Nasıl Olimpiyatçı Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Olimpiyat sporcusu olmak inanılmaz ve ödüllendirici bir deneyim olabilir. Atletizminizi uluslararası sahnede kanıtlamak istiyorsanız, bir spor seçmeniz ve titizlikle çalışmanız gerekir. Sebat ve doğru zihniyetle, hedefinize ulaşma yolunda ilerleyeceksiniz.

Adımlar

Yola Çıkmak

  1. adım 1 fiziksel uygunluğunuzu değerlendirin.1Fiziksel kondisyonunuzu değerlendirin. Televizyondaki Olimpiyatçılara bakıp 'Bunu ben de yapabilirim!' diye düşünmek kolaydır. Eğer bu yazıyı kucağınızda bir paket cips ve yanınızda bir soda şişesiyle okuyorsanız, bir kez daha düşünmek isteyebilirsiniz. Bu ciddi bir iş. İnsanlar Olimpiyatlara ulaşmak için hayatlarının yıllarını adıyor. Siz de aynısını yapmaya istekli misiniz?
    • Bununla birlikte, farklı olimpik sporlar farklı türde kondisyon, esneklik ve beceri gerektirir. Yüzücüler, futbolcular ve keskin nişancıların çok farklı antrenman rejimleri vardır.
  2. adım 2 sporunuzu seçin.2Sporunuzu seçin. Şöyle ki: muhtemelen bir süredir yaptığınız bir sporu seçmek istersiniz. Tüm bu 10.000 saat, 10 yıl pratik olayı %100 doğru değil, ama çok da uzak değil. Tipik bir Olimpiyat sporcusu Olimpiyatlara katılmadan önce 8 ila 19 yıl arasında bir süre bu sporu yapmaktadır.
    • Olimpiyat sporcularının çoğu genç yaşta, ilkokulda spora başlamıştır. Eğer 30 yaşın üzerindeyseniz ve rekabetçi bir spor deneyiminiz yoksa okçuluk, atıcılık ya da curling sporlarını düşünebilirsiniz.
    • Daha az popüler sporlarda Olimpiyatlara katılmak çok daha kolaydır. ABD'de rekabetçi basketbol veya tenis oyuncularının 30.000'de 1'inden daha azı Olimpiyatlara katılırken, judo yarışmacılarının 100'de 1'i Olimpiyatlara katılabiliyor. Bununla birlikte, başka seçeneğiniz olmayabilir: Aşık olmadığınız bir spor dalında Olimpiyatlara katılmak neredeyse imkansızdır.
  3. adım 3 uzun süreli antrenman için hazırlanın.3Uzun süreli antrenman için hazırlanın. Geleceğin Olimpiyat sporcuları binlerce saatlerini bu spora adarlar. İşte tipik bir antrenman programının kabaca bir örneği:
