Kafes Dövüşçüsü Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kafes dövüşçüsü, karma dövüş sanatları (MMA) dövüşçüsü için kullanılan başka bir terimdir. Başlamak için en az bir dövüş sanatları alanında yeterlilik kazanın ve kendinizi diğerlerine alıştırın. Düzenli antrenman yapın ve vücudunuzu güçlendirmek için sağlıklı bir diyet uygulayın. En az altı ay düzenli antrenman yaptıktan sonra bir kafes dövüşü turnuvasına kaydolun. Bir MMA dövüşçüsü olmak önemli bir zaman ve enerji yatırımı gerektirir, ancak kafestekilerden daha heyecan verici ve iyi kazanılmış çok az zafer vardır.

Adımlar

Savaşmayı Öğrenmek

  1. kafes dövüşçüsü olun adım 1.jpeg1Hangi dövüş stillerini benimsemek istediğinize karar verin. Kafes dövüşçüleri çok çeşitli dövüş sanatları tekniklerinden yararlanabilir. Belirli bir alanda uzmanlaşmayı seçebilir veya çeşitli dövüş sanatları stillerinden biraz ödünç alabilirsiniz. Örneğin, repertuarınıza jiu-jitsu, tekvando, karate, krav maga veya kung fu unsurlarını dahil edebilirsiniz.
    • Hangilerini en çekici bulduğunuza karar vermek için çevrimiçi olarak farklı dövüş sanatları stillerinin birkaç videosunu izleyin.
    • Tüm dövüş sanatları stillerinin kendine özgü güçlü ve zayıf yönleri vardır ve farklı insanlar için benzersiz zorluklar sunar. Örneğin, güreş deneyiminiz varsa, benzer tutuşlara sahip olan jiu-jitsu'yu öğrenmeyi kolay bulabilirsiniz.
    • Sahip olduğunuz dövüş sanatları bilgisinin sizi kesmediğini fark ederseniz, daha sonra her zaman yeni stiller öğrenebilirsiniz.
  2. kafes dövüşçüsü olun adım 2.jpeg2Bir dövüş sanatları salonunda ders alın. Hangi stilleri öğrenmek istediğinize karar verdikten sonra, yakınlarda eğitim alabileceğiniz bir yer bulmanız gerekecek. Bir kafes dövüşçüsü olmaya hazırlanırken, en iyi eğitim salonu bir karma dövüş sanatları spor salonudur. Ancak bunlar son derece nadirdir, bu nedenle muhtemelen belirli bir dövüş stilinde (karate veya tekvando gibi) uzmanlaşmış bir spor salonuna katılmanız gerekecektir.
    • Bölgenizdeki dövüş sanatları spor salonları için internetten veya telefon rehberinizden kontrol edin.
    • Birkaç mevcut veya eski kafes dövüşçüsü olan bir spor salonu bulmaya çalışın. Onların deneyimleri ve ipuçları harika bir dövüşçü olmanıza yardımcı olacaktır.
    • İyi bir spor salonu yakınınızda olacak ve çok pahalı olmayacaktır.
  3. kafes dövüşçüsü olmak adım 3.jpeg3Eğitiminizi kitap ve videolarla zenginleştirin. Dövüş tekniğinizi geliştirmek için hiçbir şey bir spor salonunda uygulamalı deneyim ve eğitim kadar değerli değildir. Bununla birlikte, kitaplardan ve videolardan da değerli bilgiler edinebilirsiniz.
    • Kafes dövüşü stratejileri ve hareketleri hakkında birçok kitap vardır.
    • Yeni hareketler öğrenmek için faydalı olabilecek kafes dövüşçüsü eğitim videolarını da çevrimiçi olarak arayın. Çevrimdışı bir video deneyimi istiyorsanız kafes dövüşü DVD'leri için çevrimiçi pazarlara göz atın.
    • Ultimate Fighting Championship (UFC) ve Bellator MMA (BMMA) en iyi kafes dövüşü organizasyonları arasındadır. Bu dövüşlerden bazılarını izleyin ve notlar alın.
  4. kafes dövüşçüsü olmak adım 4.jpeg4Biraz ped çalışması yapın. Ped çalışması, bir partnerin ellerine büyük pedler taktığı ve siz onlara yumruk atmaya çalışırken onları hareket ettirdiği faydalı bir antrenman egzersizidir. Bu egzersizler tepki sürenizi ve dayanıklılığınızı geliştirebilir.
    • Ped çalışması yapmak için doğru veya yanlış bir süre yoktur, ancak muhtemelen partnerinizle iki veya üç raunt yapacaksınız ve her raunt muhtemelen üç ila beş dakika sürecektir.
  5. kafes dövüşçüsü olmak adım 5.jpeg5Bir partnerle idman yapın. Sparring, sahte kafes dövüşleri yapmaktan oluşur. Siz ve bir partneriniz birbirinize tam güce yakın bir şekilde saldıracaksınız. Antrenmandaki amacınız rakibinize gerçekten zarar vermek değil, hızınızı, gücünüzü ve dayanıklılığınızı test etmektir. Kendinizi düzenli olarak bu şekilde test ederek, gerçek bir kafes dövüşüne katılıyor olsaydınız rakibinize zarar verme yeteneğinizi geliştireceksiniz.
    • Güvenliği artırmak için, siz ve partneriniz antrenman seansınız sırasında vücudunuza ve başınıza dolgu giymelisiniz.

