Nasıl Maceracı Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karlı Colorado'daki snowboardcular, Güney Fransa'daki kanocular ve İskandinavya'daki sıcak hava baloncularının hepsi macera hayallerinin peşinden gitmeyi seçti. Ancak dünyanın büyük bir kısmının keşfedildiği, haritalandığı ve çiğnendiği bir çağda maceracı olmak hala mümkün mü? Bundan bir kariyer yapmak mümkün mü? Maceranızı nasıl tanımlayacağınızı ve macerayı hayatınız haline getirmek için gerekli becerileri nasıl kazanacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Maceranızı Bulmak

  1. adım 1 macerayı kendiniz için tanımlayın.
    Macerayı kendiniz için tanımlayın. Bir maceraperest tipik olarak alışılmadık ve sıra dışı durumları araştıran kişidir. Maceraperestlikten bir kariyer yapmak istiyorsanız, 'macerayı' nasıl tanımlamayı seçtiğiniz kariyerinizin planlarını, yöntemlerini, varış noktalarını, anlamlarını ve amacını şekillendirecektir.
    • Bir maceracı olmak istemeniz, Amazon'un kurbağalarıyla ilgileniyorsanız kaya tırmanışını benimsemeniz gerektiği anlamına gelmez. İlgi alanlarınızı maceracı bir kariyere yönlendirin ve kişisel olarak tatmin edici ve anlamlı bir şey seçin.
  2. adım 2 açık havayı düşünün.
    Açık havayı düşünün. Akşam yemeği için içeri sürüklenmesi gereken bir çocuk muydunuz? Avuç avuç karahindiba ve papatya toplayan? Doğanın şiirselliğini kim severdi? Her fırsatta ormana kaçar mıydınız? Belki de sabahın erken saatlerinde bir gölün serinliğinde yüzmeyi seviyorsunuz.
    • Eğer dağlarda berrak dereler arasında yürüyüş yapma fikri sizi panikle antihistaminik alma arzusuyla değil de huzurla dolduruyorsa, macera sizin için vahşi yaşamın korunması, eko-turizm veya doğal rekreasyondan oluşabilir.
  3. adım 3 yara izlerinizi sayın.
    Yara izlerinizi sayın. Bir ağaç tırmanıcısı ve gözüpek biri miydiniz? Dizlerinin derisini yüzen biri mi? Spor salonunda ilk gönüllü olan ve en son geri çekilen? Her zaman hareket halindeydiniz, belki de sınıfta otururken kendinizi kapalı hissediyorsunuz. Belki de sıkıcı bir ofiste bilgisayar başında çalışma fikri sizi isimsiz bir korkuyla dolduruyor. Belki de yoğun trafikte bisikletinizi hızlı sürmekten korkmuyorsunuz ve tüplü dalışın rahatlatıcı bir hafta sonu aktivitesi gibi geldiğini düşünüyorsunuz. Beyaz su mu? Haydi bakalım.
    • Sizin için macera, ekstrem sporlar, açık hava dayanıklılık aktiviteleri veya keşiften oluşabilir.
  4. adım 4 kültürel keşfi düşünün.
    Kültürel keşfi düşünün. Yeni müzikler keşfetmek, yeni yemekler denemek ve bilmediğiniz bir yerde kaybolmak size heyecan verici geliyor mu? Belki bir yerin tarihi ilginizi çekiyordur. Belki de her zaman Japonca öğrenmek, Sibirya'nın trenden nasıl göründüğünü görmek ya da günü kırmızı şarap yudumlayarak ve keçi peynirlerini tadarak geçirmek istemişsinizdir.
    • Sizin için macera, arkeolojik araştırma veya gazetecilik olabilir. Mutfak, tarih ya da sanat olabilir. Araştırmaya yatkınlığınız varsa antropoloji ve sosyolojiyi de düşünün.
  5. adım 5 i̇nsanlara yardım etmeyi düşünün.
    İnsanlara yardım etmeyi düşünün. Çocukken arka bahçenizde yaralı bir tavşan olsaydı, onu bir ayakkabı kutusuna koyar ve bakımını yapardınız. Yurtdışındaki haberleri her zaman takip ediyor musunuz? Yoksulluk sizi adaletsizlik duygusu ve değişim yaratma arzusuyla dolduruyor mu? Dünyaya geri vermek ve onu bulduğunuzdan daha iyi bir yer haline getirecek şekilde yeteneklerinizle katkıda bulunmak mı istiyorsunuz?
    • İnsani yardım ve hayırseverlik maceraları tam size göre. Hukuk veya tıp alanlarını düşünün.
  6. adım 6 böcek koleksiyonunuzu çıkarın.
    Böcek koleksiyonunuzu çıkarın. Hayvanlar sizi büyülüyor mu - isimleri, sınıflandırmaları, farklı özellikleri? Her zaman evcil hayvan beslediniz mi? Belki de her zaman kayalara karşı açıklanamaz bir hayranlığınız vardı? Volkanlar aklınızı başınızdan alıyor. Çocukken tüm dinozorların isimlerini sayabilirdiniz. Kurbağaları kucağınıza almaktan veya yılanlara dokunmaktan hiç korkmadınız, belki de diğer türlerle her zaman kendinizi evinizde hissettiniz.
    • Bilimsel araştırma maceraları tam size göre. Biyoloji, zooloji, paleontoloji veya jeolojiyi potansiyel alanlar olarak düşünün.

