Nasıl Kase Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bowling salonuna gitmeye hazır mısınız? Bowling arkadaşlarla vakit geçirmenin eğlenceli bir yolu olduğu kadar ciddi bir rekabet sporudur; en iyisi de öğrenmesi çok kolaydır. Kurallar ve arka plandan doğru teknikler ve oynanışa kadar bu ikonik aktivite hakkında bilmeniz gereken her şeyin üzerinden geçeceğiz. Hatta bazı temel konuları da ele alacağız. bowli̇ng görgü kurallariBöylece oynarken mümkün olan en iyi zamanı geçirebilirsiniz. Bu iş çantanızda ya da daha iyisi, kulvarda!

Adımlar

Bowlingin Temellerini Öğrenmek

  1. adım 1 bowling kulvarını anlayın.1Bovling kulvarını anlayın. Bowling oynamaya başlamadan önce, bowling kulvarının işlevini anlamanız gerekir. Bir bowling kulvarı, bowling oyuncusuna en yakın çizgi olan faul çizgisinden, bowling oyuncusuna en yakın pin olan baş pinine kadar 60 feet (18,3 m) uzunluğundadır. Bowling kulvarının her iki tarafında oluklar vardır. Eğer bir top kulvarın dışına çıkarsa, oluklara girer ve oyun dışı kalır.
    • Yaklaşım alanı 15 feet (4,6 m) uzunluğundadır ve faul çizgisinde sona erer. Bowling oyuncusu yaklaşma sırasında faul çizgisini aşamaz, aksi takdirde atışı sayılmaz.
    • Eğer bir top oluklara girer ve sonra sekerek lobutlara çarparsa, atış sayılmaz.
  2. adım 2 bovling lobutlarını anlayın.2Bovling lobutlarını anlayın. Her karenin başında bowling kulvarının sonuna on lobut dizilir. Üçgen şeklinde dizilmişlerdir ve üçgenin noktası bowling oyuncusuna bakar. İlk sırada baş pin olan bir pin, ikinci sırada iki pin, üçüncü sırada üç pin ve dördüncü sırada dört pin vardır.
    • Pinlerin konumlarına 1-10 arası numaralar atanmıştır. Arka sıradaki lobutlar 7-10, arka sıranın üstündeki sıradaki lobutlar 4-6, ikinci sıradaki lobutlar 2-3 ve baş lobut 1 numaralıdır.
    • Tüm lobutlar vuruldukları takdirde bowling oyuncusuna bir puan kazandırır. Sayılar değere göre değil, konuma göredir.
  3. adım 3 dili öğrenin.3Dili öğrenin. Kendinize gerçek bir bowling oyuncusu demeden önce, birkaç farklı bowling teriminin farkında olmalısınız. Bu terimleri bilmek, kuralları anlamanızı da çok daha kolaylaştıracaktır. İşte onlar:
    • A grev ilk denemenizde topla tüm lobutları devirmenizdir.
    • Yedek, ikinci denemenizde tüm lobutları devirmenizdir.
    • Bölünme, bir karenin ilk topunun headpin'i (size en yakın pin) devirmesi ancak bitişik olmayan iki veya daha fazla pin bırakmasıdır. Bu durumda yedek vuruş yapmak zordur, özellikle de vurması en zor split olan 7-10 split'iniz varsa.
    • Hindi, arka arkaya üç vuruştur.
    • Bowling oyuncusunun sırasından sonra herhangi bir pin kalırsa, buna 'açık frame' denir.
  4. adım 4 bowling oyununun nasıl işlediğini anlayın.4Bir bowling oyununun nasıl işlediğini anlayın. Bir bowling oyunu 10 kareden oluşur. Her kare, bowling oyuncusu için bir tura eşittir. Bowling oyuncusunun amacı, bir kare içinde mümkün olduğunca çok sayıda lobutu, ideal olarak hepsini devirmektir.
    • Bir bowling oyuncusu topu yuvarla vuruş yapmamaları koşuluyla her frame'de iki kez.
    • Bir bowling oyuncusu, ilk turda tüm lobutları devirirse onuncu frame'de ekstra bir tur hakkı kazanır.
  5. adım 5 puanlamayı öğrenin...5Puanlamayı öğrenin. Eğer bir bowling oyuncusunun açık frame'i varsa, o zaman sadece düşürdüğü pin sayısı kadar kredi alır. Eğer bir bowling oyuncusu iki turdan sonra 6 pin düşürdüyse, sadece iki tur alır. Ancak, eğer bir bowling oyuncusu yedek ya da strike vuruşu yaparsa, kurallar biraz daha karmaşık hale gelir.
    • Eğer bir bowling oyuncusu yedek vuruş yaparsa, skor kağıdına bir eğik çizgi işareti koymalıdır. Bir sonraki turlarından sonra 10 puan artı o turda düşürdükleri pin sayısı kadar puan alacaklardır. Yani ilk turlarından sonra 3 pin düşürürlerse, ikinci turlarından önce 13 puan alacaklardır. İkinci turlarında 2 lobut devirirlerse, o tur için toplam 15 puan alırlar.
    • Eğer bir bowling oyuncusu isabet kaydederse, skor kağıdına bir X işareti koymalıdır. Vuruş, bowling oyuncusuna on puan artı oyuncunun bir sonraki turdaki iki dönüşünde düşürdüğü lobut sayısı kazandıracaktır.
    • Bir bowling oyuncusunun bir oyunda alabileceği en yüksek puan 300'dür. Bu, arka arkaya 12 vuruşu ya da 12 frame'de devrilen 120 lobutu temsil eder. Mükemmel bir oyunda on değil 12 vuruş vardır, çünkü eğer bowling oyuncusu son karede bir vuruş yaparsa, iki tur daha atabilir. Eğer bu iki turda da strike yaparlarsa 300 puana sahip olurlar.
      • Eğer bir oyuncu son frame'de yedek atarsa, bir tur daha atabilir.
  • Eğer bir oyuncu son frame'de yedek atarsa, bir tur daha atabilir.

