Krikette Top Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir kriket topuna vurmanın birçok farklı yolu vardır. Bazı oyuncular yüksek hızlı toplar üretmek için güçlerine güvenirken, diğerleri top hareketi yaratmaya odaklanmak için hızdan ödün vermeyi tercih eder. 'Seam bowling oyuncuları' tutuşlarını değiştirerek topun sahaya çarptıktan sonra sıçradığı yönü kontrol edebilir ve vurucunun vuruş yapmasını daha da zorlaştırabilir. 'Koşu' pratiğinizi yaptıktan sonra, düzgün seam bowling oynamayı öğrenerek oyununuzu geliştirmeyi deneyin.

Adımlar

Topun Dikiş Çanağına Tutturulması

  1. adım 1 başparmağınızı topun dikiş yerine yerleştirin.1Başparmağınızı topun dikiş yerine yerleştirin. Aşınmış bir kriket topunun bir dikişle ayrılmış pürüzlü bir tarafı ve pürüzsüz bir tarafı olacaktır. Hıza ve dönüşe bağlı olarak, yüzey dokusundaki bu fark topun havada bir taraftan diğerine 'sallanmasına' neden olacaktır.
    • Saatte 70 milin (110 km) üzerindeki hızlarda atılırsa, top topun pürüzsüz tarafına doğru sallanacaktır.
    • Saatte 70 mil (110 km) hızın altında atılırsa, top topun sert tarafına doğru sallanır.
  2. adım 2 i̇şaret parmağınızı başparmağınızın karşısındaki dikişin üzerine yerleştirin.2İşaret parmağınızı başparmağınızın karşısındaki dikişin üzerine yerleştirin. Bu tutuşla atıldığında, dikiş topu belirli bir yönde zıplamaya zorlayacaktır. Sağ el ile atıldığında, top atıcının soluna doğru zıplayacaktır. Sol elden atıldığında sağa doğru.
    • Yeni kriket toplarının düz ve pürüzlü kenarları arasında çok az fark olabilir. Bu, toplar atıldığında havada 'sallanmaya' daha az eğilimli olmalarını sağlar.
  3. adım 3 topu, dikiş yeri işaret parmağınıza paralel olacak şekilde tutun.3Topu, dikiş yeri işaret parmağınıza paralel olacak şekilde tutun. Sağ el ile atıldığında, top dikişin sol tarafında yere çarpacak ve sağ elini kullanan bir vurucunun 'off side 'ından sekerek uzaklaşacaktır.
  4. adım 4 orta parmağınızı dikişin sağına, topun yaklaşık dörtte biri kadar aşağıya yerleştirin.4Orta parmağınızı dikişin sağına, topun yaklaşık dörtte biri kadar aşağıya yerleştirin. Orta parmağınızı işaret parmağınıza daha yakın tutarsanız daha hızlı vuruş yapabilirsiniz, ancak kontrollü vuruş yapmak daha zor olacaktır.
    • Topu bırakışınıza bağlı olarak, farklı bir orta parmak pozisyonundan faydalanabilirsiniz. Neyi tercih ettiğinizi görmek için denemeler yapın.
  5. adım 5 yüzük parmağınızı ve serçe parmağınızı gevşek bir yumruk şeklinde sarın.5Yüzük parmağınızı ve serçe parmağınızı gevşek bir yumruk şeklinde sarın. Bunu yaptığınızda, top ile bu parmaklar arasında çok az temas olmalıdır.
    • Bir bacak kesici atmak için orta parmağınızı dikişin üzerine yerleştirin ve işaret parmağınızın topun sağ tarafında durmasına izin verin.
    • Açıdaki bu hafif değişiklik, topun dikişin karşı tarafında yere çarpmasına ve diğer yöne (sağ elini kullanan bir vurucunun 'kapalı tarafına' doğru) sekmesine neden olacaktır.