Deneyim Kazanma

  1. 1. adım çalışması.
    Çalışma. Indiana Jones'ta bir arkeoloğun hayatı göz alıcı görünüyor, ancak bunun nedeni, antik Sümer'deki üçüncül dini törenler hakkında 30 sayfalık araştırma makalelerini akademik bir dergide editörlük incelemesi için gözden geçirdiği ve böylece kadro alabildiği sahnelerin olmamasıdır. Afrika velociraptorlarını kazmaya başlamadan önce, başarı için gerekli zemini hazırlamanız gerekir. 'Macera alanında uzmanlaşmanın' bir yolu yoktur, ancak seyahat etmenizi sağlayacak ve size istediğiniz şeyi yapmak için temeller verecek bir şey okuyabilirsiniz.
    • Bilimsel maceralarla ilgileniyorsanız, biyoloji veya diğer ilgili yaşam bilimleri okuyun. Kimya sizi laboratuvarda ve bilgisayar başında tutarken, deniz biyolojisi sizi sahaya çıkaracaktır.
    • Seyahatle ilgileniyorsanız, otelcilik ve turizm programları akıllıca bir yatırım olacaktır. İleride kendinizi pazarlamak için bir yabancı dil öğrenin.
    • Açık hava sporları veya doğada olmayı içeren diğer faaliyetlerle ilgileniyorsanız, ülkenin her yerinde her türlü uzmanlığa sahip ekoloji programları mevcuttur. Sizin için neyin doğru olduğunu öğrenmek için bir akademik danışmanla konuşun.
    • Mezun olduktan sonra, başka bir ülkede bir araştırma veya öğretim deneyimini finanse etmek için Fulbright Bursu veya başka bir hibe programına başvurabilirsiniz. Rusya'da müzik formlarını öğretmekten Güney Amerika'da şiire kadar her türlü farklı proje fikrini değerlendiriyorlar.
    • Eğer üniversite sizin için uygun değilse, asla korkmayın. Maceraya atılmak istediğiniz alan hakkında bilgi sahibi olmak, bir kütüphane kartı edinmekten ve bu işi kendiniz yapmaktan daha karmaşık olmak zorunda değildir. Videografi veya fotoğrafçılık gibi iyi bir beceri seti geliştirmek de aynı şekilde özellikle yararlı bir beceri olabilir. Birilerinin kutuplarda yüksek çözünürlüklü video kameraları nasıl kullanacağını bilmesi gerekir. Neden siz olmayasınız?
  2. adım 2 barış gönüllüleri'ne kaydolun.
    Barış Gönüllüleri'ne kaydolun. İki yıla kadar yurtdışında garantili ve yarı organize bir deneyim yaşamanın harika bir yolu Barış Gönüllüleri'ne kaydolmaktır. Bu, öğrenci kredilerini geri ödemek, seyahat etmek için gerekli becerileri geliştirmek ve başka yerlerde bağlantılar kurmak için iyi bir yol olabilir. Ayrıca, en gerekli türden insani yardıma katılacağınız için geri vermenin son derece tatmin edici bir yoludur.
    • Barış Gönüllüleri çalışmalarını, orada geçirdiğiniz süre boyunca kendi yan seyahatlerinizle birleştirerek en iyi şekilde değerlendirin. Bir hafta sonu Akdeniz'e gidip mutfağı keşfedin ya da İskandinavya'nın doğal yürüyüş parkurlarına göz atın. Bu sizi gençleştirecek ve yapacağınız sıkı işe geri dönmeye hazır hale getirecektir.
  3. adım 3 yurtdışında bir au pair veya dadı işi arayın.
