Nasıl Akrobat Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Akrobatlar, iyi bir denge becerisiyle vücutlarını farklı şekillere sokma konusunda yeteneklidirler. Bunun nedeni çoğunlukla omurga esnekliği ve gücüdür. Bir akrobat olmak için doğuştan esnek veya çift eklemli olmanız gerektiğini düşünebilirsiniz, ancak aslında yeterince pratik ve esneme ile temel akrobasi hareketlerini öğrenebilirsiniz. Bir kasınızı çekmek veya kendinizi yaralamak istemediğinizden, kendi başınıza contortion esneme ve egzersizlerini denemeden önce daima kaslarınızı ısıtın. Bir akrobasi öğretmeninden veya koçundan profesyonel rehberlik almak da daha esnek olmanıza ve akrobasi hareketlerinde daha derine inmenize yardımcı olabilir.

Adımlar

Kontorsiyon Germe Çalışması Yapmak

  1. adım 1 i̇ki farklı akrobat türünün farkında olun.1İki farklı akrobat türünün farkında olun. İki farklı tipte bükücü vardır: ön bükücüler ve arka bükücüler. Bu iki tür, bükücünün omurgasını hiperekstansiyona getirme becerisine dayanır. Bir ön bükücü genellikle öne eğilmede daha iyidir ve bir arka bükücü genellikle arkaya eğilmede daha iyidir.
    • Kadınların iyi sırt bükücüler olduğu bilinmektedir, ancak erkekler de yeterli pratikle sırt bükme pozisyonlarında esneklik geliştirebilirler, bu nedenle sadece cinsiyetiniz nedeniyle cesaretiniz kırılmasın. Ne kadar gençseniz, o kadar kolay!
    • Birçok akrobat kendi akrobasi türünü bir performansa dahil eder, bir rutinin veya dansın parçası olarak akrobasi duruşundan akrobasi duruşuna geçer. Yeterli pratik ve özveri ile, en iyi duruşlarınızı sergileyerek kendi akrobasi rutininizi oluşturmaya başlayabilirsiniz.
  2. adım 2 herhangi bir esneme hareketi yapmadan önce ısının.2Herhangi bir esneme hareketi yapmadan önce ısının. Herhangi bir contortion esneme hareketine başlamadan önce her zaman ısınmayı alışkanlık haline getirin. Bu, sakatlanmanızı önleyecek ve kaslarınızın ısınmasını ve daha esnek hale gelmesini sağlayacaktır.
    • Eklemlerinizi bükerek ve esneterek başlayın. Bunu, boynunuzu ve başınızı döndürmekten bileklerinizi ve ayak bileklerinizi bükmeye kadar vücudunuzdaki her eklem için tam bir hareket aralığı yaparak yapın. Bunu yaparken nazik olun, çünkü sadece eklemlerinizi germek istiyorsunuz, onları strese sokmak değil.
    • En az otuz dakika kardiyo egzersizi yapın. Bu koşu, jogging, jumping jacks veya kürek çekme olabilir. Vücut ısınız normalden bir ila iki derece daha yüksek olduğunda kaslarınız daha esnek olur. Kalp atış hızınızı artırın ve kardiyo ile biraz ter atın, böylece esneme hareketlerine daha kolay başlayabilirsiniz.
  3. adım 3 bacak esneme hareketlerini uygulayın.3Bacak esneme hareketlerini uygulayın. Bacak esneme hareketleri, kaslarınızın bacaklarınızda ve kalçalarınızda geniş bir hareket aralığı gerektiren bükülme hareketlerine hazırlanmasına yardımcı olacaktır.
    • Ayak parmaklarınız egzersiz matının üzerinde olacak şekilde sağ bacağınıza ağırlık vererek başlayın. Sol başparmağınız ve işaret parmağınızla ayak başparmağınızı kavrayarak sol bacağınızı yavaşça kaldırın.
    • Sol bacağınızı kaldırabildiğiniz kadar yükseğe kaldırın ve bacağınızı tavana doğru uzatın. Mümkünse, sol bacağınızı dikey olana kadar düzeltmeye çalışın ve sol elinizi ve sağ elinizi bacağınızın üzerine sarın. Bu, bacak kaslarınızda esneklik oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
    • Sağ bacağınızı tavana doğru uzatarak bu adımları sağ bacağınız için tekrarlayın.
  4. adım 4 kalça esneme hareketlerini deneyin.4Kalça esneme hareketlerini deneyin. Kalçalarınızı açın, böylece bükülme hareketlerine hazır hissederler. Bu kalça esneme hareketleri, birkaç nefes boyunca kalça açıcı bir pozda derin nefes almaya odaklandığınız yoga kalça açıcılarına benzer.
    • Sol bacağınızı arkanıza doğru uzatarak hamle pozisyonunda başlayın. Sağ dizinizin ayak bileğinizi geçmediğinden ve sol bacağınızın sol ayağınızın topuğu üzerinde dengede olduğundan emin olun. Sağ ve sol kalçanızdaki esnemeyi hissederek yavaşça ileri geri sallayın. Ellerinizi sağ ayağınızın iç kısmına yerleştirin ve sol bacağınızı diziniz, kaval kemiğiniz ve ayağınız minder üzerinde düz olana kadar indirin.
