Profesyonel Futbol (Futbol) Menajeri Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Profesyonel bir futbol kulübünün menajeri olmak zor, zaman alıcı ve pahalıdır, ancak oyunu seviyorsanız buna değecektir. Başlamak için oyuncu olarak deneyime ihtiyacınız olacak. Oyunu bir oyuncunun bakış açısından görmek için bir rekreasyon veya gençlik ligine katılın. Ardından, gençlik koçu olarak sertifika alın ve yerel park bölgenizde veya gençlik liginizde yönetici olarak gönüllü olun. Oyunun daha üst kademelerinde deneyim kazanmak için bir alt lig yöneticiliği pozisyonuna kadar yükselin. Yeterince sıkı çalışma ve özveri ile profesyonel bir yönetim pozisyonu bulabilirsiniz.

Adımlar

Oyunu İncelemek

  1. adım 1 oyunu öğrenmek için futbol oynama deneyimi edinin.1Oyunu öğrenmek için futbol oynama deneyimi edinin. Bir oyuncu olarak deneyim kazanmadan gönüllü bir koçluk pozisyonu bulmak bile son derece zordur. Lisede veya üniversitede oynamamış olsanız bile, yerel park bölgenizde veya saha evinde yarı rekabetçi bir lige kaydolabilirsiniz. Oyunu hiç oynamamış çok az profesyonel koç vardır, bu nedenle oyunu bir oyuncunun bakış açısından öğrenmek için biraz deneyim kazanın.
    • Oyununuzu etkiledikleri için kurallara dikkat edin. Futbol son derece karmaşık olmasa da, giriş seviyesindeki menajerlerin oyuncuların taç atışlarını, penaltıları ve serbest vuruşları nasıl kullandıklarını iyi kavramaları gerekir.
    • Oyunu öğrenmek için gerekli deneyimi edinmek üzere profesyonel bir oyuncu olmak zorunda değilsiniz. Sadece amatör futbol oynamış pek çok profesyonel antrenör vardır.

    İpucu: Rekreasyonel bir ligde biraz deneyim kazanmak, rekabetçi oyun için iyi bir alternatiftir. Birkaç arkadaşınızla birlikte kapalı veya açık alan liginde bir takım oluşturun.

