Tam Saha Presi Nasıl Kırılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tam saha pres, basketbolda savunma takımı tarafından kullanılan yaygın bir taktiktir. Bu strateji hücum takımı üzerinde büyük bir baskı yaratır, hatta bazen topu iki oyuncu korur. Pres stresli olsa da, hücum hücumu onu yenebilir. İyi bir pres hücumunda her oyuncu için belirlenmiş roller vardır; kimin pas vereceği, kimin topu alacağı ve diğer herkesin nerede duracağı belirlenir. Ayrıca hızlı paslarla topu hareketli tutmayı, dip çizgiyi etkili kullanmayı, açık oyuncuları izlemeyi ve savunmacınızla yüzleşmeyi öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Basın Arası Hücumu Tasarlama

  1. adım 1 topu her zaman içeri sokacak bir oyuncu atayın.
    Topu her zaman içeri sokacak bir oyuncu atayın. Bir oyuncuyu özellikle topu içeri sokması için görevlendirdiğinizde, o oyuncu bu tekniği mükemmelleştirebilir. Nereye bakacaklarını ve dip çizgiyi nasıl etkili bir şekilde koşacaklarını bilirler.
    • Her seferinde aynı oyuncunun topu dışarı çıkarması takımınızın daha hızlı hareket etmesine yardımcı olacaktır çünkü topu dışarı çıkarma sırasının kimde olduğunu bulmak zorunda kalmayacaklardır.
  2. adım 2 diğer rolleri atayın.
    Başka roller verin. Basın molası hücumunda hız en önemli şeydir çünkü oyun süreniz az olabilir ve savunmayı hazırlıksız yakalamak isteyebilirsiniz. Her oyuncuya oyun başladığında hangi noktaya gitmesi gerektiğini söyleyin.
    • Oyuncular nereye gideceklerini önceden bilirlerse, o noktaya her pres hücumu yaptığınızda hepsinin bunu öğrenmek zorunda kalmasından daha hızlı ulaşabilirler.
    • Bir oyuncunun topu ilk alacak kişiye yakın durmasını sağlayarak, oyuncunun yarı sahaya gelmeden önce pas vermesi gerekmesi ihtimaline karşı yedekte durmasını sağlayabilirsiniz.
    • Son iki oyuncu oyun başladığında serbest atış çizgisinde biri diğerinin önünde durabilir ve top yarı sahaya geldiğinde her iki yan çizgiye doğru ayrılabilir.
  3. adım 3 bir oyuncuyu sahanın ortasında tutun.
    Bir oyuncuyu sahanın ortasında tutun. Savunmanın pres yaparken amaçlarından biri topu kenar çizgileri boyunca veya köşelerde hapsetmektir, bu nedenle bir oyuncunun her zaman sahanın ortasında kaldığından emin olun.
    • Bu, topun kenar çizgisinde sıkışması durumunda oyuncularınızın her zaman bir seçeneği olmasını sağlar.
    • Aynı oyuncuyu sürekli ortada tutabilir ya da oyuncuların orta pozisyonda rotasyon yapmasını sağlayabilirsiniz. Belirli bir rotasyon sırası belirlemek iyi olabilir, böylece herkes orta pozisyonu alma sırasının ne zaman geldiğini bilir.
  4. adım 4 oyuncularınızı derine gönderin.
    Oyuncularınızı derine gönderin. Tam saha preste, birden fazla savunma oyuncusu topa sahip olan kişiye daha fazla baskı uygulamak için onu koruyabilir. Bu da sahanın derinliklerine gidip pas arayabilecek bir hücum oyuncusunu boşta bırakır.
    • Riskli olabilir, ancak sahanın sonunda boşta bir oyuncunuz varsa, bu sahanın aşağısına doğru bir lob pası için iyi bir fırsat olabilir. Bu tür bir pas için önceden alıştırma yapmak isteyebilirsiniz.

