Yay Avı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yay avcılığı, vahşi doğada av hayvanlarını öldürmek için okçuluk kullanmaktır. En popüler av hayvanı geyiktir. Ülkelerin avcılık için uyulması gereken farklı düzenlemeleri ve kuralları vardır. Aynı ülke içinde bile, eyaletler ve iller genellikle uymanız gereken bireysel kurallara sahiptir. Avlanmaya karar vermeden önce, bölgenizde avlanmak için gerekli tüm yasal bilgileri öğrendiğinizden emin olun.

Adımlar

Yay Seçimi

  1. adım 1 bileşik yay ile başlayın.1Birleşik yay ile başlayın. Bu yay türünün kullanımı geleneksel uzun yay ve recurve yaydan çok daha kolaydır, bu da onu yeni başlayanlar için mükemmel kılar. Çok daha hızlı beceri kazanacak ve biraz pratikle birkaç hafta içinde bu yayı oldukça iyi bir şekilde kullanabileceksiniz. Bileşik yaylar geleneksel yaylara göre daha isabetlidir ve ayrıca daha iyi mesafe ve hıza sahiptir.
    • Yeni başlayan biri olarak, kullanılmış bir yay satın alın. Yerel spor malzemeleri mağazanızdaki kullanılmış ürünlere göz atın. eBay'e de bakın.
    • Yaklaşık 50 ila 150 dolar arasında iyi bir kullanılmış yay bulabilmeniz gerekir.
    • Yerel düzenlemeleriniz ve izin sınırlamalarınız uyarınca avlanmak için yasal olan bir yay satın aldığınızdan emin olun.
  2. adım 2 uygun yönü seçin.2Uygun yönü seçin. Yayların sağ el ve sol el versiyonları vardır. Hangi yöne ihtiyacınız olduğunu belirlemek için baskın elinizi değil, baskın gözünüzü kullanın. Bir yayı tutarken hangisi daha rahattır - nişan almak için sol gözünüzü kullanmak mı (sağ gözünüzü kapatmak) yoksa tam tersi mi? Eğer solunuzsa, sol elle kullanılan bir yay alın. Sağ gözünüz ise, sağ elle kullanılan bir yay alın.
    • Bazı insanlar her iki gözleri açık atış yapar. Bu durumda, her iki yönü de kullanabilirsiniz.
    • Ancak, nişan alırken veya uzaktaki bir şeyi görmek için gözlerinizi kısarken muhtemelen bir gözünüzü diğerine tercih edersiniz. Tercih etme eğiliminde olduğunuz göz, baskın gözünüzdür.
  3. adım 3 doğru çekme ağırlığını ve çekme uzunluğunu seçin.3Doğru çekme ağırlığını ve çekme uzunluğunu seçin. Yay ipini geri çektiğinizde oluşan direncin ağırlığı olan çekiş ağırlığı dikkate alınmalıdır. Ağırlık ne kadar yüksek olursa, geri çekmek o kadar zor olur. Kırk beş pound bir geyiği öldürmek için gereken minimum ağırlıktır. Daha aşağısı onları sadece yaralayacaktır. Elli ila yetmiş kilo geyik avı için önerilen ağırlıktır. Çekiş uzunluğu başka bir faktördür. Doğru çekiş uzunluğu, yay tam olarak çekildiğinde ipin ağzınızla aynı hizaya gelmesidir.
    • Birçok yay, bir yetişkin için ortalama olan 28 ila 30 inçlik bir kol uzunluğuna uyacak şekilde ayarlanabilir.
    • Yayınızı yepyeni satın alırsanız, satıcı büyük olasılıkla yayı sizin için ayarlayacak ve ihtiyacınız olana göre özelleştirecektir.
    • Yayınızı kurmanın yay fiyatına ek olarak birkaç yüz dolara mal olacağını unutmayın.
  4. adım 4 uygun okları seçin.4Uygun okları seçin. Bileşik yaylarda kullanılan 4 ok türü vardır: alüminyum, karbon, karbon çekirdekli alüminyum ve alüminyum çekirdeğin etrafına sarılmış karbon. Karbon çeşidi daha dayanıklı ve daha hafif olma eğilimindedir, bu da daha hızlı hareket edeceği anlamına gelir. Ancak, geniş uçlu ok kullanıyorsanız alüminyum ok daha iyi sonuç verir. Geniş kafa, okunuzun ucuna takabileceğiniz bir uçtur. Üzerinde, çok fazla doku hasarına veya morarmaya neden olmadan avınıza girecek çok keskin bıçaklar vardır.
    • Ok seçerken göz önünde bulundurmanız gereken başka faktörler de vardır. Yeni başlayan biriyseniz, neyin en iyi olduğunu bulmakta zorlanabilirsiniz.
    • Sizin için en iyi ok hakkında bir okçuluk dükkanındaki bir uzmandan tavsiye alın.
  5. adım 5 pratik yapın.5Pratik yapın. Hedefiniz üzerinde çalışmak için arka bahçenize (veya başka bir açık alana) bir hedef kurun. Spor malzemeleri satan mağazalar genellikle avladığınız avın şeklindeki hedefleri satarlar, bu da yardımcı olabilir. Sahada avlanmadan önce en az birkaç hafta nişan alıştırması yapmalısınız. Formda tutarlılık okçulukta en önemli faktörlerden biridir. Adımlarınızı sıklaştırdığınızda ve hedeflerinizi daha sık vurmaya başladığınızda, her seferinde aynı formda atış yapmaya çalışın.
    • Çoğu durumda avlanırken bir ağaç sehpasında oturacağınız için yayınızı otururken de atış pratiği yapmanız gerekecektir.
    • Oklarınızda geniş başlıklar kullanmayı planlıyorsanız, atış yapmayı öğrendikten sonra bunlarla pratik yapmanız gerekir.
    • Geniş başlıklar oklara ağırlık ekler, bu da daha önce olduğu gibi aynı yörüngeyi elde etmek için formunuzu ayarlamanız gerekeceği anlamına gelir.