Bowlinge Hazırlanma

  1. adım 1 bir bowling salonu bulun.1Bir bowling salonu bulun. İhtiyaçlarınıza uygun yerel bir bowling salonu bulmak için internete girin. Bowling dersleri veren veya başlangıç seviyesinde bowling ligleri olan bir yer bulmaya çalışın.
    • Arkadaşlarınızla bowlinge gitmek istiyorsanız, eğlenceli bir ortama ve belki biraz yiyecek ve atıştırmalıklara sahip olduğu için derecelendirilen bir yer bulun.
  2. adım 2 gittiğiniz bowling salonunda've chosen.2Seçtiğiniz bowling salonuna gidin. Bowling oynayan arkadaşlarınızla ve çalışanlarla konuşun ve bir oyuna katılıp katılamayacağınızı öğrenin. Alternatif olarak, bir grup arkadaşınızla birlikte bir salona gidebilirsiniz. Kalabalık bir gruba oyunlarına katılıp katılamayacağınızı sorarsanız, çok rekabetçi olmadığından emin olun. Sokakta yeni arkadaşlar bile edinebilirsiniz.
  3. adım 3 birkaç bowling ayakkabısı alın.3-Bowling ayakkabısı alın. Eğer yeni başlayan biriyseniz, salondan ayakkabı kiralayabilirsiniz. Oyununuzu geliştirmek istiyorsanız, kendi ayakkabılarınızdan bir çift satın alabilirsiniz. Sokak ayakkabıları bowlingde işe yaramaz çünkü ya doğal bir şekilde kaymak yerine yere yapışmanıza neden olurlar ya da çok fazla kaymanıza ve kendinizi sakatlamanıza neden olurlar.
    • Bowling ayakkabısı giymezseniz, salon zeminine de zarar verebilir veya üzerinde sürtünme izleri bırakabilirsiniz. Daha bowlinge başlamadan başınızın belaya girmesini istemiyorsanız bir çift ayakkabı kiralayın.
    • Çorap giymeyi veya bowling salonuna çorap getirmeyi unutmayın. Bazı salonlar çorap satmaktadır, ancak bunlar pahalı olacaktır.
  4. adım 4 doğru topu seçin4Doğru topu seçin. Bowling oynamaya başlamadan önce, sizin için doğru ağırlıkta ve parmaklarınız için doğru boyutta bir top bulmanız gerekir. Toplar ağırlıklarına göre etiketlenecektir, bu nedenle üzerinde '8' yazan bir top 8 pound ağırlığında olacaktır. Doğru boyutta ve ağırlıkta bir topu nasıl bulacağınız aşağıda açıklanmıştır:
    • Ağırlık. Daha büyük ellere sahip çoğu yetişkin için 14-16 lb'lik bir top ve daha küçük ellere sahip çoğu yetişkin için 10-14 lb'lik bir top işe yarayacaktır. Genel olarak, biraz daha ağır bir topa sahip olmak daha iyidir çünkü ivme kazanmanıza yardımcı olacaktır. Genel bir kural, bir topun vücudunuzun %10'u kadar ağır olması gerektiğidir, yani 140 pound ağırlığındaysanız, 14 lb'lik bir topla oynamalısınız.
    • Başparmak deliğinin boyutu. Başparmağınız tek başparmak deliğine rahatça oturmalıdır. Takılmadan veya sıkışmadan delikten çıkarabilmelisiniz, ancak delik o kadar büyük olmamalıdır ki, tutunmak için başparmağınızı deliğe sıkıştırmak zorunda kalmamalısınız.
    • Orta parmak deliklerinin boyutu. Başparmağınızı yerleştirdikten sonra, orta ve yüzük parmağınızı diğer iki deliğin üzerine koymalısınız. Açıklık doğruysa, iki parmağınız iki deliğin üzerine kolayca ve rahatça uzanmalı, böylece orta eklem deliğin başparmağınıza en yakın tarafıyla aynı hizaya gelmelidir. Başparmağınız gibi deliğe rahatça oturduklarından emin olmak için iki parmağınızı deliklerin içine doğru kıvırın.
  5. adım 5 bowling kulvarınızı bulun.5Bovling kulvarınızı bulun. Salonda kaydınızı yaptırdıktan ve ayakkabılarınızı giydikten sonra bir bowling kulvarına yönlendirileceksiniz. Kulvarınızı seçme şansınız varsa, yüksek sesli veya gürültülü insanlardan uzak bir kulvar seçin. Ancak bu sizin seçiminiz: Etrafınız diğer bowling oyuncularıyla çevriliyse daha iyi bowling oynayabilirsiniz.