  2. adım 2 oyunu tamamen anlamak için profesyonel kuralları okuyun.2Oyunu tamamen anlamak için profesyonel kuralları okuyun. Futbolun nerede oynandığına bağlı olarak kural kitabında küçük değişiklikler olsa da, Fédération Internationale de Football Association (FIFA) futbol için uluslararası kuralları yönetir. Resmi kural kitabını çevrimiçi olarak açın ve oyunu tamamen anlamak için kuralları iyice okuyun.
    • Uluslararası kural kitabında sadece 17 kural vardır. Bunları öğrenmek ve ezberlemek 1-2 haftadan fazla sürmez.
    • FIFA kural kitabını çevrimiçi olarak şu adreste bulabilirsiniz https://img.fifa.com/image/upload/datdz0pms85gbnqy4j3k.pdf.
    • Belirli liglerin kendi kural kitapları olsa da, neredeyse her lig kendi kuralları için temel olarak FIFA kural kitabını kullanır. FIFA kuralları hakkında sağlam bir anlayışa sahipseniz, farklı liglerde koçluk yapma zamanı geldiğinde kural kitapları arasındaki farkları kolayca öğrenebilirsiniz.
  3. adım 3 bol bol futbol izleyin ve menajerleri inceleyin.3Çok fazla futbol izleyin ve menajerleri inceleyin. Kendinizi bir menajerin zihniyetine kaptırmak için çok sayıda profesyonel futbol maçı izleyin ve menajerlerin oyun içi kararlarını nasıl aldıklarını inceleyin. Menajerlerin yorulduklarında oyuncuları nasıl değiştirdiklerine ve hücum ve savunma stratejilerini nasıl uyguladıklarına özellikle dikkat edin, çünkü bunlar bir menajerin oyun sırasındaki 2 ana sorumluluğudur.
    • Basketbol veya Amerikan futbolu gibi diğer büyük sporların aksine, bir futbol menajerinin başlıca sorumlulukları oyun dışında gerçekleşir. Menajerler stratejiler planlar, kadrolar oluşturur, rolleri dağıtır ve oyuncuları eğitir. Tüm bunlar oyunun dışında gerçekleşir.
    • Kulağa aptalca gelebilir, ancak Football Manager video oyunlarını oynamak, menajerlerin nasıl oyun yarattıkları, şemalar geliştirdikleri ve kadroları nasıl yönettikleri konusunda size tonlarca fikir verebilir.
    • Menajer ve koç aynı şeydir. 'Menajer' terimi çoğunlukla Avrupa futbolunda kullanılırken, Amerikan ve Asya futbolunda 'koç' tercih edilen terimdir.
  4. 4. adım eğer spor yönetimi alanında bir üniversite diploması alırsanız're in school.4Okuldaysanız spor yönetimi alanında bir üniversite diploması alın. Henüz üniversiteden mezun olmadıysanız, sertifikasyon sürecine bir adım önde başlamak için spor yönetimi alanında lisans derecesi alın. Yaşadığınız yere bağlı olarak, bir spor yönetimi derecesi, daha yüksek bir sertifika seviyesine atlamanıza izin verecektir. Diplomanızı alırken bir takımın nasıl yönetileceğini, spor ekonomisini ve kendinizi bir spor alanında nasıl başarılı bir şekilde pazarlayacağınızı öğreneceksiniz.
    • Spor yönetimi diplomasının bir üst seviyeye geçmenize yardımcı olup olmayacağını belirlemek için ülkenizin sertifikasyon sürecine bakın. Olmasa bile, bir futbol takımını yönetme hedefinize ulaşmanıza yardımcı olacak birçok malzeme öğreneceksiniz.

Yönetici Olarak Sertifikalı Olmak

  1. adım 1 yaşadığınız yerdeki sertifikasyon sürecini araştırın.1Yaşadığınız yerdeki sertifikasyon sürecine bakın. Antrenörler ve yöneticiler için sertifikasyon süreci, yaşadığınız yere bağlı olarak farklılık gösterir. Her profesyonel futbol liginin kendi sertifikasyon süreci vardır ve sertifika almadan profesyonel bir antrenör olmak neredeyse imkansızdır. Yaşadığınız yerdeki sertifika sürecinin ne olduğunu öğrenmek için internete girin.

    İpucu: Profesyonel bir kulüp yöneticisi olarak çalışmak istediğiniz ülkede sertifika almadan önce deneyim kazanacağınız ülkede sertifika alın.