    • Çocukken sporla ilk tanıştığında: 6 ay boyunca yılda 250 saat antrenman.
    • Gençler milli takımına girdikten sonra: 9,5 ay boyunca yılda 600 saat.
    • Onlu yaşların sonunda veya yirmili yaşlarda Olimpiyat takımına girdikten sonra: 11 ay boyunca yılda 1100 saat.
  4. adım 4 bir koç bulun.4-Bir koç edinin. Çoğu Olimpiyatçı, koçluğun başarı için en önemli faktör olduğunu söyler ve yerel düzeyde yarışmadan önce bile bunu tavsiye eder. Bir antrenör etkili ve sakatlanmadan antrenman yapmanıza yardımcı olur, size sporunuzda yeni taktikler ve stratejiler öğretir ve yarışmalar dünyasında size rehberlik eder.
  5. adım 5 i̇şinizi koruyun.5İşinizi koruyun. Mali durum, sporcular için ciddi bir kısıtlama olabilir. eli̇t atletler Bir spor dalında ne kadar ilerlerseniz, koçluk, ekipman ve seyahat için o kadar fazla harcama yaparsınız. Olimpiyat adaylarının ailelerinin parasız kalması o kadar yaygın ki, ABD hükümeti onlara yardım etmek için bir program üzerinde çalışıyor. Bir noktada üniversite bursu veya atletik sponsorluk alabilirsiniz, ancak birçok Olimpik sporun bu alanlarda büyük fırsatları yoktur.
    • Eğer yapabiliyorsanız, bir spor salonunda ya da havuzda çalışmak gibi eğitiminizi destekleyen bir iş bulun. Kendi kendinize koçluk yapmak, sporunuzla iç içe kalmak için harika bir yoldur.
    • Ulusal veya uluslararası düzeyde yarışmaya başladığınızda ciddi bir izne ihtiyacınız olacağından, esnek çalışma saatleri de bir başka büyük avantajdır.
  6. adım 6 hayaliniz olsun.6Hayaliniz olsun. Oyuncu olmak istiyorsanız B planınız olamaz derler ya hani? Çalışmayı gerektiren herhangi bir şey olmak istiyorsanız, onu istemelisiniz ve başka hiçbir şey yapmamalısınız? Olimpiyatçı olmak da bunlardan biri. O kadar çok istemelisiniz ki onu yiyin, uyuyun ve nefes alın. Geceleri bunun hayalini kurmalısınız. Bu bir Pazar öğleden sonrası hobisi değildir.
    • Bir ekip olmadan oraya ulaşamazsınız. Aileniz, sporcu arkadaşlarınız, antrenörleriniz ve hayatınızdaki tüm destekleyici insanlar motivasyonunuzu korumanıza ve hayalinizi mümkün kılmanıza yardımcı olacaktır.

