yeni başlayanlar için bir ders alın ve haftada sadece birkaç saatin nasıl bir fark yaratabileceğini görün.
  5. adım 5 zarif giyinin.5Zarif bir şekilde giyinin. Kıyafetleriniz sizi tanımlamaz, ancak daha zarif görünmenize yardımcı olabilirler. Önemli olan temiz, şık ve üzerinize tam oturan, size zarif ve derli toplu bir görünüm veren kıyafetler giymenizdir. Kıyafetlerinizin pahalı olması gerekmez; bunun yerine, zevkli, çok yüksek veya parlak olmamalı ve gurur verici olmalıdırlar.
    • Hareketinizi garip şekillerde kısıtlayan giysiler giymeyin. Örneğin yüksek topuklu ayakkabılar zarif görünebilir, ancak uzun süre giyilmemelidir. Bol, büyük boy pantolonlar size pek de zarif olmayan garip bir ayak sürüme şekli verir. Her zaman kendinizi güvende ve çekici hissettiren kıyafetler giyin ve saçınızı buna göre şekillendirin.
    • Kıyafetlerinizde kırışıklık olmadığından emin olun ve yemek yedikten sonra leke olup olmadığını kontrol edin.
    • Ayrıca bir düğmenin açık kalması veya gömleğinizin yarıya kadar açık olması da zarif değildir, bu nedenle birkaç saatte bir kıyafet kontrolü yapın.
    • Daha şık bir tarz tercih etmek istiyorsanız, sade siyah bir elbise işinizi görebilir. Kahverengiler, soluk pembeler veya griler gibi ince renklerdeki kıyafetler de daha zarif görünmenize yardımcı olabilir.
    • Aksesuar olarak sadece inci bir kolye, basit küpeler ya da gümüş bir bileklik işinizi görebilir. Hantal aksesuarlarla aşırıya kaçmak istemezsiniz, bu sizi zarif görünmekten alıkoyabilir.
  6. adım 6 size uygunsa makyaj yapın.6Size uygunsa makyaj yapın. Herkes makyaj yapmaktan hoşlanmaz. Eğer sevmiyorsanız, değiştirmek için baskı hissetmeyin. Ancak makyaj yapıyorsanız, makyajınızın yüzünüzde gerçekten öne çıkmasını istediğiniz bir veya iki temel özelliği vurgulayacak şekilde dengeli olduğundan emin olmalısınız. Örneğin, kalın göz kalemi sürebilirsiniz, ancak süper kalın göz farı ve ağır maskara da kullanmak istemeyebilirsiniz. Sadece biraz ruj, allık ve göz farı sürdüğünüzde işinizi görecektir.
    • Fondöteninizin ten renginize uygun olduğundan emin olun.
    • Unutmayın ki az makyaj her zaman çok makyajdan daha iyidir.
    • Kapatıcı veya allık kullanıyorsanız, tamamen harmanlandığından emin olun.
  7. adım 7 amaçlı yürüyün.7Amaçlı yürüyün. Başınızı yukarıda, gözlerinizi ileride tutun ve doğal tempolu adımlarla yürüyün. Zarif insanlar kambur durmaz veya ayaklarını sürmezler; nereye gittiklerini bilirler. Yere bakarsanız, kaybolmuş ya da kendinizden emin değilmiş gibi görünürsünüz. Dümdüz ileriye bakmak aynı zamanda insanlarla göz teması kurma olasılığınızı artıracak, bu da daha özgüvenli ve zarif görünmenizi ve hissetmenizi sağlayacaktır. Ayaklarınızı kaldırın, amaçlı adımlar atın ve kendinize güvenerek yürüyün.
    • Elbette, daha yavaş yürüyen birinin yanında yürüyorsanız, saygınızdan dolayı hızınızı azaltmalısınız.
    • Jogging veya koşu, yürürken hem formunuzu hem de dayanıklılığınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.