  2. adım 2 sertifikasyon sürecine başlamak için 1. seviye bir kursa kaydolun.2Sertifika sürecine başlamak için 1. seviye bir kursa kaydolun. Sertifikalar, bir koçluk okulunda ders alarak kazanılır. Size yakın bir koçluk programı bulmak için internete bakın. İlk sertifikanızı almak için giriş seviyesi kursuna kaydolun. Bu genellikle bir sınıfta 6-12 saat sürer. İlk sertifika, yaşadığınız yere bağlı olarak gençlik liglerini yönetmeniz, eğlence kulüplerine koçluk yapmanız veya yardımcı koç olarak çalışmanız için size lisans verecektir.
    • 'Seviye 1' için kullanılan terimler yaşadığınız yere göre farklılık gösterir. Örneğin, Amerika Birleşik Devletleri'nde Ulusal Gençlik Lisansı A ilk sertifikasyondur, İngiltere'de ise aynı sertifikasyon FA koçluk sertifikası olarak adlandırılır.
    • Başvurduğunuz her sertifika için bir ücret ödemeniz gerekecektir. Amatör bir kulüpte düşük seviyeli bir pozisyon elde ettiğinizde, kulüp ek sertifikalarınız için ödeme yapabilir.
  3. adım 3 kurs gerekliliklerini tamamlayın ve saha deneyiminizi edinin.3Kurs gerekliliklerini tamamlayın ve saha deneyiminizi edinin. İlk sertifikanızı almak için derse gelin, not alın ve gerekli sınavları geçin. İlk sertifika çoğunlukla takım yönetimi, oyuncularla çalışma ve kurallara hakim olma konularına odaklanacaktır. İlk sertifikanızı aldıktan sonra, gençlik takımlarını yönetmenize izin verilir.
    • Bu sertifikayı alır almaz bir menajer olarak deneyim kazanmaya başlayın.
  4. adım 4 1. seviye sertifikanızı aldıktan sonra gençlik takımlarını yönetmek için gönüllü olun.4Seviye 1 sertifikanızı aldıktan sonra gençlik takımlarını yönetmek için gönüllü olun. İlk sertifikanızı alır almaz, yerel bir parka, AYSO ligine veya yaz kampına gönüllü menajer olarak kaydolun. Genç oyuncuları yönetmek, antrenörlüğün temellerini öğrenmenin en iyi yoludur, çünkü bir kadroyu nasıl bir araya getireceğinizi, oyuncuları nasıl yöneteceğinizi ve takımınızı iyi performans göstermeye nasıl teşvik edeceğinizi öğreneceksiniz.
    • AYSO, Amerikan Gençlik Futbol Organizasyonu anlamına gelmektedir. AYSO, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en popüler gençlik futbol ligidir.
    • Amatör bir kulübe geçmeye çalışmadan önce en az 1 yıllık bir gençlik takımı çalıştırma deneyimi edinin.
    • Çocuklarla çalışmanıza izin verilmeden önce bir geçmiş kontrolünü tamamlamanız gerekecektir.
    • Başlangıçta kimse sizin antrenörlük yeteneklerinizi galibiyet rekorunuza göre değerlendirmeyecektir. Gençlik futbolunu, oyuncularınız için oyunu mahvedecek kadar ciddiye almayın.
  5. adım 5 gelişmek için 2-5 yıl boyunca ek sertifikalar almaya devam edin.5Gelişmek için 2-5 yıl boyunca ek sertifikalar almaya devam edin. Profesyonel olarak koçluk yapmak için ihtiyacınız olan tüm sertifikaları almanız uzun zaman alacaktır. Gerekli tüm lisanslara sahip olmanız ve kendi ekibinizi çalıştırabilmeniz için 2-5 yıl geçmesi gerekebilir. İlk sertifikasyonunuzu tamamladıktan sonra, sonraki adımlarınızı belirlemek için profesyonel bir takım yönetme hedeflerinizi sertifika eğitmeniyle görüşün. Bir sonraki sertifikanızı almak için bir sonraki sınıf seviyesine kaydolun.
    • Bazı ülkelerde, serbest vuruş stratejileri veya kadro tasarımı gibi oyunun belirli yönlerinde uzmanlaşan isteğe bağlı sertifikalar vardır. Gelecekte kendinizi daha pazarlanabilir kılmak için bu isteğe bağlı sertifikalardan alabildiğiniz kadarını alın.
    • Orta düzey sertifikaların çoğu saha deneyimi gerektirir. Bu saha deneyimi saatlerini bir gençlik liginde gönüllü olarak çalışarak tamamlamalısınız. Bazı üst düzey sertifikalar yüzlerce saatlik sınıf çalışması gerektirir.
    • Profesyonel sertifikasyona giden yol her ülke ve lig için farklıdır.
    • Amerika Birleşik Devletleri'nde sertifikalar 'grassroots' ve 'pro' sertifikalar olarak ikiye ayrılır. Profesyonel yola başlamadan önce tüm taban sertifikalarına sahip olmanız gerekir. Diğer birçok ülke de benzer bir model kullanmaktadır.

