Bodyboard Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazıları bodyboarding'in sörfün en eski şekli olduğunu söyler. Çoğu insan ilk dalgasını egzotik bir tatilde kullanırken, daha ileri düzeydeki bodyboardcular bunu, dalgayı numaralar çekmek için bir rampa olarak kullandığınız ciddi bir spor olarak görürler. Nasıl bodyboard yapılacağını bilmek ister misiniz?

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 önce güvenliği sağlayın.
    Önce güvenliği sağlayın. Vücut sörfü yapabilmek istiyorsanız, zaten iyi bir yüzücü olmalısınız. Sörf tahtasını itmek için yüzmede kullandığınız tekniklerin çoğunu kullanmanız gerekecek ve dahası, sörf tahtanız olmadan yüzmek için iyi bir yüzücü olmanız gerekecek. Ayrıca, sadece deniz koşullarının güvenli olduğunu ve görevli bir cankurtaran olduğunu biliyorsanız bodyboard yapmayı denemelisiniz. Bodyboard'u tek başınıza yapmak yerine bir arkadaşınızla veya bir eğitmenle denemelisiniz. Bu konuda daha rahat olduğunuzda, tek başınıza devam edebilirsiniz.
  2. adım 2 bir tasma edinin.
    Bir tasma alın. Tasmayı üst kolunuza takmanız gerekecek. Bu, silindiğinizde tahtayı kaybetmenizi önleyecektir. Kayışı üst kolunuza sıkıca, ancak kolunuzun hala rahat olması için yeterince gevşek bir şekilde takın. Tasma, kolunuzu ve sörf tahtasını bir arada tutacaktır.
  3. adım 3 bir dalış kıyafeti veya koruyucu alın.
    Bir dalgıç giysisi veya haşlık alın. Daha soğuk suda yüzüyorsanız, vücudunuzu sıcak tutmak için bir dalgıç kıyafetine ihtiyacınız olacaktır. Bir pişik koruyucu da bodyboard yaparken vücudunuzun tahriş olmasını önleyecek ve sizi güneşten koruyacaktır. Likradan üretilirler ve sürtünmeyi minimumda tutmak için dalış elbisenizin altına da giyilebilirler.
  4. adım 4 palet ve palet çorabı alın.
    Palet ve palet çorabı alın. Bağlayıcılı paletler alın ve bağlayıcıları ayak bileklerinize sıkıca bağlayın. Daha yüksek hızda vuruş yapmanıza yardımcı olmak için yüzgeçlere ihtiyacınız olacak, bu da bir dalgayı yakalamanızı kolaylaştıracaktır. Ayaklarınız için ekstra bir sıcaklık ve rahatlık katmanı eklemek için paletlerinizin altına giymek üzere bir çift palet çorabı almayı da düşünmelisiniz.
  5. adım 5 doğru pozisyonda alıştırma yapın.
    Doğru pozisyon için pratik yapın. Bir dalgayı yakalamaya çalışmadan önce, board üzerinde nasıl konumlanmanız gerektiğine dair güçlü bir fikriniz olmalıdır. Kuma girin ve elleriniz tahtanın tepesinde (burun) ve tahtanın arkası (kuyruk) alt karnınızın altında olacak şekilde tahtanın üzerine uzanın. Ağırlığınızı tahtanın üzerinde ortalayın. Bu pozisyona geldikten sonra kürek çekme alıştırması yapabilirsiniz. Ellerinizi tahtanın yan tarafında, suyu kendinize doğru çekiyormuş gibi veya yüzmede serbest kulaç atıyormuş gibi kürek çekin. Bodyboard yaparken en iyi itiş gücü ve daha hızlı hareket için ayaklarınızı suyun altında tekmeleyin.
  6. adım 6 suyun içine doğru yürüyün.
    Suya doğru yürüyün. Yaklaşık diz derinliğine gelene kadar sörf tahtanızla suyun içinde yürüyün. Takılmamak için her adımda ayaklarınızı yukarı kaldırın. Doğrudan sahile doğru giden beyaz su dalgalarını aramaya başlamalısınız.

