Bir Vuruş Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hindileri yuvarlamak mı (arka arkaya üç vuruş), yoksa profesyoneller gibi vuruşlar yapmak mı istiyorsunuz? Bu kesinlikle çoğu insanın fiziksel kapasitesi dahilindedir. İhtiyacınız olan tek şey uygun başlangıç pozisyonunuzu bulmak; temelde sağlam ve tekrar eden bir vuruş geliştirmek ve ardından pratik yapmaktır. Eğer doğuştan atletikseniz ve hareketleri tekrarlama konusunda makul derecede yetkinseniz, çok fazla pratik yapmanız bile gerekmeyebilir. Yine de dikkat edin, bovling bağımlılık yapar.

Bilmeniz Gerekenler

  • Tercih ettiğiniz tutuşta parmaklarınıza uyan bir top kullanın. Topu iki elinizle önünüzde tutun; birkaç saniye tutabileceğiniz kadar hafif olmalıdır.
  • Baskın olmayan ayak parmağınızı tahtadaki orta noktaya yerleştirin. Baskın tarafınızdaki oluktan ikinci oku hedefleyin ve topu sallayın.
  • Eğer ıskalarsanız, bir dahaki sefere topu tam isabet ettirmek için başlangıç pozisyonunuzu ıskaladığınız yöne doğru ayarlayın.