Zirve Performansa Ulaşmak

  1. kafes dövüşçüsü olun adım 6.jpeg1Güçlü yönlerinizi belirleyin ve geliştirin. Sağlam bir yumruk gücünüz varsa, vuruşa odaklanın. Liseden veya üniversiteden güreş deneyiminiz varsa, boğuşma ve takedown'larınızı geliştirmeye odaklanın.
    • Güçlü yönlerinizi belirleyip geliştirirken bile, daha az bilgili olduğunuz alanları geliştirmek için çalışın. Belirli bir antrenman alanında herhangi bir eksiklikten kaçının.
  2. 2Güç antrenmanı yapın.
  1. 1
    • Ağırlık kaldırırken, 12-15 tekrardan oluşan iki veya üç setten sonra kendinizi yorgun hissetmelisiniz. Ne kadar ağırlık kaldırmanız gerektiğinden emin değilseniz, mümkün olan en düşük ağırlık miktarını kaldırarak başlayın, ardından küçük artışlarla yavaşça ağırlık ekleyin.
    • Kollarınıza ve bacaklarınıza eşit olarak odaklanın. Bacak gücünü artırmak için bacak presi ve bacak kaldırma makinelerini kullanın.
  2. 2-Biraz kardiyo yapın. Kardiyo antrenmanı dayanıklılık geliştirmenize yardımcı olacaktır.
  1. 1
    • Ayrıca bisiklete binebilir, koşabilir, ip atlayabilir ve yüzebilirsiniz. Bu egzersizleri herhangi bir sırayla karıştırın ve her birini bir seferde en az 30 dakika boyunca yapın.
  2. bir kafes dövüşçüsü olun adım 9.jpeg2Her hafta 35-40 saat antrenman yapın. Kafese girip rakibinizin saldırılarından kaçarken canını yakabilmenizin tek yolu düzenli antrenman yapmaktır. Bu seviyede antrenman yapmak, olabileceğiniz en iyi kafes dövüşçüsü olmanızı sağlayacaktır.
    • Gelecek vaat eden bir dövüşçü olduğunuzda, tam zamanlı çalışırken bile bu eğitim seviyesini sürdürmeniz gerekebilir.
  3. kafes dövüşçüsü olmak adım 10.jpeg3Spor salonundaki zamanınızı antrenörünüzün veya eğitmeninizin yardımıyla bölün. Spor salonundaki zamanınızı nasıl bölüştürmeniz gerektiği (antrenman, kardiyo, kuvvet antrenmanı vb. arasında) kişisel ihtiyaçlarınıza göre değişecektir. Spor salonunuzdaki kafes dövüşü eğitmenlerine (veya bir MMA salonunda antrenman yapmıyorsanız baş eğitmene veya antrenöre) danışın. Genel kondisyonunuzu geliştirecek ve bir sonraki kafes dövüşünüzde zafere ulaşmanızı sağlayacak bir egzersiz planı geliştirmek için bu antrenör veya eğitmenle birlikte çalışın.
    • Bazı dövüşçüler, her biri farklı dövüş stillerini veya kondisyonunuzu geliştirmenin yollarını vurgulayabilecek çok çeşitli antrenman yaklaşımlarına maruz kalmak için birden fazla antrenör veya eğitmenle çalışır.
  4. kafes dövüşçüsü olmak adım 11.jpeg4Protein, sebze ve tam tahıl içeriği yüksek bir diyet benimseyin. Kafes dövüşçüleri nadiren abur cubur yer ya da hiç yemez. Diyetinizi hayvansal proteinin yanı sıra tofu, fasulye ve fındık gibi protein kaynaklarına odaklayın. Lahana, ıspanak, patlıcan, tatlı patates ve pancar gibi sebzeler de sağlıklı seçimlerdir. Diğer çeşitler yerine tam tahıllı pirinç ve ekmek tercih edin.
    • Bu gıdaları hangi oranlarda tüketeceğiniz biraz esnektir ve cinsiyetinize, yaşınıza ve aktivite seviyenize bağlı olarak değişecektir. Bir kafes dövüşçüsü olmanızı sağlayacak bir diyete nasıl ulaşacağınız hakkında daha fazla bilgi için bir diyetisyenle konuşun.