Bir Dalga Yakalamak

  1. adım 1 kürek çek.
    Kürek çekin. Suyun diz derinliğini geçtikten sonra, doğru pozisyonda tahtaya çıkın ve dalgalara doğru kürek çekmeye başlayın. Ellerinizle kürek çekme hareketini kullanın ve en güçlü itiş gücü için her iki ayağınızla su yüzeyinin hemen altına tekme atın. Tahtanın burnu suyun yaklaşık 1-2 inç (2,5-5 cm) üzerinde olmalıdır.
  2. adım 2 dalganızı bulun.
    Dalganızı bulun. Yeni başlıyorsanız, çok yüksek ve hızlı ya da genel olarak konfor alanınızın dışında olan dalgalardan kaçınmalısınız. Doğrudan sahile doğru giden ve sizi çok yükseğe veya çok hızlı hareket ettirmeyecek dalgaları seçin. Dalganızı bulduğunuzda, sahile doğru dönmeli ve dalganın akıntısıyla öne doğru çekilmeyi bekleyerek ona doğru tekme atmaya başlamalısınız. Dalga sizi ileriye taşıyacak kadar dik olmalı, ancak henüz kırılmamış olmalıdır.
    • İyi bir dalga bulma şansınızı artırmak için, dalgaların çoğunun kırıldığı yeri arayın. O yerin yaklaşık 5-10 metre ötesindeki dalgaları beklemelisiniz.
  3. Dalgaya yaklaşın. Dalga bir metre kadar arkanıza geldiğinde, sert kürek çekerken olabildiğince sert tekme atmaya başlamalısınız. Ayrıca biraz daha hız kazanmak ve dalgaya gerçekten tutunduğunuzdan emin olmak için öne doğru eğilebilirsiniz. Bazı insanlar iki elleriyle kürek çekmeyi değil, bir ellerini tahtanın üzerinde tutup diğer elleriyle kürek çekerek daha fazla kontrol sağlamayı tercih eder.
    • Eğer sağa doğru hareket etmek istiyorsanız, sağ elinizle tahtanın burnunu tutup sol elinizle kürek çekebilirsiniz; eğer sola doğru hareket etmek istiyorsanız, sol elinizle tahtanın burnunu tutup sağ elinizle kürek çekebilirsiniz.
  4. adım 4 dalganın yüzünde aşağı doğru ilerleyin.
    Dalganın yüzünde aşağı doğru ilerleyin. Dalga size yaklaştıkça daha hızlı hareket ettiğinizi hissetmelisiniz. Biraz daha hız istiyorsanız, daha da hızlı hareket etmek için sörf tahtanızın burnunu hafifçe aşağı itebilirsiniz. Dalga sizin rahatınız için çok hızlı hareket ediyorsa, o zaman tam tersini yapabilir, biraz sürtünme elde etmek ve kendinizi yavaşlatmak için burnu bir veya iki inç yukarı itebilirsiniz. Dalganın yüzünde aşağı doğru ilerlerken ayaklarınızı tekmelemeye devam edin. Hızınızı artırmak için hafifçe dalganın içine doğru da eğilebilirsiniz.
    • Burada sağa veya sola gitmeyi de seçebilirsiniz. Sola gitmek için kalçanızı tahtanın sol tarafına doğru eğin ve sol dirseğinizi tahtanın sol üst tarafındaki güverteye yerleştirirken serbest elinizle tahtanızın sağ üst kenarını tutun. Sağa gitmek için tam tersini yapın.
  5. Okyanusun sığ kısmına ulaşana kadar dalgayı sürün. Bu, diz derinliğinin altındaki herhangi bir yer olarak kabul edilir. Okyanustan çıkıp mola verebilir veya hemen içeri girip başka bir dalga yakalayabilirsiniz. Üşümediğiniz veya yorgun hissetmediğiniz sürece dalgalara binmeye devam etmekte özgürsünüz. İlk dalganızı yakaladıktan sonra eğlence daha yeni başlamıştır!
    • Dalgaya binerken, hedefinizin 'trim', yani sörf tahtanızın yüzeyde mümkün olduğunca hızlı bir şekilde düz gittiği noktaya ulaşmak olması gerektiğini unutmayın. Momentum kazanmak için yeterince öne eğilmeye çalışmanız gerekecek, ancak tahtanızın altına girmeyecek kadar değil. Bu, sürüklenmenizi azaltacak ve size daha fazla nefes alma alanı sağlayacaktır.

