Bıçak Dövüşünde Nasıl İyi Olunur?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bıçak dövüşü dövüşmekle ilgili değildir, hayatta kalmak ve saldırıya karşı kendinizi savunmakla ilgilidir. Kendinizi bir bıçakla savunmayı öğrenmek istiyorsanız, zeka, denge ve hassasiyete ihtiyacınız vardır. Bıçakları güvenli ve yasal bir şekilde taşımanın yanı sıra olası saldırılara karşı kendinizi nasıl düzgün bir şekilde savunacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Bıçak Taşımak

  1. adım 1 bölgenizde bıçak taşımayla ilgili yasaları öğrenin.1Bölgenizde bıçak taşımayla ilgili yasaları öğrenin. Çoğu yerde, hem açık hem de gizli olarak çoğu bıçak türünü taşımak yasaldır, ancak kendinizi savunmak için bir bıçak taşımaya başlamak istiyorsanız, kendinizi yasal ve fiziksel olarak korumak için toprakların yasalarını bildiğinizden emin olmanız önemlidir. Amerika Birleşik Devletleri'nde eyaletten eyalete değişen yasaları buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.
    • Çoğu yerde Bowie bıçakları, katlanabilir bıçaklar ve diğer avcılık tarzı bıçaklara sahip olmak ve bunları taşımak neredeyse evrensel olarak yasaldır.
    • Sustalı bıçaklar, dirkler, stilettolar, balisonglar, baston bıçakları ve diğer 'yanıltıcı' bıçak stilleri farklı muamele görür. Bazı bölgelerde bu tür bıçaklara sahip olmak yasaldır, ancak taşımak yasal değildir.
  2. adım 2 kendinizi savunmak için uygun bir bıçak seçin.2Kendinizi savunmak için uygun bir bıçak seçin. Genel olarak, bıçak dövüşü ve bıçak savunması, tipik olarak 5-7 inç (12,7-17,78 cm) uzunluğunda bıçaklara sahip sabit bıçaklı bıçaklarla yapılır, ancak savunma bıçağınızı elinize ve dövüş tarzınıza göre boyutlandırmanız önemlidir. Bununla birlikte, teknikler ister sabit bıçaklı taktik bıçak, ister katlanabilir av bıçağı veya diğer bıçak stilleri olsun, hemen hemen her çeşit bıçak için geçerli olacaktır.
    • İşaret parmağınızın ikinci boğumundan serçe parmağınızın ikinci boğumuna kadar tutuşunuzu ölçmek için bir cetvel tutun. İyi bir savunma bıçağının tutuşunun bu boyuttaki tutuşa mümkün olduğunca yakın olmasını istersiniz.
    • Crocodile Dundee'nin bilgece sözleri bıçak savunmasında bir şekilde doğrudur. Daha büyük, daha korkutucu bir bıçak sizi güvende tutmak için İsviçre Ordusu çeşitlerinden daha fazlasını yapabilir. Yine de, hangi bıçağı taşıdığınızdan bağımsız olarak kendinizi savunmayı öğrenebilirsiniz.
  3. adım 3 bıçağınızı temiz tutun...3Bıçağınızı temiz ve bakımlı tutun. Kör bir bıçak daha tehlikeli bir bıçaktır ve taktik, av veya mutfak tüm bıçaklarınızı keskin, temiz ve bakımlı tutmanız önemlidir. Bıçaklarınızı iyi çalışır durumda tutmak için kendiniz bilemeyi ve keskinleştirmeyi öğrenin.
    • Katlanır bıçakların mümkün olduğunca düzgün çalışmasını sağlamak için düzenli olarak yağlanmaları gerekir.
  4. adım 4 kendinizi savunma konusunda eğitim alın.4Kendinizi savunma konusunda eğitim alın. Bir tartışmaya bıçak sokarsanız ve kendinizi nasıl savunacağınızı bilmiyorsanız, sıkışan tarafın siz olma olasılığı daha yüksektir. Kendinizi nasıl savunacağınızı bilmiyorsanız, savunma amaçlı bıçak taşımamalısınız. Çevrenizi kontrol etmeyi ve fiziksel tartışmalarda sakin kalmayı öğrenmek için genel bir kişisel savunma dersi alın.
    • Bıçak ve sopayla dövüş kursları metro bölgelerinde yaygın olarak mevcuttur. Nelerin mevcut olduğunu kontrol edin ve bir bıçağı nasıl düzgün ve güvenli bir şekilde kullanacağınızı öğrenmek için ayrıntılı, bire bir eğitim alın.
    • Genel olarak, bıçağı yalnızca dövüşmek için kullanılan bir silah olarak değil, birisinin bir tartışmayı kışkırtması durumunda kendini savunmak için kullanılabilecek günlük bir araç olarak görmelisiniz. Bıçağınızı sadece rakibiniz de bıçak sallıyorsa çekmelisiniz. Ayrıca, bıçağınızı sadece kullanmaya niyetliyseniz çekin. Göz korkutmak için silah kullanmak rakibi muhtemelen savaş ya da kaç tipi bir tepkiye sokacaktır ve momentum hızla onların lehine değişebilir. Silahınızı çekin ve harekete geçin ya da başka bir yol seçin. Gözdağı verme girişimleri (potansiyel olarak başarılı olsa da) rakibe tepki verme ve tartışmayı kontrol etme fırsatı verir.
    • Çoğu yerde, bıçağınızı tehdit edici bir şekilde sallamak veya çekmek suçtur, para cezası ve muhtemelen hapis cezası ile cezalandırılır.
    UZMAN İPUCU

