Nasıl Squash Şampiyonu Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kabak squash kortu adı verilen kapalı bir odada oynanan hızlı tempolu bir oyundur. Bire bir oynanan bir oyundur ve bir raketle topa vurmanız açısından tenise benzer. Bir squash şampiyonu olmak için tutuşunuz, ayak hareketleriniz ve top kontrolünüz üzerinde çalışarak oyunun temellerinde ustalaşmanız gerekir. Ayrıca sahada rakibinize üstünlük sağlamak için düz vuruş, lob ve drop shot gibi farklı vuruş türlerini kullanma pratiği yapmanız gerekecektir. Sık sık pratik yaparak mekaniğinizi ve atış repertuarınızı geliştirebilirsiniz. Yeterince sıkı çalışma ve özveri ile herkes şampiyon olabilir!

Adımlar

Temellerde Uzmanlaşmak

  1. adım 1 raketi sıkıca tuttuğunuz gibi tutun're shaking someone's hand.
    Raketinizi birinin elini sıkar gibi sıkıca tutun. Baskın elinizi, avuç içi raketi salladığınız yöne bakacak şekilde raketinizin tutma bandının ortasına yerleştirin. Başparmağınızı üst kısmın üzerine sarın ve işaret parmağınızı raketin üst kısmına doğru tutun. Alttaki üç parmağınızı sapın alt kısmına sarın.
    • Raketinizi çok sert tutmayın, aksi takdirde savururken kontrol etmekte zorlanırsınız.
    • Kavrayışınız yeterince sıkı değilse, vuruşunuzda güç kaybedersiniz.
  2. adım 2 servis kutusundan topa doğru vurarak servis atın.
    Topu servis kutusundan sallayarak servis atın. Servis atmak, squash oyununda ustalaşmanın temel bir unsurudur. Arka ayağınız servis kutusunda ve ön ayağınız ön sahada olacak şekilde başlayın. Baskın olmayan elinizle topu omuz hizanızda dışarı ve uzağa doğru fırlatın. Top tam havada düşmeye başlamak üzereyken raketinizi sertçe sallayarak topu rakibinize doğru duvara vurun.
    • Servis kutuları, sahanın ortasındaki duvara yaslanmış iki küçük karedir.

    İpucu: Topun yasal bir servis olarak sayılması için sahanın oyuncunun tarafına düşmesi gerekir, ancak duvarlara doğru sekebilir. Rakibinizi şaşırtmak için bunu kendi avantajınıza kullanın.

  3. adım 3 dönüşler ve servisler arasında esnek bir duruş sergileyin.
    Dönüşler ve servisler arasında esnek bir duruş sergileyin. Squash, kort zemininde çok fazla yatay ve dikey hareket gerektirir, bu nedenle çeşitli farklı yönlerde hızlı hareket edebilmeniz gerekir. Ayaklarınız doğrudan omuzlarınızın altında olacak şekilde dizlerinizi hafifçe bükerek hazırlıklı olun. Topun duvardan sekmesini beklerken, topa ulaşmak için el değiştirmeniz gerekmesi ihtimaline karşı raketinizi iki elinizle tutun.
  4. adım 4 açık ve kapalı hareket şekillerini kullanmaya alışın.
    Açık ve kapalı hareket kalıplarını kullanmaya alışın. Squash'ta açık hareket, sol ve sağ ayaklarınızı çaprazlamadan ayaklarınızı bir yandan diğer yana karıştırdığınız herhangi bir yanal hareketi ifade eder. Kapalı hareket, kalçanızı döndürerek zeminde koştuğunuz ve bu sırada ayaklarınızı çaprazladığınız herhangi bir yanal hareketi ifade eder. Sahada tek bir hareket türüne güvenmeyin ve ayak hareketlerinizi uygulayarak oyun sırasında her iki hareket türünü de kullanmaya alışın.
    • Açık hareket genellikle sahada mesafe kat etmek için daha uzun sürer, ancak topu daha doğru bir şekilde takip etmenizi sağlar.
    • Kapalı hareket daha hızlıdır, ancak hareket ettikten sonra topa vurmak için kalçanızı yeniden hizalamanız gerektiğinden genellikle hatalı vuruşlara neden olur.
  5. adım 5 hazır kalmak için hareket ederken raketinizi kaldırın.
    Hazır kalmak için hareket ederken raketinizi kaldırın. Topun bulunduğu yere giderken raketinizi oyun elinizde yükseltin, böylece topa etkili bir şekilde vurmak için gereken süreyi kısaltmış olursunuz. Bu aynı zamanda vücudunuzun momentumunun topa mümkün olduğunca sert vurmanıza yardımcı olmasını sağlayacaktır.