Adımlar

Ekipman seçimi

  1. adım 1 bir araç kullanıp kullanmayacağınızı belirleyin house ball or will be buying your own.
    Bir 'ev topu' mu kullanacağınızı yoksa kendi topunuzu mu satın alacağınızı belirleyin. Çoğu kişi en ucuz seçenek olduğu için bir 'ev topu' ve 'ev ayakkabısı' ile başlar. Normalde aralarından seçim yapabileceğiniz birçok 'ev topu' vardır ve bunlar bowling salonu tarafından ücretsiz olarak temin edilir. Ayakkabılar, tüm bowling seansınızı kapsayan tek bir fiyat karşılığında kiralanabilir.
    • Diğer seçenek ise kendi topunuzu almak ve topun kişisel vuruş ve bırakışınız için elinize özel olarak takılmasını sağlamaktır. Takma ve delme işlemi genellikle yerinde gerçekleştirilebilir (o sırada bowling merkezinde yerleşik profesyonel varsa). Profesyonel, beceri düzeyiniz, bütçeniz, bowling stiliniz ve istekleriniz için en iyi top bileşimi ve ağırlığı konusunda size tavsiyelerde bulunabilecektir.
    • İnternette veya yerel bir mağazada uygun fiyatlı bir top bulabilirsiniz, ancak muhtemelen tüm seçenekleri sıralamakta zorlanacaksınız ve profesyonelin size uyması ve topu delmesi için ödeme yapmayı beklemelisiniz. Spor ekipmanları ve özellikle de bowling malzemeleri konusunda uzmanlaşmamışlarsa, topunuzu bir mağazada taktırmanız ve deldirmeniz önerilmez. Ancak profesyonel mağazadan satın alırsanız, ücretsiz tavsiye ve ücretsiz delme hizmeti alırsınız.
  2. adım 2 tutuşunuza karar verin.
    Tutuşunuza karar verin. Eğer topunuzu satın alırsanız, iki temel seçeneğiniz olacaktır:
    • Orta ve yüzük parmağının her bir parmağın ikinci eklemine kadar topun içine girdiği geleneksel tutuş. Bu, bir 'ev topu' kullanıyorsanız tek tutuş seçeneğidir. Bu seçenekte, parmaklarınızın birbirlerine ve topun yarıçapına göre doğal eğimine uyum sağlamak için özel bir top delinir. Yine de bu konuda endişelenmeyin - profesyonel tüm ölçümlerle ilgilenecek ve sonraki birkaç bowling seansınızda ayarlamalar yapacaktır. Ayarlamalar için herhangi bir ücret talep edilmemelidir, ancak emin olmak için sorun.
    • Orta ve yüzük parmağının topa sadece ilk eklem yerine kadar girdiği parmak ucu tutuşu. Parmak ucu tutuşu, bırakma sırasında daha fazla kaldıraç sağlayarak atışa daha fazla 'güç' katmanıza, yani birim zamanda topa daha fazla devir vermenize olanak tanır. Normalde, parmak ucu tutuşunda, her parmak deliğinde kauçuk ekler olacaktır. Bunlar daha güvenli bir tutuş sağlar. Yine, profesyonel sizi ayarlayacaktır ve ayarlamaları ücretsiz yapmalıdır.
  3. adım 3 topunuzu taktırın ve deldirin.
    Topunuzu taktırın ve deldirin. Eğer topunuzu satın alıyorsanız, profesyonel elinizi ölçmekle ilgilenecektir. Profesyonelin birkaç atışınızı izlemesini sağlayın. Bu şekilde doğal atış stilinize uyum sağlayacaktır. Daha önce bowling oynamadıysanız, profesyonele atışınızı göstermeden önce biraz talimat almak isteyebilirsiniz. İsterseniz, profesyonel size temel bilgiler hakkında hızlıca bilgi verecek ve doğru adımlarla başlamanızı sağlayacaktır. Bu arada, vuruş üstüne vuruş yapmanızı sağlayacak temel bowling vuruşu hakkında temel bir fikir edinmek için bu makaleyi okumayı bitirin.
    • Kuşkusuz profesyonel size bir çanta ve önerilen aksesuarları satın alma fırsatı sunacaktır. Bunları hemen satın alabilir ya da bekleyip yerel ikinci el dükkanlarından ne çıkacağını görebilirsiniz. Genellikle bowling ekipmanları iyi durumda olur ve çocuklar için bir top ve kendiniz için bir çanta alabilirsiniz. Bu noktada gerçekten ihtiyacınız olan tek şey, tampon çantası olarak da bilinen bir bowling topu askısıdır.
  4. adım 4 kaseing ayakkabılarınızı seçin.
    Bowling ayakkabılarınızı seçin. Bowling için özel olarak tasarlanmış ayakkabılar kullanmanız zorunludur. Bunlar orta yumuşaklıkta, kauçuk topuklara sahiptir ve atış noktasında sizi yumuşak ama hızlı bir şekilde durdurur. Tabanları deridir ve atışınızı yapmaya hazırlanırken yaklaşma tahtaları üzerinde sorunsuzca kayacak şekilde tasarlanmıştır. Kiralık ayakkabılar masada mevcuttur ve normalde kulvar atamanızı aldığınızda ödenir.
    • Haftalık bir bowling ligine katılmayı planlıyorsanız, ev ayakkabıları genellikle haftalık ücretlere dahildir. Bunun hakkında bilgi alın. Merkeziniz ligler için ücretsiz ayakkabılar içermiyorsa, kendi ayakkabılarınızı hemen satın alarak genel olarak tasarruf edersiniz. Bu ayakkabılar profesyonel mağazada bulunabilir ya da şehirde ve internette indirimli alışveriş yapabilirsiniz.
