Nasıl MMA Dövüşçüsü Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karma Dövüş Sanatları (MMA) dünya çapında en hızlı büyüyen sporlardan biridir. Birçok dövüş sanatı disiplininden teknikleri bir araya getiren MMA dövüşü, forma girmek için harika bir yol olabilir ve bazıları için profesyonel bir dövüşçü olarak başarılı bir kariyere yol açabilir. Bir MMA dövüşçüsü olmak sıkı çalışma ve özveri gerektirir, ancak sonuçlar zaman ve çaba harcayanlar için gerçekten işe yarayabilir.

Adımlar

Eğitim Planınızı ve Tesisinizi Seçme

  1. adım 1 bir seferde bir görevde ustalaşmayı tercih ediyorsanız, uzmanlaşmak için bir tür dövüş sanatı seçin.1Her seferinde bir işte ustalaşmayı tercih ediyorsanız, uzmanlaşmak için bir tür dövüş sanatı seçin. En başarılı MMA dövüşçülerinin çoğu, diğer disiplinlere dalmadan önce bir dövüş sanatında uzmanlaşmak için yıllarını harcıyor. Bir diğerine geçmeden önce bir beceri setini geliştirmeyi tercih ediyorsanız, önce eğitmek için bir dövüş sanatı seçmeyi düşünün. Güçlü bir temel geliştirdikten sonra, pratiğinize ek dövüş sanatları eklemeye başlayabilirsiniz.
    • Boks ve kickboks temel el ve ayak hareketlerinin yanı sıra kritik vuruş becerileri için sağlam bir temel sağlayabilir.
    • Muay Thai temel vuruş, el çalışması ve ayak hareketleri için çok faydalıdır.
    • Karate ve Kung Fu ayakta dövüşte vuruşlarınızı ve isabetliliğinizi geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Tekvando en geniş dövüş sanatı çalışma biçimlerinden biridir ve çok yönlü bir dövüş becerileri temeli sağlayabilir.
    • Güreş Rakiplerinizi yerde kontrol etmede çok önemli olan becerileri öğretir.
    • Judo rakibinizi yere indirmenize ve orada iyi bir pozisyon elde etmenize yardımcı olur.
    • Brezilya Jiu Jitsu Birçok kişi tarafından başarılı MMA dövüşünün en kritik disiplinlerinden biri olarak görülen (BJJ), vücut kontrolü ve yer savunmasını öğretir.
  2. adım 2 daha kapsamlı bir deneyim istiyorsanız her şeyi kapsayan bir eğitim programına kaydolun.2Daha kapsamlı bir deneyim istiyorsanız, her şeyi kapsayan bir eğitim programına kaydolun. MMA dövüşçülerinin başarılı olabilmeleri için ayakta dövüş, boğuşma ve zemin çalışmalarında yetenekli olmaları gerekir, bu nedenle birçok genç dövüşçü tek bir dövüş stilinde uzmanlaşmak yerine çeşitli disiplinlerde eğitim almayı tercih ediyor. Daha çeşitli bir eğitim tercih ediyorsanız, çeşitli dövüş tekniklerinde dersler sunan MMA spor salonlarını arayın.
  3. adım 3 bölgenizdeki spor salonlarını araştırın.3Bölgenizdeki spor salonlarını araştırın. Belirli bir dövüş sanatında eğitim almak istiyorsanız, bu disipline odaklanan veya bu konuda uzmanlaşmış eski bir profesyonel dövüşçü tarafından yönetilen spor salonlarını arayın. Çok yönlü bir dövüşçü olmak istiyorsanız, çeşitli disiplinlerde dersler ve eğitmenler sunan bir spor salonu aramayı deneyin.
    • MMA spor salonlarını bulmanıza yardımcı olacak https://www.findmmagym.com ve https://www.fightresource.com gibi birçok çevrimiçi kaynak vardır.
    • Bölgenizde genel bir MMA spor salonu bulamıyorsanız ancak daha kapsamlı bir deneyim istiyorsanız, belirli dövüş sanatlarında dersler aramayı ve bunları birleştirerek kendi programınızı oluşturmayı deneyin.
  4. adım 4 hedefleriniz hakkında koçlar veya eğitmenlerle konuşun.4Hedefleriniz hakkında antrenörler veya eğitmenlerle konuşun. MMA antrenmanınızla ne elde etmek istediğinizi düşünün. Sadece ter atmak mı istiyorsunuz yoksa profesyonel bir dövüşçü olarak kariyer yapmayı mı umuyorsunuz? Hedefleriniz ne olursa olsun, eğitmenleriniz oraya ulaşmak için doğru planı geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Özel hedefiniz ne olursa olsun, eğitmenlerinize mevcut fitness geçmişiniz ve dövüş deneyiminizin yanı sıra herhangi bir sakatlık veya fiziksel kısıtlamadan bahsedin. Ayrıca eğitime ne kadar zaman ayırabileceğinizi de bilmelerini isteyeceksiniz.
  5. adım 5 farklı sınıf türlerini deneyin.5Farklı sınıf türlerini deneyin. Bir spor salonuna üye olmadan önce, ücretsiz veya indirimli bir deneme dersine katılıp katılamayacağınızı sorun. Spor salonu üyelikleri pahalı olabilir, bu nedenle taahhütte bulunmadan önce dövüş türünü, eğitmenleri ve atmosferi beğendiğinizi bilmek önemlidir.
    • Çok yönlü bir antrenman deneyimiyle ilgileniyorsanız, üyelik satın almadan önce bir spor salonunda birden fazla dersi denediğinizden emin olun. Sadece Jiu Jitsu eğitmenlerinin vasatın altında olduğunu öğrenmek için bir kickboks dersi almak ve bir yıllık üyelik için kaydolmak istemezsiniz!