Ciddi Olmak

  1. 1. adım sıkı ama akıllı antrenman yapın.1Sıkı ama akıllı antrenman yapın. Antrenman sezonu boyunca, elit sporcular genellikle haftada altı gün antrenman yapar, ancak bu sürekli egzersiz anlamına gelmez. Örneğin halterde, bir antrenman günü sadece iki saat kaldırma ve sekiz saat toparlanma ve aktif dinlenme içerebilir. Vücudunuzun daha güçlü ve sağlıklı olması için iyileşme süresine ihtiyacı vardır ve çok fazla zorlamak Olimpiyatlara değil hastaneye giden bir yoldur.
    • Çapraz antrenman, antrenmanın bir diğer değerli parçasıdır. Yaptığınız spora bağlı olarak esneklik, güç ve dayanıklılık antrenmanlarına değişen miktarlarda zaman ayıracaksınız.
    • Kesin antrenman programı sporunuza bağlıdır, bu da bir antrenörün neden bu kadar değerli olduğunun bir parçasıdır.
  2. adım 2 yarışın.2Yarışın. Bir antrenöre sahip olmak, her gün pratik yapmak ve bu konuda çok ciddi olmak iyi ve güzel, ancak daha sonra becerilerinizi test etmelisiniz. Birçok spor dalında, basamakları tırmanmanın ve sonunda fark edilmenin tek yolu budur (birçok Olimpik spor dalında 'seçmeler' yoktur). Bu yüzden yerel olarak başlayın, bölgesel olarak devam edin ve sonunda Ulusal yarışmalara katılın!
    • Bir şeyi ne kadar çok yaparsanız, o kadar kolay hale gelir. Olimpiyatların ilk yarışmanız olduğunu hayal edin! Küçük de olsa bir sürü yarışmaya katılmak sizi zihinsel olarak hazırlayacaktır.
  3. adım 3 hayatınızı 7/24 izleyin.3Hayatınızı 7/24 izleyin. Günde birkaç saat antrenman yapmıyorsunuz - 7/24 antrenman yapıyorsunuz. Yaptığınız her şey ilerlemenizi, performansınızı ve başarınızı belirleyecektir. Bu da çalışkanlık, azim, sabır, zihinsel istikrar ve disiplin gerektirir. İşte nedeni:
    • Diyetiniz. Yediğiniz her şey sizi etkiler. Yanlış zamanda karbonhidrat yüklerseniz antrenmanınız çökebilir ve yanabilir. Çok fazla kafein alırsanız uyuyamazsınız. Sizi %110 performans göstermekten alıkoyan her şeyin çok fazlası ya da çok azı sınır dışıdır.
    • Uyku. Olimpiyat adaylarının çoğu her gece 8 ila 10 saat uyur ve genellikle gün içinde 30 ila 90 dakika kestirir. Vücudunuzun yoğun egzersizden sonra onarılması ve yeniden şarj olması için ara zamana ihtiyacı vardır.
    • Yaşam tarzı alışkanlıklarınız. Eğer bong vuruşları arasında 40'lık PBR içiyorsanız, bu sizin için değil. Bu kadarla bırakalım.
    Rutininize sadık kalın. 'Olimpiyatçılar, Olimpiyatlara kadar yıllar boyunca önemli zorluklara katlanmak zorundadır. Olimpiyat seçmeleri için çok çalışıyorum ve antrenman rutinimi oluşturuyorum. Bu rutin önemli miktarda uyku, son derece sağlıklı bir diyet ve dikkatli bir bütçe planlamasını içerecek.' - Nick S.
    Antrenmanınızı ciddiye alın. 'Her zaman bir voleybol oyuncusu ya da 100 metre koşucusu olmak istemiştim çünkü hayatım boyunca bu sporları yaptım. Antrenörüm bana bu makaleyi gösterene ve 6 kez okuyana kadar antrenmanları pek ciddiye almıyordum. Kendimi çalışmaya adarsam hala bir şansım olduğunu fark ettim. Çabalarımı iki katına çıkardım ve şimdi Olimpiyat takımında olmayı planlıyorum!' - Jake P.
    2005'te başladığından bu yana 365.000'den fazla okuyucu hikayesi topladığını biliyor muydunuz? Sizden de duymak isteriz! Hikayenizi burada paylaşın.
  4. adım 4 finansman alın.4Finansman sağlayın. Bir süredir rekabet ediyorsanız, fark edilmeniz olasıdır. En iyiler genellikle sponsorlardan ya da sporunuzun yönetim kurulundan zamanları için en azından bir miktar para alırlar. Büyük paralar kazanmayı beklemeyin, ancak fırsatlar için kulağınızı açık tutun.
