9 Topa Nasıl Giriş Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

9-top bilardoda açılış break atışı oyunun en önemli kısmı olabilir. Doğru teknikle, rakibiniz daha oynamadan en az bir topu cebe atma veya rakibinizin iyi bir başlangıç yapma şansını engelleme şansınız yüksektir. Resmi break kurallarını öğrenmek, gücünüzü ve kontrolünüzü geliştirmek için pratik yapmak ve son olarak oyununuzu geliştirmek için farklı break vuruş stillerini öğrenmek ve denemek için bu ipuçlarını kullanın.

Adımlar

Temel Kırma Kuralları

  1. adım 1 önce kimin kırılacağını belirleyin lagging.
    Kimin önce kıracağını 'gecikerek' belirleyin. Her oyuncu masaya 'baş ipinin' arkasına, yani masanın ucu ile ikinci çift 'elmas' veya masanın kenarlarındaki işaretler arasına bir top koyar. Yaklaşık aynı anda, her oyuncu toplardan birine vurur, masanın uzak ucuna dokunmayı ve yakın uca veya yanlara dokunmadan mümkün olduğunca yakın uca dönmeyi hedefler. Kim en yakın gelirse mola alır.
    • Her iki oyuncu da yanlara veya en yakın uca isabet ederse gecikmeyi tekrarlayın.
    • Eğer birden fazla tur oynuyorsanız, sadece ilk turdan önce geciktirmeniz gerekir. Bundan sonra oyuncular sırayla kırarlar.
  2. adım 2 rafı kurun.
    Rafı kurun. Dokuz nesne topunu (numaralandırılmamış isteka topu dışındaki her şey) sıkıca paketlenmiş bir elmas şeklinde yerleştirin. Karonun bir ucundaki top, masa yüzeyindeki işaretli 'ayak noktasının' üzerindedir. Dokuz numaralı top elmasın ortasındadır ve diğer toplar onun etrafında rastgele dizilmiştir.
  3. adım 3 istaka topunu rafa vurarak kırın.
    Istaka topunu rafa vurarak kırma. Kırmak üzere olan oyuncu isteka topunu 'baş ipinin' arkasına, masanın elmas şeklindeki top rafından uzak tarafına yerleştirir. (Unutmayın, baş ipi masanın kenarlarında işaretlenmiş ikinci elmas çiftinin arasından geçer). Bu oyuncu daha sonra ıstaka topunu elmasın en yakın ucundaki tek topa vurur.
    • Resmi kurallara göre, kırılma ya bir numaralı topun bir cebe girmesine ya da en az dört topun masanın bir tarafına çarpmasına neden olmalıdır. Bunların hiçbiri gerçekleşmezse, mola faul olarak kabul edilir ve diğer oyuncu isteka topunu masanın herhangi bir yerine koyabilir. Eğer gelişigüzel oynuyorsanız mola faulleri olmadan oynamak isteyebilirsiniz.
  4. adım 4 şunları yapıp yapmayacağınıza karar verin push out.
    'İtme' yapıp yapmayacağınıza karar verin. Bir oyuncu break yaptıktan hemen sonra, aynı oyuncu 'push out' yapacağını beyan edebilir. Bunu yaparsa, topu pozisyona sokmak amacıyla ek bir atış yapar; normal bir atıştan farklı olarak, bu atış herhangi bir topun bir yastığa çarpmasını veya cebe girmesini gerektirmez. Dışarı itme her zaman isteğe bağlıdır.
    • Oyuncu 'push out' yapacağını söylemezse, atış normal bir atış olarak kabul edilir ve normal faul kuralları uygulanır.
  5. adım 5 normal oyuna başlayın.
    Normal oyuna başlayın. Eğer kıran oyuncu mola sırasında bir topu cebe indirdiyse (iterek dışarı atmadıysa), bu oyuncu bir topu cebe indiremeyene veya faul yapana kadar atış yapmaya devam eder. Aksi takdirde, kırmayan oyuncunun ilk oynama şansı vardır. Ancak bu oyuncu isteka topunun avantajlı olmayan bir konumda olduğunu düşünüyorsa pas geçebilir ve ilk atışı kıran oyuncunun yapmasını sağlayabilir.
    • Rakibi pas geçerse ilk atışı kıran oyuncu yapmalıdır. Geri pas veremez.

