Krikette Dış Kanat Atışı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dış kanat vuruşu, vurucuları hem şaşırtmak hem de saf dışı bırakmak için kriketin en iyi hücum vuruşlarından biridir. Genel olarak, swing bowlingler hem topun dikişinin konumunu hem de her iki tarafın değişen pürüzsüzlüğünü kullanır; daha pürüzlü taraf daha fazla hava direnciyle karşılaşacak ve bu da topun havada ilerlerken belirli bir yönde sallanmasını sağlayacaktır. Sağ elini kullanan bir bowling oyuncusu tarafından sağ elini kullanan bir vurucuya atıldığında, top rakip vurucuya yaklaşırken bowling oyuncusunun soluna doğru kıvrılır ve vurulduğunda topun bowling oyuncusunun diğer kalecisi ya da kayma alan oyuncuları tarafından yakalanma olasılığını artırır.

Adımlar

Topun Hazırlanması

  1. adım 1 nispeten genç bir top seçin.
    Nispeten genç bir top seçin. Aerodinamik, swing bowlinglerde çok önemli bir rol oynar ve bir top ne kadar uzun süredir kullanılıyorsa, yüzeyi zaman içinde o kadar fazla değişir. Yirmi yıl veya daha uzun süredir kullanılan toplar 'ters salınım' yapma eğilimindedir, bu da doğal bir dışa salınım yapmak için kullanılan tekniğin bunun yerine bir içe salınımla sonuçlanabileceği anlamına gelir.
  2. adım 2 parlatmak için topun bir tarafını seçin.
    Parlatmak için topun bir tarafını seçin. Bir kriket topunun ana dikişi topun merkezi boyunca uzanır ve iki yarı oluşturur. Bir yarıyı cilalamak, o taraftaki hava direncini azaltacak ve topun atıldığında diğer, daha sert tarafına doğru sallanmasına neden olacaktır.
  3. adım 3 cilalı tarafa tükürük veya ter uygulayın.
    Cilalı tarafa tükürük veya ter sürün. Pantolonunuzla ovalayın. Oyun boyunca, her atış arasında sık sık tekrarlayın.
  4. adım 4 tutarlılığı sağlamak için hangi tarafın hangi taraf olduğu konusunda takım arkadaşlarınızı bilgilendirin.
    Tutarlılığı sağlamak için hangi tarafın hangi taraf olduğu konusunda takım arkadaşlarınızı bilgilendirin. Maç sırasında top kendilerindeyken topu daha fazla parlatmaları için onları teşvik edin.

Topu Kavramak

  1. adım 1 dikişi astarlara doğru açın.
    Dikişi sliplere doğru açın. Ana dikişi dikey tutmak yerine, vurucudan hafifçe uzağa doğru açılı olmalıdır.
  2. adım 2 topu cilalı tarafı vurucuya bakacak şekilde tutun veya onların
    Topu cilalı tarafı vurucuya ya da vurucunun 'bacak tarafına' bakacak şekilde tutun. Dışa vuruşun amacı vurucuyu topa vücudundan uzağa, 'off tarafına' vurmaya zorlamaktır. Top pürüzlü tarafına doğru savrulacağı için, topu pürüzlü tarafı vurucunun off tarafına bakacak şekilde kavrayın.
  3. adım 3 topu başparmağınızla alttaki dikiş boyunca kavrayın.
    Topu başparmağınızla alttaki dikiş boyunca kavrayın. İşaret ve orta parmaklarınızı üstteki dikiş boyunca birbirinden biraz ayırın.
  4. adım 4 dikişi birinci ya da ikinci kayma alan oyuncunuza doğru tutun.
    Dikişi birinci veya ikinci saha oyuncunuza doğru tutun. Top, dikişi nereye yönlendirirseniz oraya doğru sallanacaktır, bu nedenle dikişi vurucudan uzağa, sliplere doğru 15-20º açıyla yönlendirmek, topu doğrudan vurucuya değil onlara doğru gönderecektir.