    • Bu nedenle, yaptığınız spor her ne ise onun Ulusal Yönetim Kurulu olan NGB'nin bir parçası olmayı araştırın. Kendinizi ne kadar çok tanıtırsanız o kadar iyi olur.
  5. adım 5 hedefler belirleyin.5Hedefler belirleyin. Somut, ulaşılabilir, kısa ve uzun vadeli hedefler. 'Harika olmak' ya da 'her gün antrenman yapmak' dışında hedefleriniz olmalı. Kırılmayı hak eden rekorlar var. Ölçülebilen bir rekabet var. Bu yüzden bu hafta için hedefler belirleyin. Bu ay için hedefler belirleyin. Ve bu yıl için hedefler koyun. Bu, çabalarınızı başka hiçbir şeye benzemeyecek şekilde hizalayacaktır.
    • Bu işin en güzel yanı, muhtemelen çok sayıda sayıyla uğraşacak olmanızdır. İster daha hızlı, ister daha sert, isterse daha fazlasını yapmak olsun, bununla ilişkili bir sayı vardır. Bu yüzden kendinize ve yapabileceklerinize dikkat edin. Nereden başladığınızı bilirseniz, nereye gittiğinizi ve nereye gidebileceğinizi de bilirsiniz.
  6. 6. adım kendinizi dürüstçe değerlendirin.6Kendinizi dürüstçe değerlendirin. Milyonlarca sporcu belli bir seviyede rekabet edebilecek kadar iyidir. Olimpiyat kalitesinde olup olmadığınızı anlamak için kendinize gerçekçi bir şekilde bakmalısınız. Nasıl kıyaslanıyorsunuz? Karşılaştırmaya başlamak ne kadar zamanınızı alacak? Zaman yatırımı buna değer mi? İlerlemeniz nasıl oldu? Uygulanabilir olan nedir? Koçunuz bu konuda ne diyor?
    • Bunu düzenli olarak yapmak önemlidir. Elbette işin eğlencesini kaçırıyor ama hayatınızın yıllarını etkileyecek bir karar veriyorsunuz. Herhangi bir zamanda nerede durduğunuzu bilmek zorundasınız. Geri bildirim alma, ilerlemenizi değerlendirme ve devam etmek istiyorsanız hangi fedakarlıkların yapılması gerektiğini anlama becerisini geliştirmelisiniz.
  7. adım 7 sosyal hayatınızı bırakın.7Sosyal hayatınızı bırakın. Olimpiyatlar her zaman yarın değildir. Sadece daha iyi olmak için antrenman yaptığınız zamanlar olacaktır. İşte o günler gününüzün büyük bir kısmını alacaktır! Bir de Olimpiyatlara altı ay kaldığı ve tüm hayatınızın bu olduğu zamanlar var. Ailenizden ve arkadaşlarınızdan uzakta tam zamanlı bir iş için kendinizi zihinsel olarak hazırlayın.
    • Kolay olmayacak. Buna değmeyecekmiş gibi hissettiğiniz günler de olacak. İşte o günler, zihninizi corpus callosum'undan yakalamanız ve ona boyun eğdirmek için güreşmeniz gereken günlerdir. Bunca çalışmayı boşuna yapmadınız. Daha sonra kutu şarap içmeye ve sporcu olmayan arkadaşlarınızla kötü filmler izlemeye geri dönebilirsiniz.
  8. adım 8 acıyı bilin.8Acıyı bilin. Onu sevmek zorunda değilsiniz, ama onu bilmeli, ona tahammül etmeli ve hatta bazen onu istemelisiniz. Yazar ve koşucu Haruki Murakami'nin yazdığı gibi, acı sayesinde 'gerçekten hayatta olduğumuzu [...] hissedebiliriz.' Bazı günler kollarınızı başınızın üzerine kaldıramayacaksınız. Ama bu his geçecek ve bir dahaki sefere bu kadar kötü hissetmeyeceksiniz.
    • Sakatlık burada gülünecek bir konu değil. Yaralanırsanız hayatınızın yıllarını boşa harcamaktan bahsediyoruz. Ve bazen, elbette, çok fazla acıyı önlemek için biraz acı çekmek gerekir. Bundan bir şey çıkaracaksanız, o da güvende olmaktır. Kendinizi asla geri dönemeyeceğiniz kadar incitmeyin. Vücudunuzun neyi kaldırabileceğini ve neyi kaldıramayacağını bilin. Ve dikkatli olun.