Yay ile Geyik Avı

  1. adım 1 erken keşif yapın.1Erken keşif yapın. Bu geniş alanlar yasal avlanma için ayrıldığından, çoğu insan avlanmalarını kiralık arazilerde yapar. Avlanma yerinizi seçtikten sonra, açılış gününden aylar önce bölgeyi keşfetmeye başlayın ve bunu sık sık yapın. Seçtiğiniz avın, ki bu genellikle geyiktir, trafiğinin yoğun olduğu alanları arıyorsunuz, bu yüzden sık sık keşfe çıkmalısınız.
    • Geyiklerin bölgeyi sık sık ziyaret ettiğine dair kanıt arayın. İyi bir yer bulduğunuzda, ağaç standınızı veya geyik körünüzü bu alana kurun.
    • Keşif sırasında aranacak işaretler dışkılar, izler, geyik patikaları ve boynuz sürtünmeleri ve sıyrıklarıdır.
  2. adım 2 seçtiğiniz yere bir ağaç standı yerleştirin.2Seçtiğiniz yere bir ağaç standı yerleştirin. Geyiklerin sıkça bulunduğu bir bölgeye karar verdikten sonra, ağaç standınızı iyi bir mesafeye kurmak isteyeceksiniz. Yirmi metre veya daha yakını tavsiye edilir. Stand için en az sekiz inç çapında ve on beş fit yüksekliğinde uygun bir ağaç seçin. Eğer stand için iyi bir ağaç yoksa, bir yer körlüğü kurabilirsiniz. Bunu av sezonu açılmadan en az bir ay önce yapmak isteyeceksiniz, böylece geyikler orada olmaya alışacaktır.
    • Bir ağaç standı ya da perde kurmak için en iyi zaman öğlen ile öğleden sonra 3 arasıdır. Bu zaman aralığı geyiklerin etrafta olma ihtimalinin en düşük olduğu zamandır.
    • Kendinize birkaç atış yolu açmak için alanın etrafındaki bazı ağaçları kesin. Bir geyiğin yaklaşabileceği olası her yön için atış şeritleri açtığınızdan emin olun.
  3. adım 3 şafak sökmeden önce geyik standınıza varın.3Şafak sökmeden önce geyik standınıza varın. Bir av gününde, gün ışımadan önce standınıza veya körünüze yerleşmeniz gerekir. Şafaktan yaklaşık 11'e kadar avlanın. Geyikler sabah 11 ile öğleden sonra 3 arasında en az aktiftir, bu nedenle gün ortasında bir mola verin. Saat 16:00'dan önce standınıza geri yerleşin ve hava kararana kadar avlanın.
  4. adım 4 sessiz ve hareketsiz olun.4Sessiz ve hareketsiz olun. Avlanmak çok fazla beklemeyi gerektirir. Geyikler çok iyi duyabildiğinden, standınızdayken çok hareketsiz ve sessiz olmanız gerekir. Amaç, onlar sizi fark etmeden önce sizin onları fark etmenizdir. Bir geyik yaklaştığında, kesinlikle sessiz olmanız gerekir. Varlığınızın farkına varmadan ve atışınızı duymadan önce ateş etmek için yaklaşık iki veya üç saniyeniz olacaktır.
    • Geyiği vurmak için tek bir şansınız olacak. Eğer hayvanı vuramazsanız, atışınızın sesi geyiğin kaçmasına neden olacaktır.
    • Ateş etmeden önce geyiğin ön bacağının hemen arkasına nişan alın. Eğer hedefi vurursanız, okunuz geyiğin ciğerlerine girecek ve onu anında öldürecektir.
  5. adım 5 kan izini takip edin ve avınızı emniyete alın.5Kan izini takip edin ve avınızı emniyete alın. Hayvanı hemen öldürmezseniz, kan izini takip ederek avınızı takip etmeniz gerekecektir. Aramaya başlamadan önce en az 30 dakika bekleyin. Çoğu durumda, yaralı bir geyik vurulduğu yerin birkaç yüz metre ötesinde yatacaktır.
    • Çok erken takip ederseniz, düşen geyik ürkebilir ve tekrar havalanmak için hala enerjisi olabilir.
    • Bu durumda avınızı bulma şansınız önemli ölçüde azalır.

