Karatede Yumruklar Nasıl Engellenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Karma Dövüş Sanatlarının popülaritesinin artmasından çok önce, karate gibi geleneksel dövüş biçimleri, kendini savunma durumlarındaki uygulamaları için ödüllendirildi. Eski bir Japon silahsız dövüş stili olan karate, sağlam bir temel oluşturmaya ve saldırı ve savunma tekniklerini hızlı ve büyük bir güçle uygulamaya odaklanır. Bir karate uygulayıcısının öğrendiği ilk tekniklerden bazıları temel savunma bloklarıdır. Bloklar, yaklaşan saldırıları durdurmak veya başka yöne çevirmek için kullanılır ve bir saldırgana karşı kendini korumayı öğrenmede vazgeçilmezdir.

Adımlar

Yüksek Yumrukları Engelleme (Age Uke)

  1. adım 1 uygun savunma duruşunu benimseyin.
    Uygun savunma duruşunu benimseyin. Ayaklarınızı omuz genişliğinden biraz daha fazla açın. Dizleriniz bükülü ve vücudunuz sabit ve hareketsiz olacak şekilde ağırlık merkezinizi bacaklarınızın arasına indirin. Ağırlığınız esas olarak ayak toplarınızın üzerinde olmalıdır. Yaş uke'de vücut rakibe tam karşıdan bakabilir veya daha az hedef teşkil etmesi için hafifçe eğilebilir.
    • Sağlam bir temel oluşturun, ancak her an hareket edebilmek için ayaklarınızın üzerinde hafif kalın.
  2. adım 2 kollarınızı hazır ve nazır tutun.
    Kollarınız hazır ve nazır olsun. Bloklama hareketine başlamak için kollarınız 'hazneli' pozisyonda (parmaklar her iki kalçada yukarı bakacak şekilde sıkılmış yumruklar) veya vücudun önünde savunmaya yönelik olarak kaldırılmış olmalıdır. Bu, baş ve yüzü etkili bir şekilde korumak için beklenen darbeye mümkün olduğunca yakın olmalarını sağlamak içindir. Yumruklarınız açık veya kapalı tutulabilir, ancak darbe anına kadar sıkmayın.
    • Yumruğunuzu sıkmak kollarda ve omuzlarda gereksiz gerginlik yaratır, bu da sizi yorabilir ve tepki hızınızı azaltabilir.
  3. adım 3 vuruşu karşılamak için engelleme kolunu kaldırın.
    Vuruşu karşılamak için engelleme kolunu kaldırın. Dirseğiniz yaklaşık 45 derece bükülmüş haldeyken, ön kolunuz alnınızın üzerinde yanlamasına tutulana kadar blok kolunuzu yukarı ve dışa doğru sıkı bir kavis çizerek kaldırın. Bloğa başladığınızda, ön kolunuz rakibinizin vuruşunu yakalayacak ve kuvvetini güvenli bir şekilde başınızın üstünden veya yana doğru yönlendirecektir. Bu yüksek blok tekniği age uke olarak bilinir.
    • Age uke kafaya atılan yüksek yumrukların yanı sıra yumrukla veya sopayla aşağıya doğru vurulan darbeleri de durduracaktır.
    • Mümkün olduğunda, rakibinizin vuran kolunu kenar yerine ön kolun her iki büyük kemiğiyle karşılayın. Bu 'çift kemik bloğu' olarak bilinir ve yaralanmaları önlemenin yanı sıra saldırıları durdurmada çok daha etkilidir.
  4. adım 4 bir karşı saldırı başlatın.
    Bir karşı saldırı başlatın. Artık rakibinizin vuruşu saptırıldığı için dengesi bozulacak ve karşı saldırıya açık hale gelecektir. Bu fırsattan yararlanın ve yüze ya da solar pleksusa düz bir yumrukla karşılık verin. Hem blok hem de karşı saldırı hızlı, güçlü hareketlerle gerçekleştirilmeli ve çarpma anında teknik 'şaklatılmalıdır'.
    • Karşı yumruktaki güç, kalça ve omuzların hızlı, bükülme hareketinden gelmeli ve kolu bir piston gibi düz bir şekilde dışarı fırlatmalıdır. Elinizi incitmemek için işaret ve orta parmaklarınızın en büyük boğumlarıyla temas edin.
    • Karşı saldırı için en iyi hedefiniz, saldırganınıza göre konumunuza bağlıdır. Baş ve vücudun her ikisi de açıkta bırakıldığında iyi hedefler oluşturur. Ayrıca bir boğuşma tekniği uygulamak için saldırganın yumruk atan kolunu tuzağa düşürebilirsiniz. Bu, karşılık olarak vurmak zorunda kalmadan saldırganı etkisiz hale getirmenizi sağlayacaktır.

