Boksta Bob ve Weave Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Boksta kendinizi korumak söz konusu olduğunda, sürekli hareket halinde kalmak çok önemlidir. Bu nedenle tecrübeli boksörler, etkili gard blokları ve savuşturmalar yerine kaçınma manevralarını tercih eder. Üst gövdenin pozisyonunu değiştirirken başla eğilmeyi ve daire çizmeyi içeren 'bob and weave' tekniği, sağlam bir boks savunmasının temel taşlarından biridir. Bob ve weave tekniğini savunma taktiklerinize dahil etmek, vurulmanızı zorlaştıracak ve becerinizi bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olacaktır.

Bilmeniz Gerekenler

  • Dizlerinizi bükün, vücudunuzun üst kısmını eğin, çenenizi kıvırın ve yukarı aşağı hareket ederek sallanın; düz bir yumruktan kaçmak için belinizi, başınızı ve omuzlarınızı kullanarak dokunun.
  • Sürekli sallanarak ve sallanıp dokuma yapana kadar birkaç kayma yaparak iki hareketi birleştirin.
  • Sabit alıştırmalar yapın, tekniği gölge boksu seansınıza ekleyin ve rakibinizin vücudunun merkez çizgisine yaklaşmak için bir ip kurun.
  • Uzun boylu rakiplere karşı koymak, karşı yumruklar için pozisyon almak, rakiplerin gözlerini kamaştırmak ve rakibin saldırısını en aza indirmek için salla ve ör tekniğini kullanın.

Adımlar

Tekniği Parçalara Ayırmak

  1. adım 1 dizlerinizi kullanarak 1Dizlerinizi 'sallanmak' için kullanın. Savunmanın sallanma kısmını gerçekleştirmek için dizlerinizi bükerek ağırlık merkezinizi alçaltın. Aynı zamanda üst bedeninizi hafifçe öne eğin ve çenenizi eğin. Doğru yapıldığında, varsayımsal bir yumruğun başınızın üstünden geçmesine yetecek kadar alçalabilmeniz gerekir. Eğildikten sonra hızlıca dövüş duruşunuza dönün.
    • 'Eğilmek' ritmik olarak yukarı ve aşağı hareket etmek anlamına gelir, boks sporunda eğilme tam olarak bu şekilde yapılır.
    • Dizlerinizi bükün, belinizi değil. Kambur durmak sizi bir anlığına gözlerinizi rakibinizden ayırmaya zorlar ve sizi aşağıdan gelen aparkatlara ve kürek kancalarına karşı savunmasız bırakır.
  2. adım 2 şunları öğrenin weave together consecutive slips.2Ardışık kaymaları birlikte 'örmeyi' öğrenin. Düz bir yumruk size doğru gelirken, belinizi, başınızı ve omuzlarınızı sıkı ve kontrollü bir şekilde hareket ettirerek yumruğun dış tarafına doğru eğilin. Bu şekilde yumruk 'kayarak' geçecektir. Bu kaçamak baş hareketine devam ederek art arda gelen yumrukları birlikte kaydırın. Boksörün başının tekrarlanan yan yana hareketi nedeniyle birden fazla kaymayı bir araya getirmek 'dokuma' olarak bilinir.
    • Yumrukları kaydırırken çok fazla yana eğilmeyin. Doğru bir kayma çok ihtiyatlı bir harekettir. Sadece yumruğun zararsız bir şekilde geçtiğinden emin olacak kadar eğilmelisiniz.
    • Kayma hareketi düz yumruklara karşı etkili bir savunmadır çünkü diğer dövüşçüyle temas kurmanızı ve dolayısıyla darbe almanızı gerektirmez.
  3. adım 3 i̇ki hareketi birleştirin.3İki hareketi birleştirin. Şimdi 'sallanma' ve 'dokuma 'yı bir araya getirme zamanı. Tekrar sallanmaya başlayın, dizlerinizi ve belinizi kullanarak akıcı bir şekilde alçalın ve tekrar dik konuma gelin. Bu sefer, eğilip kalkarken birkaç kayma hareketi yapın. Yumruklar farklı yükseklik ve açılardan geldiğinden, güçlü bir mobil savunmaya sahip olmak için kaymanın devam eden yanal dokuma hareketiyle birlikte başınızı eğmeyi öğrenmek çok önemlidir.
    • Sallanırken ve sallanırken, vücudunuz yukarı ve aşağı hareket ederken başınız öne ve arkaya, yanlara doğru dönmelidir. Bu, üç boyutta yumruklardan kaçan bir hedef oluşturur.
  4. adım 4 hareket etmeye devam edin.4Hareket etmeye devam edin. Pozisyon almak için çabalarken, yumruk menziline girip çıkarken veya kendinizi savunmada geri itilmiş bulurken sürekli olarak sallanmaya ve örülmeye hazır olun. Amaç asla aynı yerde uzun süre kalmamaktır. Başınız rakibinizin nişan aldığı noktada olmadığı sürece, temiz bir vuruş yapamayacaklardır. Sarsma ve sallanma çok etkilidir çünkü rakibinizin tahmin yürütmesini sağlar.
    • Çalım atmak özellikle rakibiniz sizi köşeye sıkıştırdığında ya da iplere sıkıştırdığında ve onun menzilinden kolayca çıkamadığınızda etkilidir.