    Adrian Tandez

    Jeet Kune Do Eğitmeni
    Adrian Tandez, Mountain View, Kaliforniya'da dünyaca ünlü bir kendini savunma eğitim merkezi olan Tandez Academy'nin kurucusu ve baş eğitmenidir. Ünlü dövüş sanatçısı Dan Inosanto tarafından eğitilen Adrian, diğerlerinin yanı sıra Bruce Lee'nin Jeet Kune Do, Filipin Dövüş Sanatları ve Silat'ında sertifikalı bir eğitmendir. Adrian'ın 27 yılı aşkın kendini savunma eğitimi deneyimi vardır.
    Adrian Tandez Jeet Kune Do Eğitmeni

    Filipin dövüş sanatları olan Kali'de çok fazla bıçak eğitimi vardır. Öğrettiğimiz şeylerden biri yılanı etkisiz hale getirmektir; yani biri size bıçakla saldırmaya çalışırsa, bir numaralı hedefiniz silahı tutan eli etkisiz hale getirmektir. Yani, eğer bir bıçağınız varsa, bıçağı bırakmasını sağlamak amacıyla silah tutan kolunu veya elini kesmeye çalışırsınız.

  5. adım 5 i̇şaretleyicilerle pratik yapın.5İşaretleyicilerle pratik yapın. Bıçak dövüşünü öğrenmeye ilk başladığınızda küçük bir deney yapın. Sizden çok daha zayıf birini, küçük bir antrenman partnerinizi, küçük kardeşinizi, hatta kızınızı yanınıza alın ve ona kapağı kapalı bir keçeli kalem verin. Gömleğinizi çıkarın ve siz onu durdurmaya çalışırken mümkün olduğunca çok kez sizi işaretlemeye çalışmasını söyleyin. Sonra da işaretlediğiniz çizgileri sayın. Şimdi o kalemin bir bıçak olduğunu hayal edin.
    • Kendinizi savunma, hatta MMA veya karate konusunda deneyimli olsanız bile, hızlı bir şekilde acı bir gerçekle karşı karşıya kalacaksınız: yakın mesafelerde birinin size bıçak çekmesi oldukça kolaydır ve ne yaptığınızı bilmiyorsanız, bıçak ölümcül bir saldırgan yapar.
    • Bu, bıçakla dövüş becerilerinizi mükemmel bir güvenlik içinde geliştirmenin mükemmel bir yoludur. Asla bilenmiş bir bıçakla bıçak dövüşü pratiği yapmaya çalışmayın. İşaretleyiciler veya alıştırma bıçakları kullanın.

