Nasıl Daha İyi Bir Hücum Basketbolcusu Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hücumda güçlü olmak, genel olarak iyi bir basketbol oyuncusu olmanın son derece önemli bir parçasıdır. Bu alanda zorlanıyorsanız, becerilerinizi geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey var. Hücumda daha iyi olmak için şut atma, top kullanma becerilerinizi geliştirme ve sahada aktif olma üzerinde çalışın. Bu alanlarda güç kazandığınızda, sağlı sollu basketler atmaya başlayacaksınız.

Adımlar

Atıcılığınızı Geliştirmek

  1. adım 1 temel sabit atış alıştırması yapın.1Temel bir sabit atış pratiği yapın. İyi bir atış yapmak söz konusu olduğunda pratik yapmak mükemmelleştirir. Her gün biraz zaman ayırıp sadece temel şut çalışmaları yapmaya çalışın. Potaya yakın başlayın ve şutlarınız tutarlı bir şekilde girmeye başladıkça daha da uzaklaşın. Bazı faydalı ipuçları şunlardır:
    • Hedefinize (çembere) odaklanın.
    • Atışınızı rahat bir bilekle bitirin.
    • Güçlü bir yay geliştirin.
    • Her antrenman ve maçtan önce 50 kolay atış yapın.
  2. adım 2 takım çalışmasını serbest atışlarla bitirin.2Takım çalışmasını serbest atışlarla bitirin. Serbest atış basit ve anlaşılır bir şuttur, ancak tüm gözler üzerinizdeyken kaçırmak kolaydır. Antrenmanın sonunda birkaç dakika daha kalın ve serbest atış çalışın.
    • Oyun sırasında serbest atış yapmanız gerektiğinde genellikle yorgun olursunuz, bu nedenle antrenmanın sonunda yorgun olduğunuzda bu atışlar üzerinde çalışmak daha iyidir.
    • Her serbest atış atacağınız zaman yaptığınız bir rutin geliştirin. İster topu iki kez sektirip elinizde döndürün ister sadece derin bir nefes alın, bir rutininiz olması odaklanmanıza ve kendinize güvenmenize yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 turnike atışlarınızı geliştirin.3Duruşlarınızı geliştirin. Turnike, yapılması en kolay atışlardan biridir ve büyük olasılıkla çok kullanacaksınız. İster arkadaşlarınızla küçük bir pikap oyunu oynuyor olun, ister tek başınıza çember atıyor olun, kendinize olan güveninizi ve tutarlılığınızı artırmak için sık sık turnike atışları yapın.
    • Turnike atarken hızınıza, ayak hareketlerinize ve top kontrolünüze odaklanın. Bu alanlardaki gücünüz genellikle sizi rakibinizden ayıracaktır.
    • Kendinizi geliştirdikçe, kanca atışları gibi turnikelere benzeyen biraz daha karmaşık atış türleri üzerinde çalışın.
  4. adım 4 savunma baskısıyla şut atma alıştırması yapın.4Savunma baskısıyla şut atma pratiği yapın. Bir oyun sırasında, nadiren tek bir yerde durarak şut atma şansınız olacaktır. Atacağınız birçok şut, rakibinizin etrafından dolaşmak için dripling yaptıktan hemen sonra dönmenizi veya şut atmanızı gerektirecektir. Baskı altında şut atmaya alışmak için bir takım arkadaşınızla veya bir arkadaşınızla bire bir oynayın.
  5. adım 5 şut çekerken kendinizi filme alın.5Çekim yaparken kendinizi filme alın. Atışınızın tam olarak nasıl göründüğünden emin olmadığınızda sizi neyin engellediğini tespit etmek daha zordur. Bir arkadaşınızdan, takım arkadaşınızdan veya koçunuzdan topa vuruşunuzu filme almasını isteyin ve ardından videoyu izleyip analiz edin. Bu, hatalarınızı fark etmenize ve gerekli değişiklikleri yapmanıza yardımcı olabilir.