Bir Antrenman Rejimi Benimsemek

  1. adım 1 elleriniz, başınız ve incikleriniz gibi bölgeleri kapsayacak koruyucu giysiler alın.1Elleriniz, başınız ve incikleriniz gibi bölgeleri kapsayacak koruyucu giysiler edinin. Uygun koruyucu ekipmana sahip olmak yaralanmaları önlemeye yardımcı olabilir ve sizi daha iyi bir dövüşçü yapabilir. Bir spor salonunda antrenman yapıyorsanız, bazı ekipmanlar sağlayabilirler, ancak kendinize ne getirmeniz gerektiğini sorduğunuzdan emin olun. Bazı temel ekipmanlar şunları içerebilir:
    • MMA eldivenleri, aynı zamanda grappling eldivenleri ve/veya boks eldivenleri olarak da adlandırılır.
    • El sargıları.
    • Genellikle başınızın üstünü ve yanlarını kaplayan ancak bazen tüm yüzü kaplayan başlık.
    • Ağız koruyucu.
    • Siperlikler.
    • Uzun kollu veya kısa kollu tişört.
  2. adım 2 düzenli olarak derslere gidin.2Düzenli olarak derslere gidin. Sık sık pratik yapmak, özellikle ilk başladığınızda ve öğrenecek çok şeyiniz olduğunda gelişmenin anahtarıdır. Spor salonundaki herkesin öğrenmek ve gelişmek için orada olduğunu unutmayın, bu nedenle zor bir dersiniz varsa cesaretinizi kırmamaya çalışın.
    • Birçok rekabetçi dövüşçü haftada 5 gün, günde 3-5 saat antrenman yapar. Ancak, bu herkes için pratik değildir, bu nedenle hedeflerinize göre ve programınızın ve vücudunuzun izin verdiği sıklıkta antrenman yapmalısınız.
  3. adım 3 spar3Sınıf arkadaşlarınızla dövüşün. Akranlarınızla alıştırma dövüşleri yapmak becerilerinizi geliştirmenize ve yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Tercih ettiğiniz yoğunluk ve beceri seviyesi hakkında antrenman partnerinizle iletişim kurduğunuzdan emin olun. Yaralanmalardan kaçınmak için nasıl pes edeceğinizi veya boyun eğeceğinizi (dövüşü rakibinize bırakacağınızı) öğrenin.
  4. adım 4 gölge boksu veya kum torbası ile kendi başınıza dövüş becerilerinizi geliştirin.4Gölge boksu veya kum torbası ile kendi başınıza dövüş becerilerinizi geliştirin. Bir spor salonuna gitmekte zorluk çekiyorsanız veya sadece sınıf dışında becerilerinizi artırmak istiyorsanız, kendi başınıza vuruş pratiği yapmayı deneyin. Basit bir çevrimiçi arama, yeni teknikleri geliştirmek için videolar, kılavuzlar ve diğer kaynakları bulmanıza yardımcı olabilir.
    • Gölge boksu havayı yumruklayarak vuruşlarınızı çalışmayı içerir. Bir aynanın önünde gölge boksu yapmak, formunuzu gözlemlemenin ve düzeltmenin kolay bir yoludur.
    • Kum torbası olsun ya da olmasın, jab, cross ve hook gibi temel yumrukların yanı sıra ön, yan ve roundhouse tekmelerle pratik yapın. Ayrıca jab-çapraz veya çapraz-ön tekme gibi kombinasyon hareketleri üzerinde de çalışabilirsiniz.