    Yurtdışında bir au pair veya dadı işi arayın. Avrupa'da genç ve işsiz kadınların yurtdışında çocuk bakımı sektöründe çalışması yaygındır. Bu oldukça kazançlı bir kısa dönem fırsatı olabilir ve size kendinizi yeni bir kültüre kaptırma ve biraz para kazanma şansı verir.
    • Bir ailenin yanında kalmak, kültürü ve dili öğrenmenin yanı sıra, macera dolu kariyerinizin ilerleyen dönemlerinde bir aileyle uzun vadeli bir ilişki kurmanın da harika bir yoludur. Almanya'da bir ailenin yanında bir yıl boyunca çalışırsanız, sırt çantanızla geçerken ve uyumak için sıcak bir yere ihtiyaç duyduğunuzda her zaman tanıyacağınız dost canlısı bir grup insan olur.
  4. adım 4 i̇ngilizce öğretin.
    İngilizce öğretin. İngilizce becerileri dünya çapında talep görmektedir. Özellikle Güneydoğu Asya'da İngilizce öğretmenlerine olan talep artıyor. Öğretmenlik deneyiminizi kolaylaştıran, sizi bir işe ve gerekli niteliklere bağlayan çoğu program, herhangi bir alanda lisans derecesi gerektirecektir, ancak hepsi değil. Kendiniz özel ders veren bir iş bulabilirsiniz, ancak Amerikalı öğretmenleri yurtdışındaki pozisyonlara yerleştirme konusunda uzmanlaşmış bir kuruluş, bir iş bulmanın en güvenli ve en kolay yoludur.
  5. adım 5 bir görev gezisine veya yurtdışı eğitim programına kaydolun.
    Bir görev gezisine veya yurtdışı eğitim programına kaydolun. Eğer zamanınız ve kaynaklarınız varsa, kiliseniz veya okulunuz her yıl size aradığınız macera türünün tadını verecek yurtdışı gezileri düzenleyebilir. Sadece birkaç haftalığına bile olsa ve Guatemala ya da Peru'da ev inşa etmek gibi zor bir iş olsa bile, kendi yolunuzu çizmiş ve gerekli becerileri kazanmış olursunuz. İleride başvuracağınız herhangi bir maceralı iş, bu tür bir deneyime sıcak bakacaktır.
    • Bu, özellikle insani yardım çalışmalarına ilgi duyan herkes için harika olabilir, ancak bir seyahat grubunun merhametine kalacaksınız ve bu da işlerin turistik tarafıyla sonuçlanabilir. Yan geziler planlayın ve kendi eğlencenizi yaratın.
  6. 6. adım bir gap year and plan an adventure yourself.
    Bir 'boşluk yılı' geçirin ve kendiniz bir macera planlayın. Sadece gidin. Couch surfing organizasyonları ve organik çiftliklerdeki fırsatlar, yatırım yapacak zamanı olan herkes için mevcuttur. Bu size seyahat etme, başka bir kültürde yaşama deneyimi kazandıracak ve mevcut destek ağı, başka türlü asla bilemeyeceğiniz uzun vadeli bir fırsata dönüşebilir. Minnesota'dan New Orleans'a birkaç haftalık bir bisiklet yolculuğu bile olsa, sadece dışarı çıkarak ve giderek gelecekteki hikayelerin ve başarıların temelini atmış olursunuz.
    • Maceranızdan döndüğünüzde, bu deneyimi iş bulmak için bir 'giriş' olarak kullanın. Artık kendin yap deneyimine sahip olduğunuza göre, çok daha pazarlanabilir bir maceracısınız.

