Sokak Dövüşünde Daha Uzun ve İri Bir Rakibi Nasıl Yenersiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kabul edelim - boy önemlidir. Bu nedenle, kendinizi daha büyük bir rakiple bir münakaşanın içinde bulursanız, boy ve erişim avantajının üstesinden gelmek için doğru saldırı ve savunma stratejilerini nasıl kullanacağınızı bilmeniz faydalı olacaktır. Ayakta durup yumruklaşmaktan başka seçeneğiniz olmadığını varsayarsak, üstün hareket ve iyi yerleştirilmiş saldırılarla onları yıpratabilmeniz gerekir. Bu tür bir durum oldukça korkutucu olabilir, ancak soğukkanlılığınızı korur ve doğru hamleleri yaparsanız, zirveye çıkacağınızdan emin olabilirsiniz.

Adımlar

Kendinizi Korumak

  1. adım 1 don't fight unless you have to.1Zorunda kalmadıkça dövüşmeyin. Daha büyük bir rakiple karşılaştığınızda, en başından itibaren dezavantajlı durumda olacaksınız. Gerçekten başka bir seçenek yoksa, her ne pahasına olursa olsun fiziksel şiddeti etkisiz hale getirmeye veya bundan kaçınmaya çalışın. Barışmak için elinizden geleni yapın ya da yapabiliyorsanız uzaklaşın. Bir kavgadan kaçmakta utanılacak bir şey yoktur, özellikle de nasıl sonuçlanacağını bilmiyorsanız. Rakibiniz gizli bir silah taşıyor olabilir veya size saldırmak için pusuya yatmış arkadaşları olabilir. Öncelikli hedefiniz kendinizi zarar görmeden kurtarmak olmalıdır.
    • Şiddet içeren bir durumdan patlak vermeden önce uzaklaşmak bir zafer olarak kabul edilmelidir.
    • Bir kavga kaçınılmaz hale gelirse, rahat olun. Paniklediğinizde, çevrenizi ölçme ve etkili stratejiler kullanma yeteneğiniz kapanır.
  2. adım 2 gardınızı yüksek tutun.2Gardınızı yukarıda tutun. Başınızı korumak için ellerinizi her zaman yukarıda tutun. Ön kollarınız dikey ve paralel tutulmalı, avuç içleriniz yanaklarınıza doğru içe dönük olmalıdır. Karşı yumruk atmaya hazır olana kadar yumruklarınızı hafifçe sıkın. Kaburgalarınızı ve karnınızı vücut darbelerinden korumak için dirseklerinizi orta bölümünüze yaklaştırmak için hafifçe kamburlaşın.
    • Yorgun olsanız bile gardınızın düşmesine veya gevşemesine izin vermeyin. Gardınızı düşürmek sizi dövüşün sonu anlamına gelebilecek iyi bir vuruş için açıkta bırakır.
    • Yumrukları veya dirsek darbelerini hızlı ve rahat bir şekilde yapabileceğiniz bir gard aldığınızdan emin olun.
  3. adım 3 saldırıları engellemek yerine onlardan kaçın.3Saldırıları engellemek yerine savuşturun. Sizden daha büyük olan bir saldırganın daha güçlü olması da muhtemeldir, bu nedenle saldırılarını doğrudan durdurmaya çalışmanız önerilmez. Bunun yerine, yumruk menzilinden hızla kaçmak için hareketli kalın. Sizi kovalamalarını sağlamak onları yoracak ve kaçırdıkları her saldırıda biraz daha güç kaybedeceklerdir. Güvenli bir mesafe alma şansınız yoksa, kafanızı yumruğun dışına doğru kaydırarak zararsız bir şekilde geçmesini sağlayın, ardından hemen içeri girip karşılık verin.
    • Kaçmak her zaman engellemeye tercih edilir çünkü vücudunuzun herhangi bir kısmıyla kuvvet emmenizi gerektirmez.
    • Sadece baş hareketini kullanarak yumruktan kaçmak boksta 'kayma' olarak bilinir. Yumruklardan kaçmak, minimum enerji harcayarak darbe almaktan kaçınmanın mükemmel bir yoludur.
  4. adım 4 don't wrestle with your opponent.4Rakibinizle güreşmeyin. Daha büyük, daha güçlü olan kişi bir boğuşma maçında her zaman avantajlıdır. Rakibinizin sizi ele geçirmesine izin vererek kendinizi gereksiz yere tehlikeye atmayın. Karşılık verme zamanı gelene kadar erişim alanının hemen dışında kalın, ardından avantaj sağlayın ve tekrar geri çekilin. Eğer dövüş yere inerse, hızınız, kaçamağınız ve hassasiyetiniz pencereden dışarı çıkacağı için daha da az kontrol sahibi olduğunuz bir senaryoyla karşı karşıya kalırsınız.
    • Biriniz diğerini yere düşürürse ya da ayağınız takılırsa, olabildiğince çabuk ayağa kalkın. Ayakta karşılaşmada iri yarı bir rakibe üstünlük sağlama şansınız çok daha yüksektir.
  5. adım 5 yumruk yemeye hazır olun.5 Yumruk yemeye hazır olun. Kendinizden büyük bir rakiple yapacağınız bir dövüşten yara almadan çıkmanız pek olası değildir. Hazırlıksız yakalanırsanız veya içeri girmenin bir yolunu bulmaya çalışırken birkaç yumruk yemeniz gerekebilir. Bunu aklınızda tutun ve kendinizi zihinsel olarak hazırlayın. Darbe almak eğlenceli değildir, ancak sizi gafil avlamasına izin verirseniz çok daha kötü olabilir.
    • Darbe almanız gerekiyorsa, bunu çeneye veya yüzün geri kalanına göre daha sert ve daha az hassas bir yüzey olan omzunuza veya alnınıza yapmaya çalışın. Yumruğun etkisini azaltmak için vücudunuzun yumruk yönünde sallanmasına izin verin.
    • Fiziksel bir münakaşa sırasında vücudunuz adrenalinle dolacak ve bu da çok fazla acı hissetmenizi engelleyebilecektir.

Boyut Farkının Üstesinden Gelmek

  1. adım 1 kaçamak taktikler kullanın.1Kaçınma taktiklerini kullanın. Büyük rakibin sizi yakalamasını veya vuruş yapmasını engellemek için sürekli hareket edin. Ayaklarınızın üzerinde hafif ve dengeli durun, böylece hızla yön değiştirebilir ve onları tahmin etmeye devam edebilirsiniz. Onların menzili sizinkinden daha uzun olduğu için, içeri girmeye ve kendi vuruşunuzla veya takedown'ınızla karşılık vermeye hazır olana kadar güvenli bir şekilde bunun dışında kalın.
    • Kullanabileceğiniz yöntemlerden biri, rakibinizin vuruş menzilinin dışında kalarak onun etrafında 'dans etmek' veya dairesel hareketler yapmaktır. Bir yumruğun geldiğini hissettiğinizde, eğilin, kaçının ve yumruğun ulaşamayacağı kadar uzakta olduğunuzdan emin olun.
    • Bacaklar kollardan daha uzun olduğu için, tekme atma konusunda uzmanlaşmak rakibinizin erişim avantajının üstesinden gelmenize yardımcı olabilir.
    • Ne yaparsanız yapın, sizden daha iri bir rakibin sizi ele geçirmesine izin vermeyin. Yanlış bir hareket dövüşü onların lehine sonuçlandırabilir.
  2. adım 2 yaklaşın.2Yakınlaşın. Rakibiniz en hazırlıksız olduğu anda aranızdaki mesafeyi kapatın ve yaklaşın. Bu, onların üstün boyutlarını ve erişimlerini etkisiz hale getirecek ve onları kendi sert vuruşlarınızı yapmak için doğru menzile sokacaktır. Yakınlaşmak için doğru zamanlamayı ve yaklaşımı bulmak galip gelmek için çok önemlidir - daha büyük bir saldırganla dövüşü onun güçlü yönlerine oynayarak kazanamazsınız.
    • Daha iri bir rakiple menzil pazarlığı yaparken hatırlanması gereken en önemli şey 'tehlike bölgesinden' uzak durmaktır. Bu, onların size vurabildiği ama sizin onların ek menzilleri nedeniyle onlara karşılık veremediğiniz menzildir.
    • Bir darbeden kaçtıktan veya kendi darbenizi savuşturduktan sonra aniden hareket edin veya rakibinizin yumruk kolunu geri çekerken onu takip edin.
  3. adım 3 onları yorun.3Onları yorun. Daha uzun ve daha ağır olmanın dezavantajlarından biri de hareket etmek için daha fazla çaba harcamanız ve sonuç olarak enerjinizin daha hızlı tükenmesidir. Bunu kendi avantajınıza kullanın. Rakibiniz yavaşlamaya başlayana kadar kaymaya, kaçmaya ve sürekli hareket etmeye devam edin. Bu noktada, hızınızı yakın mesafeye kaymak ve kendi cezalandırıcı hücumunuzu serbest bırakmak için kullanabilirsiniz.
    • Kardiyovasküler kondisyonunuzu geliştirmek için egzersiz yapmak, bir dövüş sırasında rakibinizin saldırısına karşı koymanız gerektiğinde sizi hazırlayabilir.
    • Bir rakibin işini bitirmeden önce yorulmasına izin verme stratejisi 'ip-bir-dop' prensibi olarak bilinir. Muhammed Ali bu oyun planını 1974'te Rumble in the Jungle'da kendisinden daha iri olan George Foreman ile yaptığı şampiyonluk maçını kazanmak için kullanmıştır.

