Şimdiye Kadarki En İyi Oyununuzu Nasıl Oynarsınız?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Diğer tüm sporlar gibi bowling de zaman ve pratik gerektirir. Ancak bu adımlarda ustalaşır ve bunları alışkanlık haline getirmek için zaman ayırırsanız, şimdiye kadarki en iyi oyununuza giden yolda hızla ilerlersiniz. Birçok kişi, bowling salonlarının istediğiniz pini vurmanıza yardımcı olmak için sahip olduğu oklar ve noktalar gibi basit araçları bilmez ve bir kez öğrendiğinizde topu döndür düzgün vuruşlar skor kağıdına dökülmeye başlayacaktır. İyi bir skor elde etmek zeka, teknik ve yedekleri toplamakla ilgilidir - herkesin geliştirebileceği şeyler.

Adımlar

Atışınızı Mükemmelleştirin

  1. adım 1 ellerinizde rahat hissettiğiniz bir bowling topunuz olduğundan emin olun.
    Ellerinizde rahat hissettiğiniz bir bowling topuna sahip olduğunuzdan emin olun. Bowling toplarının hepsi farklı şekilde yapılır, döner ve kancalama farklı oranlarda. Rahatça kaldırıp indirebileceğiniz, ancak kolaylıkla fırlatabileceğiniz kadar hafif olmayan bir top istersiniz. Ödünç almak veya kiralamak yerine kendinize ait bir top edinmek her zaman en iyisidir, çünkü daha iyi bir uyum ve daha iyi sonuçlar elde edersiniz.
    • Yetişkin erkekler için ortalama ağırlık 14 lb ve kadınlar veya daha küçük erkekler için 13 lb'dir. Çocuklar genellikle 12 lbs'den başlar.
    • Parmaklarınızın deliklere sıkıca girdiğinden ancak yapışmadan çıktığından emin olun. Topu elinizde tutmak için parmak veya başparmak kaslarınızı sıkmamalısınız, sadece hafifçe kavramalısınız.
    • Toplar çeşitli 'Flare Potansiyeli' ve 'RG Yarıçapı' dereceleriyle gelir. Bunlar, topun aşağıdakileri yapma olasılığının ne kadar olduğunu söyler Eğri atıştan sonra ortaya geri döner. Derecelendirmeler ne kadar yüksek olursa, top o kadar fazla kancalanır. Atışınızı düşünün - düz mü yoksa kancalı mı ve buna göre satın alın.
  2. adım 2 i̇yi bir bowling ayakkabısı alın.
    İyi bir bowling ayakkabısı alın. Bowling ayakkabılarınız da tıpkı normal ayakkabılar gibidir - bakımları yapılmalıdır ve her zaman en iyisi kendinize ait olmalarıdır. İyi bir ayakkabının tabanı pürüzsüz, düzgün olmalı ve size rahatça oturmalıdır. Bovling oynarken ayaklarınızın rahat etmesi için normal ayakkabı numaranızdan yarım numara büyük alın.
  3. adım 3 atletik, dik bir bowling duruşuyla başlayın.
