Voleybol Nasıl Blok Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Voleybolda blok, en az öğretilen ancak en önemli becerilerden biridir. Rakip takımdan gelen saldırılara karşı ilk savunma hattıdır ve arka savunmanın kaplaması için daha az alan yaratır. Birkaç adımı takip ederek voleybolda harika bir blokçu olabilirsiniz.

Adımlar

Hazır Pozisyonuna Geçme

  1. adım 1 her zaman hazır olun.
    Her zaman hazır olun. Zamanlama blok yapmanın en önemli unsurlarından biridir; rakibin atağını karşılamakla topu tamamen kaçırmak arasında saniyenin küçük bir kısmı bile fark yaratabilir. Hazır pozisyonda olmak, blok yapmaya çalışırken daha verimli hareket etmenizi sağlayacaktır.
  2. adım 2 ayaklarınız omuz hizasında açık ve fileye doğru kare olacak şekilde durun.
    Ayaklarınızı omuz hizasında fileye doğru açarak durun. Ayaklarınızı uygun uzaklıkta tutmak, blok yapmanın bir diğer önemli yönü olan ayak hareketlerinize yardımcı olacaktır. Omuzlarınız ve kalçalarınız file ile aynı hizadayken daha hızlı bir şekilde yukarı zıplayabilirsiniz.
  3. adım 3 dizlerinizi bükülü tutun.
    Dizlerinizi bükülü tutun. Dizlerinizi bükülü tutmak hazır pozisyonun önemli bir parçasıdır. Dizlerinizi bükülü tutarak, kendinizi alçaltmak ve ardından blok için zıplamak yerine hemen zıplamaya hazır olursunuz. Blok yapmak için beklerken tembelleşmemeye ve dik durmamaya dikkat edin.
  4. adım 4 kollarınızı yüksek tutun.
    Kollarınızı yüksek tutun. Dirsekleriniz omuz hizasında olacak şekilde kollarınızı yüksek tutun. Bu aynı zamanda kollarınızı blok için yukarı kaldırmanız için gereken süreyi de azaltır. Eğer yanlarınızdan başlarlarsa, havaya kalkmak için çok daha fazla yol kat etmeleri gerekir.
  5. adım 5 avuç içlerinizi fileye dönük tutun.
    Avuç içleriniz fileye dönük olsun. Bu, onları blok için doğru açıya getirir ve yine ellerinizi pozisyona getirmek için gereken süreyi azaltarak sizi daha hızlı bir blokçu yapar.
  6. adım 6 yarım kolda kalın's length away from the net.
    Fileden yarım kol boyu uzakta durun. Blok yapmaya çalışırken fileye dokunursanız ihlal yapmış olursunuz. Yanlışlıkla fileye dokunmadığınızdan emin olmak için vücudunuz ile file arasında yeterli boşluk bırakın.