Kafeste Dövüşmek

  1. kafes dövüşçüsü olun adım 12.jpeg1El sargılarınızı, ağızlığınızı ve eldivenlerinizi satın alın. Bu ekipmanlar her dövüş ve antrenman seansında kullanıldığından (ve bunları başkalarıyla paylaşmak istemeyeceğinizden), kafes dövüşçüsü olma yolunda ilerlemeye başlar başlamaz bunları satın alın. Erkekseniz, kasıklarınızı korumak için bir bardağa da yatırım yapmanız gerekecektir.
    • MMA spor salonunuz veya dövüş sanatları eğitim merkeziniz genellikle tekmelik, başlık ve diğer eğitim ekipmanlarını sağlayacaktır.
  2. kafes dövüşçüsü olmak adım 13.jpeg2En az altı ay düzenli antrenman yaptıktan sonra bir turnuvaya katılın. Uzun ve sıkı bir şekilde çalıştıktan sonra kafese girmeye hazır olacaksınız. Dünya çapında birçok kafes dövüşü turnuvası vardır. Yerel MMA salonunuzdaki eğitmenler sizi beceri seviyenize uygun turnuvalara yönlendirebilir. Yakınınızda bir MMA spor salonu yoksa, tercih ettiğiniz arama motorunda 'kafes dövüşü turnuvaları' gibi bir kelime dizisi çalıştırın.
    • Bir kafes dövüşüne kaydolma süreci, organizasyon yetkilisine bağlı olarak değişir. Genel olarak, çevrimiçi olarak veya bir kağıt form aracılığıyla bazı iletişim bilgilerini sağlamanız gerekecektir. Aynı sınıftaki diğer dövüşçülerle eşleştirilebilmeniz için boyunuzu ve kilonuzu da eklemeniz gerekecektir.
    • Aşırı giriş ücreti talep eden kafes turnuvalarından kaçının.
    • Muhtemelen amatör seviyede başlayacaksınız. Kendinizi geliştirdikçe, UFC gibi bir ligde profesyonel bir kafes dövüşçüsü olmayı düşünebilirsiniz.
  3. kafes dövüşçüsü olmak adım 14.jpeg3Turnuva kurallarını gözden geçirin. Farklı kafes dövüşü liglerinin biraz farklı kuralları vardır. Örneğin, bazıları kafaya tekmelere izin verir, ancak kafaya diz vuruşlarına izin vermez veya bunun tersi de geçerlidir. Dövüşünüz başlamadan önce, dövüşünüz sırasında faullerden veya diskalifiyelerden kaçınmak için turnuvanın kural kitabını dikkatlice inceleyin.
    • Çoğu turnuva göz oyma, kasıklara vurma, pençeleme, çimdikleme, ısırma, tükürme ve diğer sportmenlik dışı davranışlara izin vermez.
    • Turnuva organizatöründen bir turnuva kural kitabı alabilirsiniz.
  4. kafes dövüşçüsü olmak adım 15.jpeg4Mücadelenin yaş gereksinimlerini karşılayın. Bir gençlik ligine katılıyorsanız, doğum gününüzün kabul edilebilir yaş aralığında olması gerekir ve yaşınıza yakın biriyle eşleştirilirsiniz. Bir yetişkin liginde dövüşüyorsanız, genellikle en az 18 yaşında olmanız gerekir.
    • Genellikle üst yaş sınırı yoktur, ancak bazı ligler 40 yaşında bir üst yaş sınırı belirler, çünkü yaşlı dövüşçüler yavaş yavaş güç ve hız kaybetme eğilimindedir.
  5. kafes dövüşçüsü olmak adım 16.jpeg5Dövüşünüz yaklaştıkça antrenmanınızı kademeli olarak azaltın. Dövüşünüzden bir hafta kadar önce, vücudunuzun daha tam olarak iyileşmesine izin vermek için antrenman programınızı gevşetin. Örneğin, dövüşten iki hafta önce günde 60 yerine 50 şınav çekebilirsiniz. Dövüşten bir hafta önce bu sayıyı tekrar 40 şınava düşürebilirsiniz.
