Sivrisinekler İçin Daha Az Çekici Olmanın 5 Yolu

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ah, açık havada ılık bir yaz akşamının tadını çıkarmak gibisi yoktur... arkadaşlarınız hiçbir şey fark etmezken sivrisinekleri kovalayan tek kişi olmanız dışında! Belli ki sivrisinekler için arkadaşlarınızdan daha çekicisiniz, peki sizi bu kadar mıknatıs yapan nedir? Ve bu haşereler için daha az çekici olmak için ne yapabilirsiniz? Bunu öğrenmek için doğru yere geldiniz. Bu makalede, sivrisineklerin neden bazı insanlara daha çekici geldiğini ve onları uzak tutmak için neler yapabileceğinizi anlatacağız. Daha fazlasını öğrenmek için okumaya devam edin!

Bilmeniz Gerekenler

  • Kendinizi daha az sivrisinek hedefi haline getirmek için beyaz, krem ve ten rengi gibi açık renklerde uzun, bol giysiler giyin.
  • Sivrisinekleri uzak tutmak için DEET veya picaridin gibi böcek kovucuları cildinize püskürtün.
  • Sivrisinekler için daha az çekici kokmak için kokusuz vücut yıkama suyu ve şampuan kullanın.
  • Sivrisinekler, ciltleri daha fazla laktik asit, amonyak ve karboksilik asit yayan insanlara çekilir. Daha fazla CO2 soluyan insanlar da daha çekicidir.

Adımlar

Sivrisinekler İçin Çekiciliğinizi Azaltın

  1. adım 1 hafif, açık renkli giysiler giyin.1Açık renkli, hafif giysiler giyin. Sivrisinekler en iyi görme yeteneğine sahip olmayabilir, ancak belirli renkler onları daha çok çeker. Lacivert ve siyah gibi koyu tonların yanı sıra parlak turuncu ve kırmızılar sivrisinekler için bullseyes gibidir. Bu nedenle sivrisinekleri uzak tutmak için beyaz, krem ve ten rengi gibi abartısız renkleri tercih edin.
  2. adım 2 mümkün olduğunca örtünün.2Mümkün olduğunca üzerinizi örtün. Sivrisineklerin sizi ısırmasını engellemenin en kolay yollarından biri, onlarla aranızda bir bariyer oluşturmaktır. Sivrisinekler kıyafetleri ısırmakta zorlanırlar, bu nedenle uzun, bol üstler ve pantolonlar hava izin verdiğinde giymek için harikadır.
    • Uzun olsalar bile dar üstler ve pantolonlar giymekten kaçının, çünkü sivrisinekler bunları ısırabilir.
    • Giysilerinize doğrudan permetrin püskürtün sivrisinekleri kovmak. Permetrin sivrisinekleri öldüren ve uzak tutan bir böcek ilacıdır. Cildiniz için uygun değildir, bu nedenle giysilerinize ve ayakkabılarınıza sıkarken eldiven giyin.
  3. adım 3 kokusuz vücut yıkama suyu ve şampuan kullanın.3Kokusuz vücut yıkama suyu ve şampuan kullanın. Sivrisinekler konakçılarını bulmak için harika koku alma duyularını kullanırlar ve meyveli, çiçeksi kokular en sevdikleri kokulardan bazılarıdır. Sivrisinek sezonunun en yoğun olduğu dönemlerde kokulu vücut yıkama suyunuzu, şampuanınızı ve saç kreminizi kokusuz olanlarla değiştirin. Kamp yapıyorsanız veya sivrisineklerin yoğun olduğu bir bölgeye seyahat ediyorsanız, yanınızda kokusuz seyahat boyları da bulundurun.
    • Ayrıca dışarıda vakit geçirirken kokulu losyonlar, parfümler ve kolonyalar kullanmaktan kaçının. Güzel kokmasanız da çok fazla sivrisinek çekmekten kaçınmış olursunuz.
  4. adım 4 cildinize bir sivrisinek kovucu püskürtün.4Cildinize bir sivrisinek kovucu püskürtün. Bu bariz görünebilir, ancak böcek kovucular sivrisinekler için daha az çekici olmanın süper kolay bir yoludur. Kollarınıza, bacaklarınıza ve cildinizin açıkta kalan diğer kısımlarına DEET veya picaridin gibi etkili bir kovucu püskürtün. OFF gibi metofluthrin yayan klipsli kovucular! Clip-Ons, spreylerle uğraşmak istemiyorsanız harika alternatiflerdir.
    • Kimyasal kullanmak istemiyorsanız, sitronella yağı, geraniol yağı ve nane, lavanta ve okaliptüs gibi uçucu yağlarla kendi kovucunuzu yapın.
    • Sitronella mumu yakmak sprey kullanmaya bir başka harika alternatiftir. Genellikle hemen yanınızda olduklarında ve az rüzgar olduğunda en iyi sonucu verirler.
    • Sanılanın aksine, sarımsak, B vitamini veya muz yemenin sivrisinekleri uzaklaştırdığına dair bilimsel bir kanıt yoktur.
  5. adım 5 bir perdenin arkasında kalın.5Bir perdenin arkasında kalın. Sivrisinek eğilimli bir bölgede yaşıyor ancak açık havanın tadını çıkarmayı seviyorsanız, balkonunuzu veya verandanızı tel örgülerle kapatın. İçerideyken esintiyi yakalamayı tercih ediyorsanız, pencerelerinizin ve kapılarınızın da perdeli olduğundan emin olun. Ne kadar çekici olursanız olun, bir perdenin arkasına saklanmışsanız sivrisinekler sizi ısıramaz.