    • Nefes alın ve ellerinizin üzerinde yavaşça gidebildiğiniz kadar alçalın, bu ister avuç içlerinizin üzerinde dik, ister dirseklerden bükülmüş veya ön kollarınızın üzerinde olsun. Kalçalarınızdaki esnemeyi hissettikçe nefes alıp verin ve bu pozu altı ila sekiz nefes boyunca tutun.
    • Ellerinizin üzerine geri gelerek ve arka bacağınızı kıvırarak girdiğiniz şekilde pozdan çıkın. Ardından, arka sol bacağınızı sağ bacağınızla buluşacak şekilde getirin ve öne katlanma pozisyonunda bitirin.
    • Bu esneme hareketini sol tarafınızda, sağ bacağınızı arkanıza uzatarak tekrarlayın.
  5. adım 5 tam bölünme alıştırması yapın...5Tam bölünme alıştırması yapın. Bölmeler bacak ve kalça kaslarınızı esnetmenize yardımcı olacaktır. Esneklik seviyenize bağlı olarak, split hareketinde sadece yarıya kadar inebilir veya split hareketinde yere dokunabilirsiniz. Hala yere kadar inmeye çalışıyorsanız, günlük esneme rutininizin bir parçası olarak splitleriniz üzerinde çalışmaya devam etmelisiniz.
    • Tam split hareketine geçmek için, sağ bacağınız öne bakacak ve sol bacağınız sağ bacağınızın üç ila dört adım gerisinde olacak şekilde başlamalısınız. Avuç içleriniz matın üzerinde düz olacak şekilde ellerinizi sağ bacağınızın her iki yanına yerleştirene kadar bacaklarınızı yavaşça zıt yönlere doğru hareket ettirin.
    • Pelvisiniz mindere ulaşana ve tam bölünme pozisyonuna gelene kadar bacaklarınızı zıt yönlere doğru hareket ettirmeye devam ederken destek için ellerinizi kullanın. Ellerinizi uzatın ve yüzünüzü öne doğru çevirin. Altı ila sekiz nefes boyunca bu pozisyonda nefes alın.
    • Ardından, ellerinizi leğen kemiğinizin her iki yanına koyarak bölünme pozisyonundan çıkın. Bacaklarınızı bir araya getirip arkanızda bükmenize yardımcı olması için kollarınızı kullanın. Minderin ortasına geri dönün ve yavaşça ayağa kalkın.
    • Bu hareketleri diğer tarafta, sol bacağınız öne bakacak ve sağ bacağınız arkanızda olacak şekilde tekrarlayın.
  6. adım 6 sırt üstü eğilin...6Sırt üstü dönün. Sırt bükme hareketleri sırt kaslarınızı güçlendirmek ve esnekliğinizi artırmak için harika bir yoldur. Birçok bükülme pozu esnek sırt kasları gerektirir ve sırt bükme bunu güvenli bir şekilde yapmanın iyi bir yoludur.
    • Bacaklarınız bükülü ve sizden bir kol boyu uzakta olacak şekilde sırt üstü yatarak başlayın. Ayaklarınızın arkasına dokunabildiğinizden emin olmak için ellerinizi uzatarak bunu ölçebilirsiniz.
    • Avuç içleriniz matın üzerinde düz olacak şekilde ellerinizi başınızın iki yanına yerleştirin. Bacaklarınıza ve kollarınıza ağırlık verirken nefes alın ve başınızı yerden kaldırın. Başınızda ağırlık olmadan başınızın üstünde bir nefes dinlenin ve ardından kollarınızı ve bacaklarınızı kullanarak kendinizi geriye doğru itin.
    • Başınızın rahat olduğundan ve kol ve bacaklarınıza eşit ağırlık verdiğinizden emin olarak altı ila sekiz nefes boyunca sırt üstü durun. Sırt kaslarınızda bir esneme hissetmelisiniz.
    • Duruştan çıkmaya hazır olduğunuzda çenenizi göğsünüze doğru çekin ve sırtınızı yavaşça mindere doğru indirin. Nefes almak için bacaklarınızı bir yandan diğer yana sallayın ve başka bir backbend hareketi deneyin. Bununla birlikte, sırt kaslarınızı aşırı uzatmamaya çalışın ve yalnızca vücudunuz bu fikre açık görünüyorsa başka bir backbend yapın.
  7. adım 7 günde en az bir saat esneme hareketleri uygulayın.7Günde en az bir saat esneme hareketleri uygulayın. Birçok akrobat vücutlarının esnek kalmasını sağlamak için günde en az bir ila üç saat esneme hareketleri yapar. Günde bir saat esneme hareketleri yaparak başlayabilir ve daha sonra bu miktarı yavaşça günde üç saate çıkarabilir, sabah bir saat, öğleden sonra bir saat ve akşam bir saat esneme hareketleri yapacak şekilde bölebilirsiniz.
    • Bir gün esneme hareketlerini atlamak ya da eksik yapmak esnekliğinizi azaltabilir ve belirli contortion pozlarını yapmak için gereken süreyi artırabilir.