Hayvanların Giydirilmesi

  1. adım 1 saha giydirmesi için hazırlıklı olun.1Saha giydirmesi için hazırlıklı olun. Av hayvanlarını giydirmek dağınık bir iştir, bu yüzden hazırlıklı olmanız gerekir. Bir pansuman seti satın alın ve ava giderken yanınızda götürün. Ayrıca omuzlarınıza kadar uzanan plastik eldivenlere, çok keskin bir bıçağa, ipe ve büyük bir ışığa ya da fenere (avınızı hava karardıktan sonra giydirmek zorunda kalırsanız diye) ihtiyacınız olacak.
  2. adım 2 avınızı arazide temizleyin ve giydirin.2Avınızı arazide temizleyin ve giydirin. Sahada pansuman hayvanın iç organlarının çıkarılmasını içerir. Et üzerinde bakteri üremesini önlemek için mümkün olduğunca çabuk yapılması gerekir, bu yüzden sahada yapmak çok önemlidir. Ne kadar hızlı yaparsanız, et kalitesi o kadar iyi olacaktır. Ayrıca hayvanın daha hafif olmasını ve daha kolay taşınmasını sağlayacaktır.
    • Başlamadan önce oku geyikten çekip çıkarmaktan kaçının. Bu bir karmaşa yaratabilir.
    • Hayvanı temizlerken ve giydirirken derinlemesine keseceksiniz. Ok kolayca erişilebilir hale geldiğinde çıkarın.
  3. adım 3 geyiği taşımak üzere sabitlemek için ip kullanın.3Taşımak üzere geyiği sabitlemek için ip kullanın. Geyiğin başını ön bacaklarının arasına koyun ve ardından ön bacakları birbirine bağlayın. Halatla bir ilmek yapın ve ardından serbest ucu geyiğin ön bacaklarına bağlayın. Bu, onu aracınıza veya kampınıza çekmenizi kolaylaştıracaktır.
  4. adım 4 geyiği evinize ya da kampınıza taşıyın.4Geyiği evinize ya da kampınıza taşıyın. Oraya vardığınızda geyiği yere değmeyecek şekilde asın. Çoğu avcı geyiği başından asmanızı tavsiye eder. Bu, kanın dışarı akmasını sağlayacaktır. Geyiğin vücut boşluğunu bir su hortumuyla iyice durulayın. Derisini yüzün, tekrar durulayın, geyik etini işleyin ve bozulmasını önlemek için 40° F'ye (4° C) yakın bir dondurucuya koyun.
  5. adım 5 yayınızı temizleyin ve bakımını yapın.5Yayınızı temizleyin ve bakımını yapın. Bir avdan sonra yayınızda herhangi bir hasar olup olmadığına bakın. Herhangi bir kir veya pisliği temizlemek için yumuşak bir mikrofiber bezle silin. Yoğun av sezonu boyunca, yayınızın tellerini ve sentetik kablolarını haftada bir kez yumuşak kiriş cilası ile kaplayın. Akslarınızı düzenli olarak yüksek kaliteli bir yağlayıcı ile kaplayın.
    • Kullanmadığınız zamanlarda yayınızı güvenli bir şekilde çantasında saklayın.
    • Yayınızı, ona zarar verebilecek ısı kaynaklarından uzak tutun.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYayınızdan ne atıyorsunuz? Yayınızdan ok atarsınız. Oklar, bireysel çekiş uzunluğunuza, çekiş ağırlığınıza ve yayınızın IBO hız derecesine göre seçilmelidir. Oldukça teknik olabilir, bu yüzden bolca araştırma yapın.