Boogie Board Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Boogie boarding, plajda bir günün tadını çıkarmanın eğlenceli ve basit bir yoludur. Bodyboarding olarak da adlandırılan boogie boarding, gündelik bir eğlence aktivitesi veya ciddi bir spor olarak uygulanabilen bir dalga sürme şeklidir. Kilonuza ve boyunuza göre bir boogie board seçin ve tasma, koruma, yüzgeçler ve balmumu gibi gerekli tüm malzemeleri alın. Ardından, sörfe doğru kürek çekin ve bir dalga yakalamaya çalışın.

Adımlar

Başlarken

  1. adım 1 boogie boarding için sakin bir yer seçin.
    Boogie boarding için sakin bir yer seçin. Dalga yüksekliği 2 ft'den (61 cm) az olan bir yüzme plajına gidin. Plajda büyük kayaların, teknelerin ve balıkçılık ekipmanlarının bulunmadığından emin olun. Ayrıca, o yerde sörf yapmak için izniniz olduğundan emin olun.
  2. adım 2 boyunuza ve kilonuza uygun bir sörf tahtası seçin.
    Boyunuza ve kilonuza uygun bir sörf tahtası seçin. Kuyruğu üzerinde dururken, tahta göbek deliğinizin 1 inç (2,54 cm) yakınına kadar ulaşmalıdır. Genişliğe gelince, tahtayı koltuk altınız ile tahtanın kenarı arasında fazla gevşeklik olmadan kolunuzun altında ve yan tarafınıza doğru tutabilmelisiniz.
    • Eğer 5 feet (1,5 m) 6 inçten (167,6 cm) kısaysanız ve 130 lbs'den (59 kg) hafifseniz 40 inçten (101,6 cm) kısa bir bodyboard seçin.
    • Eğer 5 feet (1,5 m) 7 inç ile 6 feet (1,8 m) 3 inç (170,2 ile 190,5 cm) arasındaysanız ve ağırlığınız 130 ile 210 lbs (59 ile 95,3 kg) arasındaysa 40 ile 43 inç (101,6 ile 109,2 cm) arasında bir bodyboard seçin.
    • Boyunuz 6 fit (1,8 m) 3 inç (170,2 cm) ve ağırlığınız 210 lbs'den (95,3 kg) fazlaysa 44 inçten (111,8 cm) daha uzun bir bodyboard seçin.
  3. adım 3 sörf tahtanızı cilalayın.
    Tahtanızı cilalayın. Tahtanıza balmumu eklemek tutuşunu iyileştirir. Tahtanın üst üçte birlik kısmına (burun olarak adlandırılır), alt üçte birlik kısmına (kuyruk olarak adlandırılır) ve raylara (boogie tahtasının yan kenarları) az miktarda sörf mumu sürün.
  4. adım 4 bir haşlık giyin.
    Bir haşlık takın. Pişiklik cildinizi güneşten koruyacak ve ayrıca kaykay tahtasının kendisinden kaynaklanan sürtünme ve tahrişi azaltacaktır. Pişiklik şiddetle tavsiye edilir, ancak sörf yapmak için bir tane olması gerekmez.
  5. adım 5 yüzme paletlerini takın.
    Yüzme paletlerini takın. Şnorkel için kullanılanlar gibi ayak bileğinize takılan yüzgeçleri seçin. Bir zorunluluk olmasa da, yüzme yüzgeçleri takmak sörfe doğru ilerlemenize ve dalgaları yakalamanıza, ayrıca boogie board'u yönlendirmenize ve kontrol etmenize yardımcı olacaktır.
  6. adım 6 kayık tahtası tasmasını bileğinize veya kolunuza sabitleyin.
    Boogie board tasmasını bileğinize veya kolunuza sabitleyin. Sörf tahtanızı akıntıda kaybetmemek için, hangisini daha rahat bulduğunuza bağlı olarak pazunuz veya bileğiniz için bir tasma seçin. Çoğu boogie board kullanıcısı pazu tasması kullanır. Suya girmeden önce tasmayı bileğinize veya pazunuza sabitleyin.