Kendinizi Bıçakla Savunmak

  1. adım 1 saldırganınızı değerlendirin.1Saldırganınızı değerlendirin. Eğer bıçak taşıyacaksanız, kavgaya bıçak sokmadığınızdan emin olmalısınız. Bıçaklar sadece fiziksel bir münakaşada hayatınızdan endişe ediyorsanız çekilmelidir, çünkü rakibiniz de tehdit edici bir şekilde bıçak, silah veya başka bir silah çekmiştir. Bıçağınızı her zaman önce kavgadan kaçınmak için, ardından gerekirse kendinizi savunmak için kullanın.
    • Silahsız saldırganlara asla bıçak çekmeyin. Kendinizi savunmayı öğrenin silah kullanmadan ve ne pahasına olursa olsun fiziksel kavgadan kaçının.
    • Birisi size tehditkâr bir şekilde yaklaşırsa, ellerine ve ceplerine bakın. Eğer bir silah görürseniz, bıçağınızı çekin.
  2. adım 2 bıçağınızı güvenli bir şekilde çekmeyi öğrenin.2Bıçağınızı güvenli bir şekilde çekmeyi öğrenin. Sabit ağızlı bir bıçak çekerken, bıçağın her zaman vücudunuzdan uzağa baktığından emin olun. Kabzayı sıkıca kavrayın ve savunma pozisyonu almak için bıçağı sıkıca yukarı, dışarı ve kendinizden uzağa doğru uzatın. Genellikle çoğu kişi bu amaçla bıçağı baskın el olarak vücudun karşı tarafında taşır.
    • Katlanabilir bıçaklar cebinizde de taşınabilir, ancak bu durum bıçağı çekmeyi biraz yavaş ve hantal hale getirebilir. Çektikten sonra mümkün olduğunca çabuk açmak için hızlı çevirmeli başparmak saplaması olan katlanabilir bir bıçak almayı deneyin.
    • Taşıma ve çekme için tek bir yol yoktur. Bunların çoğu kişisel tercihlere bağlıdır. Sizin için en rahat olanın ne olduğunu anlamak için farklı bıçaklarla denemeler yapın.
  3. adım 3 bıçağınızı düzgün kavrayın.3Bıçağınızı düzgün kavrayın. Tercihe bağlı olarak, kendini savunma amaçlı bıçak dövüşü için kullanılan çeşitli farklı tutuşlar vardır. Dövüş stiliniz, gücünüz ve bıçağınızın ağırlığı göz önüne alındığında, bıçağınızı mümkün olan en rahat ve güvenli şekilde çekme ve tutma alıştırması yapın. Öğrenmenin en temel ve en kolay yolu muhtemelen ileri çekiç tutuşudur.
    • İleriye doğru tutuş, bıçağı kabzasından tutmayı, parmaklarınızın tamamen etrafına sarılmasını ve bıçağın sizden dışarı bakarak gökyüzüne doğru bakmasını içerir. Bu tutuşun varyasyonları çoğunlukla başparmağınızı nereye koyduğunuza bağlıdır, ancak en temel olanı, bıçağı elinizde sabitlemek için başparmağınızı kabzanın etrafına sardığınız çekiç tutuşudur.
    • Ters tutuş tipik olarak aynı şekilde, ancak bıçak yere doğru bakacak şekilde tutulur. Bıçak kenarı size bakacak şekilde ters tutuş yapmak mümkündür, ancak bu yeni başlayanlar için önerilmez.
  4. adım 4 vücudunuzu bıçağınızın arkasında tutun.4Vücudunuzu bıçağınızın arkasında tutun. Bıçağınızı bir savunma aracı olarak kullanmanız, yüzünüzü, boynunuzu ve gövdenizi bir saldırgana karşı her ne pahasına olursa olsun korumanız son derece önemlidir. Omuzlarınızı içeri çekerek ve başınızı eğerek vücudunuzu mümkün olduğunca küçültün, bıçak tutan kolunuzu 45 derecelik bir açıyla bükerek önünüze uzatın.
    • Bıçak kolunuzu sonuna kadar uzatmayın, bu onu saldırıya karşı savunmasız bırakacaktır.
