Bilardoda Raf Nasıl Kırılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Rafı kırmanızın istenmesi bir ayrıcalıktır. Genellikle oyunun gidişatını belirlediğinden, bunu zarafet ve beceriyle nasıl yapacağınız ilginizi çekebilir. Güçlü bir break vuruşu izlemek heyecan verici olsa da, break vuruşunuzla havai fişekler patlatmanıza gerek yoktur. Duruşunuza odaklanın, ıstaka elinizi gevşetin ve başarılı bir break vuruşunda vücudunuzu ileri doğru hareket ettirmek için kalçalarınızı kullanın.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 topları sıralayın.1Topları sıralayın. Topları toplayın ve rafa yerleştirin. Rafın tabanını bilardo masasının arkasına paralel olacak şekilde hizalayın. Sekiz numaralı topu rafın ortasına koyun. Bir köşeye düz bir top ve diğer köşeye çizgili bir top koyun. Ardından, topları birbirine sıkıca bastırın, böylece tüm toplar birbiriyle temas halinde olur.
  2. adım 2 istaka topunu kafa ipinin üzerine veya arkasına yerleştirin.2Bilardo topunu kafa ipinin üzerine veya arkasına yerleştirin. Istaka topunu, bilardo masasının raftan en uzaktaki çeyreği olan baş ipinin üzerinde veya arkasında herhangi bir yere koyabilirsiniz. Bilardo masası bu bölgede daha fazla aşınacağından ve iyi bir atış yapamayabileceğinizden, topu kafa telinin tam ortasına, raftaki kafa topunun tam karşısına koymamak en iyisidir. Bunun yerine, topu bir tarafa ya da diğer tarafa biraz uzağa yerleştirin, bu da nişan almayı kolaylaştıracaktır.
  3. adım 3 ayaklarınızı birbirinden ayırarak isteka topunun arkasında durun.3Ayaklarınızı birbirinden ayırarak isteka topunun arkasında durun. Belinizden öne doğru eğilmelisiniz ve dizleriniz hafifçe bükülmüş olmalıdır. Bilardo ıstakasını iki elinizle tutuyor olmalısınız ve ıstaka ıstaka topuna doğru yönlendirilmelidir. Sizin için doğru olan kalça genişliğini bulun.
    • Daha geniş bir duruş size daha fazla denge sağlayacaktır.
    • Daha dar bir duruş, atış boyunca kalçalarınızı ileri doğru hareket ettirirken daha fazla momentum sağlayacaktır.
    • Normal bir atışa göre biraz daha dik duracaksınız.
  4. adım 4 elinizi masanın üzerine kapalı bir köprü şeklinde yerleştirin.4Elinizi kapalı bir köprü şeklinde masanın üzerine koyun. Elinizi masanın üzerine koyun ve ardından bilardo ıstakasını başparmağınızın ve işaret parmağınızın ortasına koyun. İşaret parmağınızı ıstakanın etrafında kıvırın. Ardından, işaret parmağınızı başparmağınızla temas ettirin, böylece şaftın etrafında bir daire elde edersiniz. Daha fazla denge için parmaklarınızı açın. Doğruluğu sağlamak için köprü eliniz gevşek ve rahat olmalıdır.
    • Topa vurduğunuzda gövdeniz yukarı hareket edeceğinden, kapalı bir köprü ucunuzun yükselmesini önleyecek ve daha fazla isabet sağlamaya yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 köprü eliniz ile top arasındaki mesafeyi ayarlayın.5 Köprü eliniz ile top arasındaki mesafeyi ayarlayın. Bazı insanlar break vuruşlarında biraz daha uzun bir köprü mesafesini tercih eder. Örneğin, bazı kişiler köprü ellerini toptan sekiz veya on inç uzağa kurar, bu da daha fazla güç sağlar. Ancak köprü mesafeniz çok fazlaysa isabet oranınızdan ödün verebilirsiniz. Altı veya sekiz inç gibi sizin için iyi olan bir mesafe bulana kadar denemeler yapmanız gerekecektir.
    • Yeni başlayanlar genellikle sopalarını arka raya dayarlar. Kurallara uygun bir masada bu sizi çok uzağa koyar.
  6. adım 6 arka elinizi omzunuzun arkasındaki pozisyona getirin.6Arka elinizi omzunuzun arkasındaki pozisyona getirin. Arka elinizle bilardo ıstakasının arkasını sıkıca kavrayın. Parmaklarınızı ıstakanın etrafına kapatın. Istakayı omzunuzun arkasında ve kalçanızın hemen üzerindeki pozisyona getirin.
    • Bazı insanlar daha uzun bir geri salınımı tercih eder, bu da kırma atışında daha fazla güç sağlar.
    • Bazı kişiler ise geri salınım sırasında hafifçe boğulmayı tercih eder, bu da daha fazla isabet sağlayabilir.