    • Ayakkabılar hakkında bir uyarı: Herhangi bir sıvıya veya dökülmeye basmamaya özen gösterin. Bowling ayakkabıları serbest bırakılana kadar sorunsuzca kayacak şekilde tasarlanmıştır. Örneğin suya basarsanız, kaymanız başlar başlamaz duracaktır, bu da tehlikelidir ve yaralanmaya neden olabilir.
  5. adım 5 bir ev topu seçin.
    Bir ev topu seçin. Toplar, muhtemelen topların üzerine damgalanacak çeşitli ağırlıklarda gelir. Alternatif olarak, toplar renk kodlu olacaktır. Renk kodlu seçenek için, anahtar bowling merkezinde göze çarpan bir yere asılmalıdır. Değilse, masaya sorun.
    • Uygun başlangıç ağırlığını belirleyin. Oldukça hafif görünen bir top seçin. Topu iki elinizde tutarak kollarınızı göğsünüzün önünde tamamen uzatın. Eğer topu zorlanmadan sadece birkaç saniye tutabiliyorsanız, iyi bir başlangıç ağırlığı buldunuz demektir. Topu vücudunuzdan uzağa ittiğiniz anda düşmek istiyorsa, top çok ağırdır; biraz daha hafif bir şey deneyin. Topu kol uzunluğunda uzunca bir süre tutabiliyorsanız, top çok hafif demektir. Makul bir şekilde kontrol edebileceğiniz en ağır topu istersiniz. Çok hafifse, salınım sırasında topu bir o yana bir bu yana sallayabilir ve tutarsız sonuçlar elde edebilirsiniz.
    • Uygun açıklığa sahip bir top seçin. Topu baskın olmayan elinizle altından destekleyin. Bowling elinizin (baskın eliniz) başparmağını en büyük çaplı deliğe sokun ve orta parmağınızla yüzük parmağınızı kalan iki deliğin üzerinden geçirin.
      • Her iki parmağınızın ikinci ekleminin kıvrımının her deliğin kenarının hemen üzerinde olduğu bir yer arayın. Parmak delikleri çok uzaksa ve deliğin kenarı birinci ve ikinci ekleminizin arasına denk geliyorsa, parmaklarınızı deliklere tam olarak oturtamazsınız - açıklık çok büyüktür. Öte yandan, aralık çok küçükse, avuç içiniz top yüzeyine dayanmayacak ve zorunlu olarak bir kıskaç tutuşu benimseyeceksiniz. Bu güçlü bir tutuş değildir ve zayıf bir atışa ve nispeten az sayıda vuruşa neden olur.
      • Elinize uygun, rahat bir açıklığa sahip en az bir top bulmak için zaman ayırın. Hedeflediğiniz ağırlıkta uygun açıklığa sahip bir top bulmakta gerçekten zorlanıyorsanız, çok ağır veya hafif bir ağırlık seçmiş olma ihtimaliniz yüksektir. Daha ağır toplar normalde daha geniş bir açıklığa sahip olacaktır, bu nedenle ihtiyaçlarınıza göre daha ağır veya daha hafif toplara bakmanız gerekecektir. Sorun yaşıyorsanız, bowling merkezi personelinden yardım isteyin. Ağırlık ve açıklık için makul bir uzlaşmaya varmanıza yardımcı olacaklardır.
    • En iyi parmak deliği boyutunu seçin. Uygun başlangıç ağırlığına ve açıklığa sahip birkaç top belirlediyseniz, en rahat, en rahat parmak deliklerine sahip olanı arayın. Tipik olarak, parmak delikleri aşırı büyük açılır. Parmaklarınızın toplara sığmadığını fark ediyorsanız, çok hafif bir ağırlık, belki de orantılı olarak daha küçük parmak delikleri olan bir çocuk ağırlığı seçmişsinizdir. Oldukça sıkı, ancak parmaklarınızı kolayca serbest bırakan delikler istersiniz.
  • Her iki parmağınızın ikinci ekleminin kıvrımının her deliğin kenarının hemen üzerinde olduğu bir yer arayın. Parmak delikleri çok uzaksa ve deliğin kenarı birinci ve ikinci ekleminizin arasına denk geliyorsa, parmaklarınızı deliklere tam olarak oturtamazsınız - açıklık çok büyüktür. Öte yandan, aralık çok küçükse, avuç içiniz top yüzeyine dayanmayacak ve zorunlu olarak bir kıskaç tutuşu benimseyeceksiniz. Bu güçlü bir tutuş değildir ve zayıf bir atışa ve nispeten az sayıda vuruşa neden olur.
  • Eliniz için uygun, rahat bir açıklığa sahip en az bir top bulmak için zaman ayırın. Hedeflediğiniz ağırlıkta uygun açıklığa sahip bir top bulmakta gerçekten zorlanıyorsanız, çok ağır veya hafif bir ağırlık seçmiş olma ihtimaliniz yüksektir. Daha ağır toplar normalde daha geniş bir açıklığa sahip olacaktır, bu nedenle ihtiyaçlarınıza göre daha ağır veya daha hafif toplara bakmanız gerekecektir. Sorun yaşıyorsanız, bowling merkezi personelinden yardım isteyin. Ağırlık ve açıklık için makul bir uzlaşmaya varmanıza yardımcı olacaklardır.

