Gelay Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Belaying, bir tırmanıcının bir tırmanma ipine bağlı bir koşum takımı takarken yükseldiği bir tırmanma tekniğidir. Belayer adı verilen bir tırmanma ortağı aşağıda durur, tırmanma ipindeki gerginliği kontrol eder ve tırmanıcının güvende kalmasına ve tehlikeli düşüşlerden kaçınmasına yardımcı olur. Güvenli bir şekilde geciktirmek için, doğru şekilde nasıl bağlanacağınızı öğrenin ve PBUS (Çek, Frenle, Altında, Kaydır) sistemini uygulayın. İyi geciktirme teknikleri ve uygun güvenlik ekipmanı kullanın.

Adımlar

Şekil 8 Takip Düğümü ile Bağlama

  1. adım 1 tırmanma ipinin bir ucunda bir ilmek oluşturun.1Tırmanma halatının bir ucunda bir ilmek yapın. Çoğu profesyonel tırmanıcı, tırmanıcıyı bir Şekil 8 Follow Through düğümü ile bağlamayı önerir. İpin ucundan yaklaşık üç fit (bir metre) uzakta bir ilmek veya bükülme yaparak başlayın. Bu, bir kol uzunluğu ile ölçülebilir.
  2. adım 2 kuyruğu ilmeğin altındaki ipin etrafında bükün.2. Kuyruğu ilmeğin altındaki ipin etrafından bükün. Yeni yaptığınız ilmeği tutarken, ipin kuyruğunu ilmeğin altından biraz aşağıda ana ipin önünden geçirin. Şimdi ve işareti (&) gibi bir şekle sahip olmalısınız.
  3. adım 3 kuyruğu üst ilmeğin içinden geri çekin.3Kuyruğu üst ilmeğin içinden geri çekin. İpin kuyruk ucunu orijinal ilmeğinizin içinden arkadan geçirin. Bu gevşek bir şekil 8 düğümü oluşturacaktır. Düğümü sıkmayın.
  4. adım 4 halatın kuyruğunu tırmanıcıdaki sert noktalardan çekin's harness.4Halatın kuyruğunu tırmanıcının emniyet kemerindeki sert noktalardan geçirin. Şekil 8 düğümünü tırmanıcının koşum takımına bağlama işlemine başlayın. Halatın ucunu az önce 8 rakamını yaptığınız yerden alın ve halatın kuyruğunu tırmanıcının koşum takımının önündeki sert noktalardan veya halkalardan geçirin. Düğüm, koşum takımından 2-3 inç (5-8 cm) uzaklaşana kadar çekin.
  5. adım 5 başlat 5 'Takip Etme' işlemine başlayın. Kuyruk her iki bağlama halkasından geçirildikten sonra, kuyruğun ucundan tutun ve 8 numaralı düğümün içine geri sokmaya başlayın. Kuyruğun düğümden çıktığı aynı noktadan başlayın.