    • Bazı dövüşçüler daha yoğun rauntlar arasında ara vererek kısa aralıklarla (30-60 saniye) çalışmayı tercih eder. Diğerleri ise gerçek bir MMA dövüşünü simüle etmek için 3-5 dakika boyunca daha düşük yoğunlukta çalışır. Sizin için neyin en iyi olduğunu görmek için birden fazla yöntem deneyin.
  5. 5Biraz kuvvet antrenmanı yapın. Ağırlık kaldırmak ve vücut ağırlığı egzersizleri yapmak, yumruklarınızın ve tekmelerinizin arkasına daha fazla güç koyabilir. Ayrıca stabilitenizi geliştirebilir ve sizi yere düşürme girişimlerine karşı direncinizi artırabilir.
  1. 1
    • Çekirdeğinizi güçlendirmek tekmelerinizi, yumruklarınızı ve atışlarınızı geliştirmek için kritik öneme sahiptir. Başlangıç için mekik veya V oturuşu gibi vücut ağırlığı egzersizlerini deneyin ve çekirdek gücünüz geliştikçe ağırlıklar veya bantlar aracılığıyla kademeli olarak direnç ekleyin.
    • Burpee gibi yukarı-aşağı egzersizleri, özellikle dövüş gücü oluşturmak ve rakiplerinizin sizi alt etme girişimlerine karşı hazırlanmak için yararlı olabilir.
  2. 2Kardiyo seansları ekleyin. En güçlü dövüşçü bile ilk yumruktan sonra yorulursa başarısız olacağından, dayanıklılığınız üzerinde çalışmadan hiçbir antrenman rejimi tamamlanmış sayılmaz.
  1. 1
    • Koşmak kondisyon seviyenizi geliştirmenin kolay bir yolu olsa da, kardiyo egzersizi yapmanın bisiklete binmek, yüzmek, kürek çekmek, ip atlamak ve daha pek çok farklı yolu vardır. Dayanıklılığınızı ve dayanıklılığınızı artırmak için her seansta antrenmanınıza birkaç dakika eklemeye çalışın.
  2. adım 2 antrenmanınızı beslemek için sağlıklı bir diyet uygulayın.2Antrenmanınızı beslemek için sağlıklı bir diyet uygulayın. Profesyonel MMA dövüşçüleri diyet planlarını mükemmelleştirmek için aylar harcayabilir, ancak amatör antrenörler bile protein, meyve, sebze ve sağlıklı yağlar açısından zengin bir diyetten yararlanabilir. Basit karbonhidratları sınırlandırmayı deneyin ve antrenman öncesinde, sırasında ve sonrasında bol su tükettiğinizden emin olun.
    • Gün boyunca 5-6 küçük öğün yemek, metabolik aktiviteyi artırmaya ve kas büyümesini hızlandırmaya yardımcı olarak MMA antrenman sürecinizi destekleyebilir.
    • Protein, kas inşa etmek ve korumak için kritik öneme sahiptir. Antrenman yaparken, günde 1 pound (0,45 kg) vücut ağırlığı başına 0,5 ila 0,9 g protein almayı hedefleyin. Örneğin, 150 pound (68 kg) ağırlığındaysanız, günlük 75 g ila 135 g protein tüketmelisiniz.
  3. adım 3 ciddi yaralanmalardan sonra bir tıp uzmanına danışın.3Ciddi yaralanmalardan sonra bir tıp uzmanına danışın. MMA dövüşü, özellikle güvenli olmayan bir şekilde antrenman yaparsanız, uygun ekipman kullanmazsanız veya yaralanmaları zorlamaya çalışırsanız fiziksel hasara yol açabilir. Büyük yaralanmalardan sonra, özellikle de bir kemiğinizi kırdığınızdan veya beyin sarsıntısı geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız mutlaka bir doktora gidin.