Madalya için gidiyoruz

  1. adım 1 ulusal şampiyonalara katılın.1Ulusal şampiyonalara katılın. Birçokları için, spor dallarında ulusal şampiyonluklar kariyerlerinin geri kalanının anahtarıdır. Orada Olimpiyatlar için keşfedilebilir ve hayatınızın sonraki birkaç yılını güvence altına alabilirsiniz. Bu nedenle, tüm küçük yarışmaları aradan çıkardıktan sonra, ya büyük ya da eve gitme zamanı gelmiştir.
    • Elbette tüm sporlar aynı şekilde işlemiyor. Bazı spor dallarında Olimpiyat seçmeleri ve hatta bazılarında denenmiş ve gerçek seçmeler vardır. Ancak bir milli takımda yer almak, Olimpiyatlara katılmanın garantili bir yolu olmasa da, oldukça iyi bir adımdır.
  2. adım 2 temsil edeceğiniz bir ülke bulun.2Temsil edeceğiniz bir ülke bulun. Sadece sizi vatandaşı olarak kabul eden bir ülkeyi temsil edebilirsiniz - ancak elit bir atlet olduğunuzda bunu gerçekleştirmek zor değildir. Bazı takımların ekstra gereksinimleri vardır, ancak yabancı bir ülkeden bir atanız varsa, o ülkenin bayrağı altında yarışmaya bakın.
    • Yeni bir vatandaşlık almanızı gerektirmeyen, adını bile duymadığınız takımlar olabilir. Örneğin, ABD vatandaşları Guam, Marshall Adaları veya Amerikan Samoası adına yarışabilir - ve bu noktalar için neredeyse hiç rekabet yoktur.
  3. 3. adım olimpiyat seçmelerine katılmaya hak kazanın ve bu seçmelerde üstünlük sağlayın.3Olimpiyat seçmelerine katılmaya hak kazanın ve bu seçmelerde üstünlük sağlayın. Yine, tüm spor dalları aynı olmasa da, Olimpiyat eleme seçmelerine katılmanız gerekebilir. Ve orada sadece iyi bir derece yapmakla kalmayıp katılanlar arasında en üst sıralarda yer almalısınız. Spor dalınızda en iyi dereceyi yaptığınızda, resmen katılmış olursunuz! WAHOO! Şuna bakın.
    • Tamam, bu her zaman doğru olmayabilir. Örneğin boksu ele alalım: seçmeleri kazansanız bile yine de ulusal bir turnuvaya katılmanız gerekebilir (yarışmacıların pek de memnun olmadığını tahmin edebileceğiniz yeni düzenlemeler). Ancak bu köşe vakalarında bile, denemelerde başarılı olmak büyük bir destektir.
  4. adım 4 seyahat etmeye alışın.4Seyahate alışmaya başlayın. Yarışmalar, kamplar ve farklı eğitim merkezlerini ziyaret etmek arasında sürekli seyahat ediyor olabilirsiniz. Bu sadece oldukça pahalıya mal olmakla kalmaz, aynı zamanda kendi başına da oldukça yorucu olabilir. İlişkiler için zordur ve bir bavulun dışında yaşamak berbattır, ancak dünyayı göreceksiniz - çoğunlukla bir uçak penceresinden olsa da.
  5. adım 5 bir olimpik eğitim merkezine taşınmayı düşünün.5Bir Olimpik eğitim merkezine taşınmayı düşünün. Birçok ülkede Olimpik sporcuların eğitimi için özel tesisler bulunmaktadır. Bu tesisler üst düzey eğitmenlere ve ekipmanlara erişim sağlar ve sizi spor dalınızdaki uluslararası toplulukla tanıştırır. bazı eğitim merkezleri sporculara yaşam alanı bile sunar, bu da büyük bir mali yardım olabilir.
    • ABD'deki Olimpik Eğitim Merkezleri Colorado Springs, Lake Placid ve Chula Vista'da bulunmaktadır.
  6. adım 6 dinlenin.6Dinlenme. Şaka değil. Birçok Olimpiyat sporcusu Olimpiyatlar yaklaştıkça işi biraz daha kolaylaştırır. Buradaki 'biraz daha kolay' elbette normal bir insanın hayal edebileceğinden çok daha zor, ama yine de. Kendinize zarar vermek, tükenmek ya da şansınızı riske atmak istemezsiniz. O yüzden tadını çıkarın. Zor şeyler yaklaşıyor. Şu anda biraz dinlenmeyi hak ediyorsunuz.