  6. adım 6 orijinal 8 rakamının izlediği yolu takip edin.6Orijinal 8 rakamının izlediği yolu takip edin. İki tel kalınlığında bir 8 rakamı düğümü elde edene kadar orijinal 8 rakamının tellerini takip ederek kuyruğu düğümün içinden dikkatlice geçirin. 'Takip eden' ipliği orijinal düğümün ipliğine paralel tutmaya özen gösterin.
  7. adım 7 düğümü giydirin.7Düğümü giydirin. Tüm ip tellerinin doğru hizalandığından emin olmak için kontrol edin ve düğümü sıkıca çekin. Düğümden çıkan dört ipin her birini çekerek sıkın. İşiniz bittiğinde en az altı inç (15 cm) fazla kuyruğunuz kalmalıdır. Düzgün bağlandığından ve güvenli olduğundan emin olmak için partnerinizin veya eğitmeninizin düğümü iki kez kontrol etmesini sağlayın.
    • Yeterli kuyruk kalmadıysa, düğümü çözün ve ipin ucundan daha uzağa bağlayın.
  8. adım 8 geciktirme cihazındaki yuvalardan birinden bir miktar ip geçirin.8Gerileme cihazındaki yuvalardan birine bir ısırık ip besleyin. Tırmanıcı bağlandıktan sonra, kuşakçı kuşak cihazını kurmalıdır. En yaygın geciktirme cihazı türü, bir ısırık ipi beslemek için iki yuva ve bir tel tutucu içeren bir ACT'dir. Tırmanıcının koşum takımına bağlı olandan ipin karşı ucunda küçük bir ısırık (bir bükülme veya tam döngü değil) yapın. İp ısırığının üst kısmının tel tutucu ile aynı tarafta çıktığından emin olun.
  9. adım 9 halatı ve gecikme cihazını koşum takımınıza takın.9İpi ve geciktirme cihazını emniyet kemerinize takın. Bir kilitleme karabinasını hem halattan hem de tel tutucudan geçirin ve koşum takımınızdaki gecikme halkasına takın. Karabinayı sıkıca kilitleyin.
    • Yatay olarak yönlendirilmiş bir gecikme halkanız varsa, ipin kuyruk ucu baskın elinizde olacak şekilde yönlendirildiğinden emin olun.
    • Halatın kuyruk ucu, düşmeleri durdurmak ve tırmanma halatındaki gerginlik miktarını değiştirmek için kontrol etmeniz gereken halatın bir parçası olan 'fren ipi' dir.
    UZMAN İPUCU

