Futbol Menajeri Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol (ABD'de futbol olarak bilinir) oyuncularını temsil eden menajerler, sözleşmelerini ve transferlerini yöneterek, medya fırsatlarını ele alarak ve oyuncuları kişisel sorunlarında destekleyerek müşterilerine yardımcı olurlar. Futbol menajeri olmak için, sporun yanı sıra sözleşmelerin ardındaki yasallıklar hakkında da bilgi sahibi olmanız gerekir. Bir menajerlik lisansı, sporun içinden bağlantılar ve onları temsil etmenize izin vermeye istekli oyuncularla, kariyerinize menajer olarak başlayabilirsiniz!

Adımlar

İlgili Becerilerin Geliştirilmesi

  1. adım 1 spor hakkında bilgi sahibi olun.
    Spor hakkında bilgi sahibi olun. Her şeyden önce, yerel ve uluslararası düzeyde futbol düzenlemelerini bilmeniz gerekir. Oyuncu istatistikleri, diğer menajerler ve en son haberlerle ilgili olarak federasyonunuz için geçerli düzenlemeleri okuyun. Tanıdığınız yetkililerle konuşun ve oyunun iç işleyişini öğrenmek için çok zaman harcayın.
    • Futbol kulüpleri arasındaki transferlerin ulusal ve uluslararası düzeyde nasıl işlediğini öğrenmeye odaklanın. Bu, menajer olmanın ana odak noktalarından biri olacaktır.
  2. adım 2 medeni hukuk ve sözleşme hukukunun temellerini öğrenin.
    Medeni hukuk ve sözleşme hukukunun temellerini öğrenin. Menajerler, bir sözleşmenin nasıl yazılacağını ve müzakere edileceğini bilmeli ve müvekkillerinin kişisel haklarını anlamalıdır, böylece onları düzgün bir şekilde temsil edebilirler. Acente olduğunuzda uymanız gereken tüm yasaları bilmek için çevrimiçi veya bir üniversitede ders almayı düşünün.
    • Medeni kanun ve sözleşme kanunları, acente lisansı almak için gereken sınava dahildir. Ne kadar bilgili olursanız, acente olma şansınız o kadar artar.
    • Sözleşme hukuku, bir sözleşmede verilen sözlerin yerine getirilmesiyle ilgilidir. Sözleşmelerdeki şartların hem müşteriler hem de acente tarafından yerine getirilip getirilemeyeceğini öğrenin.
  3. adım 3 kişilerarası ilişkilerinizi geliştirmeye başlayın...
    Kişilerarası becerilerinizi geliştirmeye başlayın. Konuşmalar sırasında başkalarının konuşmasına izin vererek ve göz teması kurarak aktif bir dinleyici olun. Ne söylediklerini anladığınızı bilmelerini sağlayın. İyi bir iş yaptıklarında bunu onlara söyleyerek başkalarını takdir ettiğinizi gösterin. Kişilerarası beceriler daha iyi ekip çalışması ve iletişim geliştirmenize yardımcı olur.
    • Sorunları başkalarıyla birlikte çözmeye çalışın ve tüm seçenekleri göz önünde bulundurun. Bu, müzakere becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Başkalarına yardım ederek ve örnek olarak liderlik yapın.
  4. adım 4 i̇şletme yönetimi eğitimi alın.
    İşletme yönetimi üzerine çalışın. Finansal verilerin nasıl anlaşılacağı ve yönetileceği ve bütçelere dayalı kararların nasıl alınacağı üzerinde çalışmaya başlayın. Yönetim eleştirel düşünme ve problem çözme gerektirir, bu nedenle acente olarak daha iyi çalışmak için bu beceriler üzerinde çalışın.
    • Kendinize daha fazla yetki vermek için bir üniversiteden resmi bir derece almayı düşünün.
    • Hangi anlaşmaların ve sözleşmelerin yapıldığını görmek için futbol federasyonunuzun piyasalarını yakından takip edin, böylece alanınıza girerken ne beklemeniz gerektiğini bilirsiniz.
  5. adım 5 resmi bir eğitim için spor yönetimi diploması alın.
    Resmi bir eğitim için spor yönetimi diploması alın. Futbol menajeri olmak için bir dereceye sahip olmak gerekmese de, gireceğiniz alanın giriş ve çıkışlarını anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu kursları sunan üniversiteleri veya yüksek lisans fırsatlarını araştırın.
    • Tam bir derece almak için zamanınız yoksa birkaç kurs bile daha iyi bir anlayışa sahip olmanıza yardımcı olabilir.