Doğru Tekniği Kullanmak

  1. adım 1 doğru zamanlamayı öğrenin.
    Doğru zamanlamayı öğrenin. Topu setçiye ulaşmadan önce izleyin ve sonra setçiyi izleyin. Setçiyi izledikten sonra topu takip edin ve vurucuyu izleyin. Sadece vurucuyu ya da topu izlemek yerine tüm sekansı izlemek en iyi bloğu hazırlamanıza yardımcı olacaktır.
    • Bir dizi ipucu için setçiyi izleyin. Setçiye verilen pas belirli bir pozisyonda ya da açıda ise setçinin set için seçeneklerini sınırlayabilir. Setçinin omuzlarının nereye açılı olduğunu veya topu nereye koymayı planladığını görmek için nereye baktığını da izleyebilirsiniz.
    • Blok stratejinizi belirlemenize yardımcı olması için setten hemen sonra topu izleyin. Setten sonra top fileden uzaktaysa, vurucu muhtemelen düz vuruş yapamayacak ve pozisyon alması daha uzun sürecektir. Atlayışınızı biraz geciktirmeniz ve vuruşu bloklamak için yükseğe uzanmanız gerekecektir. Set fileye yakınsa blok girişiminizde maksimum penetrasyon elde etmelisiniz. Set çok alçaksa, topa daha hızlı vuracakları için blok için daha hızlı zıplamanız gerekecektir.
    • Farklı ipuçları için vurucuyu izleyin. Blok yapmaya hazırlanırken nerede durmanız gerektiğini görmek için yaklaşma açısını izleyin. Eğer vurucunun omuzları ve vücudunun üst kısmı dönüyorsa, vücudu boyunca vurmaya hazırlanıyor olabilir. Omuzları veya dirsekleri düşüyorsa şut atmaya hazırlanıyor olabilir.
    • Vurucu topla temas kurduğu anda zıplayın. Topun pozisyonuna ve vurucuya bağlı olarak biraz ayarlama yapmanız gerekebilir.
  2. adım 2 takım arkadaşlarınızla iletişim kurun.
    Takım arkadaşlarınızla iletişim kurun. Çoğu takım, bloklama ile ilgili iletişime yardımcı olması için bir kişiyi (genellikle orta blokçu) bloklama kaptanı olarak belirler. Bu kişi, en iyi blok stratejisini hazırlamak için diğer blokçuları koordine edecektir.
    • Blok yapmaya çalışırken savunmanızın tepki vermesi gereken kişiler bunlar olduğu için vurucuları ve setçiyi izlemek önemlidir.
    • Takımınızı savunmaya hazırlamak için servis atılmadan önce blokçuların setçinin yerini ve vurucuların kim olduğunu söylemesi yararlı olacaktır.
  3. adım 3 doğru ayak hareketleri kullanın.
    Doğru ayak hareketlerini kullanın. Vücudunuzu vurucunun vuruş omzunun önüne getirerek blok yapmak için ayaklarınızın üzerinde hızlı hareket etmeniz önemlidir. Doğru pozisyona hızlı bir şekilde ulaşmak için kullanılabilecek iki ayak hareketi şekli vardır: yan adım ve çapraz adım.
    • Yan adım, vurucu sizden 3-5 fit (0,91-1,5 m) yakındayken kullanılır. Vurucuya en yakın ayağınızla bir adım atın ve ardından diğer ayağınızla takip edin, böylece tekrar omuz genişliğinde açılırlar. Yan adım atarken kalçanızı ve omuzlarınızı file ile aynı hizada tutun. Vurucuya ulaşmanız iki adımdan fazla sürüyorsa, çapraz adımı kullanmayı tercih etmelisiniz.
    • Çapraz adım, daha fazla yer kat etmeniz gerektiğinde, örneğin vurucu sizden 5 fitten (1,5 m) (1,5m) daha uzaktaysa kullanılır. Önce vurucuya en yakın bacağınızla adım atın ve ardından diğer bacağınızı vücudunuzun önünde çaprazlayın. Çapraz adım sırasında kalçalarınız vurucuya doğru açı yapsa da omuzlarınız fileye doğru kare şeklinde kalmalıdır. Vurucuya en yakın ayağınızla tekrar adım atarak ayaklarınızı omuz genişliğine geri getirin ve kalçalarınızı bir kez daha fileyle aynı hizaya getirin.