Dalgaya Binmek

  1. adım 1 pozisyon alın.
    Pozisyon alın. Dizinize kadar suya girin, ardından karnınız tahtanın üzerinde olacak şekilde uzanın. Kalçalarınız tahtanın kuyruğu ile temas halinde olmalıdır. Elleriniz tahtanın üst köşelerine yerleştirilmelidir.
  2. adım 2 dalgaların kırıldığı yere doğru tekme atın ve kürek çekin.
    Dalgaların kırıldığı yere doğru tekme atın ve kürek çekin. Yüzgeçlerinizi suyun altında tuttuğunuzdan emin olun. Tek elinizle veya iki elinizle kürek çekmeyi seçebilirsiniz. Bir dalga kırılmak üzereyken, dalganın en yüksek noktasında veya tepesinde bir çıkıntı oluştuğunu göreceksiniz.
  3. adım 3 binmek istediğiniz dalgayı seçin.
    Binmek istediğiniz dalgayı seçin. Her dalga sizi taşıyacak kadar güçlü olmayacaktır. İlk başta daha küçük, daha az güçlü dalgaları deneyin ve daha büyük dalgalara doğru ilerleyin. Dalga ne kadar büyükse, o kadar uzağa sürebilirsiniz.
  4. adım 4 tahtanın burnunu sahile doğru çevirin.
    Tahtanın burnunu sahile doğru çevirin. Dalga kırılmaya başlamadan önce yüzünüz sahile dönük olacak şekilde boogie boardunuzu çevirin. Sırtınızı eğin ve başınızı yukarıda tutun.
  5. adım 5 sahile doğru kürek çekin ve tekme atın.
    Sahile doğru kürek çekin ve tekme atın. Dalganın kırılacağı yönde hareket ediyor olmak istersiniz. Dalganın önüne geçmek onu yakalamanıza yardımcı olacaktır. Bacaklarınızı hafifçe ayırdığınızdan ve yüzgeçlerinizi suyun altında tuttuğunuzdan emin olun. Hız kazanmak için ellerinizle suyu kepçeleyin.
    • Kendinizi yakalamaya çalıştığınız dalganın göbeğinde konumlandırın; dalganın tepesinden ve ucundan kaçının.
  6. adım 6 dalgayı yakalayın.
    Dalgayı yakalayın. Tahtayı doğru hızda ve dalga yönünde kürek çektiyseniz, şimdi kendinizi sahile doğru zahmetsizce ilerlerken hissetmelisiniz. Dalga işi sizin için yapacağından artık tekme atmanıza veya kürek çekmenize gerek kalmayacaktır. Daha iyi kontrol için dirseklerinizi suyun içinde değil, tahtanın üzerinde tutun.