    • Bıçağınızın arkasına saklanırken diğer kolunuzu göğsünüzü, boynunuzu ve karnınızı korumak için kullanın. Silahsız elinizi bir tür kalkan veya koruma olarak sunmak istemezsiniz. Bıçağınızı her zaman öne koyun.
  5. adım 5 sürekli hareket edin.5Sürekli hareket edin. İkiniz de bıçak çekerseniz, geriye doğru büyük bir adım atın, ancak bıçağınız vücudunuzla rakibiniz arasında olacak şekilde her zaman rakibinize dönük kalın. Bıçağınızı rakibinizin bıçağına doğrultan bir mıknatıs olduğunu düşünün.
    • Genel olarak dört yönden birine hareket edebilirsiniz: ileri, geri ve sağa veya sola daire çizme. Kendinizi korumak ve vurulmayı zorlaştırmak için her zaman bir yöne doğru hareket etmelisiniz. Asla düz ayak durmayın.
  6. adım 6 bıçağınızı dikkat dağıtıcı olarak kullanın.6 Bıçağınızı dikkat dağıtıcı olarak kullanın. Çoğu saldırgan size gerçekten saldırmakla ilgilenmeyecektir, özellikle de nasıl kullanılacağını biliyormuş gibi göründüğünüz bir bıçak çektiyseniz. Kimse gerçekten bıçaklı bir kavgaya girmek istemez. Birisi size bıçak çektiyse ve siz de karşılığında bıçak çektiyseniz, umarım bu son olur. İdeal olarak, bıçağınızı çekmeniz ve rakibinizin dikkatini dağıtmanız kavganın sonu olmalıdır.
    • Bıçağınızı çekin ve şöyle bir uyarıda bulunun: 'Bu bıçak bana Blackwater için çalışan taktik bıçak eğitmenim tarafından verildi. Her gece bileyliyorum. Güven bana, yaklaşmak istemezsin. Bu gecelik bu kadar yeter.'
    • Ünlü bir bıçak meraklısı olan Keith Richards, bıçak çekmenin tek amacının birisinin dikkatini dağıtmak için bıçağa bakmasını sağlamak ve ardından bacaklarının arasına tekme atarak kavgayı bitirmek olduğunu söylemeyi severdi. En kötü fikir değil.
  7. adım 7 rakibinizden kaçarak ve onu kontrol ederek savuşturun's striking arm.7Rakibinizin vurucu kolundan kaçarak ve onu kontrol ederek savuşturun. Bıçak dövüşü kılıç dövüşüne pek benzemez. Bıçak dövüşünde bıçakları birbirine vurmaz veya fazla savuşturma yapmazsınız, ancak darbeleri savuşturarak, rakibinizin vuran kolunun dışına 90 derece dönerek ve ardından diğer elinizi kullanarak rakibinizin dirseğini kavrayıp onu etkisiz hale getirmeye çalışarak yıkıcı olabilecek darbeleri savuşturmak yine de önemlidir.
    • Bıçağınızı rakibinizin kolunu tutmaya çalışmak yerine ona vurmak veya engellemek için kullanmak her zaman tercih edilir.
    • Başka bir seçenek yoksa, hayati organlarınızı korumak için diğer kolunuzla engellemeniz gerekir. Kolunuzdaki ciddi bir kesik bile solar pleksusunuzdaki bir bıçak yarasına tercih edilir.
    • Rakibinizi silahsızlandırmak için savunma vuruşu hakkında daha fazla bilgi için bir sonraki bölümü okuyun.
  8. adım 8 mümkünse her zaman kavgadan kaçının.8Mümkünse her zaman kavgadan kaçının. Bıçağınızı çekmek ve kullanmak mutlak son çare olmalı, sadece hayatınız tehdit altındaysa kullanılmalıdır. Çatışmadan tamamen kaçınabiliyorsanız veya kaçabiliyorsanız, bunun yerine bunu yapın ve potansiyel olarak ölümcül bir durumdan kaçının.
    • Kötü bir kesik veya bıçak yarası alırsanız, kanamayı durdurmak için hemen yaraya baskı uygulayın ve tıbbi yardım isteyin. Profesyonel bakım alana kadar yara üzerinde sürekli baskı uygulayın.