Bob ve Weave Antrenmanı

  1. adım 1 sabit alıştırmalar yapın.1Sabit driller uygulayın. Sallanma ve dokuma çalışması yaparak ısının veya soğuyun. Hareketin her bir bölümünü net ve bilinçli yapmaya odaklanın. İlk kez alışmaya başladığınızda, sallanma ve dokuma iki ayrı hareket olarak sırayla yapılmalıdır. Tekniğe dair bir his geliştirdikçe hareketlere ince ayar yapmaya başlayabilirsiniz.
    • Bob ve weave tekniğini uygulamak çok fazla baş hareketi gerektirir. Kaslarınızı çekmemek için çalışmaya başlamadan önce hafif esneme hareketleri yapın.
    • Sallanma ve dokuma akıcı ve spontane bir şekilde yapılmalıdır. Baş hareketinizde bir kalıp geliştirmemeye çalışın, aksi takdirde rakibiniz bunu fark edebilir. Savunmanızın başarılı olması için rakibinizin başınızın nerede olacağını bilmemesi çok önemlidir.
    • Ayrıca yokuş yukarı sprint, jump squat ve ip atlama gibi dengenizi ve bacak gücünüzü geliştiren egzersizlere odaklanın.
  2. adım 2 bir ip kurun.2 Bir halat kurun. Bob ve weave'i delmek için geleneksel bir yaklaşım, rakibinizin vücudunun merkez çizgisine yaklaşmak için bir ip kullanır. Odanın bir ucundan diğer ucuna kabaca göğüs hizasında bir ip gerin (çamaşır ipi kadar basit bir şey işe yarayacaktır). Ardından, ipin altından aşağıya doğru sallanarak ve her seferinde karşı tarafta tekrar ayağa kalkarak çizgiden aşağıya doğru ilerleyin.
    • Halatla sallanma ve sallanma, ringde yaptığınız gibi ileri ve geri hareket ederken başınızı hareket ettirmeyi öğretir.
    • İpin her iki tarafından yukarı çıkarken bazı hızlı kombinasyonlar atın. Bu sizi bir kaçışı karşı yumrukla takip etmeye koşullandıracaktır.
  3. adım 3 bir antrenörle çalışın.3Bir antrenörle çalışın. Düzenli eğitim alıyorsanız, antrenörünüzden bob ve weave savunmanızı geliştirmek için biraz yardım isteyin. Tekniğinizi eleştirebilir, yeni antrenman yöntemleri gösterebilir ve hedef eldiveni üzerinde sizinle birlikte çalışabilirler. Antrenörle bire bir etkileşim, tekniği canlı bir rakibe karşı kullanmayı simüle edecek ve değerli bir deneyim sağlayacaktır.
    • Antrenörünüz, sizi gerçek bir maça hazırlamaya yardımcı olmak için antrenmanlarınızın yoğunluğunu kademeli olarak artıracaktır.
    • İyi bir antrenör ayrıca savunma duruşunuzu kendi stilinize ve vücut tipinize uyacak şekilde nasıl değiştirebileceğinizi de gösterebilir.
  4. adım 4 gölge boksunuza sallanma ve dokuma hareketlerini dahil edin.4Gölge boksunuza sallanma ve dokuma hareketlerini dahil edin. Bir dahaki sefere gölge boksu seansı ile serinlediğinizde biraz sallanma ve dokuma ekleyin. Üstün bir erişime sahip görünmez bir rakiple antrenman yaptığınızı ve onun yumruklarından kaçınmak için sürekli eğilip kaymanız gerektiğini hayal edin. Gölge boksu, çeşitli yumrukları ve savunma hareketlerini organik olarak kullanmanızı gerektirdiğinden, bob ve weave gibi yeni teknikleri denemek için mükemmel bir test alanıdır.
    • Gölge boksu yaparken yüzünüzü bir aynaya dönün ve attığınız yumruklardan refleks olarak kaçmaya çalışın.
    • Aynada gölge boksu yapmanın bir diğer faydası da, kötü alışkanlıklarınızı düzeltebilmeniz için formunuzu gözden geçirmenize olanak sağlamasıdır.

