Karma Dövüş Sanatları Uygulamaya Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karma dövüş sanatları veya MMA, dünyanın dört bir yanından çeşitli dövüş sanatları disiplinlerini sergileyen heyecan verici bir dövüş sporudur. Çağdaş MMA dövüşçüleri vuruş becerileri, boğuşma ve güreş konusunda yetkin olmalıdır. MMA eğitimine başlamak için derslere kaydolmanız ve yeni öğrendiğiniz becerileri tutarlı bir şekilde uygulayarak geliştirmeniz gerekir. Doğru düzeyde adanmışlık ve beceri ile yüksek seviyede antrenman yapabilir ve rekabet edebilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • İlgilendiğiniz MMA disiplinine bağlı olarak Mauy Thai kickboks, boks, Tekvando veya Karate derslerine kaydolun.
  • Ağız koruyucusu, el sargısı, eldiven, başlık ve tekmelik gibi gerekli ekipmanlarla kendinizi koruyun.
  • Büyük MMA dövüşçüleri ısrarcıdır. Dersinizden sonra pes etmeyin ve evde ve sınıf arkadaşlarınızla pratik yaparak becerilerinizi geliştirmeye devam edin.

Adımlar

Dersler İçin Kayıt Olma

  1. adım 1 öğrenmek istediğiniz vuruş stilini belirleyin.1Öğrenmek istediğiniz vuruş stilini belirleyin. Çok yönlü bir dövüşçü olmak istiyorsanız, sağlam yumruk ve tekme becerileri geliştirmek isteyeceksiniz. MMA'de en yaygın ayakta durma disiplinleri Muay Thai kickboks, boks, Tekvando ve Karate'dir. Hangi stilleri takip etmek istediğinize karar vermenize yardımcı olması için ilgilendiğiniz dövüş disiplinlerini uygulayan dövüşçüleri izleyin.
    • Muay Thai yumruklar, ring hareketleri ve tekmeler üzerine yoğunlaşır.
    • Amerikan boksu ağırlıklı olarak yumruklara odaklanır.
    • Tae Kwon Do ve Karate yumruk ve tekmelere odaklanır.
  2. adım 2 hangi boğuşma disiplinini eğitmek istediğinize karar verin.2Hangi grappling disiplininde antrenman yapmak istediğinize karar verin. Çok yönlü bir dövüşçü olmak istiyorsanız, vuruş becerileri ile boğuşma ve güreş becerileri birleştirilmelidir. Yaygın boğuşma stilleri arasında Brezilya jiu-jitsu, Judo, Greko-Romen güreşi ve Amerikan güreşi bulunur.
    • Brezilya jiu-jitsu uygulayıcıları üstün bir boğuşma pozisyonu kazanmanın yanı sıra rakibini boğma ve boyun eğdirme konusunda uzmanlaşmıştır.
    • Judo kilitleme ve fırlatma üzerine yoğunlaşır.
  3. adım 3 bölgenizdeki sınıflar için çevrimiçi arama yapın.3Bölgenizdeki sınıflar için çevrimiçi arama yapın. Çevrimiçi bir arama yapın ve bölgenizde dövüş veya dövüş sanatları dersleri sunan spor salonlarını, dojoları ve kulüpleri arayın. Müfredatında hem vuruş hem de boğuşma olan genel MMA sınıfları bulup bulamayacağınıza bakın. Karma bir spor salonu yoksa, hem boğuşma hem de vuruş becerilerinizi geliştirmek için birden fazla spor salonuna gitmeniz gerekebilir.
    • Büyük bir şehirde yaşamıyorsanız, öğrenmek istediğiniz belirli stiller için sınıflar olmayabilir. Esnek olun.
    • FindMMAGyms ve Fight Resource gibi siteler ABD'deki MMA spor salonlarının bir arşivine sahiptir.
    • Örneğin, yakınınızda MMA spor salonu yoksa, hem kickboks hem de jiu-jitsu derslerine ayrı ayrı kaydolabilirsiniz.
  4. adım 4 seçenekleriniz sınırlıysa eğitici videolar izleyin.4Eğer seçenekleriniz kısıtlıysa eğitici videolar izleyin. Bölgenizde bir stand-up veya grappling salonu yoksa, eğitiminizin bir kısmını çevrimiçi eğitim videolarıyla tamamlayabilirsiniz. İnternette arama yapın ve profesyoneller tarafından hazırlanmış eğitim videoları bulun ve eğitiminizdeki boşlukları doldurmak için bunları izleyin.
    • Hiçbir şey yüz yüze eğitimin yerini tutamaz.
  5. adım 5 spor salonunu arayın ve ilk dersinizi planlayın.5Spor salonunu arayın ve ilk dersinizi planlayın. Bölgenizdeki spor salonlarını bulduktan sonra, onları aramalı ve ilk dersinizi planlamalısınız. Bazı spor salonları, ilk kez antrenman yapacaksanız ücretsiz bir deneme dersi sunar.
    • Aradığınızda şöyle bir şey söyleyebilirsiniz: 'Merhaba, daha önce hiç antrenman yapmadım ama ilk dersim için kayıt yaptırmak istiyorum. Bir sonraki tanıtım sınıfı ne zaman ve ücreti ne kadar?'
  6. adım 6 i̇lk dersiniz için ihtiyacınız olan ekipmanları alın.6İlk dersiniz için ihtiyacınız olan ekipmanları alın. Genellikle kendi ağız koruyucunuzu ve kupanızı almanız beklenir. Diğer spor salonları bir gi veya diğer dövüş ekipmanlarını satın almanızı isteyecektir. Çoğu ilk derse normal bir tişört ve spor şortu giymelisiniz, ancak giymeniz gereken özel bir şey olup olmadığını eğitmene sorduğunuzdan emin olun.
    • Diğer dövüş malzemeleri arasında eldivenler, el sargıları, tekmelikler ve başlıklar bulunur.
    • Eğer herhangi bir ekipmanınız yoksa, ödünç alabileceğiniz ekipman olup olmadığını sorun.