Turnuva ve Müsabakalarda Dövüşmek

  1. adım 1 siz ve koçlarınız aynı fikirde olana kadar bekleyin're ready to fight.1Siz ve antrenörleriniz dövüşmeye hazır olduğunuza karar verene kadar bekleyin. İlk dövüşünüzde acele etmek, kendinizi beceri seviyenizin çok üstünde biriyle eşleştirildiğiniz bir 'köpekbalığı-balık' maçında bulmanın kolay bir yoludur. Eğitmenleriniz, ilk müsabakanıza ne zaman hazır olacağınızı belirlemenize ve sizi oraya götürecek bir plan geliştirmenize yardımcı olabilir.
    • Atletik geçmiş, fiziksel yetenek ve antrenman için mevcut zaman farklılıkları nedeniyle, ilk dövüşe hazırlanmak için gereken süre kişiden kişiye önemli ölçüde değişebilir.
  2. adım 2 amatör bir müsabakaya kaydolun ve kuralları gözden geçirin.2Amatör bir müsabakaya kaydolun ve kuralları gözden geçirin. Spor salonunuz veya antrenörünüz genellikle doğru organize müsabakaları bulmanıza ve bunlara kaydolmanıza yardımcı olabilir. İlgilendiğiniz bir turnuva bulduğunuzda, gereklilikleri karşıladığınızdan emin olun. Çok az dövüş 18 yaşından küçüklerin katılmasına izin verir ve çoğu müsabaka dövüşçüleri cinsiyet, yaş, beden ve beceri seviyesine göre farklı sınıflara ayırır.
    • Profesyonel olduğunuzda, artık amatör seviyede rekabet edemezsiniz, bu nedenle bir seviye atlamadan önce güvenliğinizi ve itibarınızı korumak için yeterli deneyime sahip olduğunuzdan emin olun.
  3. adım 3 dövüşe hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanın.3Dövüşe hem zihinsel hem de fiziksel olarak hazırlanın. Mümkünse rakibinizi değerlendirin ve önceden bir strateji geliştirin. Örneğin, rakibiniz stand-up dövüşünde harikaysa, avantajlarını azaltmak için aşağı çekme hareketleriniz üzerinde çalışın. Dövüşten önce bol bol dinlendiğinizden ve sıvı aldığınızdan emin olun.
    • Birçok dövüşçü, dövüşten önceki hafta veya günlerde antrenmanlarını azaltacaktır. Bu, kaslarınıza bir mola vermenize ve büyük an için zinde olmanıza yardımcı olabilir.
  4. adım 4 bir yenilgiden sonra bile doğru zihinsel tutumu geliştirin.4Bir yenilgiden sonra bile doğru zihinsel tutumu geliştirin. Müsabaka fiziksel olduğu kadar zihinseldir ve en iyi, en deneyimli dövüşçüler bile bazen kaybeder. Hatalarınızdan ders alın ve yenilgiyi gelişmeye devam etmek için bir motivasyon aracı olarak kullanın.
    • Kendine güvenen, agresif bir tutum sergilemek de minderde rakibinizin gözünü korkutmanıza ve ona hükmetmenize yardımcı olabilir. Bazı dövüşçüler dövüşten önce rakiplerine kızarak kendilerini motive ederken, diğerleri dövüşleri zor kazandıkları becerilerini sergilemek için bir fırsat olarak görmeyi tercih eder.
  5. adım 5 şovmenlik ve kendini tanıtma üzerine çalışın eğer're planning to go pro.5Eğer profesyonel olmayı planlıyorsanız, şovmenlik ve kendini tanıtma üzerine çalışın. Profesyonel bir dövüşçü olarak değeriniz (ücretiniz dahil) büyük ölçüde seyirci çekme yeteneğinize göre belirlendiğinden, isim tanınırlığı başarı için önemlidir. Dikkat çekmek için benzersiz bir kişilik geliştirin ve geliştirin.
    • Sosyal medyada bir varlık oluşturmak adınızı duyurmanıza yardımcı olabilir. Hikayenizi Facebook veya Instagram'da paylaşın ve diğer MMA dövüşçüleri ve hayranlarıyla bağlantı kurun. Hazır olduğunuzda, sosyal medyayı diğer dövüşçülere seslenmek ve potansiyel olarak daha yüksek profilli dövüşler ayarlamak için kullanabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

Uyarılar

  • Düzenlenmiş olmasına rağmen, MMA dövüşü ciddi yaralanmalara yol açabilir. Uygun koruyucu ekipmanı kullandığınızdan ve antrenörleriniz ve antrenman partnerlerinizle istediğiniz yoğunluk seviyeleri hakkında iletişim kurduğunuzdan emin olun. Ciddi yaralanmalardan sonra, özellikle de bir kemiğinizi kırdığınızdan veya beyin sarsıntısı geçirdiğinizden şüpheleniyorsanız, bir tıp uzmanına danışın.