Futbol Topu Nasıl Bükülür

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir futbol sihri gerçekleştirirken takım arkadaşlarınızı şaşırtın! Topun uçuşunun ortasında tam anlamıyla yön değiştirmesini izleyin. Bu tekniği sabit bir topla, örneğin serbest vuruş pozisyonunda öğrenmek en kolay yoldur, ancak yetenekli futbolcular hareket halindeyken bile bükülen bir topa vurabilirler. Bu temel futbol becerisinde ustalaşmak istiyorsanız, başka yere bakmanıza gerek yok.

Adımlar

Ayağınızın İçiyle Eğilme

  1. Topa hafif bir açıyla yaklaşın. Topa normalde yaptığınız gibi yaklaşın, ancak topa vuruş ayağınızın iç kısmıyla vurmaya hazırlanın.
    • Genel olarak vücut hizanız kaleye dönük olmayacaktır. Eğer topa sağ iç ayağınızla vuruyorsanız, vücudunuz hedefin hafifçe sağına dönük olacaktır. Topa sol iç ayağınızla vuruyorsanız, vücudunuz hedefin hafifçe soluna dönük olacaktır.
  2. Topa vurmaya başlarken yere basan ayağınıza dikkat edin. Dikme ayağınız, vuruş yapmadığınız ayağınızdır, vuruş ayağınıza çapa olacak ayaktır. Vuruş yapmadığınız ayağınızı hafifçe ilk bükülme yönüne bakacak şekilde dikin, böylece topa ayağınızın iç kısmıyla vurduğunuzda her iki ayak da neredeyse paralel (~.3 m) uzaklıkta olur. Ayağınızın iç kısmıyla topa kolayca vurabilmeniz için yeterince uzağa yerleştirin, ancak atışınızdan güç alarak oraya ulaşmak için zorlanmanıza gerek kalmayacak kadar da yakın olsun.
  3. Vücudun bitki tarafındaki elinizi denge için dışarıda tutun. Topa doğru hareket ediyorsunuz ve vücudunuz topa vururken hafifçe kıvrılıyor. Vuruş yaparken bitki tarafındaki elinizi dışarıda ve yukarıda tutmak, vuruşunuza güç katmaya yardımcı olacak ve takip eden vuruşta size denge sağlayacaktır.
  4. Topa ayağınızın iç kısmıyla vurun. Burası ayak parmağınızın bittiği ve ayağınızın başladığı yerdir. Top ayağınızın iç kısmı boyunca geri yuvarlanacaktır. Eğer topa sağ ayağınızla vuruyorsanız, topa sol alt köşeden vuruyor olmalısınız.
    • Topa bir daire gibi düz bir şekilde bakın ve ortasında bir çarpı (+) işareti olduğunu hayal edin. Sağ ayakla vuruş yapmak için topun sağ alt köşesine vurun. Sol ayakla vuruş için topun sol alt çeyreğine vurun.
  5. Dikme ayağınızı hareket ettirmeyin. Bu ayak hala aşağı bakıyor olmalıdır. Kollarınızın yardımıyla dengeli ve sağlam tutun.
  6. Vuruşunuzu yaptıktan sonra vuruş bacağınızı kaleye doğru sallayın. Vuruş bacağınızı vücudunuzun karşısına getirmeye çalışın, böylece dıştan içe doğru sallanma hareketini abartırsınız ve vuruşunuzu takip ettiğinizden emin olursunuz.
  7. Kaldırmak için topun altından vurun. Eğer topunuzun kalkmasını istiyorsanız, topun altından vurun. Topu yukarı ve duvarın üzerine çıkarmak için yeterli kaldırma kuvveti olmalıdır. Ayağınız karşıya geçerken ve etrafında dönerken, topun bükülmesine ve eğilmesine neden olacak top spini yaratırsınız! Temas sırasında omuzlarınızı geriye eğerek topun yükseldiği yüksekliği artırabilirsiniz. Topu tekrar kaleye doğru getirmek için yeterince spin ve daldırma yapmayı unutmayın.
    • Topun yukarı çıkmasını istiyorsanız geriye doğru eğilin veya topu aşağı doğru kıvırmak istiyorsanız öne doğru eğilin. Bu teknik, aynı sonuçları veren herhangi bir vuruş kullanılarak gerçekleştirilebilir.

