Nasıl Daha İyi Bir Nişancı Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ateşli silah kullanmak yapabileceğiniz en heyecan verici şeylerden biridir ve kolayca ömür boyu sürecek bir hobi haline gelebilir. Bir silahı ateşlemek kolay olsa da, isabet, hız ve zamanlama konusunda yetkin olmak, geliştirilmesi yıllar alan becerilerdir. İster avcı, ister müsabaka atıcısı olun, ister kendinizi savunmak için kullanın, isabetlilik silah kullanmanın en önemli yönlerinden biridir. Neyse ki, sürekli olarak geliştiğinizden ve daha iyi bir atıcı olduğunuzdan emin olmak için kullanabileceğiniz yöntemler ve teknikler vardır.

Adımlar

Tüfek Becerilerinin Geliştirilmesi

  1. adım 1 nefesinizi düzenleyin.
    Nefes alışınızı düzenleyin. Nefes aldığınızda, vücudunuz ve silahınız yukarı ve aşağı hareket eder ve atışınızın nereye düşeceğini etkiler. Bu etkileri en aza indirmek için, atışınızı yaparken kendinizi sabitlemek için doğal solunum duraklamanızı kullanın. Bunu nefes alıp vererek yapın, ardından tetiği çekerken nefesinizi tutun. Ne kadar az zorlama hissederseniz, tüfeğinizle atış yapmak o kadar doğal gelecektir.
    • Nefesinizi çok uzun süre tutmayın yoksa nişan resminiz bulanıklaşmaya başlayabilir. Nişangah resmi, silahınızın ön ve arka nişangahlarına baktığınızda gördüğünüz şeydir.
    • Art arda birden fazla atış yaparken, daha kısa nefesler alın, böylece silahı her ateşlediğinizde doğal solunum duraklamanızı kullanabilirsiniz.
    • Duraklama sırasında solunum kaslarınız daha rahattır ve bu da hedefte kalmanızı kolaylaştırır.
  2. adım 2 yüzüstü pozisyonda ustalaşın.
    Yüzüstü pozisyonda ustalaşın. Yüzüstü pozisyon, atıcının atışını hedeflerken yüzüstü yattığı pozisyondur. Bu pozisyon, eğer bir tüfekle ateş ediyorsanız öğrenmeniz gereken en doğal ve doğru atış pozisyonudur. Diğer duruşlar o kadar etkili değildir. Buna ayakta ateş etmek de dahildir; bu, bir tüfekle ateş etmenin en zor yoludur ve uzun mesafelerde isabetsizdir. Uzun menzil isabetliliğinizi geliştirmeye çalışıyorsanız, daha zor atış pozisyonlarına geçmeden önce yüzüstü pozisyonda atışta ustalaşın.
    • Oturma veya diz çökme dahil diğer pozisyonlar.
    • Tüfeğinizle ayağa kalkmayın. Silahı yere koyun, ayağa kalkın, sonra ayaktayken yerden alın.
  3. adım 3 tetiği çektiğinizde sonuna kadar takip edin.
    Tetiği çektiğinizde devam edin. Takip etmek, mermi namludan çıkarken silahınızı sabit tutmayı gerektirir. Takip yeteneğinizi geliştirmek için atış boyunca gözünüzü hedeften ayırmayın. Tetiği çektikten sonra başınızı hareket ettirmeyin ve ateş ettikten sonra bile tetiğe baskı yapmaya devam edin.
    • Parmağınızın öne doğru sıçramasına izin vermek silahın doğal nişan noktasını etkileyebilir.
    • Tam otomatik bir tüfek kullanıyorsanız tetiği çekili tutmayın.
    • İyi bir takip geliştirerek, atışlarınızın nereye düştüğünü ve bir sonraki atış için hedefinizi nasıl ayarlayacağınızı tespit edebileceksiniz.
  4. adım 4 aşağıdaki durumlarda askı kullanın're shooting.
    Atış yaparken askı kullanın. Atış askıları, özellikle tüfeğinizi sabit tutacak bir bipodunuz yoksa, silahınızı omzunuza yakın ve doğru pozisyonda tutmanıza yardımcı olabilir. Atış askıları taşıma kayışı olarak işlev görebilir, ancak silahı omuza destek olarak ikiye katlayabilir. Askınızı atış askısı olarak değiştirmek için askıyı tüfeğin arkasından ayırın ve askının ucunda bir halka oluşturun. Bu halka destek kolunuza sabitlenecek ve nişan almanıza yardımcı olacaktır. Bu, atışınızı yaparken tüfeğinizi sabit tutmanıza yardımcı olacaktır.

