Yakan Topta Nasıl Harika Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yakartop hem çocuklar hem de yetişkinler için eğlenceli ve hızlı tempolu bir oyundur. Oyunu kazanmak için topu atlatın! Kulağa basit geliyor, ancak aslında daha sert, daha iyi bir oyuncu olmanın ve oyunu daha rekabetçi hale getirmenin birçok yolu var. Oyununuzu bir sonraki seviyeye taşıyacak becerileri öğrenmek ve uygulamak için biraz zaman harcarsanız, kısa sürede takım arkadaşlarınızın en sevdiği yakartop oyuncusu olacaksınız!

Adımlar

Harika Bir Atıcı Olmak

  1. adım 1 oyuncuları nasıl nakavt edeceğinizi bilin.1Oyuncuları nasıl oyun dışı bırakacağınızı bilin. Oyuncuları oyun dışı bırakmanın birkaç yolu vardır. Fırlatma oyununuzun stratejisini oluşturmak için bunların hepsini bilmeniz önemlidir. Bu kurallar tüm yakartop oyununun temelini oluşturur!
    • Topla vurulan oyuncular oyun dışı kalır. Bu toplar doğrudan onlara atılabilir ya da duvarlardan, zeminden veya başka bir oyuncudan sektikten sonra onlara çarpan toplar olabilir.
    • Saha dışına çıkan oyuncular oyun dışı kalır.
    • Yakalanan bir topu atan oyuncular oyun dışı kalır.
    • Diğer takımın sahasına giren oyuncular oyun dışı kalır.
    • Kafa vuruşu yapan oyuncular oyun dışı kalır.
    • Oyun dışı kaldığınızda, takımınızdan biri topu yakaladığında tekrar oyuna alınmayı beklemek üzere 'kuyruğa' girersiniz. Sıra elenme sırasına göre ilerler.
  2. adım 2 takım arkadaşlarınızla koordinasyon sağlayın.2Takım arkadaşlarınızla koordinasyon sağlayın. Yakartop herkes için serbest gibi görünse de, en iyi takımlar atış stratejileri oluşturmak için birlikte çalışır. Rakiplerinizi bir ile başlayıp altı ile bitirecek şekilde soldan sağa doğru numaralandırın. Rakiplerinizin saldırılarınızdan kaçmasını zorlaştırmak için bir oyuncuya birden fazla topu birlikte atın.
    • Grup atışlarınızı organize etmek için köşe oyuncunuzu 'çağıran' olarak belirleyin. Hedef olarak bir oyuncu seçebilir ve o oyuncunun numarasını söyleyebilir. Herkes üç saniye beklemeli ve ardından hedeflenen oyuncuya birlikte atmalıdır.
    • Siz ve takım arkadaşlarınız en iyi skor sonuçları için her seferinde bir oyuncuyu hedeflemelisiniz. Birden fazla oyuncuyu vurmak için çok ileriyi düşünmeye başlarsanız, dikkatinizi acil hedefinizden uzaklaştırırsınız. Odaklanın ve sabırlı olun. Sonunda hepsini haklayacaksınız.
  3. adım 3 önce en güçlü oyunculara atın.3İlk önce en güçlü oyunculara atın. Muhtemelen hemen en zayıf halkalara yönelmek isteyeceksiniz. Bu aslında en iyi strateji değildir. Oyununuzun zirvesindeyken en iyi oyunculara yönelmek daha iyidir. Yorgun olduğunuzda ve terden sırılsıklam olduğunuzda onlarla uğraşmak zorunda kalmanız iyi olmayacaktır.
    • Hangi oyuncuların en güçlü ve en zayıf olduğunu anlamak için, oyundan önce rakiplerinizi araştırın. Eğer yapabiliyorsanız oyunlarından birini gözlemleyin. Eğer yapamıyorsanız, internette takımları hakkında herhangi bir açıklama bulup bulamayacağınıza bakın.
  4. adım 4 daha sert toplar atmak için tarafsız bölgeye yaklaşın.4Daha sert toplar atmak için tarafsız bölgeye yaklaşın. Diğer tarafa ne kadar yakın olursanız, atışlarınız o kadar isabetli ve güçlü olacaktır. Bu, onlardan kaçmayı çok daha zor hale getirecektir. Ancak bu biraz tehlikeli bir stratejidir çünkü sizi rakiplerinizin toplarına da yaklaştırır. Hızlı hareket edin, çabuk fırlatın ve duvara geri dönün.