Ringde Bob ve Weave Savunmasını Kullanma

  1. adım 1 daha uzun bir rakibe karşılık verin.1Uzun boylu bir rakiple mücadele edin. Daha kısa bir boksörseniz ya da sizden uzun bir rakiple karşılaştıysanız, sallanma ve dokunma tekniğini oyun planınızın önemli bir parçası haline getirin. Bu teknik uzun boylu rakiplere karşı ideal bir savunma sağlar çünkü zaten saldırılarının altına dalmak için daha iyi bir konumda olacaksınız. Onları yumruklarıyla uzanmaya zorlayarak sizi kovalamalarını sağlamak da onları daha hızlı yıpratarak size iki yönlü bir avantaj sağlayacaktır.
    • Uzun boylu bir rakibe karşı başarılı bir salla ve ör savunması yaptıktan sonra, rakibinizin yumruk kolunu geri çekmesine fırsat vermeden, hala menzil içindeyken karşı saldırınızı başlatın.
  2. adım 2 kendinizi karşı yumruklar için konumlandırın.2Karşı yumruklar için kendinizi konumlandırın. İyi bir mobil savunmanın en büyük avantajlarından biri, sizi rakibinizin saldırılarından güvenli bir şekilde uzaklaştırırken, ellerinizi kendi karşı yumruklarınızla karşılık vermek için serbest bırakmasıdır. Bir yumruk ya da düz yumruktan sıyrılmak, karşılığında bir kroşe atmanızı sağlayacaktır. Benzer şekilde, rakibinizin yumruklarından kurtulduğunuzda, rakibinizin orta kısmı cezalandırıcı bir vücut vuruşu için açık olacaktır.
    • Rakibinizi geride bırakmak, sizin saldırılarınıza karşı savunmasız oldukları ancak onların size ulaşamayacağı bir yerde kendinizi konumlandırmakla ilgilidir. Ne zaman ve nasıl örgü öreceğinizi bilmek bunu başarmanıza yardımcı olabilir.
    • Karşı yumruklar hazırlamak için salla ve ör savunması kullanıyorsanız, hareketinizin saldırılarınızı önceden haber vermediğinden emin olun. Örneğin, kaçtıktan sonra karşı kroşe atmak için kendinizi daha iyi bir konuma getirmek için dönmek, rakibinize bir yumruğun gelmekte olduğu sinyalini verebilir.
    • Pedler üzerinde veya ağır torbada çalışırken sallanarak ve kıvrılarak karşı yumruklar hazırlama alıştırması yapın.
  3. adım 3 üstün hareketlerle rakibinizin gözünü kamaştırın.3. Üstün hareketlerle rakibinizin gözünü kamaştırın. Asla hareketsiz kalmayarak rakibinizi çileden çıkarın. Yumrukları sürekli gardınızla karşılamanıza kıyasla daha az hırpalanırsınız ve her zaman karşı yumruk atmaya hazır olursunuz. Rakibiniz size vuramayacağını anladığında, hayal kırıklığına uğrayacak ve daha sonra yararlanabileceğiniz maliyetli hatalar yapmaya başlayacaktır.