İlk Dersinize Gitmek

  1. adım 1 kibar ve alçakgönüllü olun.1Kibar ve alçakgönüllü olun. Herkes bir noktada acemiydi, bu yüzden MMA'de yeni olmanın nasıl bir şey olduğunu anlıyorlar. Spor salonundaki insanlar öğrenmek ve daha iyi dövüşçüler olmak için oradalar, bu yüzden acemi gibi davranmayın yoksa kötü bir ilk izlenim bırakırsınız. Tanıştığınız insanlara karşı nazik olun, olumlu bir tutum sergileyin ve tavsiyelere açık olun.
  2. adım 2 eğitmeninizin tüm talimatlarını dinleyin.2Eğitmeninizin tüm talimatlarını dinleyin. Eğitime başladığınızda, eğitmeniniz tarafından verilen tüm talimatları takip etmeniz önemlidir. Bunu yapmazsanız, kendinizi veya bir başkasını yaralayabilirsiniz. Eğitmeninizin söylediği her şeye çok dikkat edin ve hareketleri tam olarak size öğretildiği gibi yapmaya çalışın.
  3. adım 3 hızınızı ayarlayın.3Kendinize hız verin. İlk birkaç dersiniz sırasında, kanıtlamanız gereken bir şey varmış gibi hissedebilirsiniz, ancak öyle değil. Mindere ya da ringe çıkar çıkmaz tam yoğunlukta çalışmak isteyebilirsiniz, ancak bu sizi sadece yoracak ve daha fazla antrenman yapamayacak hale getirecektir. Derin nefes almayı unutmayın ve tüm enerjinizi tüketmek yerine hareketleri yapmaya ve tekniğiniz üzerinde çalışmaya çalışın.
  4. adım 4 don't be too hard on yourself and stay positive.4Kendinize karşı çok sert olmayın ve pozitif kalın. Dövüş sanatları konusunda deneyiminiz yoksa, daha deneyimli birine karşı antrenman yapmanız olasıdır. Hiç eğitim almadıysanız dövüşte harika olmayı beklemeyin. Spor salonunuzda rekabet edebilmeniz için büyük olasılıkla çok fazla saat ve çalışma eğitimi almanız gerekecektir. Cesaretinizin kırılmaması için bunu aklınızda tutmanız önemlidir.