    Atletik, dik bir bowling duruşuyla başlayın. En önemli şey nerede durduğunuzdur. topu tut. Parmaklarınızı deliklere yerleştirin ve ağırlığı desteklemek için diğer elinizi kullanarak topu avucunuzun üzerinde karın veya göğüs hizasında dengeleyin. Top, gömleğinizin sağ dikişiyle aynı hizada olacak şekilde vücudunuzun hafifçe sağ tarafında olmalıdır (sağ elini kullanan bowling oyuncuları). Dizleriniz hafifçe bükülmüş, omuzlarınız rahatlamış ve sol ayağınız kulvarın ortasındaki büyük noktanın üzerinde olmalıdır (sağ elini kullananlar).
    • Bileğinizi güçlü tutun, böylece top kolunuzun doğal bir uzantısı gibi görünür. Bileğinizin yere doğru sarkmasını istemezsiniz.
  4. adım 4 kulvarda işaretinizi bulun.
    Kulvarda işaretinizi bulun. Kulvarda yedi ok vardır. Ortayı hedeflemeyin, çünkü bu genellikle bölünmeye yol açar. Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, ortanın hemen sağındaki oku hedefleyin. Solaksanız hemen sol taraftaki oku hedefleyin. Bu işaret aşağıdakiler için en iyi başlangıç yeridir Grevler.
    • Daha kolaysa, kulvara yaklaşmaya başlamadan önce ayaklarınızı sağa veya sola doğru hareket ettirin, böylece ayaklarınız doğru işaretleyiciyle hizalanır, sonra sadece düz ileri atın.
    • Neredeyse tüm toplar en azından biraz kanca yapacaktır ve kulvarlar bunun için tasarlanmıştır. Vuruş için topunuzun ilk lobut ile onun arkasındaki sıradaki lobut arasına isabet etmesini istersiniz. Buna 'cep' denir.
  5. adım 5 karşı ayağınız kulvarın önüne gelecek şekilde yaklaşma zamanınızı ayarlayın.
    Yaklaşımınızı, karşı ayağınız kulvarın önüne gelecek şekilde zamanlayın. Klasik hareket, atış kolunuzun karşısındaki ayakla inen 4 adımlı yaklaşımdır. Sağ elini kullananlar için, sağ ayağınızla öne doğru adım atın, ardından sol ayağınız kulvarın 6 inç kadar yakınına inecek şekilde rahatça öne doğru yürüyün. Ardından sağ ayağınız sol ayağınızın arkasına doğru salınarak topu serbestçe atmanıza olanak tanıyacaktır. Her seferinde sol ayağınız aşağıda olacak şekilde çizgiye varmanızı sağlayacak iyi bir başlangıç noktası bulana kadar top olmadan birkaç kez pratik yapın. Kulvara yaklaşırken, başlamanız için iyi bir başlangıç noktası olan 2 nokta çizgisi vardır.
    • Atış alıştırması yapmadan önce sol ayağınızı rahatça yere koyarak her seferinde 4 eşit adım atma alıştırması yapın. Ayrıca faul çizgisinden (kulvarın başlangıcı) başlayabilir ve sizin için en iyi başlangıç noktasını belirlemek için geriye doğru dört adım yürüyebilirsiniz.
    • Solaksanız bunu tersine çevirin. Atış kolunuzun karşısındaki ayak kulvara dikilmelidir. Eğer solaksanız, sağ ayağınızla iniş ve dikiş yapacaksınız.
  6. adım 6 yaklaşımınızın ilk adımında kolunuzu ileri doğru itin.
