Profesyonel Futbolcu Nasıl Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbol (ya da Kanada, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'da bilinen adıyla futbol) dünyanın en popüler sporlarından biridir. İnsanlar profesyonel sporcuların topa vuruşlarını izlemeyi severler. Profesyonel bir oyuncu olmak istiyorsanız, topla bir aşk ilişkiniz olması gerekir. Bu, sürekli futbol oynamak veya kendi başınıza topa vurmak anlamına gelir. Bu tutku ve oynama dürtüsü, profesyonel olmak için en önemli şeydir. Başka neler gerektiğini anlayın ve yol boyunca zorluklar bekleyin.

Adımlar

Kendinizi Oyuna Adamak

  1. adım 1 kendinizi futbola adayın.1Kendinizi futbola adayın. Sizi profesyonel bir futbolcu olmaya itecek olan şey oyuna duyduğunuz bu sevgidir. Tutku, olumsuz ve zorlu anları atlatmanıza yardımcı olacaktır. Profesyonel futbol, yapmak istediğiniz bir şey olmalıdır. Bunu sizden beklendiği için ya da başkasının hayali olduğu için yapmayın.
    • Günümüz piyasasında profesyonel bir oyuncu olmak istiyorsanız, kendinizi tamamen bu işe adamalısınız. Varlığınızın her zerresinin oynamaya kararlı olması gerekir. Bahislerinizi korursanız, olabileceğiniz kadar iyi bir oyuncu olamazsınız.
  2. adım 2 sporun içini dışını bilin.2Sporun içini dışını bilin. Futbol hakkında öğrenebildiğiniz kadar çok şey öğrenin. Kitap okuyun, maçları ve DVD'leri izleyin ve büyük futbolcularla konuşun. Onlara taktiklerini ve üst sıralara tırmanırken neleri faydalı bulduklarını sorun.
    • Ünlü futbolcuların başarılı olmak için neler yaptıklarını ve imza hareketlerini sağlam bir şekilde anlayın.
  3. adım 3 çok çalışın ve bir futbolcu olarak kendinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak geliştirin.3Çok çalışın ve bir futbolcu olarak kendinizi hem fiziksel hem de zihinsel olarak geliştirin. Her gün antrenman yapın ve eğer her gün antrenman yapamıyorsanız, yapabildiğiniz kadar çok antrenman yapın, çünkü günün sonunda sadece tek bir şansınız var.
    • Top sürme becerilerinizi ve refleksinizi, kendinizi bir oyun alanındaki tek umut olarak görerek ve hayalinizde top sürmek için bir oyuncu uydurarak geliştirebilirsiniz; ardından hayali savunma oyuncunuzu top sürerken en sevdiğiniz hareketlerden yararlanın.
  4. adım 4 futbol oynamaya genç yaşta başlayın.4Futbol oynamaya genç yaşta başlayın. Erken yaşlarda bir takımda oynamak konusunda çok fazla endişelenmeyin. Arkadaşlarınızın ve ebeveynlerinizin erken yaşlardan itibaren mümkün olduğunca sizinle futbol oynamasını sağlayın. Organize gençlik takımlarında oynamaya 5 ila 14 yaşları arasında geçiş yapın.
  5. adım 5 düzenli antrenman yapın.5Düzenli antrenman yapın. Mümkün olduğunca erken eğitim kamplarına katılın. Kulübünüz veya kulüpler birliğiniz eğitim kampları, yaz kampları vb. düzenliyorsa, bunlardan yararlanın. Diğer oyuncuların coşkusundan ve rekabetçiliğinden besleneceksiniz. Ayrıca yoğun ve kısa bir süre içinde çok şey öğreneceksiniz.
    • Mümkün olduğunca erken organize oyunlara katılın. Okulunuzu, bölgenizi, eyaletinizi veya ülkenizi gençler düzeyinde temsil eden maçlara ve turnuvalara katılmaya çalışın.
  6. adım 6 aşamalı seviyelerde ilerleyerek pratik yapın.6Aşamalı seviyelerde ilerleyerek pratik yapın. Düzenli olarak katılabileceğiniz ve iyi bir antrenörü olan bir okul takımı, yerel kulüp veya bölge takımı seçin. En iyi seçenek, genç oyuncuları profesyonel olmaları için yetiştirmesiyle bilinen bir akademi olacaktır. Her yıl genç takımlarla devam edin ve her seviye atladığınızda daha rekabetçi ve seçici takımlara ilerleyin.
    • Sonunda, özellikle Amerika Birleşik Devletleri veya Kanada'daysanız, gençlik takımlarından amatör/yarı profesyonel düzeydeki takımlara veya futbol akademilerine geçin. Bu, dünyanın en elit kulüplerinin bulunduğu Avrupa'da bir kulüpte oynamak için beceriler geliştirmenize yardımcı olacaktır. Seviyeleri kademeli olarak tırmanın ve üst düzey oyunculara karşı oynadığınızdan emin olun.