Baş Menajerliğe Kadar Çalışma

  1. adım 1 lise, üniversite veya amatör menajer olmak için başvurun.1Lise, üniversite veya amatör menajer olmak için başvurun. Bir gençlik takımını yönetme konusunda biraz deneyim kazandıktan sonra, bölgenizdeki liselere, kolejlere veya amatör liglere başvurarak boş pozisyonları olup olmadığını öğrenin. Bu pozisyonlara başvurmadan önce gerekli sertifikalara sahip olduğunuzdan emin olmak için okul veya ligle iletişime geçin ve ne istediklerini öğrenin.
    • Bu pozisyonlardan bazıları ücretsizdir, ancak orta düzey bir takımı yönetmek zaten genellikle yarı zamanlı bir iştir.
    • Küçük veya profesyonel bir lige geçmeye çalışmadan önce 1-2 yıl orta düzey bir takımda çalışın.

    İpucu: Eğer bir liseye başvuruyorsanız muhtemelen yardımcı menajer olarak başlamanız gerekecektir, çünkü liseler genellikle oyuncuların tanıdığı bir öğretmeni takımlarının başına getirir.

  2. adım 2 profesyonel bir kulübe geçmek için alt liglerdeki takımlarla iletişime geçin.2Profesyonel bir kulübe geçmek için alt liglerdeki takımlarla iletişime geçin. İngiltere Premier Ligi, Serie A ve Major Futbol Ligi gibi çoğu büyük futbol liginde oyuncuların deneyim kazandığı ve profesyonel futbola hazırlandığı küçük ligler vardır. Çalışmak istediğiniz her kulübe bir özgeçmiş, sertifika portföyü ve ön yazı gönderin. Bu kulüplerin birçoğu açık pozisyonları kamuya açıklamaz, bu nedenle şu anda menajer aramasalar bile bilgilerinizi bu kulüplerin erişimine açık tutmak iyi bir fikirdir.
    • Dirençli olun ve reddedilmeyi çok fazla kafanıza takmayın. Bu, profesyonel bir antrenör olma yolculuğunuzdaki en zor adımdır, bu nedenle biraz zaman alırsa üzülmeyin.
    • Ön yazınızı her bir pozisyon için özelleştirin.
    • Ön yazınızda, mevcut olan tüm yönetim pozisyonlarına olan ilginizi ifade edin. Çok fazla deneyiminiz yoksa, hemen baş yönetici olarak bir iş teklifi almanız pek olası değildir.
  3. 3. adım profesyonel kulüplerdeki alt düzey yöneticilik pozisyonlarını kabul edin.3Profesyonel kulüplerdeki düşük seviyeli yöneticilik pozisyonlarını kabul edin. İş teklifi aldığınız ilk pozisyonların çoğu düşük seviyeli asistanlık pozisyonları olacaktır. Profesyonel bir kulüpte işe başlamak, yönetimde daha yüksek bir pozisyon için beklemekten daha iyidir. İşe alındıktan sonra, zamanında gelerek ve sorumluluklarınızı yerine getirerek kendinizi güvenilir, akıllı ve güvenilir olarak tanıtın.
    • Baş yönetici olarak bir pozisyona yükselmeniz yıllar alabilir.
    • Son yıllarda zorlanan ekiplerin yönetiminde iş bulmak daha kolaydır. Piyasayı test etmek ve daha iyi bir kulübe girip giremeyeceğinizi görmek için en son düşük performans gösteren takımlara başvurmayı düşünün.
  4. 4. adım bir alt ligde çalışarak 1-5 yıl arası deneyim kazanın.4. Bir alt ligde çalışarak 1-5 yıl arası tecrübe edinin. Bir ikinci lig kulübünde işe girdikten sonra çok çalışın ve kendinizi kulübün yönetim kadrosunun güvenilir bir parçası olarak kabul ettirin. İsteğe bağlı profesyonel gelişim fırsatlarına katılın ve oyuncularla ve antrenör kadrosunun diğer üyeleriyle olumlu ilişkiler kurun.
    • Size bir baş antrenörlük pozisyonu teklif edilmeden önce 5-10 yıl geçebilir.
    • Eğer ikinci lig kulübünüzde bir baş antrenörlük pozisyonuna girebilirseniz profesyonel bir teklif almanız daha kolay olacaktır.
  5. adım 5 profesyonel takımlarda baş antrenörlük veya yardımcı antrenörlük pozisyonlarına başvurun.5Profesyonel takımlarda baş antrenörlük veya yardımcı antrenörlük pozisyonları için başvurun. İkinci lig takımınızla çalışırken, duyduğunuz profesyonel takımlardaki baş antrenörlük pozisyonlarına başvurun. Adınızı duyurmak için özgeçmişinizi, portföyünüzü ve ön yazınızı profesyonel kulüplere göndermeye devam edin. Alt liglerde çalışmaya devam ederken, karşılaştığınız önde gelen yönetim kadrosuna kendinizi tanıtarak ağ oluşturun.