    Yaklaşmanızın ilk adımında kolunuzu ileri doğru itin. Yaklaşmanın ilk adımını atarken, kolunuzu uzatacak şekilde topu önünüze doğru itin. Önünüzde tuttuğunuz topun ağırlığını desteklemek için sol elinizi kullanın. Aşağıdaki adımlar sağ elini kullanan bir atıcı için olacaktır.
    • Topu vücudunuzun ortasında değil, sağ tarafında tutmayı unutmayın.
  7. adım 7 top bacağınıza doğru kavis yapacak şekilde kolunuzu indirin.
    Top bacağınıza doğru kavis yapacak şekilde kolunuzu indirin. Sol bacağınızla ilk adımı atarken, top sağ kolunuz ve sol bacağınız aşağı yukarı eşit olacak şekilde düşecektir. Topu tutmaya devam edin ve serbestçe düşmesine izin verin. Dirseğiniz hafifçe bükülecektir, ancak top aşağı inerken işin çoğunu yerçekimi yapacaktır.
  8. adım 8 topun arkanızda ve omuz hizasına doğru kavis çizmesine izin verin.
    Topun arkanızda ve omuz hizanıza doğru kavis çizmesine izin verin. Sağ ayağınızla tekrar adım attığınızda, top vücudunuzun arkasında ve yukarı doğru devam edecek, siz sağ ayağınızı dikerken tepe noktasına ulaşacaktır. Burada topu geri savuracaksınız.
    • Bunu yaparken bileğinizi güçlü tutmaya odaklanın, dönmesine izin vermeyin. Kolunuz ne kadar geriye giderse atış o kadar güçlü olacaktır, çok ileri gitmeyin çünkü bu sakatlanmaya neden olabilir.
  9. adım 9 sol ayağınızı çizginin yanına koyarken topu aşağı doğru sallayın.
    Sol ayağınızı çizginin yanına koyarken topu aşağı doğru sallayın. Topla birlikte aşağı inin, bacağınızı geçerken topu bırakmayı planlayın. Sağ bacağınız sol bacağınızın arkasında sallanmalı ve atışınız için onu yoldan çekmelidir. Profesyonel bir bowling oyuncusu gibi dışarı doğru sallanmasına gerek yok, sadece topla birlikte ona çarpmayacağınız kadar yoldan çıksın.
  10. adım 10 bileğinizi ve parmaklarınızı başınıza doğru sallayarak topu bırakın.
    Bileğinizi ve parmaklarınızı başınıza doğru sallayarak topu bırakın. Top parmaklarınızı terk ederken, sanki ellerinizi kapatıyormuş gibi parmaklarınızı yukarı kaldırın. Elinizde bir çeyreklik olduğu ve siz elinizi kapatmadan önce birinin onu almaya çalıştığı çocuk oyununu düşünün. Top dikili bacağınızı geçerken, en alt noktasında serbest bırakmalısınız.
    • Bırakırken işaretinize bakın. Lobutlara bakmayın yoksa dikkatiniz dağılır ve hedeften saparsınız -- oklar sizin hedefinizdir, gerisini top halleder. Ortadaki okun sağındaki ilk veya ikinci oku hedeflediğinizi unutmayın.
  11. adım 11 devam edin.
    Devam edin. Kolunuzu korumak için, kolunuzu başınıza doğru kavis çizerek devam ettirin. Parmaklarınızı ve bileğinizi baş hizasına getirerek bir soda kutusundan içtiğinizi düşünün.

