Ateş Üzerinde Su Nasıl Kaynatılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Açık havada taze bir fincan kahveyi yenmek zordur. Kamp ateşiniz varsa, suyunuzu kaynatmak için kolayca kullanabilirsiniz. Tek ihtiyacınız olan sağlam bir metal kap. Suyu, kirleticileri öldürecek kadar uzun süre kaynattığınızdan emin olduktan sonra içmek ya da lezzetli bir sıcak içecek yapmak için kullanabilirsiniz.

Adımlar

Ateşi İnşa Etmek

  1. adım 1 bir çadır oluşturun...1Çıra ve çıra ile bir teepee oluşturun, ardından ateşi yakın. Kuru ot veya gazete kağıdı gibi birkaç avuç çıra alın ve bunları ateş çukurunuzun ortasına yerleştirin. Çıra için yaklaşık 1 inç (2,5 cm) çapında küçük çubuklar veya dallar kullanın ve çıranın etrafında bir çadır inşa edin. Çırayı yakmak ve ateşi başlatmak için kibrit veya çakmak kullanın.
  2. adım 2 ateş başladıktan sonra daha büyük odun parçaları ekleyin.2Ateş başladıktan sonra daha büyük odun parçaları ekleyin. Çıranın tamamen tutuşmasını bekleyin ve ardından üstüne birkaç küçük kütük ekleyin. Ateş büyüdükçe, kaynatmak için kullanabileceğiniz kömürlerle dolu sağlam bir ateş oluşturmak için yavaş yavaş daha kalın kütükler ekleyin.
    • Küçük kütükler gerçekten yanmaya başlayana kadar daha kalın kütükler eklemeyin, böylece ateşi boğmazsınız.
    • Daha büyük çubuklar uzun süreli ateşi oluşturacak ve bir süre daha küçük ve orta boy çubukları beslemeye devam edecektir. Bunu çok büyütürseniz, kendinizi muhtemelen tüm yakıtınız bitmeden söndürmek zorunda kalacağınız daha büyük bir yangına teslim etmiş olursunuz. Dengeyi bulmak zordur ama gereklidir.
  3. adım 3 ateşiniz yanarak bir kömür yatağına dönüşene kadar bekleyin.3Ateşiniz yanarak kömür yatağı haline gelene kadar bekleyin. Suyunuzu kaynatmayı planladığınızda ateşinize ilave kütük veya dal eklemeyi bırakın. Daha etkili bir şekilde kullanabilmeniz için için için yanan güzel bir kömür yatağı oluşturana kadar yanmasına izin verin.
    • Alevleri kükreyen bir ateş kabınızı eşit şekilde ısıtmayacaktır. Ayrıca, suyunuzu güvenli bir şekilde kaynatmak için içine uzanmanız zor olacaktır. Bunun yerine, güzel bir kömür yatağı oluşturana kadar ateşin için için yanmasına izin verin
    • Su kaynatmak için küçük, sıcak bir ateşe sahip olmak istersiniz.
  4. adım 4 en sıcak kömürleri bir çubukla daire şeklinde toplayın.4. En sıcak kömürleri bir sopayla daire şeklinde toplayın. Kömürleri güvenli bir şekilde hareket ettirmek için kullanabileceğiniz sağlam bir çubuk bulun veya bir ateş çubuğu kullanın. Kömürleri ateşin ortasına toplayın ve ısıyı yoğunlaştırmaya yardımcı olmak için uyumlu bir daire oluşturmaya çalışın.
    • Ateşiniz ne kadar kontrollü ve konsantre olursa kabınızı o kadar eşit şekilde ısıtır.
    • İyi kontrol edilen bir ateş güvenli bir ateştir ve pişirme ve kaynatma için kullanımı daha kolaydır.