Bıçakla Vurma

  1. adım 1 vuruş menzilinden geri çekilin.1Vuruş menzilinden çık. Bıçak dövüşü yaklaşmakla değil, yoldan çekilmekle ilgilidir. Dövüşün çoğu eğilmek ve kaçmakla geçecek, dövüşü sonsuza dek bitirecek hızlı ve küçük silahsızlandırıcı vuruşlar yapmak için uygun anları bekleyeceksiniz. Eğer gerçekten bıçaklı biri tarafından saldırıya uğrayacak gibi görünüyorsanız, geriye doğru bir adım atın.
    • Çevrenizi değerlendirmek ve açık alana geçmek için bir dakikanızı ayırın. Geriye doğru kolaylıkla hareket edebilmeniz gerekir. Eğer sıkışık bir ortamdaysanız, kendinizi savunmanız zor olacaktır.
  2. adım 2 saldırganınızı silahsızlandırmaya çalışın.2Saldırganı etkisiz hale getirmeye çalışın. Çoğu deneyimsiz kiralık katil yüzünüze yakın bir yere vahşi bir kesik atacaktır, bu da size bu hatayı yaptıklarında dövüşü hızlı bir şekilde durdurmak için ilk fırsatı vermelidir. Rakibiniz saldırdığında, karşı vuruşunuz hızlı, isabetli olmalı ve dövüşü hemen bitirmelidir.
    • Eğer karnınıza doğru alçaktan bir hamle yaparsa, geriye ve yana doğru büyük bir adım atarak onunla birlikte hareket edin. Kollarını uzatırken, bıçağınızı ön kolunun üzerine getirin, aşağı doğru tutun ve bıçağınızla bileğinden aşağı doğru keserek bıçağı düşürmesini sağlamaya çalışın.
    • Yüksekten keserlerse, onlarla birlikte hareket edin, geriye ve yana doğru büyük bir adım atın, ardından bıçağınızla ön kolunun alt tarafını yukarı bakacak şekilde kesin. Önkol ve bilek bölgesini hedef alarak bıçağı düşürmelerini sağlamaya çalışın.
  3. adım 3 diğer kolunuzu asla bıçak olarak kullanmayın.  shield.=3Diğer kolunuzu asla 'kalkan' olarak kullanmayın. Diğer kolunuzla blok yapmak, rakibinizin bıçağını yoldan çekmek ve ardından vurmak için yaklaşmak istediğiniz yaygın bir yanılgıdır. Mantıklı gibi görünse de, saldırganın bıçağıyla 'engelleyen' kolunuza bir ya da iki darbe aldığınızda çok hızlı bir şekilde kan kaybedecek ve etkisiz hale gelmeye yaklaşacaksınız, bu da 'yaklaşmanızı' olası bir öneri olmaktan çıkaracaktır. Bunun yerine, bıçağınızı tekli manevralarda engellemek ve vurmak için kullanmayı öğrenmeniz gerekir.
    • Karşı elinizle rakibinizin bileğini yakalama fırsatı görürseniz, bu başka bir hikayedir ve bunu değerlendirmek isteyebilirsiniz.
    • Açıkçası, son derece vahim bir durum varsa, başınızı ve boğazınızı korumak için bir kolunuzu feda etmeniz gerekebilir, ancak işaretleyici alıştırmalarınızın da gösterdiği gibi, işler gerçekten hızlı bir şekilde çirkinleşecektir. Silahsızlandırma vuruşlarınızda hızlı olmanız ve daha fazla temas içeren bir şeye girmemeniz gerekir.
  4. adım 4 bıçağınızı asla fırlatmayın.4 Bıçağınızı asla fırlatmayın. Bire bir bıçak dövüşünde yapmak isteyeceğiniz en son şey bıçağınızı kaybetmektir. Bıçağınız yokken bıçaklı bir saldırgana karşı kendinizi savunmak, işaretleyici egzersizinizin de belirtmiş olması gerektiği gibi, son derece zordur. Fırlatılan bir bıçakla birine gerçekten vurmak son derece düşük bir ihtimaldir ve büyük olasılıkla bıçağınızı kaybedip başınızı belaya sokarsınız. Bıçağınızı her zaman elinizde tutun.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Pratik yapmaya devam edin ve asla bir gecede usta olamayacağınızı unutmayın.
  • Profesyonel eğitim alın. Dünyanın dört bir yanında 'Kenar Silahları' dövüşü konusunda uzmanlaşmış yerler vardır.
  • Gerçek hayatta bıçakla dövüşmek hiç de filmlerdeki gibi değildir. Kendinizi beğenmişlik yapmayın.