Daha Fazla Vuruş Yapmak

  1. adım 1 topun nereye vurmasını istediğinizi bilin.
    Topun nereye vurmasını istediğinizi bilin. Vuruşlar en çok top 'cebe', yani öndeki orta pin ile arkasındaki bir sonraki pin arasındaki boşluğa doğrudan çarptığında gerçekleşir. Sağ elini kullanan bowling oyuncuları için bu, topu öndeki pin ile sağdaki ikinci pin arasına vuracak şekilde eğmek anlamına gelir. Bu, öndeki lobut setini dağıtır ve onları arkalarındaki tüm lobutların üzerine yığar.
    • Daha fazla güç, pinlerin daha hızlı dağılması ve potansiyel olarak daha fazla pin devirmesi anlamına gelir.
    • Tutarlı vuruşlar yapmak için topa kavis vermek çok önemlidir. Topu takip ederken parmaklarınızı ve bileğinizi şıklatmaya çalışmayı unutmayın.
    • Solaklar öndeki lobut ile ikinci sıradaki sol lobut arasına vurmak isterler.
  2. adım 2 kulvar koşullarının vuruş için atışınızı nasıl etkilediğini bilin.
    Kulvar koşullarının vuruş için atışınızı nasıl etkilediğini bilin. Bowlingin bilinmeyen bir sırrı, her kulvarın biraz farklı olmasıdır. Kulvarlar, topun sürekli takılmadan tahta üzerinde düz bir şekilde kayması için yağlanır. Top daha az yağlanmış veya 'kuru' alanlarda olduğunda, daha fazla kanca atma eğiliminde olur ve onu attığınız çizgiden çıkarır. İşleri daha da karmaşık hale getirmek için, kulvar desenleri oyun boyunca değişecektir. Ancak şimdiye kadarki en iyi oyununuzu oynamanız, aynı atışı 23 kez atmanızı değil, şeridi okumanızı ve atışlarınızı buna göre ayarlamanızı gerektirir.
    • En yaygın desen ön ve orta kısımlarda ıslak, dış ve arka kısımlarda ise kurudur, tıpkı kulvarın ortasını gösteren büyük bir yağ üçgeni gibi. Bu, dış tarafa yapılan bir atışın ortaya doğru kıvrılacağı, ortaya yapılan bir atışın ise son saniyeye kadar kıvrılmayabileceği anlamına gelir. Bu yüzden merkeze doğru değil, yana doğru nişan alırsınız - bu, topun dışarı çıkmasına ve sonra cebe doğru geri kıvrılmasına neden olur.
    • Gün ilerledikçe, toplar tarafından yağ toplanır, bu da kulvarı daha kuru hale getirir ve atışların daha fazla kanca yapmasına neden olur.
    • Birçok turnuvada, vuruş yapmak için atışlarınızı değiştirmeye zorlayan 'alternatif' yağ desenleri vardır. Vuruş işaretinizi bulmak için farklı açılar ve başlangıç pozisyonları içeren bir yağ deseni veya ısınma görmeyi isteyin.
  3. adım 3 isınırken vuruş işaretinizi bulun.
    Isınırken vuruş işaretinizi bulun. Merkezden başlamak ve merkezin hemen sağındaki oka atmak (sağ elini kullananlar) vuruşları öğrenmek için harika bir başlangıç noktasıdır, ancak bunu kişisel atışınıza göre ayarlamanız gerekir. Pinleri değil, attığınız oku izlediğinizden emin olun. Eğer hedefinizi vuruyor ama yine de cebi ıskalıyorsanız, başlangıç pozisyonunuzu değiştirmelisiniz.
    • Topunuz çok sola gidiyorsa 2-3 tahta sola kaydırın. Bu, atışınızın sağa doğru daha fazla açı yapacağı ve sola doğru geri kıvrılması için daha fazla zaman vereceği anlamına gelir.
    • Topunuz çok sağa doğru gidiyorsa, ayaklarınızı 2-3 tahta sağa doğru hareket ettirin. Bu, topunuzu yağdan çıkaracak ve merkeze doğru daha fazla kavis yapmasını sağlayacaktır.
    • Hala sorun yaşıyorsanız veya top çok fazla takılıyorsa, işaretinizi sağa veya sola kaydırın. İşaretiniz merkeze ne kadar yakın olursa, top o kadar az kanca yapacaktır. Ancak önce başlangıç pozisyonunuzu değiştirmelisiniz.
  4. adım 4 kulvar kurudukça başlangıç pozisyonunuzu merkeze yaklaştırın.
    Kulvar kurudukça başlangıç duruşunuzu merkeze yaklaştırın. Oyunun sonlarına doğru, özellikle kalabalık bir grupla, normal atışlarınızın merkeze doğru daha fazla kıvrıldığını ve cebi ıskaladığınızı fark edebilirsiniz. Atışlarınızın merkeze doğru daha fazla kıvrıldığını fark ettiğinizde, 1-2 tahta sola kaydırın (sağ elini kullananlar) ve normal işaretinize, merkez okunun hemen sağındaki oka atmaya devam edin. Tekrar ediyorum, lobutlara değil, topun merkezinin bu işarete çarpmasına odaklanın. İşaretinizi vuruyor ancak yine de lobutları kaçırıyorsanız, ayaklarınızı başlangıç pozisyonuna getirin.
    • Bu ekstra kanca, topların oyun boyunca yağ toplayarak kulvardan uzaklaştırması ve kurumasına neden olmasıyla gerçekleşir. Kuru bir kulvar daha fazla kanca yapar.