    Erika Noble

    PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni
    Erika Noble Stanford Üniversitesi Yönetim Bilimi ve Mühendislik bölümünden mezun oldu. Stanford Rock Climbing takımının bir parçası olarak üniversite kaya tırmanışı yarışmalarında yarıştıktan sonra Erika, Tahoe Gölü'nde Kaya Tırmanışı Eğitmeni olarak çalıştı. Kaliforniya ve Güneybatı'da kaya tırmanışı yapmaya ve tırmanmaya devam ediyor.
    Erika Noble PCIA Sertifikalı Kaya Tırmanışı Eğitmeni

    Kaya Tırmanışı Eğitmeni Erika Noble şunları tavsiye ediyor: 'Karabininizin doğru şekilde kilitlendiğinden emin olmak için her zaman iki kez kontrol edin. Bu, tırmanıştan önce her seferinde yapılması gereken güvenlik kontrollerinin önemli bir parçasıdır ve genellikle gözden kaçabilir.'

PBUS Sistemini Öğrenmek

  1. adım 1 bir pbus gecikme sınıfına kaydolun.1Bir PBUS gecikme sınıfına kaydolun. Gecikmeye başlamadan önce profesyonel eğitim almak önemlidir. Kapalı tırmanma duvarlarına sahip çoğu spor salonu, geciktirme talimatları sunar ve ekipmanlarını kendi başınıza kullanabilmeniz için bir sertifika almanızı veya bir testi geçmenizi gerektirebilir. Çoğu gecikme sınıfı size PBUS (Çek, Frenle, Alttan, Kaydır) yöntemini öğretecektir.
    • PBUS, partneriniz yükselirken halattaki gevşekliği güvenli ve istikrarlı bir şekilde kontrol etmenizi sağlayan temel bir kuşaklama tekniğidir.
    • PBUS tekniği kısa, kontrollü, tekrarlayan hareketler kullanmayı içerir.
  2. adım 2 çekme alıştırması yapın.2Çekme pratiği yapın. PBUS yönteminin ilk kısmı 'Çekme 'dir. Tırmanıcı yukarı doğru hareket ederken, gevşekliği almak için halatınızın kılavuz ipini yavaşça aşağı çekin. Kılavuz ip, ipin tırmanıcıya bağlanan kısmıdır. Aynı zamanda, fazla ipi geciktirme cihazından beslemek için fren ipini (ipin kuyruk ucu) yukarı çekin.
  3. adım 3 halatınızı fren konumuna getirin.3İpinizi fren konumuna getirin. PBUS'taki B 'Fren' anlamına gelir. Tırmanıcının ipinden yeterince gevşekliği çıkardıktan sonra, ipi yerinde tutmak için fren ipini aşağı çekin. Frenleme, kuşak bağlamanın en önemli kısımlarından biridir, çünkü düşme durumunda hızlı bir şekilde fren yapabilmeniz gerekecektir. Her zaman en az bir elinizin fren ipinin üzerinde olduğundan emin olun.
  4. adım 4 kılavuz elinizi fren elinizin altına koyun.4Kılavuz elinizi fren elinizin altına koyun. Bu, PBUS tekniğinin 'Altında' kısmıdır. Fren telini fren konumunda tutarak elinizi kılavuz telden çıkarın ve fren telindeki fren elinizin altına yerleştirin. Bu hareket, ellerinizi yeniden konumlandırma sürecini başlatır, böylece bir çekme ve frenlemeden sonra fren ipinin tam kontrolüne sahip olursunuz.
  5. adım 5 fren elinizi fren hattına geri kaydırın.5Fren elinizi fren hattına geri kaydırın. PBUS'taki S 'Kaydırmak' içindir. PBUS manevrasının çekme ve fren bölümleri sırasında, fren eliniz gecikme cihazından uzaklaşacak ve yerine geri taşınması gerekecektir. Kılavuz elinizi fren elinin altına koyduktan sonra, fren elinizi fren hattından yukarı doğru kaydırın, ta ki gecikme cihazından yaklaşık 3 inç (8 cm) uzağa gelene kadar. Diğer elinizi tekrar kılavuz ipin üzerine koyun.
  6. adım 6 tırmanıcı yükselmeye devam ederken bu işlemi tekrarlayın.6Tırmanıcı yükselmeye devam ettikçe bu işlemi tekrarlayın. Tırmanıcı tekrar hareket etmeye hazır olduğunda, çekme ile başlayarak tüm süreci tekrarlayın. Doğal ve otomatik hale gelene kadar PBUS hareketlerinden geçme alıştırması yapın.
  7. adım 7 bağlamadan pratik yapın.7Bağlamadan pratik yapın. Gerçek bir tırmanışı denemeden önce, siz ve partneriniz tırmanıcıyı bağlamadan pratik yapabilirsiniz. Bunun yerine, gerçek bir tırmanış sırasında yaşayacağınız gerilim değişikliklerini simüle etmek için tırmanıcının ipi çekmesini veya bırakmasını sağlayın ve uygun şekilde tepki verme alıştırması yapın.