Topu Saha İçine Almak

  1. adım 1 savunmanın tam saha pres yaptığını gördüğünüzde sakin olun.
    Savunmanın tam saha prese girdiğini gördüğünüzde sakin olun. Tam saha presin amacı sizi telaşlandırarak topu kaptırmanızı sağlamaktır. Baskının geldiğini anladığınızda sakin olun ve saldırı planınızı bilin. Hataların dikkatinizi dağıtmasına izin vermeyin. Kafanızı oyunda tutun ve topu hareket ettirmeye devam edin.
    • İyi tasarlanmış bir pres hücum planı sakin kalmanızda önemli bir etkiye sahip olacaktır. Basın molası hücumunun üzerinden sık sık geçin, böylece nasıl çalıştığını asla unutmazsınız.
    • Tüm oyuncuların pozisyonlarını alabilmeleri için bir oyuncunun geldiğini gördüklerinde 'press break!' diye bağırmasını sağlayın.
  2. adım 2 topu hızla içeri sokun.
    Topu hızlı bir şekilde oyuna sokun. Topu saha dışında ne kadar uzun süre tutarsanız, savunma da o kadar uzun süre pres yapmak zorunda kalır. Topu hızlı bir şekilde içeri sokabilirseniz, baskının bir kısmını onlara geri vermiş olursunuz.
    • Eğer topu oyuna sokan kişi sizseniz, diğer takım sayı yaptıktan sonra topu hemen kapmayı ve pas vermeye hazır bir şekilde pozisyon almayı unutmayın.
    • Genellikle topu alan ilk oyuncuysanız, hareket etmeye başlayın ve pası bekleyin.
  3. adım 3 rakibiniz sayı yaptıysa dip çizgiye koşun.
    Rakibiniz sayı yaptıysa dip çizgiye koşun. Topu nereden saha içine attığınız önemlidir, bu nedenle mümkün olduğunca pota ile köşe arasında bir yer seçin. İkisinde de sıkışıp kalmak istemezsiniz. Defans oyuncunuzu sarsmak için ileri geri hareket etmeyi öğrenin.
    • Eğer top saha dışına çıktığı için içeri giriyorsanız (sayıdan sonra değil), hakem topu size verir ve hareket etme seçeneğiniz yoktur. İzniniz olmadığı halde hareket ederek top kaybı yapmayın.
    • Topu sizi koruyan savunma oyuncusunun etrafından kolayca geçirebileceğiniz şekilde dip çizgi boyunca hareket etmeyi öğrenin.
    • Amaçsızca ileri geri koşmayın, boşluğunuzu aramak için bilinçli bir şekilde hareket edin.
  4. adım 4 topu en iyi pasörünüze verin.
    Topu en iyi pasörünüze verin. Press break hücumunuzu, takımdaki en iyi pasörün her zaman topu ilk alan oyuncu olacağı şekilde kurabilirseniz, oyunu sorunsuz bir şekilde ilerletebilirsiniz. Topu en iyi pasörün eline verin ve ardından hızlıca pas vermesini sağlayın.
    • Bu oyuncu topu aldığında, yarı sahayı hızla geçmelidir, çünkü bunu yapmak için sadece 10 saniyeniz vardır. Yarı sahayı geçtikten sonra bir sonraki pası aramalıdırlar.

