Beyzbol Gözlemcisi Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Beyzbol gözlemcisi, sadece beyzbol oyuncularını izlemek için seyahat eden eğitimli bir yetenek değerlendiricisidir. Beyzbol gözlemcileri, oyuncuların beceri ve yeteneklerinin, gözlemcinin temsil ettiği organizasyon tarafından ihtiyaç duyulan şeyleri temsil edip etmediğini belirler. Bir beyzbol gözlemcisi agresif, organize, beyzbol konusunda tutkulu ve yolda uzun saatler geçirmeye istekli olmalıdır. Beyzbol gözlemcisi olmak istiyorsanız, aşağıdaki adımları izleyin.

Adımlar

İş Hakkında Bilgi Edinme

  1. adım 1 bir gözlemci gözüyle beyzbol izleyin.
    Bir gözlemci gözüyle beyzbol izleyin. İlk olarak, gerekirse beyzbol oyunu hakkındaki bilgilerinizi tazeleyin. Oyunun stratejileri ve mekaniği hakkında güçlü bir anlayışa sahip olmanız gerekir. Bir gözlemci yardımcısının beyzbol oyunu hakkında mümkün olduğunca çok şey bilmesi değerlidir, böylece adaylarla ilişki kurabilir.
    • Beyzbol bazı yönlerden çok teknik bir spordur, bu da beyzbol gözlemcilerinin keskin bir göze ve detaylara titizlikle dikkat etmesi gerektiği anlamına gelir. Bir oyun izlediğinizde, vuruş ortalamaları, koşu hızları ve atış teknikleri gibi şeylere dikkat ederek gözlemcilerin yaptığı türden davranışları uygulayın.
    • Eğer faydalı buluyorsanız, beyzbol stratejileri ve mekaniğinin yanı sıra iyi bir oyuncuyu harika bir oyuncudan ayıran istatistikleri ve özellikleri hem kitaplardan hem de internetten okuyun.
  2. adım 2 beyzbol oynayın.
    Beyzbol oynayın. Oyunu gerçekten oynama konusunda çok az deneyimi olan birçok gözlemci olmasına rağmen, bu kesinlikle yardımcı olabilir. Beyzbol oynamak size oyunun nasıl oynandığı ve iyi bir oyuncuyu neyin iyi yaptığı konusunda sadece izleyerek elde edemeyeceğiniz türden ilk elden deneyim kazandırır. Oyuncunun bakış açısından oyunla ilgili herhangi bir deneyim, onları diğer taraftan analiz etmek söz konusu olduğunda size bir avantaj sağlayacaktır.
    • Yıllarca yarı profesyonel deneyime veya üniversite beyzbol kariyerine ihtiyacınız yok. Şehrinizde eğlence amaçlı bir beyzbol grubu arayın ya da kendiniz bir grup oluşturun.
  3. adım 3 i̇zcilik üzerine bir kurs alın.
    İzcilik üzerine bir kurs alın. Herkesin alabileceği, nasıl gözlemci olunacağının temellerini öğreten kurslar vardır. Bunlar, özellikle izci adayları için tasarlanmış eğitim programlarıdır. Yakınınızdaki gözlemcilik kurslarını bulmak için internette arama yapın.
    • MLB'nin kendi resmi izci okulu vardır, ancak yalnızca birkaç eyalette program düzenlediklerini ve pozisyonların sınırlı olduğunu unutmayın.
  4. adım 4 ne olduğunu anlayın's like to be a scout.
    Gözlemci olmanın nasıl bir şey olduğunu anlayın. Beyzbol gözlemciliği pek de göz alıcı bir iş değildir. Sürekli seyahat etmeyi, evden uzun süre uzak kalmayı, erken kalkmayı ve yorucu bir çalışmayı içerir. Gözlemciler iş başındayken kafalarında, bölgelerindeki antrenörlerin ve oyuncuların isimlerinden vuruş ortalamalarına ve atış hızlarına kadar pek çok bilgi vardır. Bir gözlemci olarak, bitmek bilmeyen otel odaları, lise ve kolej maçları, uçak uçuşları ve kiralık arabalar göreceksiniz. Araçlarınız bir radar tabancası, bir not defteri ve bir beyzbol oyuncusunu harika yapan en küçük ayrıntılar hakkında zengin bir bilgi birikiminden başka bir şey değildir.
  5. adım 5 farklı ligleri gözlemlemek arasındaki farkları bilin.
    Farklı ligleri gözlemlemek arasındaki farkları bilin. Lise oyuncularını izlemek ile üniversite oyuncularını izlemek arasındaki en önemli fark, lise oyuncuları söz konusu olduğunda, bir gözlemcinin yeteneklerini geleceğe daha fazla yansıtabilmesi gerektiğidir. Kolej oyuncuları, hem daha fazla deneyim hem de daha iyi, daha uzman koçlar sayesinde hızlarını, güçlerini ve becerilerini zaten geliştirmiş olacaklardır. Bununla birlikte, lise gözlemciliği ikisinden daha önemlidir, çünkü üniversitede izleyeceğiniz oyuncular lisede izlemeye değer olarak belirlediğiniz oyuncular olacaktır.