Uyarılar

  • Adil bir dövüş beklemeyin. Bıçaklı kavgaların çoğu kafa kafaya değildir, bu nedenle bir saldırganın arkanızdan koşması veya uyarı yapmadan yandan saldırması nadir değildir.
  • Bıçaklı bir kavgaya giriyorsanız, her türlü sonucu kabul etmeye ve uğruna savaştığınız şeyin buna değeceğine hazırlıklı olun. Kaybeden kişiyi dikişler, ameliyat ve belki de yavaş ve acılı bir ölüm bekliyor olabilir.
  • Çoğu ülkede bıçak kullanmak, muhtemelen rakibinizin de kendi bıçağı ya da silahı yoksa, bir meşru müdafaa eylemi değildir ve bıçak kullandığınız için hapse atılırsınız.
  • Unutmayın, bıçağı olmayan birine karşı savunma yapıyorsanız ve bıçak çekerseniz, o kişi bıçağı elinden alma imkanına sahipse, bıçağı size karşı bir silah olarak kullanabilir. Hayatınız için ölümcül bir korku içinde değilseniz, böyle bir eylemi tekrar düşünmek isteyebilirsiniz.
  • Bıçaklı bir kavgaya sadece kendinizi savunuyorsanız ve saldırganın da bıçağı varsa girmelisiniz; saldıran taraf siz olmamalı ve mümkünse kaçmaya çalışmalısınız.
  • Birleşik Krallık'ta 'makul durumlar' haricinde toplum içinde bıçak taşımak yasa dışıdır.
  • Bulunduğunuz bölgede yasa dışı olan bıçakları asla taşımayın veya bulundurmayın. Sustalı bıçaklar (bir düğmeye basılarak açılan bıçak) ve kelebek bıçaklar (sapın iki parçadan oluştuğu ve bıçağın sapın birleşme yerinde birleştiği bıçaklar) genellikle yasa dışıdır. Toplum içinde bıçak taşımaya çalışmadan önce her zaman yerel polis departmanınıza danışmayı unutmayın.
  • İsabet edeceğinden %100 emin değilseniz veya birden fazla kişiyle dövüşüyorsanız asla bıçağınızı fırlatmayın. bir hedefi %99 oranında vurabilseniz bile bıçağınızı kaybetme ihtimaliniz %1'dir ve büyük ihtimalle 100 defadan 99'unda hedefi vuramayacaksınız.
  • Kendinizi saldırı, ağır saldırı ve potansiyel olarak cinayet suçlamalarına karşı kolayca korumak için bıçak kullandığınızda Acil Servisleri arayın.
  • Bıçak kullanımı, kullanılmadığı sürece yasa dışıdır:
    • Kişinin kendisi de dahil olmak üzere herhangi birine büyük bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturmasını engellemek için
    • Açıkça yasadışı bir şey (özellikle ağır bir suç) yapan kişileri yakalamak için ve şüphelinin suçun işlenmesi sırasında ve/veya gözaltına direnmek için büyük bir bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturması ve
    • Bir polis memuru olarak, suçun işlenmesi sırasında büyük bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturan kişileri tutuklamak ve/veya tutuklamaya direnmek.
  • Kişinin kendisi de dahil olmak üzere herhangi birine büyük bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturmasını engellemek için
  • Açıkça yasadışı bir şey (özellikle ağır bir suç) yapan kişileri yakalamak için ve şüphelinin suçun işlenmesi sırasında ve/veya gözaltına direnmek için büyük bir bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturması ve
  • Bir polis memuru olarak, suçun işlenmesi sırasında büyük bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturan kişileri tutuklamak ve/veya tutuklamaya direnmek.