Bir Contortion Uygulama Rutini Oluşturmak

  1. adım 1 akrep duruşunu deneyin.1Akrep duruşunu deneyin. Bu, bacaklarınızın ve sırtınızın gerilmesini gerektiren temel bir bükülme pozudur. Bu pozu denemeden önce mutlaka bacak ve sırt esneme hareketleri yapın.
    • Sol ayağınızı egzersiz matının üzerine sıkıca koyarak başlayın ve sol kolunuzu omuz hizasına kadar kaldırın. Sol kolunuzu bu pozda dengede kalmanıza ve odaklanmanıza yardımcı olması için kullanacaksınız.
    • Sağ ayağınızı kaldırın ve dizinizden bükün. Sağ elinizle sağ ayak parmaklarınızı kavrayın ve sağ ayağınızı yavaşça dışarı ve yukarı doğru uzatın. Sağ ayağınızı uzatırken sol elinizin uçlarına bakarak dengenizi koruyun.
    • Sağ ayağınızı en yüksek noktasına gelene kadar uzatmaya devam edin. Sol elinizi kaldırın ve sağ eliniz ve sağ ayağınızla buluşması için başınızın üzerine getirin. Şimdi temel akrep duruşundasınız.
    • Akrep duruşunu daha da uzatmak için sağ elinizi ve sol elinizi sağ kaval kemiğinizi kavrayana kadar yavaşça sağ ayağınızdan aşağı doğru yürütün. Sağ bacağınızı tamamen düz olana kadar uzatın. Artık yaygın bir bükülme pozu olan tam akrep pozundasınız.
    • Aynı adımları sol bacağınızı kaldırıp arkanıza uzatarak sol tarafınızda tekrarlayın.
  2. adım 2 yükselen ve alçalan geri bükülmeler yapın.2Yükselen ve alçalan geriye eğilmeler yapın. Bu, sırt kaslarınızda esneklik oluşturmanıza ve karın kaslarınızı güçlendirmenize yardımcı olacak standart bir backbend varyasyonudur.
    • Bacaklarınızı mat üzerinde kalça genişliğinde açarak ve kollarınızı başınızın üzerine uzatarak başlayın. Kollarınızın sert ve güçlü olduğundan emin olun çünkü bu, geriye doğru eğildiğinizde başınızın üzerine düşmenizi engelleyecektir.
    • Parmak uçlarınıza bakın ve kollarınızın ve bakışlarınızın arkanızda hareket etmesine izin verirken kollarınızı düz ve güçlü tutun. Elleriniz arkanızdaki mindere ulaşırken parmak uçlarınıza bakmaya devam edin.
    • Sırt üstü büküldüğünüzde, topuklarınıza eşit ağırlık verin ve kollarınızı yavaşça minderden kaldırın. Baş aşağı dururken her iki kolunuzun da yanlarınızda asılı kalabileceği bir denge merkezi bulmaya çalışın. Sağ elinizi sağ dizinizin etrafına sarın ve güzel bir sırt esnemesi için sol elinizi sol dizinizin etrafına sarın.
    • Yükselen bir sırt bükme hareketi yapmak için ellerinizi tekrar matın üzerine koyun ve üst vücudunuzu yavaşça ayakta durma pozisyonuna geri çekmek için karın kaslarınızı kullanın.
  3. adım 3 bükülmüş bacak bölmelerini deneyin.3Bükülmüş bacak splitlerini deneyin. Bu, esnekliğinizi göstermenizi ve repertuarınıza havalı görünümlü bir bükülme hareketi eklemenizi sağlayan bir tam bölünme varyasyonudur.
    • Sağ bacağınızı öne ve sol bacağınızı arkaya doğru uzatarak sağ tarafınızda tam bölünmeye girerek başlayın.