Vücuda Gelen Yumrukları Engelleme (Soto Uke/Uchi Uke)

  1. adım 1 kararlı bir savunma pozisyonu benimseyin.
    Kararlı bir savunma duruşu benimseyin. Denge merkezinizden savrulmamak için ağırlığınızı dizlerinizin arasına verin. Vücuda yönelik saldırıları engellemek için naihanchi-dachi (bacaklar geniş ve vücut rakibe dönük) ya da zenkutsu-dachi (bacaklar sendeleyerek ve ağırlık ön ayağın üzerinde olacak şekilde) duruşu alabilirsiniz. Orta bölgenizi korumak için ellerinizi kavuşturun veya kaldırın.
    • Vücut saldırılarını savunurken kütlenizin merkezine yapılan bir darbeyle dengenizin bozulmasını önlemek için daha geniş bir duruş almak çok önemlidir.
    • Savunma duruşunuzda ne kadar alçalırsanız, hareket etmeniz o kadar zorlaşacaktır. Ayrıca rakibinizin göğüs kafesi, solar pleksus ve kasık gibi alt ekstremitelerine daha net bir atış yapabilirsiniz.
  2. adım 2 vücudunuzu rakipten hafifçe uzaklaştırın.
    Vücudunuzu hafifçe rakipten uzağa çevirin. Darbeyi doğrudan kabul etmek yerine, omuzlarınızı ve kalçalarınızı döndürerek bir omzunuzun rakibinize doğru bakmasını sağlayın. Vücudunuza hafifçe açı vermek saldırgan için daha küçük bir hedef oluşturur ve vurulmanızı zorlaştırır. Bu pozisyonda, ön kolla içe doğru bir blok (uchi uke) veya arka kolla dışa doğru bir blok (soto uke) uygulayıp uygulamayacağınıza karar verebilirsiniz.
    • Vücudunuzun üst kısmını hafifçe döndürerek vücudunuzu 'kapatır', gövdenizi daha korunaklı tutar ve omzunuzu çeneniz yerine saldırgana sunarsınız.
    • Bu pozisyonda, arka hazneli elle atılan yumruklar en fazla güce sahip olacaktır.
  3. adım 3 engelleme kolunu kalçadan yukarı ve içe doğru getirin (soto uke).
    Engelleme kolunu kalçadan yukarı ve içe doğru getirin (Soto Uke). Yumruğunuz sıkılı ve kolunuz sağlam bir şekilde tutulurken, yumruğu saptırmak için engelleme kolunuzu yukarı ve içe doğru sallayın. Dışa doğru blok yaparken parmaklarınız size dönük olmalıdır ve ön kolunuzun veya dirseğinizin iç kısmıyla temas edeceksiniz.
    • Soto uke 'dışa doğru' blok olarak tanımlanır çünkü blok yapan kol vücudun merkez çizgisinin dışından başlar ve içe doğru hareket eder. Jablara ve düz yumruklara karşı savunma yapmak için soto uke kullanın.
    • Dışa doğru bloklar saldırganın kolunu gardınızın iç tarafına yönlendirir. Bu sizi karşı yumruk, diz darbesi, kol kilidi veya fırlatma kullanabileceğiniz bir pozisyonda bırakır. Dışa doğru bloklar bir boksörün savuşturmasına oldukça benzer.
  4. adım 4 engelleme kolunu kalçadan yukarı ve dışa doğru çevirin (uchi uke).
    Engelleme kolunu kalçadan yukarı ve dışa doğru çevirin (Uchi Uke). Soto uke'ye alternatif olarak, uchi uke veya içe doğru blok uygulamak için daha iyi bir konumda olabilirsiniz. Odalı veya savunma gardından, blok kolunuzu karşı kalçanızdan dışa doğru kaldırın ve döndürün, yumruğu ön kolunuzun dışıyla yakalayın.
    • İçe doğru bloklar, saldırganınızın vücudunun merkezini açarak engelsiz bir vuruşla devam etmenizi sağlar.
  5. adım 5 vuruşa karşılık verin.
    Vuruşa karşılık verin. Saldırganınız şimdi kolunu tamamen uzatmış, yüzü ve vücudu açıkta, savunmasız bir pozisyonda olmalıdır. Ön kolunuzla yumruğun yönünü değiştirmeye devam edin ve rakibinizin vücudundaki en hassas hedefe kendi yumruğunuzla karşılık verin. Blok ve karşı vuruş tek bir akıcı hareket olarak hızlı bir şekilde arka arkaya yapılmalıdır.
    • Rakibinizin yumruk atan kolunun pozisyonuna ve kendi vücudunuzun yerleşimine bağlı olarak kaburgalara mı, orta bölüme mi yoksa yüze mi vuracağınıza karar verin.

