Yeni Bir Beyzbol Eldiveni Nasıl Alıştırılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yeni bir beyzbol eldiveni sert ve beceriksiz hissettirebilir. Hatta oyun oynamayı bile zorlaştırabilir. Eldiveninizin doğal olarak kırılmasını her zaman bekleyebilirsiniz, ancak bu çok uzun zaman alabilir. Neyse ki, yeni bir beyzbol eldivenine alışmak için daha hızlı çözümler var. Aşağıdaki öneriler, eldiveninizin ikinci bir deri gibi hissetmesini sağlayabilir ve oyununuza konsantre olmaya geri dönmenize izin verebilir.

Adımlar

Güneş Işığı ve Bakım Yağı ile Yumuşatma

  1. adım 1 beyzbol eldiveni bakım yağı satın alın.
    Beyzbol eldiveni bakım yağı satın alın. Çoğu üretici, eldivenlerini işlemek için özel olarak formüle edilmiş yağlar sunar. Az miktarda bakım yağı uygulamak, eldiveninizin cebindeki deriyi yumuşatacak, zenginleştirecek ve koruyacaktır.
    • Bakım yağına ucuz bir alternatif olarak içinde lanolin bulunan tıraş kremi de kullanabilirsiniz.
    • Eldiveninizde çok fazla yağ veya krem kullanmayın. Çok fazla uygulamak derinin bozulmasına neden olabilir. Sadece cebin her tarafına hafif bir kaplama uygulayacak kadar kullanın.
  2. adım 2 bir beyzbol eldiveni veya softbol eldiveni kullanın.
    Bir beyzbol eldiveni ya da softbol eldiveni kullanın. Bunlar aynı şey değildir. Softbol eldivenleri, biraz daha büyük topa uyması için biraz daha büyük ceplere sahiptir.
  3. adım 3 eldivenin içine bir top koyun.
    Eldivenin içine bir top koyun. Topu 'tatlı noktaya' koyun. Tatlı nokta, topu ideal olarak yakalayacağınız yerdir, başparmak ve işaret parmağı arasındaki dokumanın alt kısmıdır.
  4. 4. adım top eldivenin içindeyken eldivenin etrafına birkaç büyük lastik bant sarın.
    Topun içinde olduğu eldivenin etrafına birkaç büyük lastik bant sarın. Bantlar sıkı olmalıdır, böylece top eldivenin cebinde rahatça durur ve hareket edemez. Bu, cebi topa uyacak şekilde şekillendirmek içindir.
    • Bunun için ip kullanmayın. Sıkıca sarılmış ip veya sicim eldivenin dış kısmında tuhaf görünümlü bir iz bırakabilir.
  5. adım 5 bantla sarılmış eldiveni birkaç saat doğrudan güneş ışığı altında bırakın (daha fazla değil).
    Bantla sarılmış eldiveni birkaç saat doğrudan güneş ışığında bırakın (daha fazla değil). Güneş ışığı deriyi sıcak ve esnek hale getirecektir. Eldiveni sıcak bir yüzey üzerinde bırakmayın. Onu pişirmek istemezsiniz.
  6. adım 6 eldiveni güneşten çıkarın, bantları çıkarın ve topu çıkarın.
    Eldiveni güneşten çıkarın, bantları çıkarın ve topu çıkarın. Yumruğunuzu cebe vurarak ve eldiveni açıp kapatarak eldiveni şekillendirin. Topu eldivenin cebinin ortasına birçok kez sertçe atın ve bantlara çarpar çarpmaz eldiveni topun üzerine kapatın. Bunu ne kadar çok yaparsanız, top o kadar iyi oturacak ve topu yakalama ve tutma konusunda daha fazla his geliştireceksiniz.
  7. adım 7 eldiveni topun etrafına kapatın ve tekrar bantlarla sarın.
    Eldiveni topun etrafına kapatın ve tekrar bantlarla sarın. Bir veya iki gün boyunca karanlık ve kuru bir yerde saklayın. Evcil hayvanlardan ve küçük çocuklardan (süreci bozabilecek) uzak bir yer seçin.
  8. adım 8 eldiveni geri alın.
    Eldiveni geri alın. Bantları ve topu çıkarın. Eldiveniniz harekete hazır olmalıdır. Ne kadar çok kullanırsanız, eldiven elinize o kadar çok uyum sağlayacaktır.

