Kamp Yaparken Rüzgar Nasıl Engellenir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Birçok yürüyüşçü ve kampçı soğuk, sıcak ve aşırı hava koşullarının tehlikelerinin farkındadır, ancak acil durum planlarında rüzgarı hesaba katmayı unuturlar. Rüzgar soğuk havalarda ısıyı vücudunuzdan uzaklaştırır, su kaybını hızlandırır ve toz ya da karı karıştırarak nefes almayı ya da görüşü etkileyebilir. Acil durum kampı kurmak zorunda kaldığınızda, mümkünse rüzgardan korunaklı bir yer arayın.

Adımlar

Hava Koşullarına Uygun Kampçılık

  1. adım 1 korunaklı kamp alanlarını seçin.1Korunaklı Kamp Alanlarını Seçin. Tahminlere göre şiddetli rüzgarlar varsa, mümkünse barınak sunan kamp alanlarını seçin. Geniş açık alanlardan kaçının. Daha iyi seçimler şunlardır:
    • Ağaç koruları. Ağaçların gövdeleri rüzgarı doğal olarak kesmeye yardımcı olacaktır.
    • Kaya yüzeyleri. Rüzgar genellikle tek bir ana yönden gelir. Rüzgarı engelleyen bir uçurum veya kaya çıkıntısı bulabilirseniz, çok daha iyi durumda olursunuz.
  2. adım 2 yerel coğrafyayı kontrol edin.2Yerel coğrafyayı kontrol edin. Şu anda bulunduğunuz yer rüzgarlı olduğu için her yönden eşit derecede rüzgarlı olduğunu varsayabilirsiniz. Yerel bölgeyi keşfetmek için biraz zaman ayırmak -eğer mümkünse- farklı bir bölgenin daha az rüzgarlı olduğunu ortaya çıkarabilir. Bu, seçtiğiniz kampta rüzgarı engellemek için gereken çalışma miktarını büyük ölçüde azaltabilir. Örneğin:
    • Okyanus veya göl gibi büyük bir su kütlesinin yakınında rüzgarlar daha güçlü olabilir.
    • Vadiler, geçitler, çukurlar ve benzerleri, rüzgarların belirli bir yönden yoğunlaştığı 'rüzgar tünelleri' oluşturabilir.

Kamp Alanınızda Bir Rüzgar Bariyeri Geliştirmek

  1. adım 1 rüzgarı tek bir yönden engellemek için bir muşamba bağlayın.1Rüzgarı tek bir yönden engellemek için bir muşamba bağlayın. Kamp alanınızın çoğu tarafı rüzgara karşı korunuyorsa, boşluğu bir muşamba ile doldurun. Muşambayı çadırınızın veya kamp ateşinizin önündeki ağaçlara veya yapılara yere 45º açıyla bağlayın.
    • Bu, şiddetli rüzgar durumlarında tehlikeli olabilir, çünkü muşamba aniden çadır kazıklarını, direkleri vb. sökebilir ve zarar görebilir.
    • Şiddetli rüzgar durumlarında, büyük bir rüzgar engeli oluşturmaya çalışmaktansa mümkün olan en küçük alanı iyi bir şekilde kapatmanız daha iyi olacaktır. Örneğin, kamp ocağının düzgün çalışmasını sağlayacak kadar bir alanı kapatmak, aynı işi yapmak için 10'x10' boyutlarında bir muşambayı tam alana kurmaya çalışmaktan daha iyidir.
  2. adım 2 bir muşamba inşa edin...2Bir muşamba barınak inşa edin. Rüzgârın birden fazla yönden geldiği açık bir alanda yakalandıysanız, içine sığınabileceğiniz bir barınağa ihtiyacınız olacaktır. Acil durum örtüsü olarak ya da çadırınızın rüzgar kırma yeteneğini güçlendirmek için tarif edildiği gibi bir A-çerçeve muşamba barınak yapmayı deneyin Burada.
  3. adım 3 doğal bir duvar inşa edin.3Doğal bir duvar inşa edin. Bu genellikle kayalardan veya çalılardan yapılacaktır. Geceleri arkasında yatmak için kendi küçük duvarınızı inşa edecek malzemelerin bulunduğu kayalık bir alan arayın. Çalılıklar, düşmüş dallar ve bariyer yapmak için elverişli herhangi bir şey bulun. İdeal olarak, kayaların arasında korunaklı bir alan bulabilirsiniz.
    • Her şey ortama bağlıdır, ancak rüzgarın hangi yönden estiğine bağlı olarak arazideki sapmalar gibi arayabileceğiniz başka doğal rüzgar engelleri de vardır.
  4. adım 4 bir panço veya ceket asın.4Bir panço ya da ceket asın. Son çare olarak, sahip olduğunuz en büyük rüzgar geçirmez giysiyi iki ağacın arasına asın. Bunlar muşambadan daha ince ve küçüktür, ancak biraz yardımcı olurlar ve ateşinizin rüzgar tarafından söndürülmesini önleyebilirler.
  5. 5Kazın. Bir başka yaklaşım da arazide bir çukur bulmak ya da bir çukur kazmaktır. Üzerinizde bir muşamba ya da başka bir koruma ile bu alanda yatın ya da kalın.