    • Sallanma ve dokunma için iyi bir genel kural, vuruş mesafesine girdiğinizde baş hareketinizi artırmanız gerektiğidir. Ancak bu, menzil dışına çıktığınızda hareketinizin durması gerektiği anlamına gelmez, çünkü muhtemelen ya siz ya da rakibiniz arayı aniden kapatacaktır.
    • Ne kadar çok hareket ederseniz o kadar çabuk yorulacağınızı unutmayın. Savrulmak için yumruk menziline girene kadar bekleyin. Kendinizi vurulması zor hale getirmenin mükemmel bir yoludur, ancak aşırıya kaçarsanız yorucu olabilir.
  4. adım 4 yumruklarla birlikte yuvarlanın.4 Yumruklarla birlikte yuvarlanın. Bu yaygın bir deyiş olmadan önce, etkili bir boks savunmasıydı. Gelen bir kroşe veya çaprazdan tamamen kaçamasanız bile, saldırıyla 'yuvarlanabilir' ve verdiği hasar miktarını en aza indirebilirsiniz. Örneğin, bir sağ kroşenin geldiğini görürseniz ve zamanında yolunuzdan çekilemezseniz, eğilin ve sağınıza doğru dönün, böylece yumruk yönünde hareket edersiniz ve atış başınızın üstünden geçer.
    • Yumruk yönünde yuvarlanmayı öğrenmek zor olabilir, çünkü büyük olasılıkla yumrukları dışarıya doğru kaydırmaya alışkın olacaksınız. Her iki yönde de kayma antrenmanı yaptığınızdan ve bir saldırının ne zaman kayılabileceği ve ne zaman absorbe edilmesi gerektiği konusunda bir his geliştirdiğinizden emin olun.
    • Kaçınma manevralarınızı değiştirerek ve nasıl yuvarlanacağınızı öğrenerek, dövüşün ilerleyen rauntlarında kendinizi çok fazla cezadan kurtaracaksınız.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • SoruDaha hızlı yumruk atmak için kendimi nasıl eğitebilirim? Rakibinizin vuruşundan etkili bir şekilde uzaklaşabiliyorsanız, vurmak için bir fırsat arayın. Genellikle yumruk attıktan sonra rakibinizin omzu aşağıda ve çenesi yukarıda olacak, bu da çenesini açık bir hedef haline getirecektir.
  • SoruSallanma ve dokumada daha iyi olmak için hangi egzersizleri yapabilirim? İyi bir bob ve weave, güçlü bacaklara ve iyi bir dengeye sahip olmaktan geçer, bu nedenle jump squat ve yokuş yukarı sprint gibi egzersizler yapın. Ayrıca, ip atlamak dengenizi ve savunmanızı geliştirmek için çok önemlidir.

İpuçları

  • Sallanırken, yuvarlanırken ve kayarken bile gardınızı yüksek tutun.
  • Daha deneyimli bir antrenman partneriyle antrenman yapmak becerilerinizi geliştirmek için iyi bir yoldur.
  • Karmaşık hareket ve uzman zamanlaması gerektiren bob ve weave gibi teknik manevraları ringde kullanmaya başlamadan önce kapsamlı bir şekilde çalışmalısınız.