Eldiveni Buharda Pişirme

  1. adım 1 eldivene bakım yağı uygulayın.
    Eldivene bir bakım yağı uygulayın. Eldivenin tüm yüzeyini kaplayın veya spreyleyin. Yeterince korunduklarından emin olmak için bağcıklara biraz daha fazla uygulamak isteyebilirsiniz. Eldiveni birkaç dakika bekletin ve yumuşatıcıyı emmesini sağlayın. Ardından eldiveni kuruyana kadar bir havluyla silin.
  2. adım 2 eldiveni su dolu bir tencerenin üzerindeki bir rafa yerleştirin ve ocağı açın.
    Eldiveni su dolu bir tencerenin üzerindeki rafa yerleştirin ve brülörü açın. Su sıçramasını önlemek için eldiveninizi suyun birkaç santim üzerinde tuttuğunuzdan emin olun. Buharı hapsetmek için eldivenin üzerine kavisli bir kapak veya ters çevrilmiş büyük bir kase yerleştirin. Derinin ne kadar yumuşak olmasını istediğinize bağlı olarak eldiveni iki ila beş dakika boyunca buharda bekletin. Eldivenin sıcaklığının yaklaşık 150°F'ye ulaşmasını istersiniz.
    • Birçok spor malzemeleri mağazası profesyonel eldiven buharlama hizmeti sunmaktadır. Hatta bazıları yeni bir eldiven satın aldığınızda ücretsiz olarak buğulama yapacaktır.
  3. adım 3 eldiveni buhardan çıkarın.
    Eldiveni buhardan çıkarın. Ocağı kapatın ve eldiveninizi almak için buharın dağılmasını bekleyin. Eldiveni bir havlu ile kurulayın. Eldiven şimdi çok daha esnek hissetmelidir.
  4. adım 4 eldiveni bir tokmakla şekillendirin.
    Eldiveni bir tokmakla şekillendirin. Eldiveni başparmak üstte olacak şekilde ikiye katlayın ve malzemeyi bükmek için başparmak tarafına yakın topuğa bir tokmakla vurun. Eldivenin ortasına doğru ilerleyin.
  5. adım 5 bir cep oluşturmak için eldivene istediğiniz noktadan vurun.
    Cep oluşturmak için eldivene istediğiniz noktadan vurun. Tercihinize bağlı olarak derin veya sığ bir cep isteyebilirsiniz.
    • Daha derin bir cep için eldiveni dokumanın yakınına veya daha sığ bir cep için eldivenin avuç içine doğru vurun.
  6. adım 6 eldiveni ters çevirin ve eldivenin serçe parmağı tarafına yakın topuk kısmına vurun.
    Eldiveni ters çevirin ve eldivenin topuğunu serçe parmak tarafına yakın bir yere vurun. Eldiveninizi açmak ve kapatmak artık çok daha kolay olmalı. Alışma sürecini tamamlamaya yardımcı olması için biraz top oynayın.