Sivrisinekleri ne çeker?

  1. adım 1 sivrisinekler karbondioksiti veya co2'yi algılar ve ona doğru uçarlar.1Sivrisinekler karbondioksiti veya CO2'yi algılar ve ona doğru uçarlar. Sivrisineklerin CO2'yi algılayan özel sensörleri vardır, bu da onlara yakınlarda bir konakçı olduğunu söyler. Nefes aldığınızda oksijen alır ve CO2 verirsiniz. Bahçenizde vızıldayan sivrisinekler nefes verdiğinizi fark eder ve izi takip ederek doğrudan size ulaşır. Yani, sadece açık havada nefes almak bile sivrisinekleri size çeker.
  2. adım 2 sivrisinekler cildinizdeki laktik asit gibi bazı kokulardan etkilenir.2Sivrisinekler cildinizdeki laktik asit gibi bazı kokulardan etkilenir. CO2 kokusu almak bir sivrisineği size doğru çeker. Cildinizden yayılan laktik asit, amonyak ve karboksilik asitlerin karışımını da koklarsa üzerinize konmak ve ısırmak isteyecektir.
    • Sivrisinekler genellikle terleyen ve egzersiz yapan insanlara daha çok ilgi duyarlar. Teriniz, vücudunuzun egzersiz yaparken ürettiği laktik asit içerir.
    • Cildinizdeki bakteriler sivrisinekleri çeken kokulardan sorumludur. Cildinizdeki bakteriler, cildinizdeki bezlerden salgılanan salgılarla etkileşime girerek laktik asit, amonyak ve karboksilik asitler gibi uçucu yağ asitleri üretir.
  3. adım 3 sivrisineklerin kan grubu tercihi olabilir.3Sivrisineklerin kan grubu tercihi olabilir. Muhtemelen birinin size sivrisineklerin sizi çok sevdiğini çünkü kanınızın tatlı olduğunu söylediğini duymuşsunuzdur. Bu tamamen doğru değil, ancak sivrisinekler bazı kan gruplarını diğerlerine tercih ediyor olabilir. Araştırmacılar sivrisineklerin hangi kan gruplarını daha çok tercih ettiğini inceliyor olsa da, sonuçlar hala oldukça yetersiz.
    • Örneğin, bazı araştırmacılar sivrisineklerin A, B ve AB'ye kıyasla O tipi kana sahip insanlara daha fazla akın ettiğini tespit etmiştir. Diğer araştırmalar ise sivrisineklerin B tipi kanı tercih ettiğini göstermektedir.
    • Sivrisinekler özellikle anemisi ya da kanında demir eksikliği olan insanlara ilgi duymazlar. Yine de dang hummasının yaygın olduğu yerlerde, anemik kana sahip olmak yayılmasını artırabilir.

Bazı insanlar sivrisinekler için daha mı çekicidir?

  1. daha fazla laktik asit ve co2 yayan insanlar daha fazla sivrisinek çeker.Daha fazla laktik asit ve CO2 yayan insanlar daha fazla sivrisinek çeker. Bazı insanların ciltlerinde doğal olarak daha yüksek seviyelerde laktik asit, amonyak ve karboksilik asitler bulunur, bu da sivrisinekler için daha sarhoş edici kokmalarına neden olur. Ayrıca, hamile veya aşırı kilolu kişiler gibi daha fazla CO2 soluyan kişiler genellikle daha fazla sivrisinek çekerler.
    • Cildinizdeki laktik asit ve diğer kimyasalların miktarı genetiğinize ve vücut yapınıza bağlıdır. Yani ne yazık ki değiştirilemez.
    • Egzersiz yapmak ve alkol almak, daha fazla CO2 yaydığınız için kısa vadede sizi sivrisinekler için daha çekici hale getirme eğilimindedir.
    • Sivrisinekler için oldukça çekiciyseniz, kovucu sürseniz bile sizi ısırmaya devam edebilirler.
    • Bazı insanlar sivrisinek ısırıklarına karşı tolerans kazanabilir. Isırıldıkça, vücutları her yeni ısırıkla başa çıkmak için daha az antikor üretir. Bu genellikle ısırıkların daha az kaşınmasına neden olur.

Sivrisinekler neden ısırır?

  1. sivrisinekler sizi ısırır ve üremek için kanınızı emer.Sivrisinekler sizi ısırır ve üremek için kanınızı emerler. Hem erkek hem de dişi sivrisinekler hayatta kalmak için nektar içerken, sadece dişiler kan emer. Yumurtalarını geliştirmek için sadece insan ve hayvan kanında bulunan ve nektarın sağlamadığı belirli proteinlere ihtiyaç duyarlar.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Kullanmadan önce böcek kovucunuzun üzerindeki talimatları okuyun. Kovucuları doğrudan yüzünüze sıkmayın ve spreyi yiyeceklerden uzak tutun.