  8. adım 8 zarafetle oturun.8Zerafetle oturun. Oturduğunuzda sandalyeye yığılmayın. Sandalyeyi dışarı çekin ve dikkatlice oturun. Bir tahtta oturan kraliyet ailesi gibi görünmek zorunda olmasanız da, kambur durmaktan kaçınmalı ve düz bir duruşla oturmaya devam etmelisiniz. Bacaklarınızı açarak geriye yaslanmayın ve bunun yerine bacaklarınızı birleştirerek veya bileklerinizden çaprazlayarak oturun. Oturduğunuzda, ne kadar yorgun olursanız olun, bunu dikkatle yaptığınızdan emin olun.
    • Otobüste veya trende oturuyorsanız, çok fazla yer kaplamamaya çalışın. Yer kaplamak pek zarif bir davranış değildir.

Zarif Davranmak

  1. adım 1 soğukkanlılığınızı koruyun.1Sakinliğinizi koruyun. Zarif insanlar genellikle insanlara patlarken, pişman oldukları şeyler söylerken ya da mobilyaları pencerelerden aşağı fırlatırken görülmezler. Soğukkanlıdırlar ve diğer insanların onları sinirlendirmesine izin vermezler ve sinirlendiklerini hissettiklerinde ne zaman nefes alacaklarını bilirler. İnsanlara bağırıp çağırdıkları ya da hakaret ettikleri de görülmemiştir. Sakin kalma ve başkalarının onlara ihtiyacı olduğunda bir güç kalesi olma eğilimindedirler.
    • Bununla birlikte, zarif insanlar mükemmel değildir. Eğer birine patlarsanız, içten bir özür dilemelisiniz.
  2. adım 2 i̇yi konuşun.2İyi konuşun. Zarif insanlar açık sözlü olmaya, doğru ses seviyesinde konuşmaya ve çok hızlı ya da çok yavaş konuşmamaya eğilimlidirler. Dilleri açık ve dolaysızdır, kelime dağarcıkları çeşitlidir ve düşüncelerini açık bir şekilde ifade ederler. Ayrıca küfür etmekten veya çok fazla argo kullanmaktan kaçınma eğilimindedirler. Düşüncelerinizi toparlarken bazen duraklamakta sakınca olmasa da, zarif insanlar kekeleme veya her kelimede 'uh', 'um' veya 'gibi' deme eğiliminde değildir. Sözcükleri üzerinde kontrol sahibidirler ve söylediklerine inanırlar.
    • İyi konuşmanın bir parçası da konuşmadan önce düşünmektir. Söylemeden önce ne söyleyeceğinizi planlarsanız, geri adım atmak zorunda kalmama ve sözlerinizde net olma olasılığınız artar.
    • İyi konuşmak için doğru dilbilgisine de hakim olmalısınız. Örneğin, gerçekten 'O ve ben sinemaya gittik' olacakken 'O ve ben sinemaya gittik' dememelisiniz.
  3. adım 3 bir oyunculuk dersi alın.3 Bir oyunculuk dersi alın. Zarif insanlar hem sözlü hem de sözsüz olarak dengeli ve özgüvenlidir. Bazı iyi jestler ve hareketler öğrenin ve bunları kullanın. Oyunculuk dersi almak için bir sonraki Jack Nicholson olmanıza gerek yok. Sadece kendinizi daha dengeli ve zarif bir şekilde nasıl taşıyacağınızı öğrenmek için kullanabilirsiniz. Aynı zamanda özgüveninizi geliştirmenize ve izleyici önünde nasıl konuşacağınızı öğrenmenize de yardımcı olabilir, ki bu da zarafet sahibi insanların doğal olarak başarılı olduğu bir şeydir.
    • Ayrıca, daha geniş bir yelpazedeki insanlarla nasıl etkileşim kuracağınızı da öğreneceksiniz ki bu da zarif insanların nasıl yapılacağını bildiği bir şeydir.