Kabın Konumlandırılması

  1. adım 1 suyunuzu kaynatmak için metal bir tencere, kutu veya şişe seçin.1Suyunuzu kaynatmak için metal bir tencere, kutu veya şişe seçin. Mümkün olduğunca temiz olması için içindeki kir veya kalıntıları temizlemeye çalışın. Paslanmaz çelik, bakır, alüminyum veya başka herhangi bir metal kap kullanabilirsiniz; sadece erimemesi için metal olduğundan emin olun.
    • Kabın boyutu ve şekli suyun ne kadar hızlı kaynadığını etkileyebilir. Yüzey alanı ne kadar fazla olursa su o kadar hızlı ısınır.
    • Su kaynamaya fırsat bulamadan yanacak olan plastik veya ahşap gibi diğer malzemeleri kullanmaktan kaçının.
  2. adım 2 kabı temiz su ile doldurun.2Kabı temiz su ile doldurun. Şişe veya temiz bir akarsu gibi temiz bir su kaynağı bulun. Kabınızı kaynatmak istediğiniz su ile doldurun.
    • Berrak görünse bile asla doğrudan bir akarsudan su içmeyin. Sizi hasta edebilecek herhangi bir kirletici madde olmadığından emin olmak için önce kaynatmanız gerekir.
  3. adım 3 kabı doğrudan sıcak kömürlerin üzerine yerleştirin.3Kabı doğrudan sıcak kömürlerin üzerine yerleştirin. Kömürlerin ortasında düz bir bölüm arayın. Su dolu kabınızı alın ve yavaşça ateşteki kömür çemberinin tam üstüne yerleştirin. Dengeli olduğundan ve ısınırken devrilmeyeceğinden emin olun. Şimdi tek yapmanız gereken arkanıza yaslanıp beklemek!
    • Eğer yardımcı olacaksa, kabı kömürlerin üzerine yerleştirirken elinizi korumak için ıslak bir bez kullanabilirsiniz.
    • Kabı devirmemeye dikkat edin yoksa ateşinizi söndürebilirsiniz.
  4. adım 4 alternatif olarak ateşin üzerinde metal bir raf kullanın.4Alternatif olarak ateşin üzerinde metal bir raf kullanın. Kömürlere çok yaklaşmak istemiyorsanız veya kabınızı doğrudan kömürlerin üzerine yerleştirmek istemiyorsanız, ısıdan erimeyecek çelik bir raf seçin. Rafı, kömürlerin hemen üzerine oturacak şekilde ayarlayın. Ardından, su kabınızı rafın üzerine yerleştirin.
    • Metal raf, geçici bir ocak üstü olarak kullanılabilir. Üzerine tava yerleştirebilir ve ateşin üzerinde yemek pişirebilirsiniz.
  5. adım 5 büyük bir ateşiniz varsa kabı bir tripoda asın.5Büyük bir ateşiniz varsa kabı bir tripoda asın. Kömür haline gelmemiş büyük bir ateş kullanıyorsanız, 3 çubuk alın ve geçici bir üçayak oluşturmak için uçlarını ip veya sicimle birbirine bağlayın. Üçayağı ateşinizin üzerine yerleştirin ve su dolu kabınızı ateşin üzerinde asılı kalacak şekilde üzerine asın.
    • Üçayağınıza asabilmeniz için kabınızın bir sapa ihtiyacı olacaktır.

Suyu Kaynatmak

  1. adım 1 suyu kaynama noktasına getirin.1Suyu kaynama noktasına getirin. Kaynama, suyun kirleticileri öldürecek kadar sıcak olmasını sağlamaya yardımcı olan kuvvetli, fokurdayan bir kaynamadır. Kabın içindeki suyun sürekli fokurdamaya başlamasını bekleyin.
    • Su berrak görünse ve kaynamaya başlasa bile, güvenli olduğundan emin olmak için kaynama seviyesinde kalmasına izin vermeniz çok önemlidir.
  2. adım 2 herhangi bir patojeni öldürmek için suyu 1 dakika kaynatın.2Herhangi bir patojeni öldürmek için suyun 1 dakika kaynamasına izin verin. Suyunuz kaynama noktasına ulaştığında, tam bir dakika boyunca kaynamaya devam etmesine izin verin. Bu, sudaki olası patojenleri öldürmeye ve suyu içmek için güvenli hale getirmeye yardımcı olacaktır.
    • Eğer 6,562 feet'ten (2000 metre) daha yüksek bir rakımdaysanız, suyun 3 dakika boyunca kaynamasına izin verin.
  3. adım 3 kabı tutmak için ıslak bir bez kullanın, böylece't burn yourself.3Kabı tutmak için ıslak bir bez kullanın, böylece kendinizi yakmazsınız. Bir bezi suya batırın ve fazlasını sıkın. Nemli bezi kullanarak ateşin içine ulaşın ve kabı çıkarın. Kabı bir kenara koyun ve içmeyi planlıyorsanız soğumasını bekleyin. İsterseniz kaynar sıcak suyu kahve veya çay yapmak için de kullanabilirsiniz.
    • Beziniz yoksa, bir demet nemli yaprak toplayabilir ve bunları kabı ateşten hızlıca çıkarmak için kullanabilirsiniz.
    • Eğer kabınızın bir sapı varsa, ateşten çıkarmak için bir çubuk kullanabilirsiniz.

Uzman Soru&Cevap

İpuçları

  • Aceleniz varsa veya ateşiniz azalıyorsa, ihtiyacınız olandan daha fazla su kaynatmamaya çalışın, böylece su için beklememiş olursunuz.
  • Rüzgarlıysa, rüzgarı engellemek ve ateşinizin yanmasını sağlamak için ateşinizi kaya gibi doğal bir duvara yaklaştırmak iyi bir fikir olabilir.

Uyarılar

  • Ateşle işiniz bittiğinde üzerine bolca su dökün, bir kürekle karıştırın ve ardından üzerine daha fazla su dökün. Bölgeden ayrılmadan önce soğuk olduğundan emin olun.
  • Önce kaynatmadan asla bir akarsudan su içmeyin.
  • Kamp ateşinizi gözetimsiz bırakmayın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Metal konteyner
  • Ateş maşası veya çubuğu
  • Bez (veya yapraklar)
  • Metal raf (isteğe bağlı)