Yardımcı Scout Olmak

  1. adım 1 bir takımda staj yeri bulun.
    Bir takımda stajyerlik bulun. MLB'deki birçok üst düzey yönetici bir zamanlar gözlemciydi ve birçoğu bundan önce ücretsiz stajyer olarak başladı. Ücretsiz stajlar genellikle çok az deneyim gerektirir veya hiç deneyim gerektirmez, bu da onları MLB gibi bir organizasyona ideal bir ilk adım haline getirir.
    • İnternette staj arayabilir ya da yakındaki takımların ofislerine gidip herhangi bir pozisyonu doldurmak isteyip istemediklerini sorabilirsiniz.
  2. adım 2 bir beyzbol gözlemcisinden iş hakkında bilgi edinin.
    Bir beyzbol gözlemcisinden iş hakkında bilgi edinin. Yerel beyzbol maçlarında bir beyzbol gözlemcisi bulun. Genellikle beyzbol topunun ne kadar hızlı atıldığını ölçmek için kullanılan bir radar tabancası tutarlar ve üzerinde profesyonel beyzbol takımı işvereninin logosu bulunan pano veya klasör gibi öğeler taşırlar. Onlara yaklaşın ve hedeflerinizden bahsedin.
    • Amatör ligler, yarı profesyonel ligler ve kolej beyzbolu gibi gözlemcilerin bakacağı liglerdeki yerel maçlara gitmeyi alışkanlık haline getirin.
    • Güçlü görünmekten kaçının. Bir beyzbol gözlemcisiyle bağlantı kurmaya çalıştığınızda, herkesin farklı olduğunu ve bazı insanların hevesli bir gözlemciye yardım etmeye açık olmayacağını unutmayın. Dışa dönük ve arkadaş canlısı olmanız ve ne zaman kaybedeceğinizi bilmeniz gerekir.
  3. adım 3 yardımcı gözlemci açıklarını arayın.
    Yardımcı gözlemci pozisyonlarına bakın. Yardımcı gözlemci, bir beyzbol gözlemcisine rapor veren ücretsiz bir pozisyondur. Yardımcı gözlemci, gözlemciye belirlenmiş bir coğrafi bölgedeki beyzbol oyuncuları hakkında düzenli olarak bilgi sağlamaktan sorumludur. Yardımcı gözlemciler genellikle yaşadıkları bölgelerde çalışırlar.
    • MLB'nin resmi web sitesinde kendi kariyer fırsatları arama motoru bulunmaktadır. Yakınınızda herhangi bir yardımcı gözlemci pozisyonu olup olmadığını görmek için bunu düzenli olarak kontrol edin.
    • Bir başka seçenek de, ya maçlara gidip onlarla sohbet ederek ya da bir kuruluştaki stajınızdan bağlantılar kurarak ve ağ oluşturarak bölgenizdeki gözlemcileri tanımaktır. Gözlemci yardımcısı olma isteğinizi açıkça belirtirseniz ve çalışkan biriyseniz, eninde sonunda fark edileceksiniz.