Ekstra Yol Kat Etmek

  1. adım 1 dalga terminolojisini öğrenin.
    Dalga terminolojisini öğrenin. Bir dalganın farklı bölümlerini anlamak, becerilerinizi geliştirmenize ve numaralar öğrenmenize yardımcı olacaktır, çünkü nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirsiniz. İşte bir dalganın bilmeniz gereken kısımları:
    • Dudak. Bir dalganın yukarıdan aşağıya doğru hareket eden kırılma kısmı. Dalganın dikliği dudağın şeklini belirler.
    • Beyaz su. Bu, dalganın zaten kırılmış olan kısmıdır.
    • Yüz. Dalganın kırılmamış, duvarla çevrili kısmı.
    • Omuz. Dalganın yüzünün kırılma bölümünün hemen dışında kalan kısmı.
    • Düzlükler. Kırılan dalganın önünde gördüğünüz düz su.
    • Tüp. Fırlatma dudağı ile dalganın duvarı arasındaki oyuk delik.
  2. adım 2 tahtanın parçalarını öğrenin.
    Tahtanın parçalarını öğrenin. Tahtanın farklı parçalarının ne olduğunu bilmeniz gerekir, böylece takip edebilir ve bir dizi beceri ve numara öğrenebilirsiniz. İşte bilmeniz gerekenler:
    • Güverte. Tahtanın uzandığınız kısmı.
    • Kaygan alt kısım. Tahtanın pürüzsüz veya kaygan bir yüzeye sahip olan alt kısmı.
    • Burun. Tahtanın tuttuğunuz ön kısmı.
    • Burun ampulleri. Bunlar tahtanın her bir köşesinde bulunan ve ellerinizle tutacağınız küçük çıkıntılardır.
    • Tamponlar. Burun ve kuyruk boyunca uzanan ekstra köpük katman, kaygan tabanın soyulmasını önlemeye yardımcı olur.
    • Ray. Bodyboard'un yan tarafı.
    • Kuyruk. Tahtanın arka ucu.
    • Kanallar. Tahtanın alt kısmında sürtünmeyi azaltan ve sizi hızlandıran alanlar.
    • İp. Tahtayı sert tutan çubuk.
    • Şablon. Tahtanın şekli.
    • Rocker. Karoser tahtasının düzlük seviyesi.
  3. İleri Dönüşü 360° yapın. Bu, bir dalgayı yakalamanın temellerinde ustalaştıktan sonra öğreneceğiniz ilk numaralardan biridir. Forward Spin 360°'yi doğru bir şekilde yapmak için, tek bir yumuşak hareketle dalga üzerinde tam bir daire çizmeniz gerekir. İşte nasıl yapacağınız:
    • Dönmek istediğiniz yöne odaklanın.
    • Dalga yüzeyinde o yöne doğru geri dönün.
    • Dönerken, ağırlığınızı sörf tahtanızın burnuna doğru kaydırarak iç rayınızı serbest bırakın.
    • Sürüklenmeyi azaltmak için tahtanızı dalganın yüzeyinde düz tutun.
    • Dönerken bacaklarınızı yukarıda ve çapraz tutun.
    • Tam bir daire döndükten sonra, tahtanızın üzerinde geri kayın ve ağırlığınızı tekrar ortalayarak sürüşe devam edin.
  4. Cut-Back yapın. Bu, öğreneceğiniz ilk numaralardan bir diğeridir. Cut Back, sörf tahtanızı dalganın güç bölgesine, yani dalganın dudağının kırıldığı yere yakın bir yere kurmanın en kolay yoludur. İşte yapmanız gerekenler:
    • Dalganın omuz bölümüne (yüzün kırılma bölümünün hemen dışındaki kısım) doğru daha hızlı hareket edin ve yuvarlak bir yavaş dönüşe başlamak için yeterli zaman kazanacağınız bir nokta seçin.
    • Tahtanızı eğerek ve ağırlığınızı tahtanın iç rayına kaydırarak, tahtanın kenarıyla bir yol açmaya başlarken yuvarlak yavaş dönüşe başlayın.
    • Her iki elinizi de tahtanın burnuna yakın, her iki rayın üzerinde tutun.
    • Kollarınızı çekerek yumuşak bir yay oluşturun.
    • Dengenizi korumaya yardımcı olmak için bacaklarınızı uzatırken kalçalarınızla aşağı doğru itin.
    • Dalga sizi yakaladığında, ağırlığınızı tekrar ortalayın ve dalgayı sürmeye devam edin.
  5. 'El Rollo' yapın. Bu, bodyboarding'e yeni başlayanlar için bir başka numaradır. Bu numarayı her boyuttaki dalgada yapabilirsiniz. 'El Rollo 'yu yapmak için dalgadan aşağı inmeli ve dalganın gücünü kullanarak sizi bir yay şeklinde taşıyacak şekilde boardunuzla tam bir takla atmalısınız. İşte nasıl yapacağınız:
