Nasıl Daha İyi Bir Basketbol Şutörü Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hedefiniz lisede, üniversitede ve hatta profesyonel düzeyde bir takımda basketbol oynamaksa, daha iyi bir şutör olmak çok önemlidir. Şut atma konusunda ne kadar iyi olursanız, oyuna girme şansınız da o kadar artar. Düzenli ve sık antrenman yapmak basketbol şut becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Şut isabetinizi geliştirmek için kullanabileceğiniz, mükemmel form ve koşu antrenmanları gibi farklı antrenman teknikleri vardır.

Adımlar

Mükemmel Formun Uygulanması

  1. 1Şut atmaya hazır bir pozisyonda yakalama pratiği yapın. Topu atışa hazır (veya atletik) bir pozisyonda yakalamak formunuzu geliştirmenin iyi bir yoludur. Topu yakaladıktan sonra şut atmaya hazır olmak yerine, topu yakaladığınızda şut atmaya hazır olarak şutlarınızın hızını ve isabetini artırabilirsiniz.
    • Atışa hazır pozisyona geçmek için dizlerinizi hafifçe bükün ve vücudunuzu kalçalarınızdan öne doğru eğin. Sanki havaya zıplamaya hazırlanıyormuş gibi görünmelisiniz. Bu, atışınızı yaparken size ekstra güç sağlayacaktır.
    • İyi bir forma sahip olmak ve kendinize güvenmek, atış yüzdenizi artırmak için yapabileceğiniz en önemli şeylerdir.
  2. 2En rahat atış cebinizi belirleyin. Atış cebiniz topa vurduğunuz pozisyondur ve bu herkes için farklıdır. Sizin için en rahat atış cebi pozisyonunu belirlemeye çalışın ve bu pozisyona sadık kalın.
    • Örneğin, alnınızın ortasından, başınızın sağından veya başınızın biraz üstünden atış yaparken kendinizi en rahat hissedebilirsiniz.
    • Diğer oyuncularla aynı atış cebine sahip olmanız gerekmediğini unutmayın. Sizin için en iyi olana odaklanın.
  3. 3Kendinizi konumlandırın. Kolunuzun, elinizin ve başınızın konumu da atışlarınızın isabetini etkileyebilir. Topa vurmaya hazırlanırken atış kolunuz ve eliniz bir 'C' şekli oluşturmalıdır. Kendinizi bir aynada kontrol edebilir veya bir arkadaşınızın sizi yandan kontrol etmesini sağlayabilirsiniz.
    • Dümdüz karşıya baktığınızdan da emin olun.
    • Dirseklerinizi bükülü tutun ve topu bırakmadan önce burnunuzun üzerine kaldırın.
  4. 4Takip edin ve tutun. Topa vurduğunuzda, dirseğinizi kırarak atışınızı takip ettiğinizden emin olun. Ardından, top çembere ve/veya fileye temas edene kadar pozisyonunuzu koruyun. Topu attıktan sonra takip etmek ve tutmak atış isabetinizi artırmanıza yardımcı olacaktır.
    • Vücudunuzla da takip edin. Atışınıza atletik bir pozisyonda başlayın, ardından topa vururken yerden yükselin. Atışı yaptıktan sonra vücudunuzu bu uzatılmış pozisyonda tutun.