Doğru başlangıç pozisyonunun seçilmesi

  1. adım 1 faul çizgisinden başlangıç mesafenizi belirleyin.
    Faul çizgisinden başlangıç mesafenizi belirleyin. Sırtınız lobutlara dönük ve topuklarınız faul çizgisinde olacak şekilde durun. Puanlama alanına doğru dört buçuk normal adım atın ve ayak ucunuzun bittiği yeri not edin. Genellikle bu, beş yuvarlak nokta ile yaklaşmanın başlangıcı arasında olacaktır.
    • Normal adımlarınızın sizi alandan uzaklaştırdığını fark ederseniz, topuklarınız yükseltilmiş yaklaşma alanının biraz dışında kalacak şekilde başlamanız ve faul çizgisine yaklaştıkça hızınızı ve adımlarınızın uzunluğunu artırarak daha küçük adımlarla başlamanız gerekecektir. Bu şekilde oluktan oluğa (oluğun başlangıcında) uzanan çizginin üzerinden geçmekten kaçınacaksınız.
    • Faul çizgisini geçerseniz veya vücudunuzun herhangi bir kısmı bu çizgiyi geçtikten sonra kulvara temas ederse, pin düşüşünüz sayılmaz ve pinler sıfırlanır. Ancak yine de atışınızı kaybedersiniz (her frame için en fazla iki, ancak muhtemelen sadece onuncu frame'de üç atış).
  2. adım 2 ortadaki noktanın bulunduğu tahta üzerinde ayak ucunuzla başlayın.
    Ortadaki noktanın bulunduğu tahtanın ayak ucuyla başlayın. Her karede vuruşları yuvarlamaya başlamadan önce, yaklaşımınıza başlamak için mümkün olan en iyi pozisyonu bulmanız gerekir. Baskın olmayan ayağınız, bowling elinizin karşısındaki ayak olacaktır. Eğer sağ ayağınızla atıyorsanız, bu sol ayağınız olacaktır. Sol ayağınızı öne doğru, orta noktanın hemen arkasına hizalayın.
    • Sonunda, başlangıç hizanızı doğal eğilimlerinize göre ayarlayabilirsiniz, ancak başlangıçta ve hedefinizi ölçmek için merkezden başlamayı deneyin.
  3. adım 3 baskın tarafınızdaki oluktan ikinci oku hedefleyin.
    Baskın tarafınızdaki oluktan ikinci oku hedefleyin. Faul çizgisinden yaklaşık on beş metre uzakta, nişan almanıza yardımcı olacak yön oklarını göreceksiniz.
    • Kulvarın ortası genellikle en yağlı kısımdır. Topu biraz kenarda tutmak, kulvardaki çekiş gücünüzü en üst düzeye çıkarmanın iyi bir yoludur.
  4. adım 4 topun nereye gittiğini görmek için birkaç deneme vuruşu yapın.
    Topun nereye gittiğini görmek için birkaç deneme vuruşu yapın.Bowl doğal bir şekilde, omuzlarınızı faul çizgisine paralel tutarak ve kolunuzu mümkün olduğunca düz bir şekilde öne doğru sallayarak. Bıraktığınızda devam edin. Eliniz sanki birinin elini sıkacakmışsınız gibi uzanmalıdır. Topun nereye düştüğüne dikkat edin.
    • 'Cep', baş pimin hemen bir veya diğer tarafındaki alandır ve sürekli olarak vuruş yapmak için vurmak istediğiniz alandır. Cebi vurdunuz mu? Eğer öyleyse, vuruşunuz için doğru başlangıç pozisyonunu buldunuz demektir. Baskın olmayan ayağınızı orta nokta ile hizalamak isteyeceksiniz.
  5. adım 5 iskaladığınız yöne doğru hareket edin.
    Iskaladığınız yöne doğru hareket edin. Sağa ıskaladıysanız, bir sonraki atışınıza merkez noktanın bir nokta sağından başlayın. Sola ıskaladıysanız, tam tersini yapın. Bu sezgiye aykırı görünse de, bir tarafa ıskalamak topunuzun çok erken veya çok geç kancalandığı anlamına gelir. Iskaladığınız tarafa doğru hareket ederek topu sabit tutun.
    • Birkaç alıştırma atışından sonra, bowling oynamak için en uygun başlangıç pozisyonunuzu bulabilmeniz gerekir. Oradan, her seferinde vuruş yapma şansınızı artırmak için atışınızı değiştirebilirsiniz.