Top Kullanma Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 bazı sabit top tutma alıştırmaları yapın.1Bazı sabit top kullanma alıştırmaları yapın. Günde sadece 10 veya 15 dakika top tutma alıştırmaları üzerinde çalışarak, savunma baskısı altında bile topu sahaya sokmak için ihtiyaç duyduğunuz rahatlığı ve güveni kazanabilirsiniz. Bu alıştırmalar topu daha iyi kontrol etmenize yardımcı olarak rakiplerinizin etrafından hızlı ve etkili bir şekilde dolaşmanızı sağlayabilir. Her gün aşağıdaki drillerden bir veya daha fazlası üzerinde çalışın:
    • Top tokatları: Topu bir elinizle tutun ve diğer elinizle tokatlayın. Sonra el değiştirin.
    • Vücut çemberleri: Topu başınızın, belinizin ve dizlerinizin etrafında saat yönünde bir daire çizecek şekilde hareket ettirmek için her iki elinizi de kullanın. Sonra sırayı tersine çevirin (dizler, bel, baş) ve yönü saat yönünün tersine çevirin.
    • Bacakların etrafında sekiz rakamı: Topu bacaklarınızın etrafında ve arasında sekiz şeklinde örün.
  2. adım 2 üzerinde çalışın 2 'İçeri ve dışarı' dripling hareketi üzerinde çalışın. Topu sağa doğru sürecekmişsiniz gibi davranın ancak topu sağ bacağınızın sağına sürmek yerine sağ elinizle topu bacaklarınızın arasına yönlendirin. Ardından, topu hemen sağ elinizle vücudunuzun sol tarafına doğru yönlendirin. Sola doğru top sürmeye devam edin. Bu hareket bir fake-out görevi görür ve rakibinizi kandırabilir.
  3. adım 3 çapraz tereddütü deneyin.3 Çapraz tereddütü deneyin. Topu vücudunuzun önünde bir elinizden diğerine sektirin. Şut atmaya hazırlanıyormuş gibi şut elinizi yukarı kaldırmaya başlayın ve son saniyede topun yan tarafınıza düşmesine izin verin. Bu rakibinizin kafasını karıştıracak ve size onu geçmek için yeterli zamanı verecektir.
  4. adım 4 pas becerilerini geliştirin.4Pas becerilerinizi geliştirin. Topu doğru ve etkili bir şekilde geçirebilmek, iyi bir hücum oyuncusu olmanın hayati bir parçasıdır. Rakiplerin yakalamakta zorlanacağı güçlü, net, tek sekmeli paslar geliştirmeye odaklanın. Bu, top kayıplarını en aza indirecek ve daha fazla hücum fırsatı yaratacaktır.
    • Top sürmeye izin vermeden 3'e karşı 3 oynayarak paslarınızı geliştirin. Bu sizi pas vermenin yanı sıra şut atma ve pivotluk üzerinde de çalışmaya zorlayacaktır.
  5. adım 5 üçlü tehdit pozisyonunu öğrenin ve benimseyin.5Üçlü tehdit pozisyonunu öğrenin ve benimseyin. Bu pozisyonu kullanarak, bir savunma oyuncusu üzerinizdeyken şut atabilecek, pas verebilecek ve top sürebileceksiniz. Topu yakalayarak, dizlerinizi bükerek ve dirsekleriniz dışa bakacak şekilde topu şut pozisyonunda tutarak pozisyon alın. Bu, topu sizden uzaklaştırmaya çalışacak savunmacılardan korumanıza yardımcı olacaktır.
    • Pivot ayağınızı kullanmaya, çömelmeye ve başınızı yukarıda tutmaya odaklanın.
    • Sahadaki takım arkadaşlarınızı ve rakiplerinizi gözlemleyin. Pozisyonlarına ve uygunluklarına göre pas vermenin mi, şut atmanın mı yoksa top sürmenin mi en akıllıca seçim olduğuna karar verin.