    • Eğer oyunculuk dersi size göre değilse, bir dans ya da bale dersi almayı deneyebilirsiniz. Bu da duruşunuza, koordinasyonunuza ve soğukkanlılığınıza yardımcı olabilir.
  4. adım 4 kibar olun.4Kibar olun. Zarif insanlar kibardır. Sırası gelmeden konuşmazlar, insanları rencide etmezler ve özellikle de çok iyi tanımadıkları insanların önünde kaba sözler sarf etmezler. İnsanlara nasıl olduklarını sormaya, ayakta kalanlara yerlerini teklif etmeye ya da genel olarak herhangi bir kabalıktan veya kabul edilemez davranıştan kaçınmaya özen gösterirler. Ayrıca başkalarına karşı saygılıdırlar ve çok kişisel veya insanları rahatsız edecek sorular sormamaya dikkat ederler.
    • Görgü kuralları da kibar olmanın büyük bir parçasıdır. Zarif olmak istiyorsanız ağzınız açık çiğnememeli, insanlar için kapıları tutmamalı, yeni biriyle tanıştırıldığınızda ayakta durmalı, insanlarla konuşurken gözlerinin içine bakmalı, sırada yerinizi beklemeli ve genel olarak iyi niyetinizi göstermelisiniz.
  5. adım 5 övünmekten kaçının.5Övünmekten kaçının. Ne kadar muhteşem, şık veya başarılı olduğunuzdan bahsetmek pek zarif bir davranış değildir. Aslında, zarif insanlar çok mütevazıdır ve başarılarını yayınlama ihtiyacı hissetmeden kim olduklarıyla gurur duyarlar. Yapmayı sevdiğiniz şeylerden en iyisiymişsiniz gibi görünmeden bahsedebilir ve madalyalarınızdan, ödüllerinizden veya dünya rekorlarınızdan bahsetmeden hobilerinizden veya ilgi alanlarınızdan bahsedebilirsiniz. Zarif insanlar başkalarından onay beklemezler ve kendilerini mutlu ve tatmin olmuş hissetmek için gösteriş yapmaya ihtiyaç duymazlar.
    • Çok fazla övünürseniz, insanların sizinle takılma olasılığı azalacaktır. Başardığınız her şeyle övünmek yerine hayatta sahip olduğunuz tüm avantajlar için minnettar olmalısınız. Elbette, çok şey yapmış olabilirsiniz, ancak iyi şansınızı ve başarılarınızı zarafetle idare etmek istiyorsanız bunu yayınlamanıza gerek yok.
  6. 6. adım dengeli olun.6Dengeli olun. Zarif insanlar dengeli olmalarıyla tanınırlar. Kendilerini asaletle taşırlar ve dik durmak, tökezlememek ve duruşlarında güven ve amaç sahibi olmak için çaba gösterirler. Dengeli insanlar sık sık kaybolmaz, insanlarla tartışmaya girmez veya odaklanma duygularını kaybetmezler. Zarif olmak istiyorsanız, hem fiziksel olarak hem de mizacınızda dengeli olmalısınız. Dengeli olmak, kelimenin tüm yönleriyle dengeli olmak anlamına gelir.
    • Dengeli olan insanlar zor durumlarda da dengelerini korurlar. Kaba, görgüsüz ya da kaba davranan insanlara karşı telaşlanmaz ya da karşılık vermezler.

Başkalarına Zarafetle Davranmak

  1. adım 1 düşünceli olun.1Düşünceli olun. Zarif insanlar her zaman başkalarına karşı düşünceli olurlar. İnsanları gerçekten dinlemek ve önemsemek ve kendilerini onların yerine koymak için çaba gösterirler. Sık sık diğer insanların nasıl hissettiklerini düşünür ve onların daha iyi hissetmelerini sağlamak ve günlerini kolaylaştırmak için çaba gösterirler. Yorgun olan insanlara yerlerini verirler. Zor zamanlar geçirdiğini bildikleri arkadaşlarını kontrol ederler. Etrafta gürültücü ve rahatsız edici bir şekilde dolaşmazlar ve toplum içinde insanları rahatsız etmemeye özen gösterirler. Zarif olmak istiyorsanız, düşünceli olmak çok önemlidir.