Zorluklarla Karşılaşmak

  1. adım 1 çok çalışın ve çok pratik yapın.1Çok çalışın ve çok pratik yapın. Profesyonel olmak için tamamen eğitime odaklanın. Hava nasıl olursa olsun neredeyse her gün pratik yapmanız gerekecek. Ayrıca antrenmanlarınızı derslerinizle ve hatta yarı zamanlı işinizle dengelemeniz gerekecek. Yeteneğinizi geliştirecek ve becerilerinizi bileyecek olan şey pratik ve günlük adanmışlıktır.
    • Eğer profesyonel bir oyuncu olmak isteyen bir çocuğun ebeveyniyseniz, sizin de adanmışlık düzeyiniz muazzam olmalıdır. Çocuğunuzu maçlara götürmeniz, futbol malzemeleri ve üyelik ücretleri satın almanız, antrenörlerle konuşmanız, resmi olmayan antrenman seanslarına yardımcı olmanız veya çocuğunuzun moralini yükseltmeniz gerekebilir. Hatta gençlere futbol koçluğu bile yapabilirsiniz.
  2. adım 2 sabırlı olun.2 Sabırlı olun. Profesyonelleşmenin kademeli bir süreç olduğunu kabul edin. Öğrenmeye, teknik becerilerinizi geliştirmeye, futbol bilgisini öğrenmeye ve diğer insanlarla iyi bağlantılar kurmaya devam edeceksiniz.
    • Profesyonel gelişim programlarını araştırın ve bunların nasıl bir parçası olabileceğinizi görün. Antrenörünüzden veya kulüp mentorlarınızdan mevcut programlar hakkında tavsiye isteyin.
  3. adım 3 kendinizi bir oyuncu olarak değerlendirin.3Kendinizi bir oyuncu olarak değerlendirin. Bir süre oynadıktan sonra becerilerinizi ciddi bir şekilde gözden geçirin. Öğrenmek hangi pozisyon doğuştan gelen yeteneklerinizin en uygun olduğu alan. Bu konuda çalışırken sadece kendinizi düşünmeyin. Becerilerinizin takım çalışmanızı nasıl beslediğini ve güçlü yönlerinizin bir bütün olarak oyuna nasıl uyduğunu düşünün. Yaptığınız işte olağanüstü olmanız önemlidir çünkü belirli bir pozisyon için çok fazla rekabet vardır.
    • Güçlü yönleriniz ve şansınız hakkında koçunuzun dürüst görüşünü alın. Doğal yeteneğinizi geliştirmenin veya bilemenin olası yolları hakkında koçunuzun önerilerinden öğrenin.
  4. adım 4 seviyenizde en iyisi olmak için çabalayın.4Seviyenizde en iyisi olmaya çalışın. Eğer değilseniz, becerilerinizi nasıl geliştirebileceğiniz veya farklı bir pozisyona geçmeniz gerekip gerekmediği konusunda dürüst bir değerlendirme yapın. Oyunlarda iyi olduğunuzu da kanıtlayabilmelisiniz. Sürekli olarak iyi olun ve sadece arada bir değil, her hafta performans gösterebileceğinizi gösterin.
    • Eğer her hafta haftanın en iyi oyuncusu seçiliyorsanız, doğru yoldasınız demektir.
  5. adım 5 i̇letişim kurun.5İletişim kurun. Futbol bir takım sporudur ve iyi iletişim hayati önem taşır. İletişimde iyi olduğunuzu her zaman kanıtlayın. Görgü kurallarına uyun, kendinizi açıkça ifade edin, sahada asi veya öfkeli davranışlardan kaçının ve bir takım oyuncusu olun.
    • Çok fazla bireysel bir oyuncu olan veya düzgün iletişim kurmayı reddeden bir oyuncu, takım için bir yüktür ve ileri gitmesi olası değildir. Koçunuz bunu fark ederse, büyük olasılıkla sizi yedek bırakacaktır. Eğer seçmelerdeyseniz, yetenekleriniz ne olursa olsun bu durum özellikle gözlemciler için hiç de çekici değildir.
  6. 6. adım forma girin.6Formunuzu koruyun. Kondisyon seviyeniz futbolda önemlidir. Düzenli egzersiz yapın, sağlıklı beslenin ve alkol ya da uyuşturucu gibi performansınızı düşürebilecek maddelerden uzak durun. Her gece yeterince uyuyun. Sakatlanmadan nasıl kalmaya çalışacağınızı öğrenmek de önemlidir. Başlangıçtan itibaren nasıl iyi oynayacağınızı ve esneme hareketleri ve egzersiz yaparak fiziksel formunuzu nasıl koruyacağınızı öğrenin.