Temel Break Tekniğinin Uygulanması

  1. adım 1 istaka topu ile yakın yastık arasında biraz boşluk bırakın.
    Istaka topu ile yakın minder arasında biraz boşluk bırakın. Eğer ıstaka topu minderin çok yakınına yerleştirilirse, bilardo ıstakanız dik ve garip bir açıda olacak, bu da hızlı ve kontrollü vuruş yapmayı zorlaştıracaktır. Istaka topunu, ıstaka kullanırken normal hareket aralığınıza izin verecek kadar yastıktan uzağa yerleştirin, ardından daha düz, daha sabit bir ıstaka sağlamak için 1-2 inç (2,5-5 cm) daha boşluk ekleyin.
    • Istaka topunun 'kafa ipinin' arkasına yerleştirilmesi gerektiğini unutmayın. Eğer kafa ipi masanın üzerine çizilmemişse, masanın kenarlarındaki 'baklava' veya işaretlere bakarak ve masanın ucundan ikinci baklava çiftine kadar sayarak bulun. Bu elmas çifti arasındaki hayali çizgi baş ipidir.
  2. adım 2 çalışmaya ilk başladığınızda, isteka topunu doğrudan rafın hizasına yerleştirin.
    Pratik yapmaya ilk başladığınızda, isteka topunu doğrudan rafla aynı hizaya getirin. Istaka topu raf ile ne kadar aynı hizada olursa, atış o kadar kolay olacaktır. Kırmada daha iyi hale geldikçe, aşağıda açıklanan daha gelişmiş kırma tekniklerini deneyebilirsiniz. Ancak yeni başlayan bir oyuncuyken, orta yerleşime sadık kalın.
  3. adım 3 istaka topuna ortasından vurun.
    Istaka topuna tam ortasından vurun. Temel kırma vuruşu için isteka topunun ortasını hedefleyin, üstünü veya altını değil. Istaka topunuzun geriye ya da ileriye doğru spin yaptığını fark ederseniz, atış yaparken ıstakanızın ucunu izleyerek kasıtsız hareketler olup olmadığına bakın. Bilardo ıstakasını yukarı veya aşağı kaydırmaktan kaçınmak için atış sırasında dirseğinizi aynı seviyede tutarak eşit bir hareket uygulayın.
  4. adım 4 denge ve konumlandırma alıştırması yapın.
    Denge ve konumlandırma alıştırması yapın. Güçlü bir break vuruşu için ıstaka topuna vururken dengede kalmanız ve ardından ileriye doğru hareket ederek devam etmeniz gerekir. Birçok oyuncu ıstakaya tam hareket alanı sağlamak için topun biraz yanında durur ve vuruş yapmadan önce dizlerini bükerek akıcı bir takip hareketini teşvik eder.
  5. adım 5 abartılı bir takip hareketi kullanın.
    Abartılı bir takip hareketi kullanın. Takip etmek veya topa vurduktan sonra ıstakayı ileriye doğru hareket ettirmeye devam etmek, break vuruşlarınızı uygulamak ve değerlendirmek için mükemmel bir yoldur. Istakayı topa doğru hızlandırın, böylece topa vurulduktan sonra durmak veya sarsıntılı bir şekilde hareket etmek yerine tek bir akıcı hareketle hareket etmeye devam edersiniz. Gözlerinizi ıstakanın yakınında tutun ve topu takip ederken ıstakayı izleyin. Eğer ıstaka, ıstaka topuyla aynı hizada hareket etmiyorsa, güce konsantre olmadan önce hareket edene kadar istikrarlı ve isabetli atış alıştırması yapın.
  6. adım 6 tek topun merkezini hedefleyin.
    Tek topun merkezini hedefleyin. Nişan almak için en yaygın ve en kolay yer, rafın en yakın noktasındaki tek toptur. Eğer isteka topu elmasla aynı hizada değilse, elmas şeklinin hedefinizi karıştırmasına izin vermemeye çalışın. Hedeflediğiniz tek topa odaklanın ve o topun tam ortasına vurmaya çalışın.
  7. adım 7 güç yerine kontrolü seçin.
    Güç yerine kontrolü seçin. İsteka topuna yumuşak bir şekilde vurmak ve doğru nişan almak, sert ve hızlı bir şekilde vurup isteka topunuzun kontrolünü kaybetmekten daha iyidir. Eğer isteka topunuz sık sık ıskalıyor veya 'çiziliyorsa', yani bir cebe düşerek faul yapıyorsa, daha yumuşak vurmaya çalışın. Hedeflediğiniz topun merkezine tutarlı bir şekilde vurabildiğinizde daha güçlü 'güç kırmaları' uygulayın.