Eldiven Köpüğü Kullanımı

  1. adım 1 bir spor malzemeleri mağazasından beyzbol eldiveni köpük uygulaması satın alın.
    Bir spor malzemeleri mağazasından beyzbol eldiveni köpük uygulaması satın alın. Bu yöntem yeni bir eldiveni altı ay boyunca alıştırmaya eşdeğerdir.
  2. adım 2 köpüğü uygulayın ve eldivenin içine köpürtün.
    Köpüğü uygulayın ve eldivenin içine köpürtün. Eldivenin tüm yüzeyini kaplayın. Eldivenin arkasını da kaplayın. Malzemenin köpüğü birkaç dakika emmesini bekleyin.
  3. adım 3 eldiveni dört dakika boyunca 300ºf fırına yerleştirin.
    Eldiveni dört dakika boyunca 300ºF fırına yerleştirin. Köpüklü eldiveni bez kaplı bir fırın tepsisine koyun. Fırının üst rafına yerleştirin.
    • Eldiveni çok uzun süre içinde bırakmadığınızdan veya çıkarmayı unutmadığınızdan emin olmak için bir mutfak zamanlayıcısı ayarlayın.
  4. adım 4 eldiveni fırından dikkatlice çıkarın.
    Eldiveni fırından dikkatlice çıkarın. Soğumasını bekleyin. İşlemden kalan kalıntıları silin.
  5. adım 5 eldiveni on dakika veya daha uzun bir süre boyunca her yöne doğru tekrar tekrar çalıştırın.
    Eldiveni on dakika veya daha uzun bir süre boyunca her yöne doğru tekrar tekrar çalıştırın. Eldivenin topu yakalama olasılığınızın en yüksek olduğu tatlı noktasına bir beyzbol topu veya softball yerleştirin. Eldivenin topun etrafında soğumasını bekleyin.
    • Not: Çoğu eldiven üreticisi, eldivenleri kırmak için kimyasal veya ısı kullanılmamasını önermektedir. Başka bir deyişle, yukarıdaki adımları ölçülü bir şekilde atın. Çok fazla ısı veya kimyasal işlem derinin doğasında bulunan esnekliği ve konforu bozabilir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yeni bir beyzbol eldivenini nasıl hızlıca alıştırırsınız?
    Sadece topla vurarak. Eğer yepyeni bir eldivense ve oldukça sert bir deriniz varsa, eldiven ne kadar iyiyse o kadar sert olacak ve alışması o kadar uzun sürecektir - ama aynı zamanda daha uzun süre dayanacaktır. Bu yüzden eldivenin cebine tekrar tekrar top atın. Biraz yağ da kullanabilirsiniz ama çok değil; aşırıya kaçmayın. Bunun dışında, sadece yakalamaca oynayın ve ne kadar iyi olursanız, o kadar sert atabilen biriyle oynamak istersiniz. Eğer yakalamaca oynuyorsanız ve sert gidiyorsanız ve topu cepte yakalıyorsanız, o zaman kırılmaya başlayacaktır.
  • Soru
    Eldiveni alıştırmak için zeytinyağı kullanabilir miyim?
    Zeytinyağı deriyi bozacaktır. Eğer ucuz bir eldivense, bu işe yarayacaktır; ancak, daha yüksek kaliteli bir eldivense, biraz eldiven yağı satın alın.
  • Soru
    Eldiveni yatağımın altına koyup bir hafta boyunca üzerinde uyuyabilir miyim?
    Yapabilirsiniz, ancak tamamen düzleşmemesi için eldiveninizin cebine bir şey koyun.

Video

İpuçları

  • Yeni bir eldiveni alıştırmanın en iyi yollarından biri onunla yakalamaca oynamaktır - ne kadar uzun olursa o kadar iyidir. Profesyoneller süreci başlatmak için eldivenlerine tahta bir tokmakla vururlar ancak genellikle sadece yakalamaca oynayarak bitirirler. Elbette bir eldiveni kendileri için bir başkasına da alıştırabilirler, ancak genellikle eldivenleri kendi ellerine göre şekillendirmek için bunu kendileri yaparlar.
  • Yeni bir eldivene alışmak zaman ve sabır gerektirir.
  • Plastik eldivenlerden kaçının. Uzun süre dayanmazlar.

Uyarılar

  • Eldiveninizi lastik bantlarla sarmak eldiven üzerinde iz bırakabilir. Bunun yerine eldiveni sarmak için eski bir kemer veya bez kullanın, bu eldivene zarar vermeyecektir.
  • Çocuğunuz yeni bir eldiven alırsa, onun için alıştırma yapmayın. Sizin eliniz muhtemelen onlarınkinden daha büyüktür ve eldivenin içini çok fazla esnetirsiniz.
  • Yeni, pahalı beyzbol veya softbol eldivenlerini alıştırırken dikkatli olun. Fırında ısıtma, köpükler, vazelin ve eldiveni güneşte bırakmak gibi yöntemler kullanmak eldivenin görünümünü ve uzun ömürlülüğünü riske atabilir. Bu yöntemleri idareli kullanın.
  • Siz alışana kadar başkalarının eldiveni kullanmasına izin vermeyin. Eldivenin elinize 'bir eldiven gibi' oturmasını istersiniz.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yeni eldiven
  • Beyzbol veya softbol
  • Beyzbol eldiveni bakım yağı (spor mağazalarında bulunur) veya tıraş kremi, jeli veya köpüğü
  • Geniş lastik bantlar