Farklı Vuruşlar Kullanmak

  1. adım 1 standart atışlar ve dönüşler için düz sürüşte ustalaşın.
    Standart atışlar ve dönüşler için düz vuruşta ustalaşın. Uzunluk vuruşu olarak da bilinen düz vuruş, squash'ta en yaygın vuruştur. Düz vuruş yapmak için, top size doğru gelirken raketinizi topa paralel olarak sallayın ve geldiği yöne doğru takip edin. Bu, topun başlangıçta sıçradığı yükseklikte mümkün olduğunca hızlı bir şekilde hareket etmesini sağlayacaktır. Düz sürüş, topu geri döndürmek ve zeminin farklı kısımlarına hızlı bir şekilde itmek için çok önemlidir.
    • Takip ederken kolunuzu duvara doğru uzatın ve sallanırken arka dizinizi 90 derecelik bir açıyla bükün.
  2. adım 2 rakibiniz yana doğru hareket ettikten sonra sayı yapmak için drop shot'a güvenin.
    Rakibiniz yana doğru hareket ettikten sonra sayı yapmak için drop shot'a güvenin. Drop shot, rakibinizin önünde iki kez sekerek size sayı kazandırması için zaman kazanmak amacıyla topa yumuşak bir şekilde arka duvara vurduğunuz herhangi bir vuruştur. Drop shot yapmak için tek yapmanız gereken raketi arka duvarın dibine doğru eğmek ve normalde vurduğunuzdan daha yumuşak vurmaktır. Rakibiniz ilerlemek için ayaklarını yeniden konumlandırmak zorunda kalacağından, drop shot'ları rakibiniz zeminde yanlamasına hareket ettikten sonra oynayın.
    • Drop vuruşlarınızı mümkün olduğunca arka duvarın altından yapmaya çalışın. Bu, rakibinize düşmeye başlayan topa ulaşmak için daha az zaman verecektir.
  3. adım 3 rakibiniz ileriye doğru oynuyorsa bir lob vuruşu kullanın.
    Rakibiniz ileriye doğru oynuyorsa lob vuruşu kullanın. Lob vuruşu, topu sahanın arkasına doğru kavislendirmek için arka duvardan dikey olarak oynamanızdır. Lob vuruşu yapmak için raketinizi yere yakın tutun ve topa vururken yukarı doğru sallayın. Bu, topu havada uçarak kortun arka kenarına doğru gönderecektir. Bunu rakibiniz sahanın ön yarısında oynarken yapın ve rakibinizi geriye doğru koşmaya ve topu arkasından vurmaya zorlayarak size avantaj sağlayın.
    • Lob vuruşu mutlaka yumuşak bir vuruş değildir. Topu sahanın diğer ucuna göndermek için oldukça sert vurmanız gerekir.
  4. adım 4 rakibinizi şaşırtmak için çapraz kort vuruşu kullanın.
    Rakibinizi şaşırtmak için çapraz kort vuruşu kullanın. Çapraz kort vuruşu, topu rakibinizden en uzaktaki köşeye gönderen herhangi bir vuruş anlamına gelir. Çapraz saha vuruşu rakibinizi ayaklarını hareket ettirmeye zorlar, bu da rakibinizin topa ulaştığında vuruşunu kontrol etmesini engeller. Sahanın kontrolünü elinizde tutmak ve rakibinizi yormak için çapraz saha atışlarını kullanın.
    • Normal bir düz vuruş yapıyormuş gibi davranarak ve mümkün olan son anda raketinizin açısını değiştirerek rakibinizi yanıltabilirsiniz.

    İpucu: Önce yan duvara vurmaktan kaçının, aksi takdirde top arka duvara çarpıp sekerken momentumunu değiştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız.

Rakibinizi Yenmek

  1. adım 1 dönüş pozisyonunuzu rakibinize göre değiştirin's strength.
    Dönüş pozisyonunuzu rakibinizin gücüne göre değiştirin. Rakibiniz topa sürekli olarak olabildiğince sert vuruyorsa, T çizgisinden daha geriye gitmek isteyeceksiniz. Rakibiniz sürekli olarak topa az vuruyor veya daha zayıf bir vuruş yapıyorsa, topu iki kez sekmeden yakalamak için servis kutusuna doğru ilerlemeyi deneyin.

    İpucu: T-çizgisi, işaret çizgilerinin 90 derecelik 2 açı oluşturacak şekilde birleştiği zeminin ortasındaki alandır. Zeminin merkezi olarak kabul edilir ve zeminin her bölümüne kolayca ulaşmak için mümkün olduğunca uzun süre bu alanda kalmaya çalışmalısınız.