  7. adım 7 başarıyı görselleştirin...7Başarıyı görselleştirin. Sürecin her adımını ve nasıl gerçekleşmesini istediğinizi gözünüzde canlandırın. Etkinliğinizin her santimini, vücudunuzun her yerleşimini, kamera için yapmak istediğiniz her gülümsemeyi gözünüzde canlandırın. Başlamadan önce her şeyi kafanızda canlandırmak inanılmaz derecede sakinleştirici olabilir. Çıldırmamak savaşın yarısıdır!
    • Her ciddi sporcunun kendi 'zonlama' ritüeli vardır. Sizinki meditasyon, yoga veya hatta kendi kişisel tema şarkınızı çalmak olabilir. Beyninizi doğru yere götüren her neyse, yapmanız gereken de odur. Bunu hissettiğinizde anlayacaksınız!
  8. adım 8 bir kalbiniz olsun.8 Bir kalbiniz olsun. Biraz klişe ama söylenmesi gerekiyor. Doğuştan en yetenekli insanlar bile kalpleri bu işin içinde olmadığında başarısız olurlar. Tüm dünyada kazanmaktan başka bir şey istemeyen iyi bir sporcu, başka bir yerde olmayı dileyen bir sporcuyu yenebilir. Bu yüzden yüreğinizi ortaya koyun. Bu büyük fark yaratabilir.
    • Tamam, eğer biraz daha bilimsel bir şey arıyorsanız, onu da bulduk: İngiltere'de yapılan bir araştırma, her şeyin doğuştan gelen bir yetenek olmadığını söylüyor. 'Erken deneyimlerdeki farklılıklar, tercihler, fırsatlar, alışkanlıklar, eğitim ve uygulama mükemmelliğin gerçek belirleyicileridir.' Yani peynire inanmıyorsanız, bilimle tartışın. En iyi olarak doğmasanız bile, en iyi olabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru16 yaşındayım ve koşmaya gerçekten ilgi duyuyorum. Benim için 2020 Olimpiyatlarına katılabilme umudu var mı? Eğer çok çalışmaya ve kendinizi zorlamaya istekliyseniz, bu oldukça mümkün. Son yıllarda 20 yaş ortalamadan biraz daha genç olsa da, sizden daha genç olan bazı insanlar geçmişte yarıştı ve hatta madalya kazandı.
  • Soru13 yaşındayım ve Olimpik bir engelli koşucu olmak istiyorum. Nasıl başlayabilirim? Çalışın, çalışın, çalışın! Bir koç bulun ve yerel yarışmalarla başlayın, ardından bölgesel ve ulusal yarışmalara ilerleyin! Önemli bir galibiyet ya da seri yakalarsanız komite sizi fark edecektir.
  • Soru10 yaşındayım ve dalışta iyiyim; başarabilir miyim? Bu, ne kadar iyi olduğunuz ve hayatınızı buna adamaya hazır olup olmadığınız gibi birçok şeye bağlıdır.

Video

İpuçları

  • Hasarlı görme veya zayıf kas kontrolü de dahil olmak üzere fiziksel veya zihinsel bir engeliniz varsa, Paralimpik Oyunları düşünün. Bunlar, her Olimpiyat Oyununu takip eden son derece rekabetçi etkinliklerdir. Her sporun, hangi engellerin sizi yarışmaya uygun hale getireceğini belirleyen kendi kuralları vardır.
  • Hangi Olimpiyatları hedeflediğinizi öğrendikten sonra, o yerin hava durumu veya diğer tuhaflıkları hakkında bilgi edinin. Tropikal sıcaklıklarda veya yüksek rakımlarda yarışacaksanız, bu koşullar altında da antrenman yapın.

Uyarılar

  • Sakatlanma sürekli bir tehlikedir. Antrenörünüz size yapmanızı söylese bile asla yapabileceğinizi bildiğinizden daha fazla antrenman yapmayın. Anabolik eşik, burkulmalar, çekilen kaslar, kırılan kemikler, beyin hasarı, liste uzayıp gidiyor.