    • Rakiplerinizin bölgesine geçmemeye dikkat edin. Bu sizi oyun dışı bırakacaktır.
  5. adım 5 toplarınızın yakalanmasını önlemek için alçağa nişan alın.5Toplarınızın yakalanmasını önlemek için alçağa nişan alın. Göğsünüze veya orta bölgenize nişan alırsanız, diğer takımın oyuncularının toplarınızı yakalaması çok daha kolay olacaktır. Belden aşağısını hedefleyin, özellikle inciklere nişan alın. Bu atışları yakalamak neredeyse imkansız olacaktır. Ayrıca rakiplerinizi zıplamaya zorlayacaktır, bu da onları dışarı çıkarmak için daha fazla fırsat sağlayabilir.
    • Belden yukarısını hedeflerseniz, atışlarınızın rakiplerinizin onları yakalamasını engelleyecek kadar güçlü olması gerekir. Bu yaklaşımı sadece son derece hızlı ve güçlü bir atış kolunuz varsa uygulayın.
  6. adım 6 sahanın kenarlarındaki oyuncuları saha dışına itin.6Sahanın kenarlarındaki oyuncuları saha dışına itin. Diğer takımdaki oyunculardan birinin saha dışına çıkmaya yakın olduğunu fark ederseniz, avantajı kullanın! Takımın bir grup atışıyla bu oyuncuyu hedef almasını sağlamak 'hakemin' görevi olmalıdır. Rakibiniz ataktan bunalabilir ve yanlışlıkla saha dışına çıkabilir. Ve sonra oyun dışı kalırlar!
  7. adım 7 sinsi bir falsolu top için topunuzu yandan kavrayın.7Sinsi bir falsolu top için topunuzu yandan kavrayın. Falsolu toplar atmak rakiplerinizi hazırlıksız yakalayarak atışlarınızdan kaçmalarını zorlaştırabilir. Topu yandan kavrayarak ve düz bir çizgi yerine yarım daire şeklinde atarak bu atış üzerinde çalışın. Mükemmelleştirmek için kendinize bolca zaman tanıyana kadar bu hareketi bir oyunda denemeyin.
    • Bileğinizi ve elinizi topun etrafına sararak ve serbest bırakarak bir kavisli top yapmayı deneyin. Bu, ustalaşmak için daha da fazla pratik gerektirecektir, ancak size ekstra güç ve serbest bırakma sırasında kavis verecektir.
  8. adım 8 topu yeni atmış bir rakibe atın.8Topu yeni atmış bir rakibe atın. Rakipleriniz topu attıktan hemen sonra en savunmasız hallerindedir. Dikkatleri hala toplardan kaçmaya tam olarak odaklanmamışken bir iki saniyeniz vardır. Bu oyuncuları hedef alın.
    • Eğer takım arkadaşlarınızdan birini düşürdülerse, bu oyun içi sağlıklı bir intikam için harika bir fırsattır.
  9. adım 9 atış yaparken başka bir yere bakarak rakibinizin kafasını karıştırın.9Fırlatırken başka bir yere bakarak rakibinizin kafasını karıştırın. Bu fake-out rakiplerinizin kafasını karıştıracaktır ve hedeflediğiniz kişi atışınıza hazır olmayacaktır. Yine de bu hamleye dikkat edin. Topu bıraktığınızda rakibinize bakmayacağınız için atışınız o kadar isabetli olmayabilir.
    • Bu aynı zamanda riskli de olabilir çünkü rakiplerinize bölünmüş dikkatinizden faydalanma şansı verebilir. Hala diğer tarafa bakıyor olsanız bile, topunuzun nereye gideceğini düşünüyor olacaksınız. Bu, sizi hazırlıksız yakalamak için sinsi bir saldırı için bir açıklık sağlayabilir.
  10. adım 10 don't throw headshots.10Kafa atışı yapmayın. Kurallara aykırıdır ve tehlikelidir. Ayrıca sizi oyun dışı bırakacağı için kötü bir harekettir. Topu kafaya veya boyna yakın bir yere atmak, özellikle de size oyunu kaybettirebileceği için, birini yaralamaya değmez.