  6. kafes dövüşçüsü olmak adım 17.jpeg6Dövüşten önce strateji oluşturun. Bir dövüşten önce rakibinizin görüntülerini inceleyin veya maçlarından birine katılın. Dövüş stilleri hakkındaki bilgilerinizi, onlarla karşılaştığınızda stratejik bir avantaj elde etmek için kullanın. Örneğin, rakibinizin jab-çapraz tekme komboları atma eğiliminde olduğunu biliyorsanız, jab atar atmaz çapraz tekme için hazır olabilirsiniz.
  7. bir kafes dövüşçüsü olun adım 18.jpeg7Dövüş sırasında rakibinizi değerlendirin. Dövüşten önce rakibinizi değerlendiremiyorsanız, dövüş sırasında avantajınızı nasıl artırabileceğinizi belirlemek için önceki eğitiminizi ve deneyiminizi kullanın. Örneğin, rakibiniz sizden daha büyükse, muhtemelen daha yavaştır, bu da iyi engelleyemeyecekleri hızlı yumruklar ve tekmeler kullanmanız gerektiği anlamına gelir.
  8. bir kafes dövüşçüsü olun adım 19.jpeg8Dövüşten sonra tıbbi bir değerlendirme yaptırın. Kırık veya çatlak kemikleriniz olmadığından emin olmak için bir doktora görünün. Doktor ayrıca beyin sarsıntısı geçirdiğinize dair işaretler olup olmadığını kontrol etmeli ve oluşmuş olabilecek kesikleri dikmelidir.
    • Doktorunuz iyileşmek için ne kadar süreye ihtiyacınız olduğunu size bildirecektir. İyileşmek için ihtiyaç duyacağınız süre, dövüş sırasında aldığınız hasarın miktarına bağlı olarak değişir.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruÜcretsiz bir eğitmen bulabilir miyim? Çoğu eğitmen para talep edecektir. Ancak, bazı egzersiz kulüpleri ve sağlıklı yaşam merkezlerinde özel derslerden daha ucuza grup dersleri vardır.
  • SoruMMA dövüşçüsü olmak için hangi dövüş sanatını çalışmalıyım? Vuruş için muay Thai, boks veya kickboks; boğuşma ve takedown için güreş, Brezilya jiu jitsu ve judo eğitimi alın.
  • SoruKafes dövüşüne başlamadan önce dövüş sanatları becerilerine sahip olmam gerekir mi? Dövüş sanatları size teknik, refleks, savunma vb. açısından belirli beceriler kazandırmaya yardımcı olacağından, bu şiddetle tavsiye edilir.

İpuçları

  • Birlikte antrenman yaptığınız ve yarıştığınız insanlar sizin arkadaşlarınızdır. Onlara saygılı davranın ve siz de aynısını göreceksiniz.
  • Çok yönlü bir dövüşçü olmaya çalışın. Sadece bir veya iki disiplin yerine birçok disiplinde antrenman yapın.

Uyarılar

  • Günümüzün meşru antrenman ve müsabakaları son derece düzenli olsa da, ciddi yaralanmalar meydana gelmeye devam etmektedir.
  • Kafes dövüşçüsü olarak kariyeriniz için antrenman yaparken normal bir işiniz varsa, işe gelirken yaşadığınız tüm morlukları, morarmış gözleri ve burkulmaları açıklamaya hazır olun.
  • Dövüşçü olmak sizi bazı sigorta poliçelerinin dışında bırakabilir. Dövüşme tercihinizin sizi sigorta kapsamı dışında bırakıp bırakmayacağını öğrenmek için bir sigorta temsilcisiyle konuştuğunuzdan emin olun.