Dirsekten Dirseğe Koşu Drilleri

  1. 1Tek ayak üzerinde durun. Dirsek alıştırması yapmak için, tek ayak üzerinde durarak atışlar yaparak başlamanız gerekecektir. Tek ayak üzerinde durmak dengenizi geliştirmenize yardımcı olacak ve atışlarınızın zorluğunu da artıracaktır. Faul çizgisine yakın durarak ve tek ayak üzerinde durarak atış yaparak başlayın.
    • Başlangıçta sol veya sağ bacağınızın üzerinde durabilirsiniz, ancak alıştırmanızın yarısında bacaklarınızı değiştirdiğinizden emin olun. Sadece tek ayak üzerinde şut atma alıştırması yapmayın.
  2. 2Topu iki elinizle tutun. Tek ayak üzerinde durmak başlangıç için yeterince zorluk yaratacaktır, bu nedenle dirsek alıştırmaları yapmaya ilk başladığınızda atışlarınızı yapmak için iki elinizi de kullanın. Atışlarınızı yaparken dirseklerinizi içeride tuttuğunuzdan ve parmaklarınızı çemberin ortasına doğru yönlendirdiğinizden emin olun.
    • Ayrıca, atış cebinizi bulmayı, bir 'C' şekli oluşturmayı ve atış yaptıktan sonra takip etmeyi unutmayın.
  3. 3Topla atış yaparken yer değiştirin. Tek bir pozisyonda atış yapmak, o noktadan atış yapma konusunda ustalaşmanıza yardımcı olabilir, ancak çeşitli pozisyonlardan atış pratiği yapmak iyi bir fikirdir. Kendinizi farklı şekillerde zorlamak için bazı farklı şut pozisyonları arasında geçiş yapmaya çalışın.
    • Örneğin, faul çizgisinden başlayabilir, ardından çemberin içine ve soluna hareket edebilir, ardından çemberin sağına hareket edebilir ve döngüyü tekrarlayabilirsiniz.
  4. 4Hazır hissettiğinizde zorluğu artırın. Antrenmanlarınızın zorluğunu artırmak için kendinizi hazır hissettiğinizde tek elle atışlara geçin. İki elle atışlarınızda yaptığınız gibi iyi bir form kullandığınızdan emin olun. Tek elle atışlar için formunuzu mükemmelleştirene kadar daha yavaş gitmeniz gerekebilir.
    • Tek elle atışlara geçmenizin bir sonucu olarak formunuz gerçekten zarar görüyorsa, her zaman iki elle atışlara geri dönebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruAtış yüzdemi nasıl geliştirebilirim? Doğru mekaniği, temelleri ve formu bulmanız gerekir. Alışkanlık haline gelene kadar bunları tekrar tekrar yapın. O zaman, bunu yaparken, ne zaman mükemmel olduğunuzu anlayabileceksiniz.
  • SoruMükemmel basketbol atış formu neye benzer? Herkesin şutu tamamen aynı görünmeyecektir, ancak en iyi şutörler benzer özelliklere sahiptir. Topu burunlarının üzerinden atarlar, dirseklerini ve dizlerini bükülü tutarlar, takip ederler ve zıpladıklarında yerden kalkarlar.
  • SoruNasıl daha iyi bir serbest atış atıcısı olabilirim? Önce rahatlayın. Eğer bir rutininiz varsa, o zaman rutini uygulayın. Bunu yaptıktan sonra derin bir nefes alın. Ardından, serbest atış pozisyonunuz sıçradığınız pozisyonla aynı olmalıdır. Sonra rahatlayın, dizlerinizi bükün ve atışınızı yapın. Attığınız her serbest atışı takip edin. Atlayışınızla aynı kavise sahip olduğundan emin olun.

İpuçları

  • En iyi sonuçlar için sık sık pratik yapın.
  • Ne kadar geliştiğinizi belirlemek için her alıştırma seansında yaptığınız atış sayısını takip edin.
  • Boş zamanınız olduğunda, tüm gün televizyon izlemek yerine dışarı çıkın ve pratik yapın.

Okuyucularımızdan İpuçları

  • Şut atma güvenini kademeli olarak oluşturun. Potaya yakın başlayın ve zaman içinde dışa doğru çalışın. Menzilinizi yalnızca mevcut mesafeniz sağlam hissettiğinizde genişletin.
  • Fiziksel hatalar cesaretinizi kırmasın - basketbol eğlenceli olmak içindir, mükemmel olmak için değil. Zihinsel oyuna odaklanın ve fiziksel beceriler bunu takip edecektir.
  • Baskın olmayan elinizi de top sürme drilleri ve şut çalışmasıyla eğitin. Çok yönlü becerilere sahip olmak sizi savunmayı zorlaştıracaktır.
  • Geliştirmeniz gereken alanları belirlemek için atışlarınızın videolarını analiz edin. İsabetli ve isabetsiz atışları sayın ve formunuzu kontrol edin. Gerektiğinde küçük değişiklikler yapın.
  • Daha iyi yay ve isabet için backspin ekleyin. Daha yumuşak iniş, vuruş olasılığını artırır. Spin konusunda uzmanlaşmak pratik gerektirir ama karşılığını verir.
  • Atışı hemen tekrar denemek için kendi ribauntlarınızı takip edin. Hızlı tekrar becerileri pekiştirir.