  4. adım 4 dümdüz yukarı zıplayın.
    Düz yukarı zıplayın. Kendinizi doğrudan vurucunun omzunun önüne getirin ve bir blok denemek için düz bir şekilde yukarı zıplayın. Zıplamadan önce dengede olduğunuzdan emin olun ve vurucu topa temas ederken aynı anda zıplayın.
  5. adım 5 ellerinizi topu tutuyormuş gibi içe doğru açın.
    Ellerinizi topu tutuyormuş gibi içe doğru açın. Blok yaparken elleriniz birbirine yakın (aralarında yaklaşık 4-6 inç veya 10-15 cm) ve içe doğru açılı olmalıdır. Bu, bloğu rakibin sahasına geri yönlendirecek ve diğer savunma oyuncularınızdan sapma olasılığını azaltacaktır. Ellerinizi bir arada tutmak topun ellerinizin arasından geçmesini engeller.
    • Ellerinizin düz bir yüzey oluşturmasını istemezsiniz, aksi takdirde top onlardan birçok farklı yöne sapabilir.
    • Kortun kenarına yakınsanız, dış kolunuzu ve elinizi içe doğru açın, böylece bir şutu saptırırsanız top çizgilerin dışına değil kortun içine gider.
    • Daha kısa bir oyuncuysanız ve diğer tarafa penetre edemiyorsanız veya başka bir nedenle penetre edemiyorsanız, ellerinizi geriye doğru açılı tutun. Bu, topu engellemek yerine savunma oyuncularınız için dokunuşlarla yavaşlatmaya çalışmaktır.
  6. adım 6 parmaklarınızı geniş ve rahat ama düz tutun.
    Parmaklarınızı geniş ve rahat ama düz tutun. Parmaklarınızı açık tutmak topun temas etmesi için daha büyük bir yüzey alanı sağlar ve parmaklarınızı biraz daha yumuşak hale getirir, böylece büyük sapmalar meydana gelmez. Büyük sapmalar diğer savunma oyuncularınızın topa ulaşmasını zorlaştırabilir.
    • Parmaklarınızı sıkı, esnek ve sert tutmak topu yönlendirmeyi imkansız hale getirecektir. Çoğu zaman top bloklansa bile sahanın dışına sekecektir. Aşırı sert olmadan düz ve güçlü olmalarını istersiniz.
  7. adım 7 bileklerinizi sert tutun.
    Bileklerinizi sert tutun. Sert bir smaç karşısında çalışmak için bileklerinizi sert tutmanız gerekecektir. Bileklerinizi sert tutmazsanız ağrıyabilecekleri veya yaralanabilecekleri için bileklerinize dikkat edin.
  8. adım 8 kollarınızı file üzerinde açılı bir şekilde konumlandırın.
    Kollarınızı filenin üzerinde açılı bir şekilde konumlandırın. Kollar düz olmalı ve filenin üzerinden mümkün olduğunca uzağa gitmelidir. Bu sizi topa daha çok yaklaştıracaktır. Bu teknikle biraz yükseklik kaybetseniz de, ilave yüksekliğe sahip olmaktan ziyade sahanın diğer tarafına nüfuz etmek daha önemlidir. Bu şekilde top başka bir yön yerine rakip sahaya geri sapacaktır.
    • Bunu yaparken kalçanızı öne doğru itmediğinizden emin olun. Bunun yerine üst vücudunuz öne doğru açılı olmalı ve karın kaslarınız sıkı bir şekilde üst vücudunuzu vurucuya doğru çekmelidir.
    • Eğer daha küçük bir blokçuysanız, parmaklarınız hafifçe arkaya doğru açılı olacak şekilde kollarınızı düz tutmayı tercih etmelisiniz. Bu, geç kaldığınızda ve diğer tarafa geçemediğinizde de işe yarar.