    • Sağ kolunuzu kaldırın ve arkanıza doğru uzatın. Sol bacağınızı yavaşça bükerken nefes alın ve sağ kolunuzu sol ayağınızın etrafına sarın. Sol ayağınızı alnınızın üzerine yerleştirin ve boynunuzu da geriye doğru uzatın. Bu pozu bir ila iki nefes boyunca tutun ve ardından yarıklardan çıkın.
    • Bu hareketleri sol bacağınızı öne ve sağ bacağınızı arkaya uzatarak sol tarafta tekrarlayın. Daha sonra sol kolunuzu kaldırın ve bükülmüş sağ ayağınızın etrafına sarın.
  4. adım 4 çene duruşu pozunu uygulayın.4Çene duruşu pozunu uygulayın. Bu duruş, daha gelişmiş sırt bükme duruşlarından biridir ve gerçek bir gösteri durdurucudur. Bu poz boyunca çok yavaş çalışmalı ve denemeden önce daima sırt kaslarınızı ısıtmalısınız.
    • Düşen bir sırt bükme hareketi yaparak başlayın. Ardından, çenenizi matın üzerine koyana kadar kollarınızı bacaklarınızın arasında ileri doğru yürütün. Kollarınızı başınızın yanında bükülü tutun ve çenenizin üzerinde çok az ağırlık olduğundan emin olun.
    • Ellerinizi yerden kaldırırken göğüs ve sırt kaslarınızın sizi desteklemesine izin verin. Bu pozisyonda rahatsanız, kollarınızı tekrar yere koyabilir ve bacaklarınızı yerden kaldırmaya çalışabilirsiniz. Zamanla, bacaklarınızı bükmek ve ayak parmaklarınızı başınızın üstüne yerleştirmek için çalışmak istersiniz.
    • Bu pozisyondan çıkmak için kollarınızı yanlarınıza doğru kıvırın ve bacaklarınızı arkanıza gelene kadar yerden kaldırın. Dirseklerinizin üzerinde yükselin ve yavaşça oturur pozisyona geri dönün ya da karnınızın üzerinde durun ve bir süre dinlenin.
    • Çene duruşunu bir eğitmenle veya düştüğünüzde sizi destekleyebilecek biriyle yapmak daha iyidir. Güneşi selamlama veya aşağı ve yukarı doğru köpek pozları yaparak vücudunuzu hazırlayın.
    • Duvarın yanına iki yoga bloğu yerleştirin ve çenenizin yerdeki baskısını hafifletmek için omuzlarınızı bunların üzerine koyun. Kuyruk kemiğinizi aşağı doğru köpek pozisyonunda tavana doğru getirin ve sırtınız düz olana kadar ileri doğru yürüyün.
    • Duvara çarpana kadar bir bacağınızı yukarı kaldırın, ardından diğer bacağınızı da aynı şekilde yapın. Yeterli dengeyi sağladıktan sonra bacaklarınızı duvardan uzak tutmayı deneyin.
  5. 5. adım günde en az bir ila üç saat bükülme pozları üzerinde çalışın.5Günde en az bir ila üç saat arasında bükülme pozları üzerinde çalışın. Esnemeye benzer şekilde, bükülme pozları da tutarlı bir şekilde çok fazla pratik gerektirir. Günde bir ila üç saat arasında kontorsiyon pozları yapmak esnekliğinizi ve gücünüzü geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Ayrıca bir akrobasi rutini oluşturmak için her hareketi birbirine bağlamaya başlayabilirsiniz. Örneğin, geriye eğilmeden tam ayrılmaya veya geriye eğilmeden çene duruşuna geçmeyi deneyin ve bu pozları müzikle zamanlayın. Zamanla, dört ila beş pozu birbirine bağlamayı deneyebilir ve bunları müziğe ayarlayarak kendi contortion rutininizi oluşturabilirsiniz.