Lisans Almak

  1. adım 1 ulusal futbol federasyonunuza bir başvuru gönderin.
    Ulusal futbol federasyonunuza bir başvuru gönderin. Uyruğunuza göre federasyon için çevrimiçi başvuruyu bulun ve eksiksiz olarak doldurun. Başvuruda standart özgeçmiş bilgileri sorulmaktadır, bu nedenle eksiksiz ve dürüstçe doldurduğunuzdan emin olun. Başvuruyu, değerlendirmeye alınmak üzere gerekli başvuru ücreti ile birlikte gönderin.
    • Potansiyel acentelerin mali veya şiddet içeren suçlar için sabıka kayıtları olamaz.
    • Lisans adayları, FIFA da dahil olmak üzere herhangi bir futbol kulübünde yetkili veya çalışan olarak çalışmış olamazlar.
  2. adım 2 mart veya eylül ayında yazılı sınava girin.
    Mart veya Eylül ayında yazılı sınava girin. Başvurunuz temsilci olma kriterlerini karşılıyorsa, dernek sizi gerekli sınava girmeye davet edecektir. Yazılı sınav, transferlerle ilgili futbol yönetmeliklerinin yanı sıra medeni kanun ve sözleşme kanunları hakkında sorular soran çoktan seçmeli 20 sorudan oluşur. Sınav yaklaşık 90 dakika sürecektir.
    • Sınavın kesin tarihleri genellikle Ocak ve Haziran aylarında FIFA tarafından açıklanır, böylece hazırlanmak için zamanınız olur.
    • Medeni ve sözleşme kanunlarını inceleyin ve futbol kulübünüz için mevcut düzenlemelere aşina olduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 mesleki sorumluluk sigortası yaptırın.
    Mesleki sorumluluk sigortası yaptırın. Sınavı geçtikten sonra ihtiyacınız olan son şey saygın bir şirketten sigorta yaptırmaktır. Bu, faaliyetiniz veya feshinizle ilgili risklerin karşılanmasına yardımcı olur. Mevcut poliçenize eklenip eklenemeyeceğini öğrenmek için mevcut sigorta sağlayıcınıza ulaşın. Değilse, ulusal sigorta sağlayıcılarına ulaşın ve bir fiyat teklifi isteyin.
    • Mesleki sorumluluk sigortasının yıllık ortalama maliyeti yaklaşık 767 ABD Dolarıdır.
    • Sigortanın kendi adınıza yapıldığından emin olun, aksi takdirde kabul edilmeyecektir.
    • Alternatif olarak, bir İsviçre bankasından minimum 100.805 USD tutarında bir banka teminatı da sağlayabilirsiniz.