Manevraları ve Hileleri Denemek

  1. adım 1 sola dönmek için sola eğilin ve sağa dönmek için sağa eğilin.
    Sola dönmek için sola eğilin ve sağa dönmek için sağa eğilin. Sağa dönmek için sağ dirseğinizle tahtaya baskı uygulayın ve sol elinizle sol rayı kavrayın. Sola dönmek için sol dirseğinizle tahtaya baskı uygulayın ve sağ elinizle sağ rayı kavrayın.
  2. adım 2 alttan dönüş yapın.
    Alttan dönüş yapın. İyi bir dip dönüşü, 360'lar gibi diğer tüm manevraların temelini oluşturur.
    • Dalga sizi yakaladığında, ellerinizi tahtanın burnunun üzerinde tutun.
    • Gövde tahtasının kenarını dalgaya saplamak için sol dirseğinizin üzerine eğilin.
    • Sağ elinizle sağ küpeşteyi kaldırın.
    • Ayaklarınızın suda sürüklenmesini önlemek için dönerken bacaklarınızı uzatın.
    • Dönmeye başladıktan sonra, vücut ağırlığınızı board üzerinde ortalayın ve hız kazanmak için hafifçe öne doğru eğilin.
  3. adım 3 geri dönüş yapın.
    Geri dönüş yapın. Geri dönüş, hızınızı düzenlemek veya kendinizi dalga boyunca yeniden konumlandırmak için yapabileceğiniz, dalganın kıvrımına doğru bir geri dönüştür.
    • Sağ elinizle sağ tırabzanın ortasına baskı uygularken ağırlığınızı dış tırabzana (dalgadan uzağa) kaydırın.
    • Sol elinizle tahtanın sol üst köşesini kaldırın ve sağınıza doğru eğilin.
    • Dalganın iç kısmına bakın ve dönüşünüzü durdurmak istediğiniz noktayı gözünüzde canlandırın.
    • O noktaya ulaştığınızda, dalganın kıvrımına geri dönmek için sola doğru eğilin ve ağırlığınızı normal pozisyona geri kaydırın.
  4. adım 4 360'ı deneyin.
    360'ı deneyin. Dip dönüşünde ve geri dönüşte ustalaştıktan sonra, tam bir dönüş deneyin. Bu, bir dalganın düz bölümünde, beyaz köpükte, dalganın dudağından veya hatta havada yapılabilir. Teknik, 360'ı denediğiniz her yerde tamamen aynıdır.
    • Kendinizi dalganın kıvrımında konumlandırmak için dipten bir dönüş yapın.
    • Dalgayla yüzleşmek için hafifçe sola dönün.
    • Yüzünüz kabaca tahtanızın burnu ile aynı seviyede olacak şekilde tahtanızın üzerinde öne doğru kayın.
    • Bacaklarınızı kaldırın, sırtınızı eğin ve başınızı sola doğru atın.
    • Dönmek istediğiniz yöne bakmaya devam edin, omzunuz da onu takip edecektir.
    • 360'ınız tamamlandıktan sonra, bir sonraki manevra için hız kazanmak için bir dip dönüşü yapın ve ayaklarınızı suya geri koyun.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir sörf tahtası aldım ama çok küçük. Dalgaları yakalamak yine de kolay olacak mı?
    Gerçek bir sörf tahtasından daha kolay olacaktır, ancak sizin için doğru boyutta bir kayık tahtası ile olduğu kadar kolay olmayacaktır. Muhtemelen üzerinde durmakta da zorlanacaksınız, ki sörf mumu bu konuda yardımcı olabilir. Yine de, doğru boyutta bir tahta ile çok daha kolay zaman geçirirsiniz.
  • Soru
    Dalgalar 1-2 fitten daha büyükse ne olacak?
    Aslında hiçbir şey, sadece kıyıya doğru ilerlersiniz.
  • Soru
    Kayık üzerinde ayakta durabilir miyim?
    Hayır, sörf tahtaları ayakta durmak için tasarlanmamıştır. Tek bir alanda çok fazla ağırlığı destekleyemezler, bu yüzden üzerlerine düz bir şekilde uzanırsınız.

İpuçları

  • Sahildeki uyarı işaretlerine dikkat edin. Kayalar, resifler, güçlü akıntılar, eski iskele kalıntıları veya denizanası gibi tehlikeleri gösterebilirler.
  • Dalgaların ne kadar büyük olacağını görmek için hava tahminlerini kontrol edin. Yeni başlayanlar için 1 ila 2 feet (0,3 ila 0,6 m) dalgalı dalgalar tavsiye edilir.
  • Dalgaları kimseye çarpmayacağınız bir yoldan sürdüğünüzden emin olun. Diğer sörfçülerle çarpışmak yaralanmalara neden olabilir.

Uyarılar

  • Gelgitler, deniz canlıları, kayalar, resifler ve güçlü dalgalar gibi okyanus risklerini anlayın. Sadece yetenek düzeyiniz için güvenli olan durumlarda dışarı çıktığınızdan emin olun.
  • Her zaman bir cankurtaran eşliğinde boogie board yapın.