Kariyerinizde İlerleme

  1. adım 1 oyuncu değerlendirme becerileriniz üzerinde çalışın.
    Oyuncu değerlendirme becerileriniz üzerinde çalışın. Bir yardımcı gözlemci olarak, profesyonel beyzbol için gerekli becerilere sahip oyuncuları tanımanız gerekecektir. Gözetmeninizin tavsiyelerine kulak verin ve oyuncu değerlendirme üzerine kitaplar okuyun. Oyuncu değerlendirme becerileriniz çoğunlukla pratik yaparak gelişecektir. Vurucudan sonra vurucuyu, atıcıdan sonra atıcıyı ve yakalayıcıdan sonra yakalayıcıyı görerek, teknikleri, becerileri ve sonuçları arasındaki küçük farkları fark etmede yavaş yavaş daha iyi olacaksınız.
    • Bir gözlemci sadece bir oyuncunun mevcut becerilerini nasıl değerlendireceğini değil, daha da önemlisi, oyuncudaki potansiyeli nasıl göreceğini ve becerilerinin nereye varacağını nasıl tahmin edeceğini bilmek zorundadır. Bunu yapmak için, gözlemciler pozisyon oyuncularını beş araç olarak bilinen beş temel alanda değerlendirir. Beş araçta da harika olan bir oyuncu, beş araçlı bir oyuncu olarak kabul edilir ve bir gözlemcinin rüyasıdır. Bu araçlar şunlardır:
      • Vuruş ortalaması, bir oyuncunun topa ne kadar tutarlı ve isabetli vurabildiğini ifade eder.
      • Vuruş gücü, bir oyuncunun topa ne kadar yükseğe ve uzağa vurabildiğini ifade eder.
      • Bir oyuncunun sahadaki etkinliğini, çevikliğini, ayak hareketlerini ve hızlı tepki süresini ifade eden saha hakimiyeti.
      • Kol gücü, bir oyuncunun topu fırlatırken sahip olduğu gücü ifade eder.
      • Hız, oyuncunun koşu hızını ifade eder.
    • Atıcıları izlerken, gözlemciler her zaman kale arkasına otururlar, böylece vurucu ve atıcının bakış açısından kaleyi iyi bir şekilde görebilirler. İlk olarak hıza, ikinci olarak da topa hakimiyete bakarlar, çünkü genellikle hakimiyet antrenmanla hızdan çok daha fazla geliştirilebilir.
  2. adım 2 raporlama becerilerinizi geliştirin.
    Raporlama becerilerinizi geliştirin. Yardımcı gözlemcilerin oyuncuların nasıl ilerlediğini rapor etmeleri ve yeni adayların becerilerini zamanında tanımlamaları gerekir. Oyuncular için derecelendirme sisteminin içini ve dışını bilmeniz gerekir. Gözlemciler raporlarında her kategori için iki sayı verirler; biri mevcut dereceleri, diğeri de gelecekteki muhtemel dereceleri içindir. Gözlemcilerin raporladığı kategorilerden bazıları vuruş gücü, atış hızı, saha kabiliyeti ve koşu hızıdır.
    • Gözlemciler oyuncuları beş araç üzerinden değerlendirmek için 20-80 ölçeğini kullanır. Elli ve üzeri büyük lig statüsüdür. Gözlemciler genellikle beş araçtan en az ikisinde birinci lig statüsünün üzerinde olan oyuncuları ararlar.
    • Atıcılar için, gözlemciler oyuncunun her bir atışındaki hızını değerlendirir, en önemlisi hızlı topudur. Bunun nedeni hızlı top becerisinin çok daha doğuştan gelmesidir, oysa bir kişi becerisini kavisli top veya changeup ile geliştirebilir. Buna ek olarak, gözlemciler bir oyuncunun topa hakimiyetini ve kontrolünü de ölçer. Komuta, topu yakalayıcının istediği yere koyma becerisidir. Kontrol ise vuruş bölgesine istikrarlı bir şekilde vurabilme becerisidir.