Gevşek Pinleri ve Yedekleri Toplamak

  1. adım 1 atışlarınızı iyi planlamak için puanlamanın nasıl işlediğini anlayın.
    Atışlarınızı iyi planlamak için puanlamanın nasıl işlediğini anlayın. Bowlingin aslında nasıl olduğunu bilmek attı hangi lobutu ne zaman vuracağınıza karar vermenize yardımcı olur. Temel bilgiler kolaydır - on pin vardır ve vurduğunuz her pin bir puan değerindedir. Ancak, yedekler ve isabetler 10 lobuttan daha değerlidir. Vuruşlar (X) 10 puan değerindedir, artı sonraki iki atışta ne vurursanız vurun. Yedekler (/) 10 puan artı bir sonraki atışta vurduğunuz puan değerindedir. Bu, bir strike ya da spare aldığınızda tek bir frame'in 10 puandan daha değerli olabileceği anlamına gelir.
    • Örneğin, ilk karede bir strike attığınızı varsayalım. İkinci karede ilk atışta 2 ve sonraki atışta 3 pin vurarak toplamda 5 pin elde ettiniz. İlk kareniz 15 puan değerinde olacaktır (isabet için 10, ilk atış için + 2 ve ikinci atış için + 3). Bununla birlikte, ikinci kareden de 5 puan kazanırsınız. Yani iki kareden sonra toplam puanınız 20 puandır (15+2+3).
    • Arka arkaya üç vuruş yaparsanız, ilk kareniz 30 puan değerindedir, vuruş için 10, artı ikinci kare için 10 ve üçüncü kare için 10. Başka bir atış yapana kadar ikinci ve üçüncü karelerinize puan veremezsiniz.
    • Yedekler sadece bir sonraki atışınıza eklenir. Yani, bir karede yedek atıp hemen ardından bir oluk topu atarsam, bundan sonra ne yaparsam yapayım yedek atışım sadece 10 puan (10+0) değerindedir. Bir spare ve ardından bir strike 20 puan (10+10) değerindedir.
    • Eğer 10. frame'de bir strike ya da spare atarsanız, sonunda bir serbest atış kazanırsınız, böylece 10. frame üç puanlı tek frame olur. potansiyel rulolar. Bu nedenle her zaman 10. karedeki yedeğe gitmelisiniz.
  2. adım 2 hızın yedekleri almayı kolaylaştırdığını unutmayın.
    Hızın yedekleri almayı kolaylaştırdığını unutmayın. Daha yüksek hızlar, topun tepki vermesi ve çizgiden çıkması için daha az zaman olduğu anlamına gelir. Düz, tutarlı bir yedek atış yapın ve her seferinde aynı atışı yapan birçok kişiyi yeneceksiniz. Herkes vuruş yapabilir. Herkes yedek vuruş yapamaz.
  3. adım 3 daha düşük veya  weaken,= your= wrist= on= shot= to= get= less= spin= and= a= straighter= throw.=
    Daha az spin ve daha düz bir atış elde etmek için atışınızda bileğinizi indirin veya 'zayıflatın'. Bu daha isabetli bir atış sağlar, çünkü daha az spin topun daha az çengel atacağı anlamına gelir. Bileğinizi zayıflatmak için atışınıza bileğiniz hafifçe aşağıya, yere doğru kıvrılmış şekilde başlayın. Devamında bileğinizin ve parmaklarınızın çok fazla yukarı kalkmasına izin vermeyin. Bu biraz pratik gerektirebilir, ancak bilek pozisyonlarını değiştirmek orta veya ileri düzey bowling oyuncuları için en önemli becerilerden biridir.
  4. adım 4 yedek oyuncunuza göre başlangıç pozisyonunuzu ayarlayın.
    Başlangıç pozisyonunuzu yedek oyuncunuza göre ayarlayın. Başlangıç pozisyonunuzu ayarlayarak genellikle normal işaretinize doğru atabilir ve yine de yedek bir atış yapabilirsiniz. Kulvardaki tahtalar (lobutlara doğru uzanan ince tahta parçaları) size nişan almanız için bir ölçüm sistemi sağlamak üzere yapılmıştır. Merkezin solundaki bir lobutu vurmanız gerekiyorsa, birkaç tahtayı sağa kaydırırsınız veya tam tersini yaparsınız. Daha sonra vuruşlar için hedeflediğiniz aynı işarete atarsınız. Sistemin öğrenilmesi aslında oldukça kolaydır ve atışların ters yönü için tersine çevrilmiştir.