Ayağınızın Dışıyla Eğilme

  1. Topa hedefinize hafif bir dış açı ile yaklaşın. Sağ ayaklı bir vuruş için bu, topa yaklaşmak ve hedefinizin hemen soluna nişan almak anlamına gelir.
  2. Dikme ayağınızı doğru şekilde yerleştirin. Dikme ayağınızı hedefinizin soluna doğru yönlendirin. Dikme ayağınız duvardan daha geride ve daha uzakta olacaktır.
    • Topa vurmaya hazırlanırken ve en sonunda topa vururken dikme ayağınızı sabit tutun. Dikme ayağınızı hareket ettirmek, vuruş ayağınızın sürekli hareketini engelleyecek ve vuruşunuzdan güç eksiltecektir.
  3. Denge ve güç için elinizi vücudunuzun bitki tarafında tutun. Burada da destek ve denge için bir elin dışarıda olması önemlidir. Elinizin tamamen havada olması gerekmez ancak tamamen vücudunuzun yan tarafında da olmamalıdır.
  4. Topa ayağınızın dışıyla vurun. Bunu yaparken vuruş ayağınızı vücudunuzun karşısına getirin. Topa çarpı (+) atıyorsanız ve sağ ayağınızla vurmaya yaklaşıyorsanız, topun alt orta kısmına veya sol alt kısmına vurmak isteyeceksiniz.
  5. Vuruş bacağınızı vücudunuz boyunca sallayarak devam edin. Bunu tıpkı iç dirsek vuruşunda yaptığınız gibi yaparsınız. Hareket benzerdir, ancak sonuçlar farklıdır çünkü topa ayağınızın dışıyla vurursunuz.
    • Sağ ayaklı oyuncular topa ayaklarının dışıyla vurarak ve ardından ayaklarını sola, vücutlarının üzerinden geçirerek topun saat yönünde dönmesini sağlamaya çalışır.
    • Sol ayaklı oyuncular ise topa ayaklarının dışıyla vurduktan sonra ayaklarını vücutlarının sağına doğru hareket ettirerek topun saat yönünün tersine dönmesini sağlamaya çalışırlar.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir futbol topuna nasıl kavis verirsiniz?
    Ayağınızın iç kısmını kullanarak pas atma alıştırmalarına başlamaya çalışın. Bacaklarınızı kavislendirdiğinizden emin olun, çünkü hareket tamamen vücudunuz ve takip etmenizle ilgilidir. Topa vururken vücudunuzu J şeklinde sallamaya çalışın. Bunu ne kadar çok uygularsanız, topu belirli şekillerde kavislendirmek için o kadar çok manipüle edebileceksiniz.
  • Soru
    Ya topu dışarıdan keserseniz ama yeterince güç alamazsanız?
    Güç oluşturmak zorundasınız. Önce doğru teknik üzerinde çalışın ve ardından vuruşunuzda güç oluşturmaya odaklanın.
  • Soru
    Haftalardır topu ayağımın dışıyla çevirme alıştırmaları yapıyorum, ancak ne kadar uğraşırsam uğraşayım topa her zaman korkunç bir isabetle vuruyorum. Neyi yanlış yapıyorum?
    Görünüşe göre ayağınızın yanlış kısmını kullanıyorsunuz. Bu vuruş için 'parmak vuruşu' yapmamalısınız, bunun yerine bağcıklarınızı değil ayağınızın iç veya dış kısmını kullanmalısınız.

Video

İpuçları

  • Önce tekniği mükemmelleştirin ve ardından güç ve hız üzerinde çalışın.
  • Her zaman ayağınızla takip edin çünkü doğru isabet ve gücü elde etmek için bu çok önemlidir. İyileştiğinizde ayağınızı çok fazla kaldırmanıza gerek kalmayacaktır.
  • Topa vururken vücudunuzu geriye doğru eğerek topun üstten dönmesini sağlayın ve duvarı kolayca aşın.

Uyarılar

  • Topu bükmek için düzgün bir takip gereklidir.
  • Çim üzerinde daha iyi tutuş için krampon giyin.
  • Herhangi bir egzersiz yapmadan önce ısındığınızdan ve gerindiğinizden emin olun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bir futbol topu
  • Açık alan
  • Çivili futbol kramponları (botlar), böylece çekiş gücünüz olur