Doğru Belaying Tekniklerini Kullanmak

  1. adım 1 ellerinizi her zaman ipin üzerinde tutun.1Ellerinizi her zaman ipin üzerinde tutun. Geciktirme sırasında, baskın elinizi her zaman fren ipinde (geciktirme cihazından çıkan ipin 'kuyruk' ucu) tutmalısınız. Diğer eliniz ya kılavuz ipin (ipin tırmanıcıya giden kısmı) ya da fren ipinin üzerinde olmalıdır, gecikme sürecinde nerede olduğunuza bağlı olarak. Her iki elinizi de yerinde tutmak, ipin kontrolünü korumanıza ve düşme durumunda hızlı bir şekilde gerginleştirmenize olanak tanır.
  2. adım 2 tırmanıcı düşerse veya durması gerekirse fren yapın.2 Tırmanıcı düşerse veya durması gerekirse fren yapın. Güçlü bir fren yapabilmek güvenli kuşaklama için hayati önem taşır. Tırmanıcı düşmeye başlarsa, tırmanışın zirvesine ulaşırsa veya dinlenmek için bir dakikaya ihtiyaç duyarsa, fren ipini doğrudan vücudunuzun önünde tutarken düz bir şekilde aşağı çekin.
    • Ekstra dengeli bir fren için iki elinizi de kullanın.
    • Fren elinize ek olarak vücut ağırlığınızı kullanarak da biraz ekstra gerilim ekleyebilirsiniz. Fren elinizi yerinde tutarak, diğer elinizi fren ipini kalçanızın etrafına ve poponuzun hemen altına sarmak için kullanın.
  3. adım 3 tırmanıcıya her zaman dikkat edin.3Tırmanıcıya her zaman dikkat edin. Hangi tırmanma tekniğini kullanırsanız kullanın, kuşakçının tetikte kalması ve tırmanıcıyı yakından izlemesi (ve kulağını) tutması çok önemlidir. Müzik dinlemeyin, telefonunuzu kontrol etmeyin veya manzaranın veya diğer tırmanıcıların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin.
  4. adım 4 gevşeklik yaratmak için fren hattını geciktirme cihazından geri besleyin.4Gevşeklik yaratmak için fren hattını geciktirme cihazından geri besleyin. Tırmanıcının ekstra gevşekliğe ihtiyacı varsa veya inişe başlamaya hazırsa, dikkatlice kontrol edilen hareketler kullanarak gevşekliği artırın. Her iki elinizi de fren ipinin üzerine koyun ve üstteki elinizi kullanarak ipi yavaşça geciktirme cihazından geri besleyin. Tırmanıcı çok hızlı inmeye başlarsa veya çok fazla gevşeklik varsa, tekrar fren konumuna getirmek için fren ipini hemen önünüzden aşağı çekin.
  5. adım 5 çağrıları kullanarak tırmanıcı ile iletişim kurun.5Çağrıları kullanarak tırmanıcı ile iletişim kurun. Tırmanış partnerinizle iletişim kurabilmek, kuşaklama sırasında hayati önem taşır. Bir tırmanışa başlamadan önce, bir sistem üzerinde çalışın ve her ikinizin de farklı çağrıların ne anlama geldiğini anladığınızdan emin olun. Çeşitli standart iletişim sistemleri vardır, ancak en önemli şey hem sizin hem de partneriniz için işe yarayan bir sistem seçmektir. Yaygın çağrı örnekleri şunları içerir:
    • Tırmanıcı tırmanmaya başlamadan önce kuşakçıyı kontrol ederken 'Tırmanmaya hazır mısın?' veya 'Kuşakta mısın?'. Bel bağlayan kişi 'On belay' veya 'Belay on' ile yanıt verebilir.
    • Tırmanıcı tırmanmaya başladığında 'Tırmanmaya hazır' veya 'Tırmanıyor'. Kuşaklayıcı 'Tırmanış' veya 'Tırmanışa başla' şeklinde yanıt verebilir.
    • Diğer tırmanma çağrıları arasında 'Gevşeklik' (tırmanıcının daha fazla gevşekliğe ihtiyacı olduğunda), 'İp yukarı' veya 'Al' (tırmanıcının daha az gevşekliğe ihtiyacı olduğunda), 'Bu benim' (yeterince fazla gevşeklik alındığında), 'Düşüyor!' (tırmanıcı düşüyorsa veya düşmeye başlıyorsa) ve tırmanıcı tırmanışın tepesindeki hedefine güvenli bir şekilde ulaştığında 'Güvenli' veya 'Belay off'.
  6. adım 6 daha fazla denge için bir üst ip kurulumunu deneyin.6Daha fazla denge için bir üst ip kurulumunu deneyin. Üstten ip tırmanışı veya üstten ipleme, ipin tırmanışın tepesinde önceden ayarlanmış bir ankraja bağlandığı bir yöntemdir. Top-roping, kurşun tırmanışa göre daha fazla stabilite ve daha düşük ciddi düşme riski sunar. Tırmanışın tepesindeki ankraj, belayer'ın daha az çaba harcaması ile ipin gergin kalmasına yardımcı olacaktır. Top-roping, nasıl belay yapılacağını öğrenirken kullanılacak en iyi tekniktir.