Spor Alanında Temaslar Kurmak

  1. adım 1 herhangi bir ajansın staj imkanı sunup sunmadığını kontrol edin.
    Herhangi bir ajansın staj imkanı sunup sunmadığını kontrol edin. Yerel spor ajansınızın yöneticileriyle konuşun veya bir soruşturma e-postasıyla ulaşın. Bu alanda deneyim kazanabilmeniz için herhangi bir gönüllü pozisyonları veya mevcut stajları olup olmadığını sorun. Kendinizi kanıtladıktan sonra, oyuncular için serbest menajer olarak kendi başınıza çalışabilirsiniz.
    • Yerleşik bir ajans için çalışmak, serbest bir temsilci olmaya çalışmaktan daha kolay bir başlangıç olabilir. Bu şekilde, sabit bir gelir elde edebilir ve bilinen bir isim altında çalışabilirsiniz.
  2. adım 2 müşteri önerileri almak için eski antrenörler veya oyuncularla görüşün.
    Müşteri önerileri almak için eski antrenörler veya oyuncularla görüşün. Daha önce futbol oynadıysanız, eski meslektaşlarınız ve antrenörlerinizle iletişim halinde olun. Hala iş dünyasında başkalarını tanıyor olabilirler ve ağ kurmanıza yardımcı olabilirler. Onlara öne çıkan ya da ilgilendikleri oyuncular olup olmadığını sorun.
    • İyi geçinemediğiniz eski takım arkadaşlarınızla aranızdaki köprüleri yakmayın. Daha fazla oyuncuyla tanışmak için ihtiyacınız olan ağ kurma fırsatı onlar olabilir.
    • Antrenörler, hangi oyuncuların oyunda başarılı olduğunu görme konusunda uzmanlığa sahiptir. Kimlerin dikkatini çektiklerini görmek için her zaman onlara ulaşın.
  3. adım 3 bağlantıda kalmak için kulüp yetkilileriyle konuşun.
    Bağlantıda kalmak için kulüp yetkilileriyle konuşun. Yetkililer, daha önce düşünmemiş olabileceğiniz yeni yeteneklere yönelmenize yardımcı olabilir. Ayrıca sözleşmesi biten bir oyuncuyu satın almak istiyorlarsa sizin hizmetlerinize ihtiyaç duyabilirler. Temsil edilmeye ihtiyacı olan oyuncular tanıyıp tanımadıklarını öğrenmek için onlara sık sık ulaştığınızdan emin olun.
  4. adım 4 futbol izleyen arkadaşlarınıza şunları sorun've seen any interesting players.
    Futbol izleyen arkadaşlarınıza ilginç bir oyuncu görüp görmediklerini sorun. Arkadaşlarınız profesyonel olmasa bile, onları şaşırtan birini izleyip izlemediklerine bakın. Spor sektöründe olmasalar da, herkesin gözden kaçırdığı ayrıntıları veya benzersiz kişileri görebilirler.
    • Sık sık futbol maçlarına giden insanları bulun ve onlara kimlerle ilgilendiklerini sorun. Düşünmediğiniz oyuncular hakkında fikirleri olabilir.