Profesyonel Rehberlik Almak

  1. adım 1 örnek videoları çevrimiçi izleyin.1İnternette örnek videolar izleyin. İnternette, akrobasi hareketleri ve esneme hareketleri hakkında daha iyi bir fikir edinmek için izleyebileceğiniz birçok akrobasi videosu var. Kendi contortion rutininiz için görsel bir referansa sahip olmanızı sağlayacağından, eğitimli profesyoneller tarafından yapılan contortion rutinlerini gösteren videoları arayın.
  2. adım 2 bir contortion sınıfına katılın.2Bir contortion sınıfına katılın. Gösteri sanatları okullarında, spor salonlarında ve yoga stüdyolarında kontorsiyon sınıfları bulunabilir. Derslerin, esneme ve hareketlerinizi derinleştirmek için güvenli ve erişilebilir egzersizler kullanan deneyimli bir contortionist tarafından verildiğinden emin olun.
  3. adım 3 bir contortion koçundan bire bir eğitim alın.3Bir contortion koçu ile bire bir eğitim alın. Kontorsiyon eğitiminizde belirli bir noktaya ulaştığınızı düşünüyorsanız ve daha gelişmiş kontorsiyon hareketleri denemek istiyorsanız, genellikle kendisi de bir kontorsiyonist olan bir kontorsiyon koçu arayabilirsiniz. Bir kontorsiyon koçu genellikle sahne sanatları camiasında kulaktan kulağa, çevrimiçi olarak veya yüz yüze bir kontorsiyon sınıfı aracılığıyla bulunabilir. Akrobasi sınıfınızın eğitmenine, sizinle bire bir çalışabilecek akrobasi koçları hakkında herhangi bir önerisi olup olmadığını sorun.

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru Herkes bir akrobat olmayı öğrenebilir mi? Hemen hemen herkes çeşitli akrobasi hareketlerini öğrenebilir, ancak bu hareketleri bazı insanlar için çok daha kolay hale getiren genetik bir bileşen var gibi görünüyor. Bir akrobat olmak için yeterince öğrenip öğrenemeyeceğinizden emin olmak için muhtemelen denemeniz gereken bir şeydir.
  • SoruKontorsiyonistler ne kadar para kazanıyor? Bir akrobat olmanın medyan ücreti saatte 14,34 dolar civarında görünüyor, ancak bu, bundan çok daha fazla veya daha az kazanan birçok insan olduğu anlamına geliyor. Bir sirkte veya başka bir yüksek profilli işte yer alan bir akrobat olacak kadar şanslıysanız, yılda 40.000 ila 70.000 dolar kazanabilirsiniz.
  • SoruNasıl kendi kendini yetiştirmiş bir akrobat olabilirim? Çok düzenli olarak esneyin ve sıkı pratik yapın. İnternette bazı eğitimleri izleyin veya burada belirli pozların nasıl yapılacağına dair makaleler okuyun ve bunları deneyin. Esnemek için yumuşak, düz bir yüzey bulmayı ve esnemeye başlamadan önce ısınmayı unutmayın. Esneme hareketleriniz için azami çaba gösterin ancak aşırı esnemeyin (acı hissedene kadar çok esnemeyin) çünkü kendinize zarar verebilirsiniz. Bir jimnastik veya akrobasi kulübüne katılmaya çalışın veya esnek arkadaşlarınızdan yardım alın. Sıkı çalışın ve pes etmeyin.

İpuçları