Baskıyı Kırma

  1. adım 1 defans oyuncunuzla yüzleşin.
    Defans oyuncunuzla yüzleşin. Tam saha presle karşı karşıya kaldığınızda, sizi koruyan defans oyuncusuna asla arkanızı dönmek istemezsiniz. Bu, hemen sizinle aralarındaki mesafeyi kapatmalarını sağlar. Ayrıca takım arkadaşlarınızı görme ve bir açık kollama yeteneğinizi de ortadan kaldırır.
    • Gerektiğinde dripling yapmanıza ve hareket etmeyi bıraktığınızda kolayca dönmenize olanak tanıyan güzel bir alçak duruşta kalın.
    • Savunmacının topa çok yaklaşmasını engellemek için boştaki elinizi yukarıda tutun.
    • Topu güvenli bir şekilde elden ele geçirebilirseniz, açık bir takım arkadaşı gördüğünüzde daha fazla seçeneğiniz olacaktır.
  2. adım 2 açık oyuncular için sahayı tarayın.
    Sahayı açık oyuncular için tarayın. Paslaşmak presi kırmak için çok önemli olduğundan, takım arkadaşlarınızın nerede olduğunu ve kimin boşta olduğunu bilmek önemlidir. Top sürerken asla topu izlemeyin. Defans oyuncunuzu görüş alanınızda tutun ama ona odaklanmayın.
    • Herkesi görecek kadar hızlı ama boşta birini fark edecek kadar yavaş bir tarama yöntemi bulmalısınız.
    • Kime pas vereceğinizi seçmeyin. Topu, oyunu yapmak için en iyi pozisyonda olan oyuncuya verin.
  3. adım 3 hızlı ve akıllı paslar atın.
    Hızlı ve akıllı paslar atın. Genellikle dripling yaparak presi yenemezsiniz, bu nedenle topu mümkün olduğunca hızlı bir şekilde oyuncudan oyuncuya taşımaya odaklanın. Top sürmeniz gerektiğinde, bir sonraki boşluğu ararken bunu kısa bir süre için yapın.
    • Hızlı paslar, açık bir oyuncu görür görmez toptan kurtulmak anlamına gelir. Akıllı paslar, pası çalabilecek potansiyel savunmacıları görmek ve onlardan kaçınmak anlamına gelir.

Basın Molanızı Geliştirmek

  1. adım 1 topu çembere getirin.
    Topu çembere götürün. Ana hedefiniz hala sayı atmaktır, bu nedenle anlık baskı ortadan kalktığında ana noktaya tekrar odaklanın. Top yarı saha çizgisini geçtikten sonra, en iyi şutörünüze pas verin ve ya potaya doğru sürmesini ya da bulunduğu yerden smaç atmasını sağlayın.
    • Doğru fırsatı bulmak için topu oyuncudan oyuncuya paslamak iyidir, ancak savunma tam saha pres yapıyorsa muhtemelen zamanınız kısıtlıdır.
    • Oyun için toplamda 2-4 pas yapmaya çalışın. Topu içeri sokmak için bir pas. Bir pas yarı sahayı geçmek için ya da yarı sahadan sonra. Ve sayı yapabilecek bir oyuncuya ulaştırmak için 1-2 pas.
  2. adım 2 kaçırılan bir şuttan sonra presi yenin.
    Kaçırılan bir şuttan sonra presi yenin. Bazen rakip şutu kaçırdıktan sonra hücuma çıkarsınız, böylece topu içeri atmamış olursunuz. Ribaundu alan oyuncu sahada dripling yapmaya başlarken diğer herkes onun önünde koşmalıdır.
    • Ribaundu alan oyuncu mümkün olan en kısa sürede iyi bir pas vermeye çalışmalıdır.
    • Buradaki fark, topu saha dışına çıkarmanız için zamanın durmayacak olmasıdır. Ayrıca, oyuncu arka sahada bir yerden pas verecek ya da sahada dripling yapacaktır.
    • Ribaundu hangi oyuncunun alacağını kontrol edemeyebilirsiniz, ancak en iyi top tutucunuzun ribaundu alan oyuncuya pas verebilmesi için geride kalmasını planlayabilirsiniz.
  3. adım 3 rakip takımı önceden gözlemleyin.
    Rakip takımı önceden gözlemleyin. Bir pres için en iyi ataklardan biri ne zaman geleceğini bilmektir. Birçok takım sürekli olarak aynı tam saha pres formatını uygulayacaktır, bu nedenle bunu önceden bilmek oyun zamanı geldiğinde buna hazırlanmanıza yardımcı olacaktır.
    • Eğer maç filmlerini izleyebiliyorsanız, takımın tam saha prese girme olasılığının en yüksek olduğu zamanları tespit etmeye çalışabilirsiniz. Bunu sık sık yaptıklarını görebilirsiniz. Eğer öyleyse, takımınızı prese başarılı bir şekilde saldırma konusunda eğitebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları