Kavgada "Sert" Bir Kişi Nasıl Yenilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazen kendinizi fiziksel bir münakaşadan kaçınamayacağınız durumlarda bulabilirsiniz. Genel olarak, 'sert' kişi sizden daha büyük ve/veya daha güçlü olan kişidir. Kavga çıkarmak isteyen birçok kişi kendilerinden daha zayıf olduğunu düşündükleri kişileri hedef alır, bu nedenle fiziksel avantajı olan bir rakiple karşılaşmanız muhtemeldir. Neyse ki, ister sokakta saldırıya uğramış olun, ister bir rakibiniz size meydan okuyor olsun, olasılıkları eşitlemenin birkaç yolu var.

Adımlar

Ölüm Kalım Durumlarının Ele Alınması

  1. adım 1 i̇lk hamleyi yapın.1İlk hamleyi yapın. Birinin önce saldırmasını asla beklemeyin. Yaklaşan bir saldırı hissederseniz, önce siz vurun ve sertçe vurun. Bu, saldırganınızı şaşırtacak ve oyun alanını eşitlemeye yardımcı olacaktır.
    • Eylemlerinizin yasal sonuçlarını göz önünde bulundurun. Olası bir saldırgana vurmadan önce tehlikede olduğunuzdan ve kaçmanın bir yolu olmadığından kesinlikle emin olmalısınız. Aksi takdirde, eylemlerinizi meşru müdafaa olarak haklı gösteremezsiniz ve diğer kişi size karşı bir hukuk davası kazanabilir.
  2. adım 2 gözlere doğru gidin.2Gözlere doğru gidin. Parmaklarınızla saldırganın gözlerine vurmaya çalışın. Bu sadece acı verici olmakla kalmaz, aynı zamanda gözleri kapatma refleksi genellikle inanılmaz derecede güçlüdür. Bu size ciddi bir darbe indirmeniz için bir fırsat verebilir ya da saldırganın silahını düşürmesine neden olabilir.
    • En iyi teknik, rakibinizi kulağından tutup başparmağınızla yakındaki gözün tamamına bastırmaktır. Kuvvetlice aşağı doğru itin. Bu hareket göze basit bir dürtmeden çok daha acı vericidir ve size kaçmak için yeterli zaman kazandırabilir.
  3. adım 3 arkadan saldırıya uğradığınızda burnunuza veya inciklerinize saldırın.3Arkadan saldırıya uğradığınızda burnunuza ya da inciklerinize saldırın. Saldırganlar genellikle kurbanlarını şaşırtmak için arkadan atlarlar. Bu dezavantajı tersine çevirin ve rakibinizin en zayıf bölgelerine zorla saldırmak için kullanın. Bu teknikler özellikle saldırganın elinden kurtulmak için faydalıdır:
    • Başınızı geriye atarak burnunuza bir kafa darbesi indirin. Kafatasınız saldırganın burnundaki kıkırdaktan çok daha yoğundur ve şaşırtıcı miktarda hasar verebilir. Köprüyü hedefleyin, çünkü oraya gelen bir darbe en acı verici olacaktır.
    • Ayağınızı saldırganın kaval kemiği boyunca kuvvetlice sallayın. Yüksek topuklu ayakkabı giyiyorsanız bu özellikle iyi bir seçenektir. Alternatif olarak, saldırganın kaval kemiğine doğru geriye doğru tekme atmayı deneyebilirsiniz. Buruna vurmaktan daha az acı verici olsa da, kaval kemiğine tekme atmak çok daha kolaydır.
  4. adım 4 darbelerinizi diğer basınç noktalarına odaklayın.4Darbelerinizi diğer baskı noktalarına odaklayın. Rakibinizin gözler, kulaklar, şakak, burun, çene, boğaz, boyun ve kasık gibi özellikle savunmasız bölgelerine vurun. Eğer sağlam bir vuruş yapabilirseniz, rakibinizi etkisiz hale getirmenin birkaç yolu vardır:
    • Çenenin altından çeneye vurulan bir aparkat kafayı hızla döndürür ve potansiyel olarak bilinç kaybına neden olur.
    • Şakağa bir yumruk, birini bayıltmanın en kesin yoludur. Bu nokta çok savunmasızdır ve kolayca iç kanamaya neden olabilir. Bu tür bir darbenin karşınızdaki kişiyi ciddi şekilde yaralayabileceğini ve hatta öldürebileceğini unutmayın.
  5. adım 5 kendi savunmasız bölgelerinizi koruyun.5Kendi savunmasız bölgelerinizi koruyun. Rakibinizin sizin basınç noktalarınızı da hedef alabileceğini unutmayın. Çok dikkatli olun ve saldırganın ellerinin yüzünüze ve boynunuza yaklaşmasına izin vermeyin.
  6. adım 6 hareket etmeye devam edin.6Hareket etmeye devam edin. Her şeyden önce, saldırganınızın size dokunmasına izin vermemelisiniz. Hareketsiz durmayın. Rakibinizin kafasını karıştırmak için mümkün olduğunca düzensiz bir şekilde bir o yana bir bu yana hareket edin. Saldırganın darbelerinden kaçınmak, kendi darbelerinizi almaktan daha öncelikli olmalıdır. Saldırganın yanlış adım attığı ya da yumruk atamadığı her an kaçmanız için potansiyel bir fırsattır.
  7. adım 7 mevcut herhangi bir nesneyi silah olarak kullanın.7Mevcut herhangi bir nesneyi silah olarak kullanın. Biber gazı, bıçak veya avuç içi sopa taşıyorsanız, bunlarla saldırın. Eğer yoksa, doğaçlama yapmak için elinizden geleni yapın. Araba anahtarından yakındaki bir taşa kadar sert ve/veya keskin her şey işe yarayabilir.
    • Yüksek topuklu ayakkabılar doğaçlama bir silah için özellikle iyi bir seçimdir. Eğer yapabiliyorsanız, kendinize daha fazla manevra kabiliyeti sağlamak için ayağınızdan çıkarın.
    • Dövüş kum, toprak veya çakıl üzerinde gerçekleşiyorsa, bir avuç dolusu alın ve saldırganınızın yüzüne atın. Eğer saldırganınızın gözüne kum kaçmayı başarırsanız, bu onu geçici olarak kör edecektir. Saldırganınız görüşünü temizlemeye çalışırken sizin de kaçmak için zamanınız olacaktır.
    • Sağlam bir el feneri geceleri harika bir doğaçlama silahtır. Doğrudan rakibinizin gözlerine tutarak onu kör edin ve dikkatini dağıtarak size avantaj sağlayın. Eğer bu kaçmak için yeterli değilse, el fenerini ters çevirin ve onunla vurun.
  8. adım 8 uzun saçları çekin.8Uzun saçları çekin. Saldırganınızın uzun saçları varsa, çekebildiğiniz kadar sert çekmeye çalışın. Bu kendi başına acıya neden olabilir, ancak aynı zamanda saldırganınızı nakavt edici bir darbe indirmek için daha iyi bir konuma getirmenizi sağlar. Eğer saldırganınız saçını at kuyruğu ya da büyük bir örgü şeklinde örmüşse, saçını tutup çekmeniz daha kolay olacaktır.
  9. adım 9 fırsatını bulduğunuzda uzaklaşın.9Fırsat bulduğunuzda uzaklaşın. Ne olursa olsun, kavga biter bitmez her zaman bölgeyi terk etmelisiniz. Saldırganınız kaçarsa, ölümcül bir silahla ya da birkaç arkadaşıyla geri gelebilir. Ayrıca, meşru müdafaanın yalnızca kaçınılmaz acil tehlike karşısında makul güç kullanıldığında yasal olarak haklı olduğunu aklınızda bulundurmanız gerekir. Eğer rakibiniz yerdeyse, artık tehlikede değilsinizdir ve kaçma fırsatınız olmalıdır. Etkisiz hale getirilmiş bir düşmana vurursanız, o kişi size saldırmış olsa bile kendinizi bir hukuk davasına açmış olursunuz.

Daha Büyük Bir Rakiple Mücadele Etmek

  1. adım 1 kaçışa öncelik verin.1Kaçmaya öncelik verin. Çoğu durumda, darbelerden kaçınmak dövüşün temel bir yönüdür. Temiz bir dövüşte daha büyük veya daha güçlü bir rakiple karşılaştığınızda kaçınma daha da önemli hale gelir. Sert bir dövüşçü güç avantajına sahip olacaktır ve size dövüşü çabucak bitirecek kadar sert vurabilir. Ayaklarınızın üzerinde hızlı olduğunuzdan ve gelen darbelerden uzaklaştığınızdan emin olun.
  2. adım 2 tai sabaki kullanın....2Kullanın tai sabaki. Tai sabaki, Japon dövüş sanatlarında bulunan bir dizi harekettir. Dövüşçüler, karşı saldırı başlatmak için kendilerini en iyi konuma getirirken gelen saldırılardan kaçınmak için tai sabaki kullanırlar. Daha büyük bir rakiple dövüşürken, karşı saldırılar üstünlüğü ele geçirmek için en iyi seçenektir. İki temel tai sabaki hareketi şunlardır:
    • Nagashi - Bu basit hareket en iyi beklenmedik bir önden saldırıya karşı koymak için kullanılır. Öne bakan bir duruştan, sol bacağınızı bir pivot olarak kullanın ve solunuzu bir yay şeklinde arkanıza kaydırın. Vücudunuz açılan bir kapı gibi sallanmalıdır. Ayağınızı pozisyona getirirken, vurmak için kolunuzu kaldırın.
    • Hiraki - Bu adım kısa mesafeden beklenmedik bir saldırı için en iyisidir. Öne bakan bir duruştan, rakibinizden en uzaktaki ayağınızı aynı yöne doğru kaydırın. Diğer ayağınızı ilkine yaklaştırın, ardından ikinci ayağınızı rakibinize doğru çevirin. Ayaklarınızı hareket ettirirken kalçalarınızı rakibinize doğru çevirin ve vurmak için kollarınızı kaldırın.
  3. adım 3 tekme atıldığında geriye doğru eğilin.3Tekme yediğinizde geriye yaslanın. Muay thai gibi tekme içeren bir stille dövüşüyorsanız, daha uzun boylu bir dövüşçüye karşı kullanabileceğiniz en etkili teknik, daha yüksek tekmelerinden kaçınmak için geriye yaslanmaktır. Rakibinizin tekmesi başınızın üzerinden uçtuğunda, anlık olarak dengesi bozulduğu için karşılık vermek için iyi bir konumda olacaksınız.
  4. adım 4 rakibinizi etkisiz hale getirin's reach advantage.4Rakibinizin erişim avantajını nötralize edin. Uzun boylu bir dövüşçünün sahip olduğu bir diğer avantaj da daha uzun bir erişim mesafesidir. İkinizin arasında, rakibinizin vuruş yapabileceği ancak sizin yapamayacağınız bir bölge olacaktır. Bu alandan uzak durmak önemlidir. Mümkün olduğunca rakibinizin vuramayacağı kadar uzakta ya da sizin vurabileceğiniz kadar yakında zaman geçirin. Bu iki bölge arasında hareket ederken savunmanızı yüksek tuttuğunuzdan emin olun.

Adil Bir Dövüş Kazanmak

  1. adım 1 başlamadan önce net bir kurallar dizisi oluşturun.1Başlamadan önce net bir kurallar dizisi belirleyin. Rakibiniz kirli numaralar kullanıyorsa, geri çekilmeniz için hiçbir neden yoktur. Planlı bir dövüşte, siz ve rakibiniz dövüşte nelere izin verilip verilmeyeceği konusunda karşılıklı bir anlaşmaya varmalısınız. Ayrıca kuralları belirlemesi ve dövüş için bir tür hakem gibi davranması için tarafsız bir üçüncü taraf da alabilirsiniz.
  2. adım 2 yumruk yapın...2Yumruk yapın Doğru. İlk yumruğunuzu atmayı düşünmeden önce mükemmel bir yumruğa sahip olmanız gerekir. Parmaklarınızı avucunuzun içine doğru kıvırın ve başparmağınızın dışarıda, ilk birkaç parmağınızın alt boğumları boyunca katlanmış olduğundan emin olun. Eğer başparmağınız yumruğunuzun iç tarafındaysa, yumruğunuzu kırma olasılığınız yüksektir.
  3. adım 3 rakibinizin vuruş yapmasını engelleyin.3Rakibinizin vuruş yapmasını engelleyin. Bir sokak dövüşünün aksine, ilk hamleyi rakibinizin yapmasına izin vermek makul bir stratejidir. Yapabildiğiniz her vuruştan kaçındığınızdan ve bir karşı saldırıyla geri döndüğünüzden emin olun. Vücudunuzu hareket halinde tutmanız önemlidir, bu da yumrukların inmesini zorlaştırır. Düzgün bir dövüş duruşu da daha küçük bir hedef yaratarak vurulmanızı zorlaştıracaktır. Omuzlarınız paralel olacak şekilde rakibinize kafa kafaya bakmak yerine, baskın yarınız önde olacak şekilde yana doğru durun.
  4. adım 4 alabileceğiniz darbelerin zararını en aza indirin't avoid.4Kaçamayacağınız darbelerin zararını en aza indirin. Her yumruktan kaçmanız mümkün olmayacaktır. Almak zorunda olduğunuz darbeleri daha az etkili hale getirmek için şoku olabildiğince iyi absorbe edin.
    • Bir vücut darbesi aldığınızda, karın kaslarınızı sıkarak darbeye hazır olun. Gövdenizi, rakibinizin yumruğu iç organlara yakın merkeze değil, karın kaslarınızın yanına inecek şekilde kaydırın.
    • Kafaya vurmak için boyun ve çene kaslarınızı esnetin ve yumruğa doğru eğilin. Vuruşun inanılmaz derecede sert olan alnınıza geldiğinden emin olun. Hepsinden önemlisi, bir darbenin şakağınıza, çenenize veya burnunuza gelmesine asla izin vermeyin.
  5. adım 5 kirli numaralardan ve potansiyel olarak ölümcül tekniklerden kaçının.5Kirli numaralardan ve potansiyel olarak ölümcül tekniklerden kaçının. Genel olarak kabul edilmese de, erkekler arasında adil dövüşlerde kasıklara yapılan vuruşların kabul edilmediğine dair söylenmemiş bir kural vardır. Göz oyma ve saç çekme gibi diğer eylemlerle birlikte kirli bir numara olarak kabul edilir. Bu yöntemlerle galip gelirseniz, arkadaşlarınızın bunu meşru bir galibiyet olarak görmesi pek olası değildir.
    • Önceden kararlaştırılmadığı sürece silahlar da yasak olmalıdır.
    • Yüze, başa ve boyuna vurulan darbeler adil dövüşlerde meşru olsa da, resmi olarak onaylanmış maçlar dışında bunları kullanmaktan kaçınmak en iyisidir. Çeneye bir aparkat veya şakağa bir yumruk size hızlı bir şekilde dövüş kazandırabilir, ancak bu darbeler kalıcı beyin hasarına da neden olabilir. Düşen bir dövüşçüye yardım etmeye hazır tıbbi personel olmadan, bu tür teknikleri kullanmayı tekrar düşünmelisiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruEğer kişi daha büyükse onu engellemeye çalışmalı mıyım? Bunu tavsiye etmiyorum. Engellemek işe yaramayacaktır çünkü muhtemelen engelinizi aşabilirler. Bunun yerine, saldırganla aranızda birkaç metre mesafe bırakmaya çalışın. Hareketli kalın ve saldırıya geçmeye hazır olana kadar saldırganınızdan uzak durun.

İpuçları

  • Gerçek yaşam durumlarını kullanarak antrenman yapmak önemlidir. Hiçbir tek başına eğitim sizi gerçek bir dövüşün kaosuna hazırlayamaz. Pratik yapmak için bir kendini savunma dersi alın veya bir dövüş sanatları kulübüne katılın.
  • Herhangi bir dövüşü kazanmak için formda kalmak önemlidir. Bir ton kasa ihtiyacınız yok, ancak hızlı ve hasar vermeye yetecek güçle hareket edebilmelisiniz. Haftada birkaç kez egzersiz yapın, hem aerobik hem de hafif kuvvet antrenmanı yapın.
  • Kısa boylu dövüşçülerin uzun boylulardan doğal olarak daha hızlı olduğu efsanesine inanmayın. Daha küçük profesyonel dövüşçüler genellikle ortalamadan daha hızlıdır, ancak bunun nedeni boyutlarını telafi etmek için kendilerini eğitmiş olmalarıdır.