Bowlinge Başlarken

  1. adım 1 topu tutun...1Topu doğru şekilde tutun. İlk olarak, topunuzu alın ve bowling kulvarının önündeki doğru noktaya gidin. Orta ve yüzük parmağınızı üstteki 2 deliğe yerleştirin ve başparmağınızı alttaki deliğe yerleştirin.
    • Bowling eliniz topun altında ve diğer eliniz ekstra destek için topun alt tarafında duracak şekilde topu hafifçe yanınızda tutun.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız başparmağınızı topun üstünde 10:00 pozisyonunda tutun. Solaksanız 2:00 pozisyonunu kullanın.
  2. adım 2 faul çizgisine yaklaşın.2Foul çizgisine yaklaşın. Standart yaklaşım, sırtınız dik, omuzlarınız hedefinize doğru ortalanmış ve dizleriniz hafifçe bükülmüş şekilde durmaktan oluşur. Top kolunuz yanınızdan aşağıya doğru uzanmalıdır. Sırtınız hafifçe öne eğik olmalıdır.
    • Ayaklarınız biraz açık olmalı ve 'kayan ayağınız' diğer ayağınızın biraz önüne yerleştirilmelidir. Kaydırma ayağınız, topa vurmak için kullandığınız elinizin tersi olacaktır (sağ elini kullanan bir bowling oyuncusu sol ayağıyla kayacaktır).
  3. adım 3 topa nişan alma üzerinde çalışın.3Topu hedeflemek için çalışın. Bowling kulvarınızda kulvarın 7 feet (2,1 m) aşağısında bir dizi nokta ve kulvarın yaklaşık on beş feet aşağısında siyah oklar olmalıdır. Yeni başlayan bir bowling oyuncusuysanız, topu bu işaretlerin ortasına yuvarlamayı hedeflemelisiniz. Bowling becerilerinizi geliştirdikten sonra, topa vururken işaretlerin sağına veya soluna nişan alabilirsiniz.
    • Topunuzu işaretlerin ortasına doğru hedefleseniz bile, top yavaşlayabileceği veya oluklara doğru yuvarlanabileceği için lobutlara vuramayabilirsiniz. Sadece sağlam bir çerçeve attığınızda ve atmadığınızda topun nereye yuvarlandığına dikkat edin ve hedefinizi buna göre ayarlayın. Ayrıca headpin ile hemen yanındaki pin arasında vuruş yapmak istersiniz. Bunu yaparak pinlerin çoğuna vuracak ve daha fazla vuruş yapacaksınız. Eğer baştaki lobutu vurursanız, büyük olasılıkla bir dökülme yaratırsınız.
    • Pinlere değil, işaretlere nişan almaya odaklanın.
  4. adım 4 topu serbest bırakın.4Topu serbest bırakın. Vücudunuzun düz, bükülmeyen bir yaklaşımını koruyun, top ve el pozisyonunuz nispeten aynı olmalıdır - salınım sırasında topun altında ve arkasında. Topu bırakmak için top kolunuzu yumuşak bir şekilde geriye ve ardından öne doğru sallayın. Kolunuz gidebildiği kadar ileri gittiğinde topu bırakın.
    • Doğru şekilde bırakıldığında önce başparmağınız, ardından parmaklarınız çıkmalıdır. Bu yardımcı olacaktır rotasyon al Bu da topun kulvara indiğinde kancalanmasına ve taşınmasına yardımcı olacaktır.
    • Topu bırakırken gözünüzü nişan aldığınız hedefte tutun. Ayaklarınıza veya topa bakarsanız dengenizi kaybedersiniz ve topunuzu doğru şekilde hedefleyemezsiniz.