Becerilerinizi Geliştirmek

  1. adım 1 önce temel bilgileri öğrenin.1Önce temel bilgileri öğrenin. MMA'de daha iyi olmak için temel vuruşlarda ve boğuşma tekniklerinde yetkin olmanız gerekir. Temel yumruklar arasında kancalar, jablar, düz vuruşlar ve aparkatlar bulunur. Ayrıca temel itme ve yuvarlak tekmeleri de öğrenmek isteyeceksiniz. Boğuşmada, farklı pozisyonları ve kol barı, üçgen boğma ve arka çıplak boğma gibi temel hareketleri nasıl yapacağınızı öğrenmek isteyeceksiniz. Daha ayrıntılı tekniklere geçmeden önce bu temel tekniklerde ustalaşmaya çalışın.
  2. adım 2 düzenli olarak derse gidin.2Düzenli olarak derse gidin. Düzenli olarak derse gitmek becerilerinizi keskin tutacak ve sizi formda tutacaktır. Yeni başladığınızda dersler arasında çok fazla ara vermemeye çalışın. Haftada en az üç derse gidin ve daha sonra her hafta kaç derse gitmekte kendinizi rahat hissettiğinizi görmek için kendinizi hızlandırın.
  3. adım 3 don't overtrain.3Aşırı antrenman yapmayın. Ağrılı olmak doğal olsa da, aşırıya kaçmak istemezsiniz. Fiziksel olarak yorulduğunuzda, aşırı ağrıdığınızda veya sakatlandığınızda, antrenmana ara verin ve vücudunuzun iyileşmesine izin verin. Vücudunuzun antrenmandan sonra toparlanmasına izin vermezseniz, daha zayıf ve daha az odaklanmış hale gelebilirsiniz. Yorgunluk, halsizlik, performans düşüklüğü ve sürekli kas ağrıları aşırı antrenman belirtileridir.
  4. adım 4 sınıf arkadaşlarınızla spar yapın.4Sınıf arkadaşlarınızla idman yapın. Sparring, antrenmanınızın tekniğinizi sınıf arkadaşınız üzerinde test ettiğiniz kısmıdır. Sınıf arkadaşınızla yumruk ve tekme değiş tokuşu yapmaktan korkmayın. Antrenman yaparken aklınızda bir nihai hedef olsun; örneğin tekme vuruşu yapmak ya da yumrukla mesafe kat etme becerinizi geliştirmek gibi.
    • Hareketli bir hedef üzerinde temelleri mükemmelleştirmeye çalışın ve hızınızı ayarlamayı unutmayın.
    • Antrenmanın amacı tekniğinizi mükemmelleştirmektir, rakibinizi incitmek değil.
    • Antrenmandan önce ve sonra rakibinizin elini sıkmak iyi bir davranış olacaktır.
    • Antrenman partnerleriniz genellikle sizin yoğunluğunuzu yakalamaya çalışacaktır, bu nedenle verdiğinizin karşılığını almayı bekleyin.
  5. adım 5 sınıf arkadaşlarınızla birlikte yuvarlanın.5Sınıf arkadaşlarınızla birlikte yuvarlanın. Yuvarlanma, bir sınıf arkadaşınız üzerinde vuruşları dahil etmeden boğuşma tekniklerinizi uyguladığınız zamandır. Grappling ve güreş yorucu olabilir ve çok fazla dayanıklılık gerektirir, bu yüzden acele etmeyin ve hızınızı ayarlayın. Zor durumlardan kurtulma, üstün pozisyon alma ve çeşitli teslimiyetleri deneme alıştırmaları yapın.
  6. adım 6 güç ve kondisyonunuz üzerinde çalışın.6Gücünüz ve kondisyonunuz üzerinde çalışın. Antrenman yapmak ve teknik uygulamak çok önemli olsa da, gücünüzü ve dayanıklılığınızı geliştirmek için çalışmanız da önemlidir. Squat, deadlift ve bench press ile birlikte düzenli sprint, ip atlama ve esneme hareketleri sizi daha güçlü, daha hızlı ve daha esnek yapacaktır. Antrenmanlarınızda haftada bir veya iki günü teknik antrenmanınızla birlikte güç ve kondisyonunuz üzerinde çalışmak için ayırın.
  7. adım 7 amatör müsabakalara kaydolun.7Amatör müsabakalara kaydolun. Tüm kural ve yönetmeliklerden haberdar olmak için yarışmaya kaydolmadan önce eyaletinizdeki dövüş sporları için yerel yönetim organına danıştığınızdan emin olun. Genellikle dövüşmeye hazır olduğunuzda, spor salonunuz veya antrenörünüz organize bir müsabakaya kaydolmanıza yardımcı olacaktır. Onlarla konuşun ve ne tür bir yarışma veya dövüşte yarışmak istediğinize karar verin.
  8. adım 8 sağlıklı bir diyet uygulayın.8Sağlıklı bir diyet uygulayın. Gün boyunca yediğiniz farklı öğünleri yazarak ve kalori ve besin alımınızı sayarak yediklerinizi takip edin. Su içmek ve yüksek protein ve karbonhidrat içeren bir diyet uygulamak isteyeceksiniz. Ağır antrenman yapıyorsanız, kilonuz başına 1 gram (0,035 oz) karbonhidrat ve protein içeren bir diyet uygulamaya çalışın. Diyetiniz ayrıca bol miktarda omega-3 yağı ve geleneksel vitamin ve mineraller içermelidir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruKarma dövüş sanatlarını öğrenmek ne kadar sürer? Bu yolculuk herkes için farklıdır ve ne kadar sıkı çalıştığınıza bağlıdır. İyi bir eğitmenle başlamanızı ve haftada üç kez antrenmana gitmenizi tavsiye ederim. Antrenmanınızı koşu, bisiklet veya yüzme ile birleştirin ve forma girin! Acele etmeyin ve kendinizi bir dövüşçü olarak geliştirin; müsabakalara başlamak için acele etmeyin.
  • SoruKendi dövüş stilimi MMA dövüş stiliyle karıştırabilir miyim? Karma dövüş sanatları, öğrendiğiniz herhangi bir dövüş stilinin doğaçlama bir versiyonudur. Bu sizin seçiminizdir, savunma veya saldırı amaçlı bir karışım yapabilirsiniz - farklı senaryolar için farklı stiller vardır, bu yüzden seçim sizin.
  • SoruNasıl gerçekten iyi bir MMA dövüşçüsü olabilirim? Antrenman yaparak iyi bir dövüşçü olabilirsiniz. Antrenman için ne kadar çok saat harcarsanız o kadar iyi olursunuz.

İpuçları