Blok için Antrenman

  1. adım 1 zıplama becerileriniz üzerinde çalışın.
    Sıçrama becerileriniz üzerinde çalışın. Boy, kol uzunluğu ve sıçrama yeteneği voleybolda blok yapmaya büyük ölçüde yardımcı olabilir. Boyunuzu değiştiremezsiniz ama örneğin squat, baldır kaldırma veya kuvvet antrenmanı yaparak zıplama yeteneğinizi geliştirebilirsiniz. Sıçrama yeteneğinizi geliştirmek için maksimum boyunuzda sıçramak için kendinizi eğitin.
  2. adım 2 ayak hareketlerinizi çalışın.
    Ayak hareketlerinizi çalışın. Hızlı ayaklar her blokçu için önemli bir özelliktir. Oyunlar çok hızlı gerçekleşebilir ve dikkatinizi dağıtmak için tuzaklar içerebilir. Yan adım ve çapraz adım alıştırmaları yapın.
    • Yan adım, vurucu yakın olduğunda kullanılır. Vurucuya en yakın ayağınızla bir adım atın ve ardından diğer ayağınızla takip edin, böylece tekrar omuz genişliğinde açılırlar. Yan adım atarken kalçanızı ve omuzlarınızı file ile aynı hizada tutun. Bu adımı, ayaklarınızı mümkün olduğunca hafif ve hızlı tutarak filenin önünde ileri geri yanlamasına uygulayın.
    • Çapraz adım, daha fazla yer kaplamanız gerektiğinde kullanılır. Önce vurucuya en yakın bacağınızla adım atın ve ardından diğer bacağınızı vücudunuzun önünde çaprazlayın. Çapraz adım sırasında kalçalarınız vurucuya doğru açı yapsa da omuzlarınız fileye doğru kare şeklinde kalmalıdır. Vurucuya en yakın ayağınızla tekrar adım atarak ayaklarınızı omuz genişliğine geri getirin ve kalçalarınızı bir kez daha fileyle aynı hizaya getirin. Bu adımı, ayaklarınızı mümkün olduğunca hafif ve hızlı tutarak filenin önünde ileri geri yanlamasına uygulayın.
  3. adım 3 el ve kol pozisyonu alıştırmaları yapın.
    El ve kol pozisyonu alıştırmaları yapın. Bir asistanın topu filenin karşı tarafında tutmasını sağlayın. Zıplayın, topu yakalayın ve kendi tarafınıza geri getirin. Elleriniz ve kollarınız filenin üzerinde bükülmeli ancak filenize değmemelidir. Bu, blok için uygun el ve kol pozisyonu alıştırmasıdır. .
    • Becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olması için top diğer tarafta mümkün olduğunca uzakta olmalıdır.
    • Blok yaparken kollarınızı asla düz tutmamalı, bunun yerine filenin üzerinde hafifçe öne doğru bükmelisiniz. Bu egzersiz blok yaparken doğru tekniği taklit edecektir.
    • Topu tutarken eller yan yana olmalıdır, bu da blok yaparken doğru tekniktir.
    • Antrenmanı ilerletmek için asistan topu sağa ve sola hareket ettirerek açılı atışlar ve çizgi atışları gibi farklı türde atışları engelleme pratiği yapmanıza yardımcı olmalıdır.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topu tamamen durdurmak ve saptırmak yerine diğer tarafa geri göndermek istiyorsam ellerimi nasıl açmalıyım?
    Ellerinizi sahaya doğru açın. Ancak bu şutları durdurmak daha kolaydır, bu yüzden bunu yapmak istemeyebilirsiniz.
  • Soru
    Atlayışınızı geliştirmenin ve eğitmenin bazı yolları nelerdir?
    Sıçramanızı geliştirmek için bacaklarınızda ve merkez bölgenizde güç oluşturun ve kendinizi yerden olabildiğince yükseğe fırlatma alıştırması yapın.
  • Soru
    Bir voleybol topu için nasıl dalınır?
    Topa dikkatlice bakarak kollarınızı düz tutun ve dizlerinizin ve karnınızın üzerine inmeye çalışarak dalın. Sonra kollarınızı birleştirerek ve uzatarak topun ineceğini düşündüğünüz yere doğru kayın. Ardından olabildiğince hızlı bir şekilde pozisyonunuza geri dönün.

İpuçları

  • Ellerinizi her zaman sert ve büyük tutun ve daha patlayıcı ve daha yüksek bir sıçrama elde etmek için kuvvet antrenmanı yapın.
  • Dış vurucular her zaman iç elleriyle blok yapıp dış elleriyle siper almak isterken, orta blokçular dış elleriyle blok yapıp iç elleriyle siper almak isterler (tabii ki orta bloğu kendi başlarına yapmıyorlarsa).
  • Fiziksel beceriler blokçulara yardımcı olsa da, blok yapmanın zihinsel yönü inanılmaz derecede önemlidir. Sıçrayışlarınızı doğru bir şekilde izleyebilmek ve zamanlayabilmek blok başarısında en önemli faktördür.

Uyarılar

  • Blok yaparken fileye dokunmamaya dikkat edin. Hakem fileye dokunduğunuzu görürse sayıyı rakip takıma verecektir.
  • Kendinizi sakatlamamak ve havadayken sürüklenmeyi önlemek için her zaman iki ayakla zıplayın ve iki ayakla yere inin.