Doğruluğunuzu Geliştirmek

  1. adım 1 eğrinizi çalışın....
    Kavis pratiği yapın. Profesyonel bowling oyuncularının hepsi topta bir miktar 'İngiliz' ya da kavis ile bowling oynar. Hedeflediğiniz cep bir şekilde açılı olduğundan, ona vurmanın en iyi yolu topu şeridin kenarından cebe doğru kavislendirmektir. Bu yüzden merkezin yan tarafına doğru bir ok hedeflersiniz.
    • Atışınızda İngilizceden emin olmanın en iyi yolu, takip atışınızda iyi bir 'el sıkışma' pozisyonunu korumaktır. Topu bıraktıktan sonra eliniz, hedeflediğiniz lobutun elini sıkacakmış gibi havada olmalıdır.
  2. adım 2 doğru bowling topunu bulun.
    Doğru bowling topunu bulun. Çok ağır veya çok hafif bir top kullanmak isabet oranınızı büyük ölçüde etkileyebilir. Normalde hissettiğinizden biraz daha ağır ve normalde kullandığınızdan biraz daha hafif toplarla denemeler yapın. İsabet oranınız her iki yönde de artıyor mu?
  3. adım 3 doğru hızı bulun.
    Doğru hızı bulun. Bowling kolunuz olan roketatardan topu fırlatmak ilk başta iyi bir fikir gibi görünebilir, ancak en doğru atış şekli bu olmayabilir. Ekstra güç, genellikle daha yumuşak ve daha isabetli atışların toplayacağı pimleri yerde bırakacaktır. Yine de genel olarak, topu doğru bir şekilde atabileceğiniz kadar kuvvetle atmalısınız.
    • Bazı modern alleyler topunuzun hızını takip eder. Eğer lobutları kulvardan uçuruyorsanız atış hızınızı küçük artışlarla azaltmaya çalışın. Daha yavaş, hassas cep vuruşları lobutları şeritte tutacak ve karışmalarına izin vererek güverteyi temizleme ve bir vuruş yapma şansınızı artıracaktır.
  4. adım 4 tutuşunuzu ayarlayın...
    Tutuşunuzu ayarlayın bowling topunu kavrama. Özellikle başparmakla çok sıkı kavramak, topu yanlış bir yöne doğru çekebilir. Önce parmaklarınızı topun içine sokun. Eğer uygun bir bowling topunuz varsa, parmaklarınız büyük ekleminize kadar girmelidir. Yaklaşırken topu sabitlemek için bowling oynamayan elinizi kullanın.
    • Genellikle başparmağınızın topu parmaklarınızdan bir saniye önce bırakmasını istersiniz. Parmak deliklerine takılmaması ve topun eğri büğrü atılmaması için tırnaklarınızın düzgün ve kesilmiş olduğundan emin olun.

Video

İpuçları

  • Rahat ettiğiniz topu bulun. Zar zor kullanabiliyorsanız 16#'lık bir topla başlamayın. Bunun yerine, 12# top (veya daha hafif) gibi orta ağırlıkta bir topla başlayın.
  • Rahatça kullanabileceğiniz en ağır topa sahip olduğunuzdan emin olun.
  • Eğer pimleri genellikle yan tarafta bırakıyorsanız, baş pime çok fazla vuruyorsunuz demektir.

Uyarılar

  • Faul çizgisini geçmeyin. Kulvar yağlı ve çok kaygandır. Sonunda kulvarın üzerine yayılırsınız.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Bowling topu
  • Bowling ayakkabıları
  • Reçine torbası veya Pro-grip macun reçine (isteğe bağlı)
  • Havlu
  • Bebek pudrası
  • Bilek konumlandırma desteği (isteğe bağlı)

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Eğer 10 pini hedefliyorsam, nerede durmalıyım?
    Mümkün olduğunca solda durun. Buradaki anahtar, atışınızı 'düzleştirmek' veya mümkün olduğunca fazla rotasyonunu almaktır. Atışınızın 10 pine doğru ilerlerken tüm kulvarı geçmesini istersiniz. Atışı düzleştirmekte zorlanıyorsanız ve top sonunda kırılıyorsa, üzerinde biraz rotasyon tutun ve atışın hızını artırın. Bu, topu şeridin sağ kenarında tutmalıdır, çünkü kenarda yaklaşık 15 ila 20 fit ilerleyerek 10 pimi çıkaracaktır. Tıpkı vuruşlarda olduğu gibi, bu da pratik gerektirir.
  • Soru
    Eğer bir çocuksam ve çok az gücüm varsa nasıl vuruş yapabilirim?
    Bir ipucu aslında topun sallanmasına izin vermektir ve böylece yuvarlanıp bıraktığınızda ek kuvvetiniz olacaktır. Bu küçük çocuklar, aralar ve bazı gençler için işe yarar.
  • Soru
    Ben solağım. Her seferinde vuruş yapmak için nereye nişan almalıyım?
    Sol orta oka nişan alın. Top eninde sonunda kıvrılıp vuruşa dönüşecektir.