Kendinize Zarar Vermek

  1. adım 1 sürpriz unsurunu kullanın.1Sürpriz unsurunu kullanın. İşlerin kötü bir hal almak üzere olduğundan şüpheleniyorsanız, ilk hamleyi yapan siz olun. Çeneye veya solar pleksusa (göğüs kafesinin altındaki diyaframın yumuşak, etli dış kenarı) ani, iyi yerleştirilmiş bir darbe ile gergin bir çatışmayı sona erdirin. Elinizdeki her şeyi bu darbeye yatırın; tek bir manevrayla kavgayı durdurmaya çalışın. Eğer başarılı olursanız, rakibiniz etkisiz hale gelecek ve kavga sona erecektir. Başaramazsanız, en azından bir sonraki kavgaya hazır olacaksınız.
    • Sürpriz bir saldırıya başvurmadan önce durumu elinizden geldiğince iyi değerlendirin. Çoğu durumda, saldırgan sadece sinirlenmiş olabilir ve fiziksel bir tartışmaya girmek gibi bir niyeti olmayabilir. Önce diğer tüm seçenekleri tükettiğinizden emin olun.
    • Enayi yumruğu atarken dikkatli olun. Iskalar ya da işe yaramazsa, tam bir kavgadan kaçınmanın bir yolu olmayacaktır.
  2. adım 2 yapış ve hareket et.2Sopa ve hareket. Tekrar etmekte fayda var, kendinizden daha iri biriyle ayakta durup kapışmaya çalışmamalısınız. Uzanma mesafeleri ve güçleri başa çıkılamayacak kadar fazla olacaktır. Saldırılarından uzak durmak için zaman ayırın, bir açıklık bekleyin ve ardından boşluğu kapatıp sert bir vuruş yapın. Savunma duruşu ve hızlı hücum patlamaları arasında gidip gelerek, sonunda onları yıpratabileceksiniz.
    • Sakın sabırsızlanmayın. Hatalar yapmaya başlarsınız ve bu da size pahalıya mal olabilir.
    • Rakibinizin kafasına net bir atış yapamadığınızda vücuda saldırın. Solar pleksus hassas bir hedeftir ve doğru vurulduğunda rakibin ciğerlerindeki tüm havayı dışarı atabilir ve nefes nefese bırakabilir. Kaburgalar da oldukça kırılgandır ve inç kare başına sadece birkaç pound kuvvetle kırılabilir.
  3. adım 3 hassas hedeflere nişan alın.3Hassas hedeflere nişan alın. Rakibinizin neresine vurabileceğinize dair kuralların olduğu bir boks maçının aksine, gerçek bir dövüşte tüm bahisler kapalıdır. Her vuruşun işe yaraması için saldırganınızın vücudunun en hassas bölgelerini hedef alın. İyi yerleştirilmiş bir darbe, kule gibi yükselen rakibinizi devre dışı bırakmak için ihtiyacınız olan tek şeydir. Çoğu insan bu tür saldırıları beklemeyecektir, bu yüzden hazır bir savunmadan yoksun kalacaklardır.
    • Boyut farklılıklarına rağmen herkes aynı anatomik zayıflığa sahiptir.
    • Rakibin duyu organlarını hedef alan vuruşlar onu geçici olarak sersemleterek kaçmanıza veya sert bir vuruşla devam etmenize olanak sağlar.
    • Kulağa atılan açık bir el tokadı, rakibin dengesini bozmak için sol kroşe kadar iyidir, hatta daha iyi bile olabilir. Burna vurmak rakibin gözlerinin yaşarmasına neden olarak onu bir anlığına kör edebilir, bu da size dövüşü bitirecek bir yumruk atma fırsatı verir. Kasıklara atılacak bir tekme hareket kabiliyetini kısıtlayacak ve dövüşme isteğini anında yok edecektir.
  4. 4. adım yerde boyun eğdirmeye çalışın.4Yerde alt etmeye çalışın. Diyelim ki rakibiniz üstünüzdeyken yere düştünüz ve ayağa kalkamıyorsunuz. Bu durumda, vücudun tek bir bölümünü etkisiz hale getirerek saldırganı etkisiz hale getiren bir tutuş veya kilit olan bir teslim tekniği için çabalayın. Bir eklem kilidi, kol barı veya boğma uygulayarak, kavgaya son vermek için yeterli hasarı verebilirsiniz. Birisi ne kadar büyük ya da sert olursa olsun, bilinci yerinde değilse size zarar veremez.
    • Konumunuza bağlı olarak arkadan çıplak boğma veya üçgen boğma uygulayın. Boğmalar rakibin kan dolaşımını veya nefes alma yeteneğini bozarak bilinç kaybına neden olur. Bir rakibi uyutmak için sadece sıkı bir tutuş ve birkaç dakika yeterlidir.
    • Armbarlar dirsek eklemine veya omuza baskı uygulayan tutuşlardır. Yumruk attıktan sonra kollarını bir anlığına uzatan saldırganlara karşı etkilidirler. Bonus olarak, bir kolu devre dışı bırakmak, artık size vuramayacakları anlamına gelir.
  5. adım 5 don't be afraid to fight dirty.5Kirli dövüşmekten korkmayın. Onur ya da adaleti unutun: sokakta kural yoktur. Bir kavgada kaybeden taraf olursanız ne kadar kötü yaralanabileceğinizi bilemezsiniz, bu yüzden hırçın olmaktan çekinmemelisiniz. Isırın, gözleri oyun, saç çekin, boğazı kesin, parmakları geriye doğru bükün, kasıklara diz atın ve hayatta kalmak için yapmanız gereken her şeyi yapın.
    • Şişeler, sandalyeler, taşlar, kalemler ve hatta cep telefonunuz gibi etrafınızdaki nesneleri doğaçlama silahlara dönüştürün. En iyi senaryoda, elinizde bir silah olduğunu görmek saldırganın geri çekilmesi için yeterli olabilir.
    • Şiddetin daha fazla tırmanmasını önlemek için, rakibinizi sersemletir sersemletmez kaçmaya başlayın.
    UZMAN İPUCU