    • Düşünceli olmak için empati kurmanız ve başka bir kişinin ne düşündüğünü ve neler yaşadığını gerçekten düşünmeniz gerekir. Örneğin, arkadaşınız uzun süreli erkek arkadaşı tarafından yeni terk edildiyse, o zaman henüz ateşli yeni randevunuzu duymaktan çok heyecanlanmayabilir.
  2. adım 2 saygılı olun.2Saygılı olun. Zarif insanlar çevrelerindeki insanlara karşı son derece saygılı olmalarıyla da bilinir ve davranışlarında her zaman düşünceli olurlar. Kırıcı yorumlar yapmazlar, başkalarının ayak parmaklarına basmazlar ve başkalarının mahremiyetine saygı gösterirler. Hak edene hakkını verirler ve insanların sözünü kesmezler ya da yüzlerine karşı veya arkalarından hakaret etmezler. Bunun yerine, diğer insanlara ihtiyaç duydukları ve hak ettikleri saygıyla davranmaya özen gösterirler.
    • Saygılı insanlar, insanlar konuşurken sözlerini kesmezler. Bir kasada ödeme yaparken telefonla konuşmazlar. Bir kafede dört kişilik bir masayı kendilerine ayırmazlar.
  3. adım 3 nazik olun.3Düşünceli olun. Zarif insanlar günlük etkileşimlerinde nezaket gösterirler. Zamanlamalarını ve kelimelerini dikkatli seçmenin önemli olduğunu anlarlar ve önemli haberleri hakaretler yağdırmak yerine nazik ve düşünceli bir şekilde vermenin önemli olduğunu bilirler. Ne zaman sağduyulu olacaklarını ve ne zaman bilgiyi özel olarak ileteceklerini bilirler. Zarif olmak söz konusu olduğunda taktik anahtardır.
    • Düşünceli insanlar insanları utandıracak yorumlar yapmazlar. Örneğin, arkadaşınız yeni bir ayrılık yaşadıysa, bir grup insanın önünde bu konuda bir yorum yapmak istemeyebilirsiniz.
  4. adım 4 diğer insanlara yardım edin.4Başka insanlara yardım edin. Zarif olmak istiyorsanız, her zaman kendinizi ön planda tutamazsınız. Zarif insanlar genellikle özverilidir ve zamanlarını başkalarına yardım etmeye ayırmaktan mutluluk duyarlar; ister bir arkadaşlarının kompozisyonunu bitirmesine yardımcı olsunlar, ister Pazar günleri bir aşevinde gönüllü çalışsınlar. Zamanınızın başkalarını dinlemek, eşyalarınızı ve zamanınızı paylaşmak ya da dünyayı biraz daha iyi hale getirmek için haftanızdan birkaç saat ayıramayacağınız kadar önemli olduğunu düşünmemelisiniz.
    • İnsanlara yardım ettiğinizde, bunu karşılığında bir şey istediğiniz için değil, kalbinizin iyiliğinden dolayı yapmalısınız.
  5. adım 5 don't hold grudges.5Kin tutmayın. Zarafet sahibi insanlar zamanlarını acı ve kızgınlıkla dolu olarak harcamazlar. Öfkenin kendilerine hükmetmesine izin vermek yerine insanları affetmeyi ve ilerlemeyi öğrenirler. İnsanların sizi ezip geçmesine izin vermemeniz gerekse de, insanların hata yapabileceğini kabul etmeli ve gerçekten üzgünlerse, mantık çerçevesinde onları affetmelisiniz. Zarif insanlar diğer insanlara tolerans gösterir ve zamanlarını ufak tefek çekişmelerle harcamazlar. Ayrıca, kin tutmak sizi daha acı ve daha az mutlu bir insan haline getirecektir.