  5. adım 5 dönüşünüz bittikten sonra ellerinizi silin.5Sıranız bittikten sonra ellerinizi silin. Her seferinde bowlinge başlamak için topu elinize almadan önce ellerinizin tamamen kuru olduğundan emin olun. Ellerinizi silmek için bir bez kullanın veya beziniz yoksa en azından ellerinizi pantolonunuza silin. Elleriniz hala terliyse, top ellerinizden kayabilir.
    • Parmaklarınızı ve başparmağınızı hafifçe yapışkan ve daha az kaygan hale getirmek için çoğu profesyonel bowling mağazasında bulunabilen reçine de kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 oyun boyunca skor tutun.6Oyun boyunca skor tutun. Çoğu bowling salonunda oturma alanının yakınında skor tutmanızı sağlayan bir bilgisayar bulunur. Eğer bir salonda bilgisayar yoksa, skorlarınızı kaydetmeniz için size bir skor kağıdı verilecektir. Her iki durumda da süreç aynıdır. İşte skoru nasıl tutacağınız:
    • Her karenin sol üstündeki alan ilk topu kaydetmek içindir ve soldaki kutu ikinci top ve bir vuruşunuz varsa bunun içindir. Bir vuruş 'X' ile ve bir yedek '/' ile işaretlenir.
  7. adım 7 faul çizgisine yakın bitirin.7Foul çizgisine yakın bitirin. Optimum bir atış yapmak istiyorsanız, atış çizgisi ile aranızdaki mesafe yaklaşık 6 inç (15 cm) olmalıdır. Bu, topun kulvarla temas etmeden önce faul çizgisi üzerinde küçük bir mesafe yukarı kaldırıldığı anlamına gelir. Böylece top kulvarda ilerler ve pinlere vururken enerjisini korur. Faul çizgisinden çok uzakta bitirmek, duruşa başladığınızda ona yaklaşmanız gerekeceği anlamına gelir.
    • Bir strike'ın 10 artı sonraki iki top olduğunu, spare'in ise 10 artı sonraki top olduğunu unutmayın. Eğer 10. karedeki ilk topa vurursanız, nihai skorunuzu belirlemek için iki top daha alırsınız. 300 alabileceğiniz en yüksek skordur.

Bowling Oyununuzu Geliştirmek

  1. adım 1 televizyonda bowling izleyin.1Televizyonda bowling oynarken izleyin. Profesyonelleri dikkatlice gözlemleyin ve hangi teknikleri kullandıklarını görün. Uzman bowling oyuncularının video kliplerini internetten de izleyebilirsiniz.
    • Bowling oyuncularının duruşlarını kendi evinizde taklit etmeye çalışın. Sadece uzmanları izlediğinizi ve bowling tekniğinizin onlarınkinden çok daha basit olacağını unutmayın.
  2. adım 2 tavsiye isteyin.2Tavsiye isteyin. Oyununuzu gerçekten geliştirmek istiyorsanız, daha ileri düzeydeki diğer bowling oyuncularından ve antrenörlerden yardım isteyin. Sizi izleyen eleştirel bir gözün olması her zaman yardımcı olacaktır ve yeni bilgiler edineceksiniz.
  3. adım 3 bir bowling ligine katılın.3Bir bowling ligine katılın. Bu, düzenli pratik yapmak ve yeni arkadaşlar edinmek için harika bir yoldur.