Oyuncuları Temsil Etmek

  1. adım 1 gelecek vaat eden oyuncuları bulmak için ikinci lig maçlarını ve karşılaşmalarını gözlemleyin.
    Gelecek vaat eden oyuncuları bulmak için ikinci lig maçlarını ve karşılaşmalarını izleyin. Birçok maça katılın, böylece bazı oyuncuların ne kadar istikrarlı olduğunu hissedersiniz. Hareketlerini ve saha içinde ve dışında nasıl davrandıklarını izleyin. İlgilendiğiniz birini bulduğunuzda, onunla menajer olarak temsil etme konusunda konuşabilirsiniz.
    • Büyük futbol kulüplerine katılmamış yerel oyuncular bulması en kolay oyuncular olacaktır çünkü daha üst düzeydeki birçok oyuncunun zaten temsilciliği olacaktır.
  2. adım 2 sözleşme üzerinde anlaşın...
    Temsil etmek istediğiniz oyuncu ile bir sözleşmenin detayları üzerinde anlaşın. Sözleşme, kimin dahil olduğu, şartların ne kadar süreceği, müvekkiliniz için hangi hizmetleri dahil ettiğiniz, sözleşmeyi nasıl feshedeceğiniz ve maaş olarak alacağınız yüzde hakkında ayrıntıları içermelidir. Oyuncu imzalamadan önce hazırladığınız sözleşmedeki her şeyin tam olarak farkında olduğundan emin olun ve olabilecek tüm sorularını yanıtlayın.
    • Sözleşmenin geçerli olduğu maksimum süre 2 yıldır.
    • Özel bir sözleşme kullanın, böylece onları temsil edebilecek tek menajer siz olursunuz.
    • Eğer anlaştığınız oyuncu reşit değilse, yasal vasilerinin de sözleşmeyi imzalaması gerekir.
    • Bir futbol menajeri için standart ücret kesintisi, oyuncunun elde ettiği kârın yaklaşık %10'udur, ancak ihtiyaçlarınıza göre değişebilir.
  3. adım 3 müşterilerinize telefonla ulaşmaya devam edin.
    Müşterileriniz için telefonda erişilebilir olun. Müşterilerinize fırsatlar sunulduğunda size ulaşabildiklerinden emin olun. Cep telefonunuzu yanınızda taşıyın veya müşterilerinizin size ulaşabilmesi için ayrı bir telefon almayı düşünün.
    • Skype gibi dijital iletişim uygulamalarını kullanın, böylece oyuncular hücresel veri veya internet bağlantısı ile sizinle kolayca iletişim kurabilir.
  4. adım 4 kişisel zorluklarda müşterilerinize destek olun.
    Kişisel zorluklarda müvekkillerinize destek olun. Temsil ettiğiniz oyuncu zor bir dönemden geçiyorsa, oyuna odaklanabilmesi için ona yardımcı olmak için elinizden geleni yapın. Bir parçası oldukları futbol kulübüne karşı olabilecek her türlü şikayeti ele alın.
    • Müvekkilinizin baskı altında veya stresli hissettiği zamanlarda rahatlamasına yardımcı olun.
  5. adım 5 müşteriniz gibi davranın's spokesperson for the media.
    Medya için müşterinizin sözcüsü olarak hareket edin. Sponsorluklar veya medya destekleri için fırsatlar varsa, oyuncunun önce size danıştığından veya onlar adına konuştuğundan emin olun. Oyuncu için iyi bir anlaşma olup olmadığını anlayabilmeniz için sözleşmeleri veya cironun neleri içerdiğini tartışın.
    • Sözleşmenizde medya sponsorlukları veya görünüşleri için planınızı açıkça belirtin, böylece oyuncunuz durumlarla nasıl başa çıkacağını bilir.
  6. adım 6 sözleşmeleri müzakere edin
    Müvekkiliniz için sözleşmeleri müzakere edin. Müvekkilinizin çıkarlarını net bir şekilde anlayın, böylece sözleşmede nelerin olması gerektiğini bilirsiniz. Maaşı, yeri, sözleşmenin süresini ve herhangi bir sakatlık tazminatını göz önünde bulundurun. Oyuncunuz için en iyi anlaşmayı elde etmek için pazarlık yaptığınız kişiyle birlikte çalışmaya çalışın.
    • Üzerinde anlaştığınız anlaşmayı açık ve somut olması için yazılı hale getirdiğinizden emin olun.
    • Pazarlık yaptığınız tarafı kesintisiz dinleyin. Konuşma noktalarınızı dile getirmeden önce onların üzerinde durduğu ana noktaları not alın.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Acenteler müşterileri olmasa bile ödeme alırlar mı?
    Duruma göre değişir, eğer acente bir şirket için çalışıyorsa, evet ödeme alacaktır. Eğer acente serbest meslek sahibiyse, muhtemelen hiç para kazanmayacaktır. Ayrıca, temsilci bir şirket için çalışıyorsa ve aranan bir müşteri getirirse, temsilci çalıştığı şirketten ikramiye alabilir.
  • Soru
    Mühendislik diplomam var. Bu, temsilcilik sınavına başvurmak için yeterli mi?
    NFLPA'nın hukuk veya işletme diplomalarını tercih ettiği ancak bunları zorunlu tutmadığı belirtiliyor. Mühendislik diploması yeterli olacaktır.
  • Soru
    Menajer oyuncuyla aynı eyalette yaşamak zorunda mı?
    Hayır. Temsilciler her yerde yaşayan sporcuları temsil edebilirler.

İpuçları

  • Serbest çalışan acentelerin başarılı bir şekilde çalışabilmeleri için kendi kendilerini motive etmeleri gerekir. Kendinizi motive etmekte zorlanıyorsanız, birlikte çalışabileceğiniz köklü bir ajans bulmayı düşünün.