Kaçmak ve Topu Engellemek

  1. adım 1 duvara doğru geri çekilin.1Duvara doğru geri çekilin. Bu, sizinle rakipleriniz arasına çok fazla mesafe koyacak ve sizi hedef almalarını zorlaştıracaktır. Duvarın tam karşısında durmayın, çünkü bu, topların duvardan sektikten sonra arkadan size çarpmasına veya yakalanmamasına neden olabilir. Arkanızda birkaç fit (veya yaklaşık 1 metre) boşluk bırakın.
  2. adım 2 yüksekten ya da bacaklarınızı ayırarak zıplayın.2Yüksekten ya da bacaklarınızı ayırarak zıplayın. Rakipleriniz muhtemelen bacaklarınızı hedef alacağından, iyi bir zıplamacı olmanız gerekir. Her fırsatta daha yükseğe zıplama alıştırması yapın. Ayrıca şunları da yapabilirsiniz esnekliğinizi artırın bacaklarınızı havada ayırmak için.
  3. adım 3 sınırların farkında olun.3Sınırların farkında olun. Elenmek için ayağınızı sınırların dışına çıkarmaktan daha sinir bozucu bir yol yoktur. Özellikle bir köşe oyuncusuysanız, sahadaki pozisyonunuzun aşırı farkında olun. Bu, kaçarken daha da önemlidir çünkü tek bir yöne doğru kaçamazsınız.
  4. adım 4 diğer takımın işini zorlaştırmak için dağılın.4Diğer takımın işini zorlaştırmak için dağılın. Sahanın ortasında toplanırsanız, rakipleriniz için büyük ve kolay bir hedef oluşturursunuz. Sadece birkaç kişi kalmış olsanız bile tüm sahayı kullanın. Her zaman eşit şekilde dağılın. Bu size hareket etmek ve toplardan kaçmak için alan sağlayacaktır.
  5. adım 5 topları bir engelleme topuyla savuşturun.5Topları bir engelleme topuyla savuşturun. Çoğu takım ve lig bloklamaya izin verir. Bu, bir oyuncunun diğer topların kendisine çarpmasını engellemek için bir top kullanmasını içerir. Bazı oyuncular için topları nasıl engelleyeceklerini öğrenmek, toplardan kaçmaktan daha kolay olabilir. Hatta takımınızda belirlenmiş 'engelleyiciler' bile olabilir.
    • Engelleyiciler takım arkadaşlarını da vurulmaktan koruyabilir.
    • Engelleme topunuzu iyi tutun. Eğer düşürürseniz, oyun dışı kalırsınız!
  6. adım 6 don't panic if it's just you left on your side.6Eğer yanınızda sadece siz kaldıysanız panik yapmayın. Buna teke tek deniyor. Çoğu oyunun bitmesi için eninde sonunda gerçekleşmesi gerekir, bu yüzden muhtemelen bir noktada bunu yaşamanız gerekecek. Kaçmaya odaklanın ve takım arkadaşlarınızdan birini geri getirecek o mükemmel yakalamayı arayın.
    • Bu korkutucu zaman boyunca alçakta kalın ve yere yakın çömelin. Bu sizi daha küçük bir hedef haline getirir.