Profesyonel Futbolcu Olmaya Hazırlanmak

  1. adım 1 bireysel olarak eğitime devam edin.1Bireysel olarak antrenman yapmaya devam edin. Kulüpte olmadığınız zamanlarda bile becerilerinizi tek başınıza veya arkadaşlarınız ve aile üyelerinizle çalışın. Mümkün olduğunca sık yaşça büyük oyuncularla iyi bir deneyim edinmeye çalışın. Teknik becerilerinizi her zaman geliştirmeyi hedefleyin. Topla yaptığınız her şey ikinci doğanız gibi görünene kadar topla çalışın. Beceri setinizi ve uyum yeteneğinizi güçlendirmek için zayıf ayağınız gibi daha zayıf becerileriniz üzerinde de çalışın.
  2. adım 2 zihinsel olarak güçlü olun...2Zihinsel olarak güçlü olun. Profesyonel futbol oynamak belirsiz ve istikrarsızdır. Kısa süreli sözleşmelere, sakatlık risklerine, kaçınılmaz yaşlanmaya, az oynama süresine ve beceri kaybına hazırlıklı olun. Bu gerçekler güvensizlik ve tükenmişlik duyguları yaratabilir. Zirveye çıkmayı başarırsanız, kamuoyunun dikkatini çekmek çok zor olabilir. Bu durum yorucu olabilir ve hatta depresyona yol açabilir çünkü insanlar en iyi oyuncuların sürekli olarak iyi oynamasını bekler.
    • Halihazırda bu becerilere sahip değilseniz, başa çıkma stratejileri geliştirmek için bir spor sağlığı uzmanına veya spor psikoloğuna görünmeyi düşünün. Endişelerinizi içinizde tutmak yerine güvendiğiniz biriyle konuşmanın sorun olmadığını erkenden öğrenin.
  3. adım 3 kulübünüzü kullanın.3Kulübünüzü kullanın. Kulüpler denemeler veya yetenek günleri düzenleyebilir. Ayrıca, en iyi oyuncuları tespit etmek ve öne çıkan oyuncuları ileriye yönlendirmek için sahip oldukları ağa güvenme eğilimindedirler. Mümkün olduğunca çok kişiyle tanışarak, bilgi alışverişinde bulunarak ve ipuçlarını takip ederek bu fırsatlardan en iyi şekilde yararlanın.
    • Kulübünüzün yetenek avcılarını kulübünüzü ziyaret etmeye nasıl teşvik ettiğini veya edip etmediğini sorun.
  4. adım 4 bir yetenek avcısının ne aradığını bilin.4Yetenek avcısının ne aradığını bilin. Bir gözlemci takımınızı kontrol etmek için her an karşınıza çıkabilir. Bir gözlemci sadece topla oynamanızı değil, tüm davranışlarınızı izleyecektir. Yetenek kadar karakteriniz de izlenecektir. Takım arkadaşlarınıza yardım ederek takım ruhunuzu gösterin. Hırsınızı ve rekabet gücünüzü gösterin ama kaba olmayın.
    • Ayrıca baskı altında sakin ve odaklanmış olabileceğinizi de göstermelisiniz. Her zaman elinizden gelenin en iyisini yapmayı unutmayın. Kalabalığın içinde kimin olduğunu asla bilemezsiniz.
  5. adım 5 sık sık hareket etmeye hazır olun.5Sık sık hareket etmeye hazır olun. Kulüpler ve menajerler, özel hayatınızı veya kariyerinizin uzun vadeli beklentilerini çok fazla önemsemeden, isteklerini karşılamak için hızlı hareket etmenizi bekleyecektir. Buna tamamen hazırlıklı olun ve futbol becerilerinize odaklanmaya devam edin.
    • Taşınmadan önce şunları göz önünde bulundurun: ne sıklıkla oynayacağınız, taşınacağınız yerin dilini konuşup konuşamadığınız, ücretin yeterli olup olmadığı, kulübün zorlu olup olmadığı ve iyi bir üne sahip olup olmadığı ve bir sakatlık yaşarsanız iyi bir tıbbi tedavi olup olmadığı.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruArkadaşlarım cesaretimi kırarsa ne yapmalıyım? Cesaretinizi kıranları daha çok çalışmanız için kullanmalısınız. Onların yanlış olduğunu kanıtlayın!
  • SoruBeni destekleyecek kimse yokken nasıl profesyonel bir futbolcu olabilirim? Bunu yapabileceğinize inanın. Öğrenebileceğiniz her şeyi öğrenmek için YouTube videolarından ve futbol oynamakla ilgili kitaplardan en iyi şekilde yararlanın. Bahçenizde ve yerel parkta pratik yapın. Yerel bir takıma katılın ve eğer aileniz desteklemiyorsa, takımın ve ekipmanların parasını kendiniz kazanın. İnsanlara henüz profesyonel olmayı planladığınızı söylemeyin - bu konuda o kadar parlayan bir yıldız olana kadar bunu kendinize saklayın ki koçlar ve diğerleri daha ileri gitmeniz gerektiğini anlasın.
  • SoruBaskı altındayken bir maçta kendime nasıl güvenebilirim? Kendinize inanmalı ve çok iyi şeyler yapabileceğinizi bilmelisiniz. İlk seferde iyi bir şey yaptığınızda (topu kazandığınızda veya iyi bir pas attığınızda), gelecek seferler için kendinize daha fazla güvenirsiniz.