Tabanca Becerilerini Geliştirme

  1. adım 1 tabancayı doğru tutuşla sıkıca tutun.
    Silahı doğru tutuşla sıkıca tutun. Doğru tutuş için, baskın eliniz silahın arka kabzasında yüksekte durmalıdır. Diğer eliniz, baskın elinizin kaplamadığı alanda silahın alt kısmını kaplamalı ve güçlü elinizdeki başparmağınız baskın olmayan başparmağınızın tam üzerinde olmalıdır. Her iki başparmak da hedefinize doğru bakmalıdır. Ateş etmeye hazır olana kadar tetik parmağınızı tetik korkuluğunun yan tarafında dinlendirin.
    • Ellerinizde ciddi yaralanmalara neden olabileceğinden silahın üst kısmını veya sürgü kilidini tutmayın.
    • Silahınızı doğru tutuşla tutmanız geri tepmenin etkilerini en aza indirmenize yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 doğru duruşu kullanın.
    Doğru duruşu kullanın. Baskın ayağınız baskın olmayan ayağınızın arkasında, birbirlerinden bir kalça boyu uzakta durun. Gövdenizi hafifçe öne doğru eğin ve tabancadan kaynaklanan geri tepmeye karşı koymak için ayak toplarınızın üzerinde dengede durun.
    • Geriye doğru eğilmeyin. Omuzlarınız kalçalarınızın önünde olmalıdır.
  3. adım 3 daha iyi tetik kontrolü geliştirin.
    Daha iyi tetik kontrolü geliştirin. İşaret parmağınızın pedi silahın tetiğinin tam ortasında olmalıdır. Ateş ederken, parmağınızı geriye doğru bir hareketle sürekli olarak bastırın. Dirence ulaşmadan önce tetikte bir miktar gevşeklik olmalıdır. Atışınızı yaptıktan sonra, bir sonraki atışınızı yapmadan önce tetiğin tekrar ileri hareket etmesine ve sıfırlanmasına izin verin.
    • Basınç sadece tetik parmağınızdan gelmelidir. Elinizdeki tutma yerini sıkarak tetiği çekmeyin.
  4. adım 4 doğru nişangah hizalamasına sahip olduğunuzu doğrulayın.
    Doğru nişangah hizalamasına sahip olduğunuzu doğrulayın. Nişangahlarınızın önü ve arkası üstte ve dikey olarak hizalanmalıdır. Doğru hizalandığında, arpacık ile arpacıkların her iki tarafı arasında eşit mesafe olmalıdır. Doğru nişangah hizalaması atışlarınızın isabetli olması için gereklidir.
    • Yakın mesafeden yaptığınız atışlar isabetliyse ancak uzun mesafeden yaptığınız atışlar bir tarafa kayıyorsa, büyük ihtimalle nişangah hizalamanızı yeniden ayarlamanız gerekecektir.