  3. adım 3 bölge gözlemcisine terfi edin.
    Bölge gözlemciliğine terfi edin. Sizi denetleyen gözlemciye ve çalıştığı kuruma profesyonel bir gözlemci olmak için gerekenlere sahip olduğunuzu gösterin. Karar vermekte, insanlarla konuşmakta, bilgi toplamakta, organize ve agresif olmakta iyi olmak, bölge gözlemcisi olarak ücretli bir pozisyon açabilir.
    • Pozisyonlar ara sıra açıldığı için bölge gözlemciliğine terfi etmenin birkaç yıl alabileceğini unutmayın. Bu pozisyonda, Oklahoma ve Kansas veya Kuzey Florida ve Georgia gibi coğrafi bir bölgedeki tüm amatör beyzbol oyuncularını incelemekten sorumlusunuz.
  4. adım 4 beyzbol gözlemcisi olarak kariyerinizde ilerleyin.
    Beyzbol gözlemcisi olarak kariyerinizde ilerleyin. Resmi olarak bir gözlemci olduğunuzda, ilerleme için yer vardır. Parlak, genç beyzbol yıldızlarını seçme yeteneğinizi geliştirmeye devam ederseniz, bir sonraki terfiniz bölge sorumlusu ve nihayetinde ulusal çapraz denetçi olabilir. Başarının anahtarları arasında bir gözlemci olarak yeteneğiniz, işinize olan tutkunuz, sektörde ne kadar iyi bağlantılar kurduğunuz ve ilerleme hırsınız yer alır.
  • Vuruş ortalaması, bir oyuncunun topa ne kadar istikrarlı ve isabetli vurabildiğini ifade eder.
  • Vuruş gücü, bir oyuncunun topa ne kadar yükseğe ve uzağa vurabildiğini ifade eder.
  • Bir oyuncunun sahadaki etkinliğini, çevikliğini, ayak hareketlerini ve hızlı tepki süresini ifade eden saha hakimiyeti.
  • Kol gücü, bir oyuncunun topu fırlatırken sahip olduğu gücü ifade eder.
  • Hız, bir oyuncunun koşu hızını ifade eder.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Nasıl yardımcı üniversite izcisi olabilirim ve hangi araçlara ihtiyacım var?
    Zaten bir MLB takımı veya organizasyonu için çalışıyorsanız, sizi kolej ve lise gibi amatör oyuncuları keşfetmeniz için görevlendirirler. Aletlere gelince: bir radar tabancası ve elektronik bir not defteri/bilgisayar programı/kalemli bir defter. Size bir bireyi keşfetmeniz için gereken malzemeleri verirler.

İpuçları

  • Belirlediğiniz bölgedeki beyzbol antrenörlerini tanıyın. İzciliğin her seviyesinde, koçu tanımak önemlidir. Antrenörler, oyuncuların becerileri, tutumları ve kondisyonları hakkında gerekli keşif bilgilerini sağlar.
  • Gözlemci olmak zordur. Çoğu beyzbol gözlemcisinin bağlantıları vardır. Birçoğu gözlemci olmadan önce profesyonel liglerde menajer ya da oyuncu olarak görev yapmıştır. Profesyonel bir beyzbol liginde deneyiminiz yoksa, beyzbol gözlemcisi olmak daha zor olabilir, ancak imkansız değildir.
  • Oyunla ilgili kapsamlı bilgi ve deneyime sahipseniz ancak gözlemci olma konusunda emin değilseniz, beyzbol spikeri veya hakem olarak kariyer yapmayı da düşünebilirsiniz.