Macerayı Kariyeriniz Haline Getirmek

  1. 1. adım i̇stediğiniz işi yapan bir iş bulun.
    Ne yapmak istiyorsanız onu yapan bir iş bulun. Rekreasyon çalışanları, patika rehberleri, scuba eğitmenleri, uygun deneyim ve sertifikalarla elde edebileceğiniz maaşlı pozisyonlara sahiptir. Yurtdışına seyahat ederek, kendi başınıza maceraya atılarak veya istediğiniz alanda eğitim alarak edindiğiniz deneyim, yapmak istediğiniz şeyi yapmak için çeşitli seçenekler sunacaktır. En sevdiğiniz parkta devlette bir iş bulun ya da kano dersleri vererek kendi işinizi kurun.
    • Başkalarına sevdiğiniz şeyi öğretmek için para alıyorsanız, her gün bir macera olabilir. Bir kayak merkezinde snowboard dersleri veren bir işe girin veya bir akvaryumda yükselin. Hayvanlarla çalışmak için mutlaka deniz biyoloğu olmanız gerekmez.
  2. adım 2 keşif gezileriniz için fon arayın.
    Keşif gezileriniz için fon arayın. Nihai hedefiniz sevdiğiniz bir şeyi yapmak ve bunun için para almaktır. Eğer sevdiğiniz şey maceraysa, Fransa'ya yapacağınız mantar toplama gezisi ya da İsviçre'ye yapacağınız bir sonraki snowboard gezisi için başka birinin ödeme yapmasını sağlamak hayalinizdir.
    • National Geographic, araştırma teklifleri için medya odaklı olanlardan hipotez odaklı olanlara kadar çeşitli fonlar sağlamaktadır. Finansman seçeneklerinizi seyahat bazında keşfedin ve döndüğünüzde sonuçları yayınlamak veya satmak için çalışın. İlk etapta parasını ödediğiniz kros tren yolculuğunuz hakkında çok satan bir kitap yazarsanız, harika bir durumdasınız demektir.
  3. adım 3 maceralarınızı belgeleyin.
    Maceralarınızı belgeleyin. Maceralarınız hakkında yazın. Bir blog, web siteleri veya diğer sosyal medya ağları aracılığıyla insanları macera deneyimleriniz hakkında bilgilendirmeyi düşünün. Maceralarınızı filme alın. Diğer insanların maceralarınızla ilgilenmesini sağlamanın ve finansman ihtiyacı olan bir maceracı olarak adınızı duyurmanın en iyi yolu kendinizi ve özel yeteneklerinizi pazarlamaktır.
    • Serbest fotoğrafçılık veya videolarınızı satmak, bir yayın veya medya hizmetinde tam zamanlı bir iş için kapıdan içeri adım atmanın en iyi yollarından biridir. Yürüyüşte gördüğünüz büyük boynuzlu baykuşların harika fotoğraflarını mı çektiniz? Onları dergilere göndermeyi deneyin. İstanbul'da geçirdiğiniz zamanla ilgili anlatılması gereken harika bir hikayeniz varsa, bunu yayınlatmaya çalışın. Eğer pazarlanabilirse, bir iş teklifi alabilirsiniz.
  4. adım 4 maceranın olduğu yerde bir iş bulun.
    Maceranın olduğu yerde bir iş bulun. Avustralya'da olmak sizin için bir maceraysa, oradayken yaptığınız her şey maceradır ve kendi çevrenizde kendi başınıza keşfetmenize izin verir. Sevdiğiniz bir yerde gezi turları düzenleyen veya el işi yapan bir iş bulun ve hafta sonu çalışın.
    • Birçok tarım alanında mevsimlik işçi, meyve toplama, üzüm asmalarını budama veya diğer açık hava işlerinde çalışabilirsiniz. Zorlu ve düşük ücretli olabilir, ancak düzenli olarak hareket etmenize, toplanmanıza ve ayrılmanıza izin veriyorsa, gezme arzusu olan maceraperestleri tatmin edebilir.
  5. adım 5 seyahat gerektiren bir iş bulun.
    Seyahat gerektiren bir iş bulun. Satıcılar, etkinlik koordinatörleri, müzisyenler veya göçmen işçiler gibi seyahat gerektiren işler, sürekli hareket halinde olmanızı ve her yeni iş gününün heyecan verici ve yeni bir deneyim kazandırmasını sağlayacaktır.
    • Alternatif olarak, her yerden yapabileceğiniz bir iş bulmayı deneyin. Kopya düzenleme, programlama ve diğer çevrimiçi işler gibi uzaktan çalışma işleri size evden, yurt dışından veya istediğiniz yerden çalışma olanağı sağlayacaktır. Mümkün olduğunca çok fırsatı bir araya getirin ve kendi saatlerinizi belirleyin.
  6. 6. adım akademide kalın.
    Akademide kalın. Yılın büyük bir kısmı kampüste ve sınıf içi çalışmaya ayrılacak olsa da, size maaşlı olarak sahaya girmeniz için bolca fırsat, izinli seyahatler için fırsat ve ne olursa olsun yapmak istediğiniz işi yapmak için gerekli desteği sağlayacak çeşitli araştırma pozisyonları mevcuttur. Bir sonraki tarihi romanınız için araştırma yapmak üzere Londra Kulesi'nde olmanız gerekiyorsa, bir üniversitenin desteği elde edebileceğiniz en iyi şanslardan biridir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Dizime ok yemekten nasıl kaçınabilirim?
    Eğil, kıvrıl ve gerçek ya da mecazi oklardan korunacak bir yer bul. (Bir kalkanın da zararı olmaz.)
  • Soru
    Bunu çocukken yapabilir miyim?
    Evet! Mahallenizin ve evinizin haritasını çizerek başlayın. Bulabildiğiniz her farklı ağaç, hayvan veya kuş türünü arayın. Dışarıda gördüğünüz komşularınızla konuşun ve onları tanıyın. Yalnız başınıza, evden çok uzakta veya gece seyahat etmemeye dikkat edin; ve nerede olacağınızı birine söylemeden hiçbir yere gitmeyin. Güvenliğinizi her zaman ön planda tutun!
  • Soru
    Hindistan'da yaşıyorum. Bir maceracı olmak istiyorum, ne yapabilirim? Ve ne okumalıyım?
    Macera sizin yaptığınız şeydir, başkasının size söylediği şey değil. Kesin bir cevap vermem gerekseydi, size kültür ve dil eğitimi almanızı, bir insani yardım programına katılmanızı ve Afrika'ya seyahat etmenizi söylerdim. Belki de bir dağcı olun ve turistler için bir macera turu şirketi kurun. Hayattan ne anlıyorsanız odur, kendinizi küçümsemeyin ve olmak istediğiniz kişi olmaya çalışın. Macera dışarıda bir yerde, sadece onu kendiniz için bulmanız gerekiyor.