Bowl için Koşmak

  1. adım 1 koşu için yeterli mesafe bırakın.
    Kalkışınız için bolca mesafe bırakın. Daha fazla mesafe, güçlü bir atış için momentum oluşturmanızı sağlayacaktır.
  2. adım 2 hedefinize dönün.
    Yüzünüzü hedefinize dönün. Vücudunuzun momentumu içgüdüsel olarak başınızın hedeflendiği yönü takip edecektir. Gözleriniz hedefinizde sabitken başınızı sabit tutun.
  3. adım 3 koşunuzu dengeleyin.
    Koşunuzu dengeleyin. Hız tek başına güçlü bir çanak sağlayabilir, ancak sabit bir ritim de yardımcı olur. Hızınızı tutarlı ve hareketlerinizi akıcı, dengeli ve rahat tutun.
  4. adım 4 vurucuya yaklaştıkça adımlarınızı artırın.
    Vurucuya yaklaştıkça adımlarınızı artırın. Kütüğe yaklaşırken bir atlet gibi dümdüz koşun.

Topa Vurmak

  1. adım 1 kütüğe yakın kase.
    Kütüğe yakın atış yapın. Atış yapıldıktan sonra top ideal olarak geç sallanmaya başlamalıdır. Topun çok erken sallanmamasını sağlamak için atış yapmadan önce vurucu ile aranızdaki mesafeyi azaltın.
  2. adım 2 vurucuyu topla oynaması için kışkırtın.
    Vurucuyu topla oynaması için kışkırtın. Kütüğün kendisini ya da çok yakınını hedefleyin.
  3. adım 3 ön kolunuza odaklanın.
    Ön kolunuza odaklanın. İlk başta yüksek tutun. Sonra, topu atarken, vücudunuza yakın bir şekilde düz bir şekilde aşağı çekin. Bu, top bırakıldıktan sonra bowling kolunuzun takip etmesi için vücudunuzun önünü açık tutacaktır.
  4. adım 4 topu serbest bırakın.
    Topu bırakın. Bowling kolunuz hala yüksekteyken topu atın. Topu bıraktığınızda, bileğinizi aşağıya ve topun üzerinden yanaklara doğru açın. Parmaklarınız diğer koltuk altınıza değecek şekilde bowling kolunuzu vücudunuz boyunca aşağı indirerek devam edin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Topu nasıl kontrol edebilirim?
    Topu istediğiniz yere odaklanın ve gözlerinizi doğrudan hedefinizde tutmaya çalışın. Unutmayın, asla vücudunuzu bowling için çekmeye çalışmayın, bir ritim içinde tutun. Ayrıca, koşunuzu düz bir çizgide yapmaya çalışın ve hareketinizi bir ritim içinde tutun.
  • Soru
    Neden off stump'a bir outswinger atmalıyım?
    Bunu yapmak, vurucunun topa vurmak istemesine ve böylece olası bir hataya zorlanmasına yardımcı olur.
  • Soru
    Topu bırakırken parmaklarda herhangi bir hareket olmalı mı?
    Hayır, parmaklar bir dış kanat vuruşu sırasında asla hareket etmemelidir. Eğer bu olursa, dikiş pozisyonunun dengesini bozar. Topu bıraktığınızda bileğinizi kırın. Bunun nasıl yapıldığını görmek istiyorsanız, videolarda Wasim Akram'a bakın, çünkü o bu tekniğin en iyi temsilcisiydi.

Video

İpuçları

  • Hava durumunu göz önünde bulundurun; hem sıcak hem de kuru koşullar topun salınımını azaltabilir. Bulutlu günlerde top daha fazla sallanacaktır.
  • Dış vuruşu denemeden önce, top serbest bırakıldığında tek odak noktanız dikişi dik tutmak olacak şekilde topu atma alıştırması yapın. Bu konuda ustalaştıktan sonra, vurucunun topu bıraktığında bulunacağı yaklaşık mesafede bir hedef belirleyerek dış vuruşunuzu nişan alma alıştırması yapın; topu havada hedefe doğru savrulacak şekilde nişan alın.
  • Topu atarken, sadece topu nereye koymak istediğinizi değil, vurucunun hangi vuruşu yapmasını istediğinizi de düşünmeye çalışın.

Uyarılar

  • Eğer solaksanız ve karşınızda sağ elini kullanan bir vurucu varsa, aynı sebepten dolayı iç kanatlı veya ters kanatlı bir vuruş yapmalısınız.
  • Sağlaksanız ve solak bir vurucuyla karşılaşıyorsanız, aynı etkiyi elde etmek için bunun yerine bir iç kanat veya ters vuruş yapın. Out swing'in amacı, vurucuyu dışa doğru, vücudundan uzağa, 'off side 'ına doğru sallanmaya zorlamaktır. Eğer vurucu solaksa, sol tarafına doğru savuracaktır.