Ekipmanınızı Kurmak

  1. adım 1 gecikme halkaları ile kaya tırmanışı koşum takımları alın.1Gerileme halkaları olan kaya tırmanışı koşum takımları alın. Tırmanıcı ve kuşakçı, kaya tırmanışı için tasarlanmış ve test edilmiş koşum takımları giymelidir. Emniyet kemerinin bir bel kemeri, bağlama noktası, gecikme halkası ve tokaları olduğundan emin olun.
    • Bazı koşum takımları, bağlama ve gecikme halkası için aynı noktayı kullanır.
    • Açık hava eğlence ekipmanları satan çoğu mağazadan tırmanış malzemeleri satın alabilirsiniz. Spor salonunuzda iç mekan tırmanışı için koşum takımı ve diğer ekipmanları kiralayabilirsiniz.
    • Açık hava eğlence programları sunan birçok üniversite, öğrencilerin, öğretim üyelerinin, personelin veya mezunların tırmanma ekipmanı kiralamasına izin verecektir.
  2. adım 2 emniyet kemerini doğru şekilde takın.2Koşum takımını doğru şekilde takın. Bir çift pantolon giyer gibi koşum takımına adım atın. Bacaklarınız, halkaları arkaya bakan kemere bağlayan bir çift elastik kayış (yükselticiler olarak adlandırılır) ile bacak halkalarından geçer. Bel kemerini, bağlama noktası ve iniş halkası öne bakacak şekilde kalçalarınızın üzerinden yukarı doğru çekin. Koşum takımını rahatça oturacak şekilde ayarlamak için bel bandı ve bacak halkalarındaki tokaları kullanın.
  3. adım 3 gecikme cihazınızla güvenli bir kilitleme karabina kullanın.3Gerileme cihazınızla güvenli bir kilitleme karabinası kullanın. Tırmanma teçhizatı olarak kullanılmak üzere tasarlanmış bir kilitleme karabinası satın alın. Karabina, ipi ve gecikme cihazını koşum takımınıza bağlı tutan tek şey olduğundan, güçlü ve sağlam olması gerekecektir. Tırmanma karabinaları, açık hava rekreasyon ekipmanı satan mağazalarda mevcuttur.
  4. adım 4 i̇yi tırmanış ayakkabıları alın.4İyi tırmanış ayakkabıları edinin. Tırmanış ayakkabıları esnek olacak ve mükemmel kavrama özelliğine sahip olacak şekilde tasarlanmıştır. İyi bir tırmanış ayakkabısı, bol miktarda sürtünme sağlayan yumuşak, yapışkan kauçuk tabanlara sahip olmalıdır.
    • Tırmanış ayakkabılarını açık hava rekreasyon veya spor malzemeleri mağazalarından satın alabilirsiniz. Spor salonunuzdan tırmanış ayakkabısı da kiralayabilirsiniz.
    • Tırmanış ayakkabısı kiralamayı seçerseniz, tabanlarının iyi durumda olduğundan emin olun.
  5. adım 5 tırmanma tebeşiri kullanın.5Tırmanış tebeşiri kullanın. Tebeşir, ister tırmanıyor ister ipi kontrol ediyor olun, avuç içlerinizdeki nemi azaltmak ve tutuşunuzu geliştirmek için kullanışlıdır. Tırmanma tebeşirini spor malzemeleri veya açık hava rekreasyon mağazalarından satın alabilirsiniz.
    • Bazı spor salonlarının tebeşire izin vermediğini veya ne tür tırmanma tebeşiri kullanabileceğiniz konusunda kısıtlamaları olduğunu unutmayın.
    • Spor salonunuz tırmanma tebeşiri sağlayabilir. Kendinizinkini getirmeniz gerekip gerekmediğini öğrenmek için önceden arayın.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Top-roping konusunda deneyimli olana kadar lider tırmanışı denemeyi bekleyin. Lider tırmanışta, tırmanıcı ipi kendisiyle birlikte yukarı çıkarır ve yukarı çıkarken onu bir dizi ankraja ('koruma' olarak adlandırılır) bağlar. Lider tırmanış, çok daha uzun düşme riski ile birlikte gelir ve daha yetenekli ve deneyimli bir belayer gerektirir.

Uyarılar

  • Kendi başınıza denemeden önce sertifikalı bir eğitmenin size ekipmanınızı nasıl kuracağınızı ve temel kuşaklama tekniklerini nasıl kullanacağınızı göstermesini sağlayın. Belaying hakkında okumak veya bir video izlemek, profesyonel eğitimin yerini tutmaz.