Poligonda Alıştırma Yapmak

  1. adım 1 silahınızla kuru atış alıştırması yapın.
    Silahınızla kuru atış alıştırması yapın. Silahınızı kuru sıkı ateşlemek, eğitim mühimmatı satın alırken tasarruf sağlayan iyi bir pratik tekniğidir. Kuru mühimmatla pratik yapmadan önce güvenli bir yer seçtiğinizden emin olun ve silahınızın boş olduğunu iki kez kontrol edin. Duvardaki bir noktaya nişan alma ve ateş etme alıştırması yapın. Tutuşunuzu ve duruşunuzu dikkate alın. Bir aynanın karşısında durmak size yardımcı olabilir.
    • Kuru sıkı atış yapmak da faydalıdır çünkü silahınızın sesi veya gerçek mermi atarken meydana gelen geri tepme gibi diğer dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırır.
    • Kuru atış yaparken, silahın sürgüsünün ileri doğru hareket etmesini sağlayan plastik mermiler olan sahte mermiler de kullanabilirsiniz.
  2. adım 2 düzenli olarak pratik yapın.
    Düzenli olarak pratik yapın. Diğer birçok beceri gibi, silahınızı ateşleme eylemini tekrarlamak kas hafızası oluşturmanıza yardımcı olacak ve silahınızı ateşlemeyi prosedürel olmaktan çok içgüdüsel hale getirecektir. Mümkün olduğunca sık poligona gidin ve boş zamanlarınızda ya da gerçek mühimmat için paranız yoksa kuru atış alıştırması yapın.
    • Kas hafızasına sahip olmak, kendini savunma veya canlı ateş durumlarında da size yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 her zaman güvende olun.
    Her zaman güvende olun. Güvende olmak, silahınızı boş tutmak ve ateş etmeye hazır olana kadar parmağınızı tetikten uzak tutmak anlamına gelir. Şarjörde veya fişek yatağında mermi olup olmadığını kontrol edin. Silahınızı asla ateş etmek istemediğiniz bir şeye doğrultmayın. Silahınız boştayken, menzile doğru doğrultulmuş olduğundan emin olun. Koruyucu kulaklık ve gözlük de takın.
    • Tüm poligonların farklı kuralları vardır. Bir personelden kuralların bir kopyasını isteyin.
    • Ateş etmeye hazır olana kadar şarjörü silahtan çıkarın.
    • Eğer bir tabanca kullanıyorsanız, silindirin mermisiz olduğundan emin olun.
    • Bir görevli poligondaki tüm ateşi durdurmadıkça asla atış çizgisini geçmeyin.
  4. adım 4 poligonda size yardımcı olacak bir eğitmen bulun.
    Poligonda size yardımcı olması için bir eğitmen bulun. Bir eğitmen formunuz konusunda size yardımcı olabilir. Atışlarınızın neden hedefi ıskaladığından emin değilseniz, atışınızı değerlendirmelerini isteyin ve ayarlamanıza yardımcı olabilirler. Her zaman eğitmeni dinleyin ve verdiği adımlara çok dikkat edin.
    • Bölgenizdeki atış poligonlarını internetten araştırın.
    • Poligondaki resepsiyondan kendinizi geliştirmenize yardımcı olabilecek bir eğitmen isteyin.
  5. adım 5 doğal nişan noktanızda ustalaşın.
    Doğal nişan noktanızda ustalaşın. Doğal nişan noktası, siz silahın arkasındayken silahın ve vücudunuzun doğal pozisyonudur. Doğal nişan noktanızı bulmak için, kendinizi ateş etmek istediğiniz bir hedefe odaklayın. Silahınızı çekin ve nişangahları hedefin ortasına ayarlayın. Gözlerinizi kapatın ve kalçanızı üç kez döndürerek silahınızı 45 derece ileri geri sallayın. Hedefin ortasına geri gelin ve gözlerinizi açın. Bu sizin doğal nişan noktanızdır. Hedefinizin sağında veya solundaysanız, ayaklarınızı hedefin ortasına gelecek şekilde ayarladığınızdan emin olun.
    • Arpacık direğinin ucu doğal nişan noktasını belirleyecektir.
    • Doğal nişan noktanızı test ederken her zaman silahınızın boş olduğundan emin olun.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Hamileyken silahla ateş etmek doğru mudur?
    Pek sayılmaz. Hamileyken silahla ateş etmek tavsiye edilmez çünkü sadece ateşli silahın patlamasından kaynaklanan gürültü fetüs için zararlı olmakla kalmaz, aynı zamanda ne tür bir silahla ateş ettiğinize bağlı olarak şok da bir miktar zarar verebilir.

İpuçları