  2. adım 2 rakibinizi azaltmak için köşeler arasında geçiş yapın's options.
    Rakibinizin seçeneklerini azaltmak için köşeler arasında geçiş yapın. Köşelere yakın arka duvara vurmak, topun geri dönerken bitişik duvardan sekmesine neden olacak ve bu da rakibiniz için topun nereye düşeceğini tahmin etmeyi zorlaştıracaktır. Köşeler arasında geçiş yapmak rakibiniz için zorluk seviyesini artıracaktır çünkü topun inişini tahmin ederken saha boyunca yanlamasına hareket etmek zorunda kalacaktır. Çapraz kort köşe atışları yaparken, rakibinizin voleyle karşılık verememesi için sert vuruşlar yapın.
    • Vole, rakibinizi hareket etmeye zorlayarak zemin kontrolüne saldıran herhangi bir sert vuruş için kullanılan genel bir terimdir.
  3. adım 3 mümkün olduğunca rakibinizden uzakta oynayın.
    Mümkün olduğunca rakibinizden uzakta oynayın. Eğer rakibiniz topu sahanın bir kenarından veya köşesinden döndürürse, onun önüne sahanın ortasına doğru adım atın. Bu size sahanın en geniş bölümünün kontrolünü verecektir. Rakibiniz bir sonraki şutu attıktan sonra arkanızda kalırsa, topu takip etmek için net bir görüş alanınız olurken, rakibinizin önünde duracağınız için görüş alanınız olmayacaktır. Bu size kazanan bir hücum vuruşu için en iyi şansı verecektir. Eğer rakibiniz pozisyonunu/dengesini kaybeder ve sizin kontrolü ele geçirebileceğiniz bir vuruş yaparsa, kısa ya da derin bir vuruşla rakibinizden mümkün olduğunca uzağa vurun.
  4. adım 4 topu yan ve arka duvara döndürmek arasında geçiş yapın.
    Topu yan ve arka duvara döndürmek arasında geçiş yapın. Squash'ta, topunuz arka duvara çarpmadan önce yan duvara vurmanıza izin verilir ve buna övünme denir. Topu doğrudan arka duvara ve yan duvarlara vurmak arasında geçiş yapmak rakibinizi şaşırtacak ve topu nereye gönderdiğinizi tahmin etmesini zorlaştıracaktır.
    • Önce yan duvara vurmak, dönüşte topun genel hızını da azaltacaktır, bu nedenle bunu rakibiniz sahanın arka tarafına doğru oynarken yapmaya çalışın.

Becerilerinizi Uygulama

  1. adım 1 her iki tarafa da servis yapmak için servis kutuları arasında geçiş yapın.
    Her iki tarafa da servis atmada ustalaşmak için servis kutuları arasında geçiş yapın. Servis atarken art arda sayı kazanırsanız, servis kutuları arasında geçiş yapmanız gerekir. Sahada rahatça pozisyon değiştirebilmek için her iki taraftan da servis atma alıştırması yapın.
    • Kortun her iki tarafında da aynı yöne bakın, bu karşı taraftaki duvara doğru savrulmanız anlamına gelse bile.
  2. adım 2 topun dönmesini sağlamak için topu belli bir açıyla kesmeyi deneyin.
    Döndürmek için topu belli bir açıyla kesmeyi deneyin. Topa vururken raketinizi yana ve aşağı doğru hareket ettirirseniz, topa bir spin verirsiniz. Dönen top arka duvara çarptığında yön değiştirecek ve rakibinizin topun ineceği yeri yanlış yorumlamasına neden olacaktır. Bu, tirbuşon vuruşu olarak bilinir ve ustalaşması uzun zaman alabilir. Servis atarken veya topu geri gönderirken vuruşunuzun açısını ve yönünü değiştirerek tirbuşon vuruşu alıştırması yapın.
  3. adım 3 topa arka duvarın aynı bölümüne vurma alıştırması yapın.
    Arka duvarın aynı bölümüne karşı topa vurma alıştırması yapın. Isınmak veya topu kontrol etmede daha iyi olmak için, zeminin bir bölümünde durun ve topa arka duvarın aynı bölümüne tekrar tekrar vurun. Vuruşunuzda tutarlılık oluşturmak için her seferinde topun sizin pozisyonunuza dönmesini hedefleyin. Bu, topun zemindeki konumunu kontrol etmeye alışmanıza yardımcı olacaktır.

    İpucu: Bir maç oynamadan önce 5 dakika boyunca bunu yapmak, topu ısıtmak ve vuruşunuzu rekabetçi oyuna hazır hale getirmek için mükemmel bir yoldur.

  4. adım 4 profesyonel oyuncuları izleyerek oyunu çalışın.
    Profesyonel oyuncuları izleyerek oyunu çalışın. Profesyonel maçları şahsen veya çevrimiçi olarak izleyin ve her oyuncunun rakibini alt etmek için ne yaptığına dikkat edin. Bir oyuncu olarak büyüdükçe becerilerinizi geliştirmek için onların mekaniklerini ve vuruşlarını oyununuza dahil etmeye çalışın. Yeterince pratik yaparsanız, bir gün televizyondaki siz olabilirsiniz!

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Squash oyunlarında gerginleşmeyi nasıl önleyebilirim?
    Rekabetçi durumlarda herkes bazen gergin olur, ancak pratik yaptıkça ve güven kazandıkça sinirlerinizi yeneceksiniz.
  • Soru
    Ben milli bir oyuncuyum. Red Bull gibi enerji içecekleri tüketebilir miyim?
    Evet, tüketebilirsiniz ama tüketmemelisiniz. Tüketilecek en iyi içecek sudur, hatta Gatorade, Aquarius ve diğerleri gibi enerji içeceklerinden bile daha iyidir.
  • Soru
    Profesyonel bir squash oyuncusu olmak için 20 çok mu geç?
    Hayır, 20 yaş çok geç değil. Sadece başarılı olana kadar denemeye devam edin. Squash oyuncusu olmak için belirli bir yaş yoktur.

İpuçları