Topu Yakalamak

  1. adım 1 her topu yakalamaya hazır olun.1Her topu yakalamaya hazır olun. Yakalama, yakartop oyunlarını kazandıran ve pek takdir edilmeyen bir beceridir. Topları yakalamanın da tıpkı atmak gibi insanları bayılttığını unutmayın. Aslında daha iyi, çünkü artık atacak başka bir topunuz ve yanınızda başka bir takım arkadaşınız var! Oyunun bu kısmından faydalanmak için her zaman hazırlıklı olun.
  2. adım 2 ulaşamayacağınız topları yakalamaya çalışmaktan kaçının.2Ulaşılamayan topları yakalamaya çalışmaktan kaçının. Her zaman yakalayabileceğiniz toplar için tetikte olmanız gerekse de, düşürebileceğinizi düşündüğünüz topları yakalamayın. Düşürürseniz, oyun dışı kalırsınız. Topa birazcık bile uzanmanız gerekiyorsa, bırakın gitsin.
  3. adım 3 topu iki elinizle yakalayın.3Topu iki elinizle yakalayın. İki elinizle yakalayabildiğiniz toplar altın olanlardır. Bu, size doğru geldikleri anlamına gelir. Ayrıca, parmak uçlarınızla zorlukla çekebileceğiniz bir topa dalmak yerine, iki elinizle yakalayabileceğiniz topları kontrol etme olasılığınız çok daha yüksek olacaktır.
    • Topları tüm elinizle yakaladığınızdan emin olun, yakalamanın yükünü avuç içlerinize alın. Parmak uçlarıyla yakalanan topları düşürmeden tutmak çok daha zordur.
  4. adım 4 topu göğsünüzde yakalayın ve kucaklayın.4Topu göğsünüzde yakalayın ve kucaklayın. Topu elinize aldıktan sonra göğsünüze doğru getirin. Bazı topları tüm vücudunuzla yakalayabilirsiniz ve bu daha da iyidir. Kontrolün sizde olduğundan emin olana kadar topu orada tutun. Bu, topu düşürmekten kaçınmanıza yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 elenmekten kaçınmak için yakaladıktan sonra hızla toparlanın.5Elenmekten kaçınmak için yakaladıktan sonra hızla toparlanın. Yaşasın, topu yakaladınız! Şimdi tekrar hareket edin. Kutlama yapmayın, çünkü bu kendinizi hedef olarak bulacağınız andır. Topun kontrolünü ele geçirdikten hemen sonra oyuna geri dönün ve tekrar kaçmaya ve fırlatmaya hazır olun.
  6. adım 6 don't stall the game by holding balls.6Topları tutarak oyunu geciktirmeyin. Oyalama, hakem bir oyuncunun oyunu geciktirmeye çalıştığına karar verdiğinde gerçekleşir. Genel olarak, topu birkaç saniye elinizde tuttuktan sonra onunla bir şeyler yapıyor olmanız gerekir. Bu, blok yapmak, topu diğer takıma geri yuvarlamak veya fırlatmak olabilir. On saniyeden sonra hakem sizi oyaladığınız için çağırabilir ve oyun dışına gönderebilir.