    • Dalganın dibinden ilerleyin, önünüzdeki kırılan dudağa odaklanın.
    • Dalganın dudağına doğru ilerleyin.
    • Dalganın gücünü kullanarak sizi dudakla birlikte mükemmel bir kavis çizerek dışarı atın.
    • Siz boardu yönlendirirken ve inecek bir yer bulmaya çalışırken dalganın sizi yuvarlayarak hareket ettirmesine izin verin.
    • Aşağı inerken ağırlığınızı tahtanızın üzerinde ortalamanız, aşağı doğru düşüşü absorbe etmek için ellerinizi, kollarınızı ve dirseklerinizi desteklemeniz gerekir. Bu, sırtınızdaki baskının bir kısmını alır.
    • Beyaz suya yatay olarak inmeye çalışın, düzlüklere değil.
  6. Ördek dalışı yapmayı öğrenin. Bu bir numaradan çok bir beceridir ve sörf tahtanızı yakalamak istemediğiniz bir dalganın altına almanızı sağlar. Yakalamak istediğiniz dalgalara doğru tüm beyaz badanaların arasından geçmenize yardımcı olur. Bunu bir kez doğru yaptığınızda, sıraya veya dalgalara çok daha hızlı bir şekilde ulaşabileceksiniz. İşte yapmanız gerekenler:
    • Daha fazla hız kazanmak için dalgaya doğru kürek çekin.
    • Dalga sizden yaklaşık 3-6 fit (1-2 metre) uzaktayken öne doğru kayın ve tahtanın burnundan yaklaşık 10 inç (30 cm) aşağıda bulunan raylarını tutun.
    • Sırtınızı kamburlaştırarak ve ellerinizle burnu aşağı doğru iterek tahtanın burnunu yüzeyin altına doğru itin. Suyun altında olabildiğince derine inin.
    • Aşağı ve ileri doğru hareket etmesini sağlamak için dizlerinizi güvertede, kuyruğun yanında kullanın.
    • Vücudunuzu sörf tahtanıza yaklaştırarak dalganın altına dalın.
    • Dalga üzerinizden geçerken, ağırlığınızı dizlerinize doğru geri verin, su yüzeyine doğru hareket edene kadar sörf tahtanızın burnunu yukarı kaldırın ve dalganın arkasından çıkarın.
  7. adım 7 oyalanmayı öğrenin.
    Durmayı öğrenin. Durdurma, her vücut sörfçüsünün sahip olması gereken önemli bir beceridir. Bir dalganın boru bölümünü yavaşlatmanız gerektiğinde olduğu gibi birçok durumda fren yapmak için durmayı kullanabilirsiniz. İşte bunu yapmanın iki yolu:
    • Sizi yavaşlatmak için bacaklarınızı suda sürükleyin veya kalçalarınızı tahtanın iç rayına doğru daha fazla hareket ettirin.
    • Kalçalarınızla kuyruğa aşağı doğru baskı uygularken tahtanın burnunu yukarı çekin. İstediğiniz hıza ulaşana kadar tahtayı aşağı doğru yaklaşık 30-45°'lik bir açıyla tutun.
    • Durmayı bitirdiğinizde, hızlanmak için tahtayı yukarı kaydırın ve ardından rayınızı ayarlayın ve ilerlemeye devam edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bodyboard sörften daha mı zor?
    Bu kişiden kişiye değişir, ancak birçok kişi sörf yapmaktan çok daha kolay olduğunu düşünüyor.
  • Soru
    Dalganın üzerinde kalabilecek kadar hızlı gitmekte zorlanıyorum. Bodyboard hızımı nasıl artırabilirim?
    Dalgaya yaklaşırken daha hızlı kürek çekmek için kollarınızı ve bacaklarınızı kullanmayı deneyebilirsiniz veya burnunuza daha fazla yaslanabilirsiniz, ancak devrilmediğinizden emin olun, aksi takdirde dalgayı kaçırabilir veya yaralanabilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Yola çıkmadan önce temel sörf görgü kurallarını öğrenin.
  • Hayal kırıklığına uğramayın; biraz zaman alır.
  • Sola doğru gidiyorsanız, sol elinizi tahtanın ön tarafına ve sağ elinizi yan raya koyun ve sağa doğru gidiyorsanız tam tersini yapın.

Uyarılar

  • Resif/kum kıyısına vurmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bodyboard
  • Dalış giysisi veya koruyucu
  • Tasma
  • Bir çift yüzme paleti
  • Bir çift yüzgeç çorabı
  • Bir çift yüzgeç koruyucu
  • Bodyboard mumu veya sörf tahtası mumu (tercihen daha yumuşak olan soğuk su sörf tahtası mumu)