Bowling ve Topun Serbest Bırakılması

  1. adım 1 kriket topunu çenenize yakın taşıyın.1 Kriket topunu çenenize yakın taşıyın. Dirseğinizi bükün ve 'koşarken' vücudunuzdan uzağa uzattığınızdan emin olun. Yemek tabağı taşıyan bir garson veya garsona benzemelisiniz.
  2. adım 2 vücudunuzu sarın ve geriye yaslanın.2Vücudunuzu sarın ve geriye yaslanın. Yaklaşırken, bowling omzunuz arkanızda olacak şekilde belinizden dönün. Vücudunuzu döndürdüğünüzde ağırlığınızı geride tuttuğunuzdan emin olun.
    • Ağırlığınızı kaydırmayı ne kadar iyi öğrenirseniz o kadar fazla enerji ve hız üretirsiniz.
    • Eğer çok erken ağırlık değiştirirseniz bu 'koşma' hızınızı etkileyecektir.
  3. adım 3 bowling bacağınızı yerleştirirken dirseğinizi bırakın.3Bovling bacağınızı yerleştirirken dirseğinizi bırakın. Dirseğinizi bırakmaya başladığınızda, bowling kolunuzun yan tarafınıza düşmesine izin verin. Ağırlığınız hala yer değiştirmeli ve vücudunuz hala sarılmış olmalıdır.
  4. adım 4 dirseğinizi ve kolunuzu düzeltin.4Dirseğinizi ve kolunuzu düzleştirin. Ön ayağınızı yerleştirdiğinizde dirseğinizi düzeltin ve elinizin yere doğru sallanmasına izin verin. Bu, bowling kolunuzu düzleştirecektir.
    • Ön ayağınızı vurucuya doğru bakacak şekilde yerleştirdiğinizden emin olun.
  5. adım 5 ağırlığınızı öndeki bacağa kaydırın.5Ağırlığınızı öndeki bacağa verin. Ağırlığınızı ön ayağınıza doğru kaydırırken vücudunuzun gevşemesine izin verin.
  6. adım 6 bowling omzunuzu öne doğru itin.6 Bowling omzunuzu öne doğru itin. Ön ayağınızı yerleştirdiğinizde, vücudunuzun bir kamçı olduğunu hayal edin ve momentumunuzun sizi taşımaya başladığını hissettiğiniz anda omzunuzu öne doğru itmeye başlayın.
    • Ağırlığınızı doğru şekilde kaydırmak momentum yaratacaktır.
  7. adım 7 kolunuzu bir yel değirmeni gibi sallayın.7Kolunuzu bir yel değirmeni gibi sallayın. Dirseğinizi düz tutarak kolunuzu arkanızda döndürün ve yukarıdan vurucuya doğru sallayın.
    • Krikette atış yapmak yasaktır. Eğer kolunuzu büker ve dirseğinizle yönlendirirseniz bu bir atış olarak sayılacaktır.
    • Omuz, gücün üretildiği vücut parçası olmalıdır.
    • Hakemler, bir oyuncu atış yaptığında veya 'fırlattığında' 'top yok' diyecektir.
  8. adım 8 topu bırakmadan hemen önce bileğinizi öne doğru çekin.8Topu bırakmadan hemen önce bileğinizi öne doğru çekin. Bu sadece topa biraz daha hız katmakla kalmayacak, aynı zamanda uygun serbest bırakma açısını da yaratacaktır.
    • Bileğinizi kırmak aynı zamanda topu çok geç bırakmanızı da engeller, bu da çoğu zaman bir oyuncunun yanlış bir bırakma açısını telafi etmesinin sonucudur.
    • Zamanla, geç bırakma, bowling omzunda aşırı stres ve/veya yaralanmaya neden olabilir.
  9. adım 9 topu serbest bırakın.9Topu serbest bırakın. Eliniz atış yayınızın zirvesine ulaştığında topu bırakın ve işaret ve orta parmaklarınızın uçlarından yuvarlanmasına izin verin. Kolunuzu düz tutmayı unutmayın, böylece dirseğiniz yaralanmaz ya da topu yanlışlıkla 'fırlatmazsınız'.
    • Ağırlığı nedeniyle, kriket topu 'fırlatılırsa' veya yanlış atılırsa dirsekte yaralanmaya neden olabilir.
  10. adım 10 doğru şekilde takip edin.10Doğru şekilde takip edin. Topu bıraktıktan sonra, bowling kolunuzu göğsünüze doğru katlayın ve dirseğinizi gevşetin.
  11. adım 11 dirseğinizi bükün.11Dirseğinizi bükün. Dirseğinizi bükerken ön kolunuzu ve elinizi gevşeterek kolunuzun belinize veya karnınıza sarılmasına izin verin.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruEğer ters ayaklı bir bowling oyuncusuysam, bu hızımı etkiler mi? Şart değil, kol hızınız yüksek olduğu ve düzgün bir koşu yaptığınız sürece hızınız orada olacaktır
  • Soruİstediğim yere nasıl bowling oynayabilirim? Alıştırmalar yaparak, örneğin sahanın belirli bölgelerindeki konilere top atarak.
  • SoruKalelere isabetli vuruşumu nasıl artırabilirim? İlk olarak, bowling oynamayan elinizi kalelere doğru tutun, ardından topu atın ve baskın dizinizi (bowling oynayan elinizle aynı tarafta) kalelere doğru sallayın ve takip edin.

Okuyucu Videoları

İpuçları

  • Hız, momentumdan üretilir. Momentum, koşu hızınız ve bowling oynarken ağırlığınızın yer değiştirmesini ne kadar iyi zamanladığınıza göre belirlenir.
  • Bowling oynarken kollarınızı düzleştirin ve bir yel değirmeni gibi hareket ettirin, bu hayal etmenize yardımcı olur ve bowling oynamanızı kolaylaştırır.

Uyarılar

  • 'Geç' bir salınım geliştirmemeye dikkat edin. Zamanla, geç bırakma bovling omzunda strese ve yaralanmaya neden olabilir.
  • Kriket topunu 'fırlatmadığınızdan' veya dirseğinizi top atarken kullanmadığınızdan emin olun. Bunu yapmak dirseğe zarar verebilir ve 'Top Yok' denmesine neden olur.