Acil Durum Rüzgar Siperi İnşa Etmek

  1. adım 1 barınak malzemelerini paketleyin.1Barınak malzemelerini paketleyin. Kamp malzemeleri olmadan sadece günübirlik bir yürüyüşe çıkıyor olsanız bile, acil bir durumda bir barınak inşa etmeye hazır olun. Bölgede birkaç ağaç veya sağlam çalılar olduğu sürece, ihtiyacınız olan tek şey bu üç öğedir:
    • Yırtılmaz naylondan yapılmış hafif bir zemin örtüsü. Genellikle su geçirmez PVC ile kaplanmış yırtılmaz naylondan yapıldıkları için büyük bir çadır için zemin örtüsü iyi bir seçimdir.
    • 50 ft (15 m) uzunluğunda ⅛ inçlik bir bobin. (3 mm) paraşüt kordonu (paracord), güçlü ve hafif bir ip görevi görür.
    • Paracord'u kesmek için küçük bir çakı.
  2. adım 2 i̇ki ağaç ya da başka bir yapı seçin.2İki ağaç ya da başka bir yapı seçin. Rüzgardan mümkün olduğunca çok tarafı korunan bir yer bulun. Rüzgâr yönünde, aralarında yaklaşık 6-12 fit (1,8-3,7 m) mesafe bulunan ve rüzgârın yolunu oluşturan iki ağaç bulun.
    • Barınmak için seçtiğiniz noktanın üzerinde ölü dal olmadığından emin olun. Kuvvetli rüzgar bunların düşmesine neden olabilir.
  3. adım 3 paracord'u ağaçların arasına sıkıca bağlayın.3Parakordonu ağaçların arasına sıkıca bağlayın. Her ağaca yerden yaklaşık üç fit (0,9 m) yükseklikte bir paracord bağlayın. Bu, toprak örtünüzle oluşturacağınız 'duvarın' üst kısmı olacaktır. Yedek kordonunuz varsa, toprak örtüsünün alt kenarını da desteklemek için yerden hemen yukarıda ikinci bir uzunluk uzatın.
  4. adım 4 toprak örtüsünü kordonun üzerine örtün.4Yer örtüsünü kordonun üzerine örtün. Toprak örtüsünü yumruk büyüklüğünde taşlarla ya da ağır nesnelerle ağırlıklandırın. Alternatif olarak, yer örtüsünün köşelerini ilave paracord ile yatay kordona bağlayın.
    • Rüzgar siperinize ek destek sağlamak için trekking sopaları, kayak sopaları ve hatta kayakların kendisini kullanabilirsiniz.
  5. adım 5 mümkünse bir çatı ya da zemin oluşturun.5Mümkünse bir çatı ya da zemin oluşturun. Yağmurlu bir havaya yakalandıysanız, yer örtüsünün bir kısmını bir eğime yerleştirin ve bir çatı oluşturmak için başka bir kordon uzunluğuna bağlayın. Zemin ıslaksa, sizi kuru tutmak için altınızdaki zemin örtüsünün bir kısmını kullanın.
    • Özellikle büyük bir zemin örtüsüyle, her köşeyi başka bir paracord uzunluğuyla gererek bir yavru çadır bile doğaçlayabilirsiniz. Zemin örtüsünün kenarlarını taşlarla ağırlıklandırın.

Yürüyüş Sırasında Rüzgardan Korunma

  1. adım 1 soğuk havalarda bir rüzgarlık giyin.1Soğuk havalarda rüzgarlık giyin. Soğuk havalarda rüzgar soğuğunu azaltmak için ince, rüzgar geçirmez bir dış katman giyin. Bu katman hafif bir malzemeden yapılmalı ve sıkışan teri en aza indirecek kadar nefes alabilir olmalıdır. İdeal olarak, rüzgar kırıcı katmanınız kapüşonlu bir ceketin yanı sıra pantolon da içermelidir.
  2. adım 2 korunaklı alanlarda yürüyüş süresini en üst düzeye çıkarın.2Korunaklı alanlarda yürüyüş süresini en üst düzeye çıkarın. Sırtlarda ve açık, rüzgarlı alanlarda ne kadar az zaman geçirirseniz o kadar iyidir. Mümkün olduğunda ormanlar gibi korunaklı alanlarda yürüyün. Gece yürüyüşü yapıyorsanız, gün batımından önce bir kaya sığınağı arayın.
    • Rüzgar genellikle bir dağın veya yüksek bir tepenin bir tarafında çok daha aşırıdır. Bunun yerine rüzgârsız tarafta yürüyün.
  3. adım 3 plan yaparken rüzgarı hesaba katın.3Plan yaparken rüzgarı hesaba katın. Hava tahminleri şiddetli rüzgar öngörüyorsa, yürüyüşe çıkmadan önce ilgili riskleri anlayın. Rüzgarla savrulan kar, görüş mesafesini son derece kısa mesafelere indirebilir, patikayı kapatabilir veya büyük sürüklenmelerle erişiminizi tamamen engelleyebilir. Çölde rüzgar tozu savurarak gözlerinizi ve ciğerlerinizi tahriş edebilir. Bu koşullarla başa çıkmaya hazır değilseniz, yürüyüşünüzü kısaltmanız veya tamamen iptal etmeniz gerekebilir.

Uzman Soru-Cevapları

  • SoruDoğal bir rüzgar siperi nasıl yapılır? Kayalar iyi bir araç olabilir - sadece arazi yönetim kurumunun buna izin verdiğinden emin olun. Fark yaratacak kadar büyük ama taşıması zor (ya da acı verici) olmayan orta büyüklükte kayalar arayın. Ardından kayaları bir duvar şeklinde (ya da U şeklinde) istifleyin.

İpuçları

  • Soğuk havalarda, teri vücudunuzdan uzaklaştıran bir alt katman giymek çok önemlidir. Nemi hapseden pamuk ve diğer malzemeler sıcaklığınızı hızla düşürebilir.
  • Karlı koşullarda, bir tulumun içinde uyumak kar mağarası sizi dışarıdaki havadan çok daha sıcak tutacaktır.

Uyarılar

  • Şiddetli rüzgar fırtınalarında, rüzgarın devirebileceği ölü dallara veya eğilmiş ağaçlara dikkat edin.