Sahada Aktif Olmak

  1. adım 1 sahada hareketli kalın.1Sahada hareketli kalın. Sahada bir seferde birkaç saniyeden daha uzun süre hareketsiz kalmamaya çalışın. Sürekli kesikler yapın ve takım arkadaşlarınızdan gelen pasları almaya çalışın. Sürekli hareket halinde olduğunuzda, sahada büyük molalar vermek için daha fazla fırsat elde edersiniz ve ayrıca rakip takımın dikkatini dağıtır ve yorarsınız.
  2. adım 2 i̇yi bir saha farkındalığına sahip olma pratiği yapın.2İyi bir saha farkındalığına sahip olmak için pratik yapın. İyi bir hücum oyuncusu olmak için her zaman neler olup bittiğine dikkat etmeniz gerekir. Bu, pas almaya ve kırık oyunlardan yararlanmaya hazır olmanıza yardımcı olacaktır. Her şeyden önce topun nerede olduğunu izleyin ve aynı zamanda takım arkadaşlarınızın ve rakip oyuncuların nerede olduğuna da dikkat edin.
    • Asla topa arkanızı dönmeyin.
  3. adım 3 topu hızlı bir şekilde sahaya sokun.3Topu hızlı bir şekilde sahaya sokun. Sahanın diğer tarafına doğru bir mola vermeye karar verdiğinizde, kontrolü elinizde tutarken olabildiğince hızlı hareket ederek kararınıza tamamen bağlı kalın. Sahada ne kadar hızlı olursanız, savunma baskısı olmadan şut atmak için o kadar fazla zamanınız olacaktır.
  4. adım 4 mümkün olduğunca ribaunt almaya çalışın.4Olabildiğince ribaunt almaya çalışın. Kaçırılan bir şut için harekete geçmeye her zaman hazır olun. Siz ve takım arkadaşlarınız zaman zaman şut kaçıracaksınız. Atış yapılırken potaya yakın durarak, zıplamaya hazır olabilir ve en azından rakipleriniz topu kapıp sahanın diğer tarafına götürmeden önce içeri sokmaya çalışabilirsiniz. Ribaundunuzu geliştirmenin bazı yolları şunlardır:
    • Top havadayken beklemek yerine şutör topu açtığında hareket etmeye başlayın.
    • Diğer rakiplerle pota arasına girerek onları 'sıkıştırın'.
  5. adım 5 kendi ribaunt fırsatlarınızı yaratın.5Kendi ribaunt fırsatlarınızı yaratın. Basketbol topunu arka tahtaya veya çemberin arkasına atın ve hemen ardından gidip mümkün olan en kısa sürede şut atmaya çalışın. Bu, ribauntları nasıl tahmin edeceğinizi ve onlara mümkün olduğunca çabuk nasıl tepki vereceğinizi öğrenmenize yardımcı olacaktır.
  6. adım 6 top sürme hareketlerinizi en aza indirin.6Top sürmenizi en aza indirin. Çok fazla top sürmek sizi yavaşlatabilir ve savunmaya hazırlanmak için zaman kazandırabilir. Mümkün olduğunca çok pas, kesme ve şut kullandığınızdan emin olun. Top sürerken durmamaya ve hareketsiz kalmamaya çalışın. Bunun yerine, driplinginizi ani bir pas veya şutla bitirene kadar bir yöne doğru dripling yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBasketbol oynarken en iyi strateji nedir? Sadece sayı atmaya odaklanmayın; sahaya dalma, faul alma ve iyi savunma yapma fırsatlarını da kollayın. Oyunun diğer mekaniklerine odaklandığınızda, bazen sayı atmak gerçekten daha kolay gelecektir.
  • SoruHücum oyunumu nasıl geliştirebilirim? Agresif oynamaya çalışın. Sert bir savunmacı olun, sahaya dalmaya ve faul almaya istekli olun. Bu agresiflik sahanın hücum tarafına da yansıyacaktır.
  • SoruÇapraz geçişlerimi ve arkadan vuruşlarımı nasıl geliştirebilirim? Pratik yapmaya devam edin ya da bunları geliştirmek için internetten videolar izleyin.

İpuçları

  • Her zaman oyununuzdaki zayıflıkları arayın. En çok sorunlu alanlarınızda iyileştirmeler yapmak için zaman harcamaya odaklanın.
  • Her zaman %100'ünüzü verin. Antrenman yaparken çok çalışmazsanız, gerçek bir oyunda asla sayı atamazsınız.
  • Sadece basketbol becerileriniz üzerinde çalışmayın, aynı zamanda atletizminizi ve genel fiziksel kondisyonunuzu da geliştirmeye çalışın. Oyunun büyük bir kısmı 'acele etmektir'. Sahada olduğunuz süre boyunca enerjiyle oynayacak kadar atletik olun.