İleri Breaking Tekniklerini Öğrenme

  1. adım 1 i̇steka topunu yan yastıklardan birinin yanına yerleştirin.
    Istaka topunu yan yastıklardan birinin yakınına yerleştirin. Merkezden tutarlı bir isabet ve güç atışına ulaştığınızda, isteka topunu yan yastıklardan birinin yakınına yerleştirmeyi deneyin. Kendinize yaklaşık 2-3 inç (5-7,5 cm) veya rahat atış yapmak için ne kadar alana ihtiyacınız varsa o kadar alan bırakın. Çoğu profesyonel oyuncu turnuvalara başlarken bu alana yakın bir yerden başlar.
    • Bazı turnuvalar, bu tekniğin baskınlığı nedeniyle merkeze daha yakın belirli bir alanda başlamanızı gerektirebilir.
  2. adım 2 tek topu yan cebe sokma alıştırması yapın.
    Tek topu yan cebe sokma alıştırması yapın. Profesyonel oyuncular çoğu zaman bir topu mola sırasında cebe sokmayı başarırlar. Bunu başarmanın bir yolu, tek topa elmasın en yakın ucundan vurmak ve elmasın geri kalanından sekerek yan cebe girmesini sağlamaktır. Sol yastığın yakınından başlayıp tek topu sağ yan cebe sokmayı veya tam tersini deneyin.
    • Bazı oyuncular bu tekniği sevmez, çünkü daha sonra vurmanız gereken iki ve üç topu kontrol etmek zor olabilir. Molada bir topu cebe sokmak için iyi bir alıştırma olduğunu düşünün ve daha deneyimli olduğunuzda bunu kullanmaya devam edip etmeyeceğinize karar verin.
  3. adım 3 yan toplardan birini köşe ceplerine sokma alıştırması yapın.
    Yan toplardan birini köşe ceplerine sokma alıştırması yapın. Karonun kısa uçlarındaki iki top veya 'kanat topları' bazen köşe ceplerine vurulabilir, ancak her ikisini de aynı anda almayı beklemeyin! Bu teknik muhtemelen oldukça fazla pratik gerektirecektir. Istaka topunu sol taraftaki yastığın yakınına yerleştirerek başlayın ve tek topun ortasına nişan alın. Sol minderin yanındaki kanat topunu izleyin ve nereye gittiğine bakın. Son yastığa doğru sürüklenirse, rafı tekrar kurun ve biraz daha sağa nişan alın. Kanat topu bunun yerine sol taraftaki yastığa çarparsa, bir dahaki sefere sola nişan alın. Kanat topunu tutarlı bir şekilde köşe cebinin yakınına veya içine getiren bir nokta bulduğunuzda, daha tutarlı hale getirmek için atışı tekrar tekrar uygulayın.
  4. adım 4 istaka topunun ve bir topun nereye gideceğini düşünün.
    Istaka topunun ve bir topun nereye gideceğini düşünün. Hedeflediğiniz noktaya tutarlı bir şekilde vurabildiğinizde ve molada nadiren çizik veya faul yaptığınızda, moladan sonra konumlandırma hakkında düşünmeye başlayın. Yeterli kontrolle ve potansiyel olarak isteka topuna spin ekleyerek, isteka topunun masanın orta çizgisine yakın bir yerde bitmesini sağlayabilir, böylece mola sırasında bir topu cebe atmayı başarırsanız kendinize iyi bir ikinci atış için daha iyi bir şans verebilirsiniz. Tek topu içeri sokmaya çalışmıyorsanız, cebe atmanız gereken bir sonraki top olduğu için nerede bittiğine de dikkat edin. İdeal olan, tek topun masanın ortasına yakın, isteka topuyla aynı hizada olmasıdır.
  5. adım 5 yeni bir tablo bulun's sweet spot.
    Yeni bir masanın tatlı noktasını bulun. Her masanın biraz farklı özellikleri vardır ve yeni bir masaya geçerseniz, kırışlarınızın o kadar etkili olmadığını görebilirsiniz. Tercih ettiğiniz güç ve mola tarzı için iyi sonuç veren bir konum bulana kadar isteka topunu hareket ettirin.
    • Masa yüzeyinde daha önce birçok oyuncunun isteka topunu yerleştirdiği yıpranmış bir nokta bulmaya çalışın. Bu ideal değildir, çünkü o oyunculardan farklı bir mola stiliniz olabilir, ancak farklı pozisyonları keşfetmek için harcayacak daha fazla zamanınız yoksa denemeye değer.

Uzman Soru-Cevapları

Video

İpuçları

  • İstediğiniz hız ve güce ulaşmakta zorlanıyorsanız, daha hafif bir ıstaka kullanmayı deneyin.
  • Mola sırasında gevşek kalın. Istakayı sertçe kavramak daha sert vurmanızı sağlamaz: gergin kaslar rahat olanlar kadar hızlı hareket etmez.

Uyarılar

  • Topu iyi kontrol etmeden güçlü ve hızlı hücumlar yapmaya çalışmak faul yapma veya çizilme riskini beraberinde getirir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Cepli bilardo masası
  • bilardo topu seti
  • bilardo ıstakası