Tüfek Nasıl Nişan Alınır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Delik nişangahı, esasen normal tüfek nişangahını monte edilmiş bir dürbün nişangahıyla eşleştireceğiniz bir işlemdir. Başka bir deyişle, dürbün takılı olsun ya da olmasın, tüfeğiniz doğru bir şekilde nişan alınacaktır. Bunu evde nispeten hızlı bir şekilde, ekstra ücret ödemeden yapabilirsiniz. Daha fazla bilgi için Adım 1'e bakın.

Adımlar

  1. adım 1 dürbünü monte edin...1Henüz yapmadıysanız dürbünü tüfeğe monte edin. Eğer tüfeğinizde dürbün takmak için donanım yoksa, dürbün montaj aparatları takmanız gerekecektir. Modern tüfeklerin çoğunda dürbün montajı için önceden delinmiş ve diş açılmış vida delikleri bulunur. Takozları takın ve sağlam olduklarından emin olun.
    • Takozlarınız takıldıktan ve donanım sıkıldıktan sonra, dürbün halkalarını dürbünün kendisine takın ve konumlarını ayarlayabilecek kadar gevşek bırakın. Tüfeğe monte ettikten sonra dürbünü döndürebilmeniz ve ileri geri hareket ettirebilmeniz gerekecektir.
    • Dürbün üzerindeki yatay çizginin düz olması için gereken ayarlamaları yapın. Ayrıca dürbün üzerindeki göz açıklığını da ayarlamanız gerekecektir. Silahı rahat bir atış pozisyonunda tutarken, objektifin etrafında siyah halka kalmayana kadar dürbünü ileri veya geri hareket ettirin. Dürbünün geri tepme nedeniyle yüzünüze temas etmemesi için yeterli göz açıklığına sahip olduğunuzdan emin olmanız da önemlidir.
  2. adım 2 bir hedef oluşturun.2Bir hedef oluşturun. Parlak bir kırmızı nokta etkili bir nişan alma yöntemidir. Her iki nişangah türünde de öne çıkması ve açıkça görülebilmesi gerekir, bu nedenle optimum nişan için yaklaşık 100 yarda (91,4 m) uzaklıkta yüksek kontrastlı çok özel bir şey kullanmak yardımcı olur.
    • Hedefe ateş etmeyeceksiniz, sadece nişangahları hizalayacaksınız, bu yüzden eğer yeriniz varsa, bu iç mekanda yapmak için mükemmel bir şeydir. Sadece her zaman olduğu gibi iyi bir silah güvenliği uygulayın, nişan almaya çalışmadan önce silahınızın boş olduğundan emin olmak için kontrol edin ve iki kez kontrol edin.
  3. adım 3 arpacığı hedefle aynı hizaya getirin ve silahı sabitleyin.3Arpacığı hedefle aynı hizaya getirin ve silahı sabitleyin. Bir silah mengenesi bu iş için ideal olacaktır, ancak gerekli ayarlamaları yaparken silahı düz tutmak için herhangi bir tezgah veya başka bir dengeleyici kullanışlı olacaktır. İyi bir nişan resmi elde edin silahı düz tutarak arpacık ile hizalayın.
  4. adım 4 dürbünü hizalayın.4Dürbünü hizalayın. Arpacık düzleştirildikten ve göz mesafesi ayarlandıktan sonra, dürbün halkalarınızı sıkın ve sağlam olduğundan emin olmak için tüm donanımı tekrar kontrol edin, ardından iyi bir görüş resmi ve gözünüzü dürbünden uygun mesafede tutarak dürbündeki artı işaretlerini hedefle hizalayın. Mümkün olduğunca yakın hizalanana kadar dürbündeki yükseklik ve rüzgar yönünü ayarlayın.
    • Aradığınız şey, arpacıktan uygun yanak kaynağına ve nişan resmine baktığınızda mükemmel bir nişan resmine sahip olmak ve aynı zamanda dürbünden uygun mesafeden bakıp tam olarak aynı noktaya hizalanmaktır. Bunu bir silah mengenesi veya başka bir tür güvenli sabitleyici olmadan yapmak çok zordur, böylece ayarlarınızı silahı tutmadan veya hareket ettirmeden yapabilirsiniz.
  5. adım 5 tüfeği nişan alın...5Poligonda tüfeği nişan alma. Tüfeğinizi poligona götürmek ve dürbünü hissetmek ve gerektiğinde küçük ayarlamalar yapmak için birkaç deneme atışı yapmak yine de önemlidir. Ne kadar isabetli olursa olsun her silah biraz farklıdır, bu nedenle alışmak ve doğru şekilde nişan almak için biraz zaman ayırın.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruSilahım silah standından düştü ve halı olan zemine düştü. Şimdi hedefimi vuramıyorum. Ne yapmam gerekiyor? Yeniden nişan almanız gerekir. Muhtemelen silahı düşürdüğünüzde dürbünün hizasını bozmuşsunuzdur.
  • SoruDürbünle nişan almak için tüfeğin namlusuna bakmam gerekir mi? Hayır, en iyisi bir nişan lazeriniz varsa ve dürbünü istenen mesafedeki lazer noktasına sabitlerseniz yapılır.
  • SoruTüfeklerdeki nişangah türleri nelerdir? Nişangahlar, hedefle birlikte hizalanması gereken basit bir işaret seti veya sistemi (ateşli silahlardaki demir nişangahlar gibi) veya kullanıcının hedefin bazen optik olarak geliştirilmiş (örneğin, büyütülmüş) bir görüntüsünü bir nişan noktası ile aynı odakta hizalanmış olarak görmesini sağlayan optik cihazlar (örneğin, teleskopik nişangahlar) olabilir.

İpuçları