Alçak Yumrukları Engelleme (Gedan Barai)

  1. adım 1 şaşırtmalı bir duruşa geçin.
    Şaşırtmalı bir duruşa geçin. Baskın olmayan elinize karşılık gelen ayağınızı diğerinin önüne yerleştirin. Örneğin, sağ elinizi kullanıyorsanız sol ayağınızı öne koyun. Ayaklarınızın doğal ve rahat bir pozisyon bulmasına izin verin; bunu yapmanın en iyi yolu normal bir adım atmak, ardından duraklamak ve ağırlığınızı dengelemektir. Alçak vuruşları engellemek için genellikle yürüyüş (shizentai-dachi) veya kedi duruşu (nekoashi-dachi) ile savunma yapmak daha kolaydır, çünkü bu sayede bacaklar bloğun önüne geçmeden vücudun alt kısmını savunabilirsiniz.
    • Gedan barai birçok farklı savunma duruşunda uygulanabilir, ancak bacakların sendelediği duruşlar, vücudu kalçaları, kasıkları ve bacakları korumak için daha az beceriksiz bir konuma getirdiğinden en doğal duruşlardır.
    • Nekoashi-dachi'de (kedi duruşu), ağırlık çoğunlukla arka ayağın üzerinde durur ve ön ayağın topuğu hızlı bir geçiş hareketi veya tekme sağlamak için kaldırılır. Bu pozisyon bir boksörün dövüş duruşuna çok benzer.
  2. adım 2 engelleme kolunu karşı omzunuza doğru kaldırın.
    Engelleme kolunu karşı omzunuza doğru kaldırın. Engelleme kolunuzu, yumruğunuz karşı kulağınızın yanında konumlanana kadar vücudunuz boyunca getirin. Bloğu başlatırken, bu hareketi hızla tersine çevirerek yaklaşan darbeyi yavaşlatmak veya durdurmak için yeterli momentum yaratacaksınız.
    • Aşağı doğru bir blokta, blok yapan kol karşı omuzdan öndeki kalçaya doğru geçmelidir. Yumruğu vücuda yakın tutun ve engelleme kolunu stabilize etmek için kalça ve omuzların kaldıracını kullanın.
  3. adım 3 saldırıyı etkisiz hale getirmek için engelleme kolunu aşağı doğru getirin.
    Saldırıyı etkisiz hale getirmek için engelleme kolunu aşağı doğru getirin. Karşı omzunuzdan engelleme kolunuzu aşağıya ve vücudunuzun karşısına doğru kuvvetlice getirerek saldırıyı engelleyin. Yumruğunuz öndeki bacağınızın birkaç santim üzerinde durmalı, ön kolunuz uyluğunuza paralel olmalıdır. Darbenin savunmanızı delip geçmemesini sağlamak için darbe anında kolunuzu ve omzunuzu gerin.
    • Aşağı doğru bloğun amacı bir saldırıyı tamamen durdurmak değil, etkisini en aza indirmek ve rakibin saldıran uzvuna hasar vermektir.
    • Gedan barai, bir tutuşu kırmak ve vücuda gelen aparkat ve kancalara karşı savunma yapmak için kullanışlıdır.
  4. adım 4 geri saldırın.
    Geri saldırın. Saldırı savuşturulduktan sonra, rakibinizi savuşturmak veya etkisiz hale getirmek için kendi vuruşunuzu yapın. Sendeleyerek duruşun bir faydası, karşı saldırı seçiminizde daha fazla çeşitliliğe izin vermesidir. Kalçadan atılan düz bir yumrukla karşılık verebilirsiniz, ancak aynı zamanda arka bacakla bir tekme veya diz darbesi atabilecek bir konumda olacaksınız. Rakibinizin vücudunda savunmasız bir noktaya vurun ve diğer takip saldırılarına karşı savunmaya hazır olun.
    • Daha derin savunma duruşlarına göre biraz daha az dengeli olsalar da, kedi duruşu ve yürüme duruşu tartışmasız daha çeşitli saldırı seçenekleri sunar.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Uchi uke nedir?
    Uchi uke 'içe doğru' blok olarak bilinir çünkü blok yapan kolun yörüngesi içten dışa doğru hareket eder.
  • Soru
    Düz bir yumruğu nasıl engellerim?
    Yumruk size doğru geliyorsa, kendinizi savunmak için bir iç blok kullanın.

Video

İpuçları

  • Mümkün olduğunca şiddet içeren tartışmalardan tamamen kaçının. Bu bir seçenek değilse, onları hızlı ve güvenli bir şekilde bitirmek için elinizden gelenin en iyisini yapın. Dövüş sanatlarının amacı başkalarına zarar vermek değil, kendini savunmayı öğrenmektir.
  • Gelişmiş engelleme tekniklerini çalışırken gözlemlemek için rekabetçi karate dövüşçülerinin videolarını izleyin.
  • Hangi savunma duruşu ve tekniğinin uygun olduğuna karar vermek için bir saldırganın amaçladığı saldırıyı tahmin etmeye çalışın.

Uyarılar

  • Gerçek bir kendini savunma senaryosunda kullanmaya çalışmadan önce engelleme tekniklerini kapsamlı bir şekilde uyguladığınızdan emin olun. Kontrollü bir ortamda antrenman yapmak ile agresif bir rakiple uğraşmak arasında büyük bir fark vardır.
  • Ayrıca blok girişiminizin başarısız olması durumunda darbe aldıktan sonra nasıl toparlanacağınızı da öğrenmelisiniz.
  • Karate antrenmanı yaparken dikkatli olun. Zaman zaman gerçek temas kurulur ve bu canınızı yakabilir.