Hedefleme

  1. adım 1 doğrudan kafa topuna nişan alın.1Doğrudan kafa topuna nişan alın. Rafın en üstündeki top olan kafa topunun merkezine vurmak istiyorsunuz. Kafa topunun merkezine vurarak, kuvveti rafın geri kalanına doğru verimli bir şekilde aktaracak ve topları düzgün bir şekilde dağıtacaksınız.
    • Bazı oyuncular, isteka topunu bir raydan sektirmek ve daha fazla hareket için rafa geri döndürmek için ikinci sıra topları hedefler.
  2. adım 2 istakanızı ıstaka topuyla aynı hizaya getirin.2İstakanızı isteka topuyla hizalayın. Istaka topunu, bilardo ıstakanızın ucunun boyutu olan merkezin ½'' (13 milimetre) altına vurmak isteyeceksiniz. Merkezin hemen altına vurarak, isteka topunun kırıldıktan sonra masanın ortasında durmasını sağlayabilirsiniz. Istaka topu masanın ortasındayken, bir sonraki atışınız için çok daha iyi bir konumda olacaksınız!
  3. adım 3 dikkatinizi topa odaklayın.3Dikkatinizi topa odaklayın. Istaka topu ve kafa topu arasında ileri geri bakarak başlayın. Atış konusunda kendinizi rahat hissettiğinizde, odağınızı ya kafa topuna ya da isteka topuna yönlendirin. Atış yapmadan önce gözlerinizi toptan ayırmayın!
  4. adım 4 bir molada nesne yollarını inceleyin.4Bir moladaki nesne yollarını inceleyin. Molanızda yer alan nesne yollarına göre hedefinizde ince ayarlamalar yapabilirsiniz. Eğer sekiz top oynuyorsanız, baş topun arkasındaki iki topu yan ceplere sokabilirsiniz. Ancak, dokuz top oynuyorsanız, kanat toplarını arka ceplere sokabilirsiniz. Bu toplardan bazılarını kırışınızla daha güvenilir bir şekilde batırana kadar hedefinizde ayarlamalar yapın.

Atış

  1. adım 1 istakanızı arka elinizle yavaşça geri çekin.1İstakanızı arka elinizle yavaşça geri çekin. Arka elinizi omzunuzun arkasına ve kalçanızın hemen üstüne getirin. Daha fazla geri salınım istiyorsanız, biraz daha geriye getirebilirsiniz. Köprü elinizi sabitleyin, rahatlayın ve atışa hazır olun!
    • Tam bir takip ile yumuşak, kontrollü bir geri salınım istiyorsunuz. Sabit, kare bir darbe, şimşek hızında bir şafttan daha fazla güç taşır.
  2. adım 2 kafa topuyla doğrudan temas kurun.2Kafa topuyla doğrudan temas kurun. Rafı etkili bir şekilde kırmak için kafa topuna doğrudan hedefe vurun. Ayrıca topları masanın etrafına dağıtmak için yeterli güç uygulamanız gerekecektir. Bununla birlikte, aşırı güç uygulamaya çalışmak yerine rahatlamak ve kare bir vuruşa odaklanmak en iyisidir. Önemli olan kafa topuna kare şeklinde vurmaktır!
    • Break vuruşundaki kuvvet bacaklardan ve kalçalardan gelir. Daha fazla kuvvet elde etmek için kalçalarınızı öne doğru hareket ettirin.
  3. adım 3 i̇steka topuna vurun.3Bilardo topuna vurun. Istaka topuna ıstaka çubuğu ile vurun. Break vuruşunuzda daha fazla güç uygulamak için vücudunuzu kalçalarınızdan öne doğru hareket ettirin. Vuruşun sonunda gövdenizin yukarı hareket etmesine izin verin. Bitirdiğinizde ıstakanız masanın arkasına doğru bakıyor olmalıdır.
  4. adım 4 topların nereye düştüğünü izleyerek break vuruşunuza ince ayar yapın.4Topların nereye düştüğünü izleyerek break vuruşunuzu ince ayarlayın. Her atıştan sonra bir dakikanızı ayırarak isteka topunun pozisyonunu ve masadaki formasyonu not edin. Eğer isteka topu vuruştan sonra öne doğru gitme eğilimindeyse, daha fazla backspin için daha alçaktan vurun. Eğer top yanlara doğru savrulmayı seviyorsa, daha fazla isabet ve güç için daha yavaş vurun.
    • Istaka topunun arkasındaki iki topu batırmaya yakınsanız, onları köşe ceplerine batırmak için atışınızı nasıl ince ayarlayabileceğinizi düşünün.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruSiyah topu yanlışlıkla pota sokmak Lige göre değişir. Bazı liglerde, mola sırasında sekiz numaralı topu (siyah) batırırsanız kazanırsınız! Ancak topu batırırsanız ve ıstaka topunu da çizerseniz, rakip kazanır. Diğer liglerde ve turnuvalarda, rakibin kendisini kırmak ve kırmak gibi birkaç seçeneği vardır.
  • SoruSolak bilardo ıstakaları var mıdır? Hayır; aynı ıstaka hem sağ hem de sol elle kullanılabilir.
  • SoruBir topu koyup çizdiğimde, çizdiğim topu tespit edebilir miyim? Fauller nedeniyle yasadışı olarak batırılan toplar, 8'li top olmadığı sürece batık kalır, bu durumda o oyuncu oyunu kaybeder.

Video

İpuçları

  • Olağanüstü sert bir vuruş için Bruce Lee One-Inch-Punch duruşunu kullanın.