Video

İpuçları

  • Korkusuz olun. Düşüncelerinizin veya gerginliğinizin sizi engellemesine izin vermeyin; sanki bir arkadaşınızla rekabetçi bir oyun oynuyormuş gibi top sürün ve şut atın.
  • Asla cesaretiniz kırılmasın. Beceriler ve yetenekler özneldir ve bir koç yeterince iyi olmadığınızı söylerken başka bir koç harika olduğunuzu düşünebilir. Size inanması için sadece bir koça ihtiyacınız vardır.
  • Umutlarınızı ve adanmışlığınızı aileniz ve arkadaşlarınızla paylaşmanız önemlidir, böylece hem sizi destekleyebilir hem de eğitiminizi kolaylaştırabilirler. Henüz gençseniz yetenek avcıları genellikle ailenizle tanışmak isteyecektir. Bu onlara geçmişiniz ve ailenizin destek düzeyi hakkında bir fikir verir.

Uyarılar

  • Alkol ve uyuşturucudan uzak durun. Bu sadece daha fazla istemenize neden olacak ve muhtemelen kariyerinizdeki performansınızı düşürecektir.
  • Sosyal medyada ne paylaştığınıza dikkat edin. Profesyonel seviyeye ulaştığınızda, kabul edilemez sayılabilecek belirli türde paylaşımlar veya yorumlar yaptığınız için para cezasına çarptırılabilirsiniz. Belirli bir şöhret seviyesine ulaştığınızda, sayfanıza nefret edenler de gelebilir ve sizi aşağılamalarına izin vermemek için aklınızı kontrol altında tutmanız gerekir.
  • Sakatlık, profesyonel sporlarda her zaman var olan bir gerçektir. Sakatlanmamak için elinizden geleni yapın ancak sakatlanmayı da bekleyin ve uygun sigorta ve sağlık tavsiyelerini alın. Büyük olasılıkla oyuncular size saldıracak ve siz de yaralanacaksınız.