Bowling görgü kuralları

  1. adım 1 dikkatlice okuyun ve sokakta asılı olan tüm özel kurallara uyun.1Dikkatlice okuyun ve salonda asılı olan tüm özel kurallara uyun.
  2. adım 2 kulvarlarda sadece bowling ayakkabısı giyin.2Kulvarlarda sadece bowling ayakkabısı giyin.
  3. 3. adım don't start bowling until the pin-setting machine has finished its cycle.3Pin ayarlama makinesi döngüsünü tamamlayana kadar bowling oynamaya başlamayın.
  4. adım 4 her ikiniz de piste aynı anda yaklaşırsanız, bitişik kulvardaki bowling oyuncusunun önce oynamasına izin verin.4Her ikiniz de piste aynı anda yaklaşıyorsanız, bitişik kulvardaki bowling oyuncusunun ilk oynamasına izin verin. Aksi takdirde, ilk gelen oyuncu ilk oynar.
  5. adım 5 don't step or go beyond the foul line, even in casual play.5Sıradan oyunlarda bile faul çizgisine basmayın veya çizginin ötesine geçmeyin. Bowling bir spordur, bu yüzden adil oynayın.
    • Faul çizgisini geçerseniz, kayma ve diğer kişisel yaralanma risklerini de göze almış olursunuz.
  6. adım 6 top kulvarın aşağısına doğru atılmalıdır.6Top kulvarın aşağısına doğru atılmalıdır. Kulvara zarar verebileceğinden, topu fırlatmaktan veya savurmaktan kaçının.
  7. adım 7 don't play your game on another lane, you should have enough space on your own.7Oyununuzu başka bir şeritte oynamayın, kendi şeridinizde yeterli alana sahip olmalısınız.
  8. adım 8 başkasını kullanırken her zaman önce izin isteyin's ball.8Başka birinin topunu kullanırken her zaman önce izin isteyin.
  9. adım 9 bowling oynarken diğer oyuncuların dikkatini dağıtmaktan kaçının.9Bovling oynarken diğer oyuncuların dikkatini dağıtmaktan kaçının. Dilinizi kontrol edin ve küfür etmeyi olabildiğince sınırlayın.
  10. adım 10 ne zaman hazır olun's your turn to bowl.10Basket sırası size geldiğinde hazır olun.
  11. adım 11 skoru doğru tutmaya çalışın.11Skoru doğru tutmaya çalışın. Neredeyse tüm sokaklarda artık otomatik skor tutma sistemi var.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruÇocuklarıma bowling oynamayı nasıl öğretebilirim? Eğer gerçekten küçüklerse, şu anda çoğu kulvarda bulunan top için rampayı kullanın. Ayrıca çok küçük çocuklar için tamponları kullanın.
  • SoruKötü kaybediyorsam oyunu yarıda bırakabilir miyim? Otomatik bir sistemde hayır. Kötü kaybettiğinizi düşünüyorsanız kaybetmeyi kabul edin ve oyunun geri kalanını bir sonraki oyun için alıştırma olarak kullanın.
  • SoruBovling için neden havluya ihtiyacım var? Ellerinizi temiz tutmak ve topun üzerindeki yağ ve kiri silerek tutarlı bir şekilde kroşe atmasını sağlamak için. Unutmayın, eğer yemek yiyorsanız, asla bowling oynadığınız elinizle yemek yemeyin.

Video

İpuçları

  • Atış yapmak üzereyken gözünüzü hedefinizden ayırmayın.
  • Vuruşu takip etmek önemlidir... örneğin, elinizi tokalaşacakmış gibi çevirerek vuruşunuzu bitirirseniz, topa çengel atarsınız.
  • Adım atmak bowlingin çok önemli bir parçasıdır. Dönüşünüze başladığınızda, sol ayağınız orta işaretin üzerindeyken top iki elinizle belinizde olsun. Sağ elinizi kullanıyorsanız, sağ ayağınızla dışarı adım atın ve topu da dışarı doğru hareket ettirin. Bir sonraki adımda topu geriye doğru atmaya başlayın. Üçüncü adımınızda top arkanızdadır ve sallanma hareketi devam etmektedir. Son olarak dördüncü adımınızda sol ayağınızla faul çizgisinden yaklaşık üç ila sekiz santim uzakta topu hızlıca önünüze doğru, lobutları hedeflediğiniz şekilde savurmalısınız.

Uyarılar

  • Sakatlanmayı önlemeye yardımcı olmak için topu bıraktıktan sonra salınımınıza devam edin.
  • Omzunuzu çok geriye sallamayın, aksi takdirde incinebilir.
  • Topu tutuşunuzu kaybetmeyin yoksa top uçabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bowling topu
  • Bowling ayakkabıları
  • Havlu
  • Bebek Pudrası (kayma için)
  • Rosin (kavrama için)
  • Sürtme Alkolü (topunuzdaki yağı almak için)