    İpucu: Daha az popüler bir lige geçerseniz birinci sınıf bir menajerlik pozisyonuna geçme şansınız artabilir. Örneğin, bir İngiliz ikinci lig kulübünde yardımcı menajerlik yapıyorsanız, İngiltere Premier Ligi daha zorlu bir lig olarak kabul edildiğinden, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Major Futbol Ligi'ndeki menajerlik pozisyonlarına başvurduğunuzda cazip bir aday olacaksınız.

  6. adım 6 bir teknik direktörlük pozisyonu bulana kadar dirençli ve pozitif olun.6Bir menajerlik pozisyonu bulana kadar dirençli ve pozitif olun. Profesyonel bir futbol kulübünde genel menajerlik pozisyonu bulmak son derece zordur ve bir kulübün size şans vermesi için onlarca yıl geçmesi gerekebilir. Pozitif kalmak için alt düzey yöneticilik pozisyonlarında çalıştığınız zamanın tadını çıkarın ve yöneticilik hedeflerinizden asla vazgeçmeyin. Yeterince sıkı çalışma ve biraz da şansla profesyonel bir menajer olabilirsiniz!

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruProfesyonel bir futbol antrenörü olmak için hangi diplomaya ihtiyacınız var? Muhtemelen beden eğitimi, fizyoloji, spor bilimleri veya ilgili bir alanda lisans derecesine ihtiyacınız olacaktır. Bu alanlardan birinde yüksek lisans dereceniz varsa iş bulma şansınız daha da artar.
  • SoruBir menajer futbolda oynayabilir mi? Evet, bazen oyuncular oyuncu-antrenör olarak zaman geçirdikten sonra tam zamanlı menajer statüsü kazanırlar. Ancak bu durum profesyonel spor takımlarında çok yaygın değildir. Takımın düzenli antrenörü veya menajeri aniden ayrılırsa ve bir oyuncu devreye girip görevi devralmak zorunda kalırsa olabilir.
  • SoruAntrenör bir menajer midir? Hayır, ikisi aynı şey değildir. Menajer, destek personelini işe almak ve takım personelinde değişiklikler yapmak gibi takımın tüm yönlerini denetlerken, bir koç sadece sahada iyi performans göstermelerini sağlamak için takımla birlikte çalışır.

İpuçları

  • Seyahat etmeye istekli olmak, profesyonel bir yönetici olmanıza gerçekten yardımcı olabilir. Daha küçük yetenek havuzlarına sahip birçok küçük ülke, iyi bir deneyime sahipseniz size şans vermeye istekli olacaktır.

Uyarılar

  • Profesyonel bir futbol koçu olmak yıllar süren sıkı bir çalışma gerektirir. Profesyonel bir koçluk pozisyonu peşinde koşarken çok fazla para da kazanmayacaksınız. Sabrınızı koruyamaz ve zorluklarla başa çıkamazsanız, bu gerçekten zor bir kariyer yoludur.