    • Eğer merkezin solundaki ilk lobutu vurmak istiyorsanız, başlangıç pozisyonunuzu 3 tahta sağa kaydırın.
    • İkinci pini merkezin soluna vurmak istiyorsanız, 6 tahta sağa kaydırın.
  5. adım 5 en sağdaki ve en soldaki lobutlara vurmaya çalışırken kulvarın ortasını kullanın.
    En sağ ve en sol pinlere vurmaya çalışırken şeridin ortasını kullanın. Çoğu kulvarın en kaygan olduğu yer orta kısımdır. Yağ, topun ne kadar kanca yapacağını belirleyen karmaşık desenlerle şeritlere uygulanır - daha fazla yağ, daha az kanca veya daha düz, daha isabetli bir atış anlamına gelir. En sağdaki lobutların peşinden giden sağ elini kullanan biri topun ortaya doğru kıvrılmasını istemeyeceğinden, bunun yerine çapraz olarak ortaya doğru atmalısınız. Bu, daha düz bir uçuş sağlar, oluktan kaçınmak ve tüm pinlere vurmak için sonunda biraz kıvrılır.
    • Örneğin, kulvarın en sağ tarafında tek bir pin olabilir. Oluğu kucaklamaya çalışsanız da, çizginin dışında yağ az olduğu için top doğal olarak merkeze doğru dönmek isteyecektir. Bunun yerine, yürüyüşünüze kulvarın en solundan başlayın ve topu soldan çapraz olarak, ortadan geçerek en sağdaki pinlere doğru atın.
  6. adım 6 bir split sırasında mümkün olan en fazla pini hedefleyin.
    Bir split sırasında mümkün olan en fazla lobutu hedefleyin. Yalnız bir lobutun dış kenarına vurup arka köşedeki üç lobutluk pakete füze gibi fırlatacak kadar yetenekli değilseniz, kesin olan üç lobutu almalısınız. Bu özellikle bir önceki frame'de bir strike attıysanız önemlidir, çünkü şimdi vurduğunuz tüm lobutlar iki kez sayılır, bir kez strike için ve bir kez de bu frame'de.
    • Eğer bir önceki frame'de isabet kaydedemediyseniz, daha sonra skorunuzu artırmak için bir yedek almaya çalışarak şimdi risk alma olasılığınız daha yüksek olabilir.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Topa nasıl daha fazla spin kazandırabilirim?
    Topu bırakmak üzereyken elinizi daha çok el sıkışma pozisyonuna getirin ve elinizi ve parmaklarınızı hafifçe bükün.
  • Soru
    Önce hızımın doğruluğunu geliştirmeye mi odaklanmalıyım?
    Evet. Sadece pratik yapın, sonra atışınıza alışmalısınız. Daha sonra hızınızı artıracaksınız.
  • Soru
    Vuruş yapmak için bana herhangi bir püf noktası verebilir misiniz?
    Atış ne kadar sert olursa, top o kadar fazla sahaya girecektir. Cebe yönelmek, öndeki pin ile yanındaki pin arasındaki boşluk vuruş yapma olasılığınızı artıracaktır. Düz atışların size çok fazla vuruş getirmeyeceğini unutmamak önemlidir. Kavisli bir atış yapın ve yüksek bir skor olmasa da büyük olasılıkla bir vuruş elde edeceksiniz.

İpuçları

  • Pratik yapmak. Birçok kişi iyi olmak için biraz çaba sarf etmeniz gerektiğini kavrayamaz.
  • Daha iyi bowling oyuncularını izleyin, topu nasıl tuttuklarını, kulvarda nasıl yuvarladıklarını izleyin. Sonra KENDİ stilinizi geliştirin. Oyun lobutları devirmekle ilgilidir, topun ne kadar kanca yaptığıyla değil. Bu yüzden kendiniz ve skorlarınız için en rahat ve en iyi olanı yapın.
  • Kendi kişisel ekipmanınızı satın almak her zaman yardımcı olur.

Uyarılar

  • Bu zaman ve bağlılık gerektirecektir. Bir gecede başınıza harika şeyler gelmesini beklemeyin.
  • Aşırı fırlatma yapmayın yoksa kendinizi incitebilirsiniz. Kolunuza iyi davranırsanız zamanla atmaya alışacaktır.