    Adrian Tandez

    Öz Savunma Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian Tandez Öz Savunma Eğitmeni

    Kirli dövüşmek aşırı görünebilir, ancak yaşam ve ölüm arasındaki fark olabilir. Gerçek bir dövüşte, dövüşü mümkün olan en kısa sürede bitirmeniz gerekir - aslında, yerleşik kural dövüşü 9 saniye veya daha kısa sürede bitirmeye çalışmaktır. Bundan sonra geçen her saniye hayatta kalma ihtimaliniz daha da kötüleşir.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Gözlerinizi her zaman rakibinizden ayırmayın. Bu, onların atışlarından kaçınırken kendi atışlarınızı seçmenizi sağlayacaktır.
  • Her zaman uygun menzil için doğru vuruşları seçin. Dışarıdayken diz, kasık veya orta bölgeye tekmeler, orta mesafede kafa ve vücuda yumruklar ve yakın mesafede kafa vuruşları, diz ve dirsek vuruşları yapın.
  • Fırsatınız varsa, kendinizden daha büyük biriyle antrenman yapmak, daha büyük bir rakibe karşı saldırı ve savunma pratiği yapma fırsatı sağlayabilir.

Uyarılar

  • Dövüşler doğası gereği öngörülemezdir. Eğitim ve zihinsel hazırlıkla bile kazanacağınızın garantisi yoktur.
  • Şiddet içeren karşılaşmalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır. Sadece bir saldırının yakın olduğunu hissediyorsanız ve başka seçeneğiniz yoksa dövüşün.
  • Dövüş sırasında herhangi bir yaralanmanız olursa, derhal tıbbi yardım alın.