Gelişmiş Hareketler ve Püf Noktaları Ekleme

  1. adım 1 rakiplere karşı koymak için bir köşe oyuncusunu hazır bulundurun.1Rakiplere karşı koymak için bir köşe oyuncusunu hazır bulundurun. Kontra, bir oyuncunun sahanın köşesinden gizlice girip rakip oyuncuya saldırmak için çok hızlı bir şekilde tarafsız bölgeye doğru hareket etmesidir. Riskli bir harekettir ve sadece tek (ve cesur) bir kontra oyuncusu tarafından yapılabilir. Eğer karşı hamle yapıyorsanız, hızlı olun ve sürpriz unsurunu kullanın.
    • Kontrayı kendi tarafınızda sadece tek bir top olduğu zamanlara saklayın.
    • Karşı hamle, bir eleme yapıldıktan sonra ortaya çıkmak için iyi bir hamledir. Oyuncuların dikkati dağılmış olabilir ve bu tam vuruş zamanıdır!
  2. adım 2 karşı hamleden kaçmak için dalın veya yan sıçrayın.2Karşı hamleden kaçmak için dalın veya yan sıçrayın. Sayaçlar tamamen hız ile ilgili olduğundan, atlatılmaları zordur. Bu toptan kaçmak için havaya doğru yeterince hızlı veya yükseğe zıplayamayabilirsiniz. Bu zorlu atışlardan kaçınmak için geri dalış veya yan sıçrama yapın.
    • Geri dalış yaparken son derece dikkatli olun. Bu tehlikeli hareketler sizi yaralayabilir, özellikle de başınızı yere çarparsanız. Düşüşünüzü poponuzun etli kısmına almaya çalışın ve başınızı ve boynunuzu yerden yukarıda tutun.
  3. adım 3 rakibinizi iki topla dikkatini dağıtarak ortadan kaldırın.3Rakibinizin dikkatini iki topla dağıtarak onu ortadan kaldırın. Bu zor harekete 'kelebek ve arı' denir. Rakiplerinizin kafasını karıştırmak için bir topu havaya atın. Dikkatleri bu toptayken, ikinci topu doğrudan onlara doğru atın.
  4. adım 4 oyun planınıza dikkat dağıtıcı unsurlar ekleyin.4Oyun planınıza dikkat dağıtıcı unsurlar ekleyin. Yakartop eğlenceli ve hatta ilginç bir oyun olabilir. Eğer takla atmaya ve koordineli zıplamaya izin veren bir ligdeyseniz, bunları yapın! Bu biraz tuhaf stratejilerle eğleneceksiniz ve rakiplerinizin kafasını karıştıracaklar.
    • Bir parola kullanarak bir grup atlayışını veya bir taklayı zamanlayın.
    • Bu hareketlerin elenmenize neden olmadığından emin olun. Bunları sadece beklenmedik becerilerinizle diğer takımın dikkatini dağıtırken toplardan kaçabileceğinizden eminseniz yapın.
  5. adım 5 rakiplerinizi kandırarak size yakalayabileceğiniz bir top atmalarını sağlayın.5Rakiplerinizi yakalayabileceğiniz bir top atmaları için kandırın. Buna drop-catch denir. Elinizdeki topu önünüzde tutarak diğer takımı sizi hedef almaya davet edin. Topu bırakın ve size atılan bir topu yakalayın.
    • Bunu sadece gelen toplardan birini yakalayabilecek gibi görünüyorsanız yapın. Aksi takdirde, toplardan kaçmaya devam edin veya onları engellemek için elinizdeki topu tutun.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruHassasiyetimi nasıl geliştirebilirim? Pratik yapın! Arka bahçenizde bir hedef oluşturun ve her seferinde vurana kadar farklı mesafelerden ve açılardan top atmaya başlayın.
  • SoruYakan topta topu nasıl yakalayabilirim? Vücudunuzu topun önüne koyun -- eğer top sizden sekerse, yine de yakalama şansınız olacaktır.
  • Soru 'Lob ve atış' ne anlama gelir? Elinizde iki top varsa, birini havaya fırlatırsınız, bu da rakibin dikkatini dağıtır. Rakip topu yakalamaya çalışırken siz de ikinci topla ona saldırırsınız.

İpuçları

  • Eğer takımınızda sizden daha iyi atış yapan biri varsa, topu ona verin! Takım çalışması yakartopun anahtarıdır.
  • Oyunlardan ve antrenmanlardan önce her zaman ayakkabılarınızın bağlı olduğundan emin olun. Yakartop oynamak için iyi bir çekişe ihtiyacınız olduğundan, ayakkabılarınızı değiştirmeden önce çok eskimelerine izin vermeyin.
  • Oyunlardan önce ve sonra yaklaşık 10-15 dakika ısınmayı ve soğumayı unutmayın.

Uyarılar

  • Yakartop oynarken yaralanabileceğinizi unutmayın. Ancak kurallara uyarsanız, sizin, takım arkadaşlarınızın ve rakiplerinizin ciddi şekilde yaralanma olasılığı daha düşük olacaktır.
  • Eğer bir top başınıza gelirse, kendinizi korumak için eğilin.