İpuçları

  • Her türlü macera için internette bulabileceğiniz çok sayıda bavul listesi vardır, bu nedenle tekerleği yeniden icat etmekten kaçınmak için internette hızlı bir arama yaparak bunlardan yararlanın.
  • Gittiğiniz her yerde yerel halktan bilgi isteyin. Rehber kitaplar sizi ancak bir yere kadar götürebilir ve zaten özneldirler. Yerel insanlarla konuşmak ve normalde öğrenebileceğinizden çok daha fazlasını öğrenmek için harika bir fırsat.
  • Hafif bir yük taşıyın. Sırt çantanız sadece rahat bir ağırlık taşımalıdır.

Uyarılar

  • Maceranın bir parçası olarak spontanlık yine ortaya çıkacaktır, ancak astım ilaçlarınız, sülük geçirmez çoraplarınız ve yağmur pançonuz olmadan değil. Hazırlıklı olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Referans materyalleri, internet erişimi
  • Maceranıza göre ekipman ve kıyafet vb.
  • GPS, cep telefonu, haritalar, pusula, yolunuzu bulmanıza yardımcı olacak her şey
  • Fonlar ve sağlam bir bütçe
  • Tatil süresi veya işten ücretsiz izin (bağımsız olarak varlıklı değilseniz veya meslek değiştirip ucuza yaşamaya istekli değilseniz)
  • Herkesi bilgilendirmek için blog veya web sitesi
  • Kamera, Maceranızı fotoğraflarla kaydetmek için.