    • Kin tutmamanın yanı sıra, daha az sevdiğiniz insanlar hakkında da dedikodu yapmayın. Kötü hisler yaymanın bir anlamı yoktur ve muhtemelen bu insanlara geri dönecek ve daha fazla dramaya neden olacaktır.
  6. 6. adım eleştirileri zarafetle karşılayın.6Eleştiriyi zarafetle karşılayın. Zarif olmanın en zor olduğu zamanlardan biri eleştiriyle karşı karşıya kaldığınız zamandır. İster patronunuz size müzakere becerilerinizi geliştirmenizi söylesin, ister bir arkadaşınız size her şeye geç kalmayı bırakmanız gerektiğini söylesin, gerçekten yapıcıysa eleştiriyi kabul etmeyi ve onu gelişmek için kullanmayı öğrenmelisiniz. Kötü bir sporcu ya da ezik biri olmayın ve insanların sizi her zaman övgüye boğmayacağını anlayın. İyiyle birlikte kötüyü de kabul etmeyi öğrenmek ve ne olursa olsun zarif olmaya devam etmek önemlidir.
    • Elbette insanlar sizi sırf kötü olmak için eleştiriyorsa, bunu görmezden gelmelisiniz. Ancak insanlar size gerçekten yardım etmeye çalıştığında, bir kişi olarak gelişebilmeniz için buna açık olmalısınız.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruNasıl zarif görüneceğimi gerçekten anlamıyorum. Örneğin, bir kitapta biri şöyle diyebilir: zarafeti ve güzelliği için kıskanılır. Ben nasıl böyle olabilirim? Zarafet ve güzellik bir insanda bulunması gereken güçlü özelliklerdir. Bir kişi bir durum karşısında iki şekilde davranmayı seçebilir: biri öfkenizi ve öz kontrolünüzü kaybederek saldırganlaşmak, diğeri ise durumu idare ederek ve kendi kendinizin efendisi olarak kontrolü ele almaktır. Zarafetin sadece şık bir şekilde yürümek, alçakgönüllü, cömert ve nazik olmak olduğuna dair bir anlayış. Lütuf insanlığın kapsamına giren tüm bu özellikleri içerir. Kişi durumlara karşı hassas olmalı ve kaçmak yerine yüzleşmeyi seçmelidir. Kendinize duyduğunuz güven, insanların size gıpta edeceği şeydir.
  • SoruYaşıma göre aşırı uzun olduğum için göz teması kurmak zor geliyorsa ne olacak? Gözlerinin içine bakmak için başınızı tamamen aşağı eğmemeye çalışın. Bunun yerine, sadece gözlerinizle aşağıya bakmaya çalışın. Bu rahatsız edici veya garip geliyorsa, aşağı bakabilirsiniz, sadece bunu çok belirgin hale getirmemeye çalışın.
  • SoruGöz farı veya maskara sevmiyorum; sadece dudak kremi ve allık seviyorum. Ne kullanmalıyım? Dudaklarınızı öne çıkarın; örneğin, normal bir dudak kremi yerine bir parlatıcı ekleyin. Dudaklarınızı çekici hale getirecek ancak çok da cesur olmayacaktır.

Video

İpuçları

  • Temiz kıyafetler giyin. Tasarımcı kıyafetlerine ihtiyacınız yok; sadece stil sahibi olun ve prezentabl kıyafetler ve saçlar kullanın.
  • Vücudunuzun nasıl daha büyük, daha küçük, daha pürüzsüz, daha kıllı, farklı bir renkte ya da her neyse 'olması gerektiğini' unutun. Neyse o ve gerçek şu ki oldukça havalı. (Dergilerde gördüğünüz vücutlar zaten genellikle gerçek değildir).
  • Çok fazla 'gibi' dememeye çalışın, çünkü bu olgunlaşmamış olduğunuz izlenimini verir.