Jimnastik Tutamakları Nasıl Kırılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tutamaklar üst düzey jimnastiğin gerekli bir parçasıdır. Tutamaklar, daha zor beceriler yapan cimnastikçilerin barda kalmasına yardımcı olabilir ve yırtılmaları ve aşırı sürtünmeyi önleyebilir, ancak doğru şekilde kırılmazlarsa değil! Bu makale, jimnastik antrenmanlarında ve karşılaşmalarında işlevsel olmaları için tutma yerlerini nasıl alıştıracağınızı öğretecek.

Adımlar

  1. adım 1 tutamakları tebeşirlemeye başlamadan ya da hiç kullanmadan önce, her elinize hangi tutamağın takılacağını belirlemelisiniz.
    Sapları tebeşirlemeye veya kullanmaya başlamadan önce, her iki elinize hangi sapın takılacağını belirlemelisiniz. Saplar her iki ele de takılabilecek şekilde üretilmiştir, ancak bir sapı sol el sapınız olarak belirledikten sonra, bu her zaman sol el sapınız olmalıdır.
    • Her bir elinize hangi tutamağı takacağınızı bilmek için sol ve sağ el tutamağınızın üzerine bir Sharpie veya kalemle 'L' veya 'R' harfini işaretleyin.
  2. adım 2 parmak deliklerini gerin.
    Parmak deliklerini gerin. Eğer kadınsanız elciklerinizde iki parmak deliği, erkekseniz üç parmak deliği olacaktır. Daha önce hiç elcik takmadıysanız, ilk taktığınızda elciklerin parmaklarınızı rahatsız edici derecede sıktığını fark edebilirsiniz. Bu normaldir ve daha sık taktığınızda düzelecektir, ancak parmak deliklerini hızlı bir şekilde gevşetmenin yolları vardır, örneğin deliği bar ayar düğmelerine yapıştırmak (spor salonundaysanız) ve bükmek gibi. Bu, elciklerin takılmasını daha kolay (ve daha az acı verici!) hale getirecektir.
  3. adım 3 tutamaklarınızı ve bilekliklerinizi takın.
    Tutamaklarınızı ve bilekliklerinizi takın. Tam oturduklarından ama çok sıkı olmadıklarından emin olun.
    • Sapların çok büyük veya çok küçük olduğunu düşünüyorsanız, yanlış beden sipariş etmiş olabilirsiniz. Yanlış beden sipariş ettiğinizi düşünüyorsanız, iade edebilirsiniz ancak fabrika koşullarında olmalıdır!
    • Bazen saplar ilk başta çok küçük gelebilir, ancak bu durum genellikle saplar alıştıkça ve parmak delikleri genişledikçe ortadan kalkar.
  4. adım 4 tebeşirleyin.
    Tebeşirleyin. Elciklerinize su püskürtün ve ardından bir tebeşir bloğu kullanarak onları kireçli hale getirin.
  5. adım 5 çubuğu kavrayın.
    Çubuğu kavrayın. Çubuğu tutamaklar takılıyken kavramak biraz farklıdır, çünkü tutamakların içinde dübeller vardır. Dübeller barın üzerinde daha kolay kalmanıza yardımcı olur. Barı tutarken, tutma yerlerinde dübelinizin barın üzerinden geçeceği bir kıvrım olmalıdır.
  6. adım 6 salıncak!
    Sallanın! Vuruş salınımları tutuşları alıştırmak için iyidir.
    • Tutamaklarınız ilk başta, özellikle de ilk kez kullandığınızda rahatsızlık hissedecektir. Bu, sürecin normal bir parçasıdır ve yeni saplarınızı taktığınız ilk birkaç gün için beklenmelidir.
    • Saplarınızla daha fazla çalıştıkça, kendinizi rahat hissettikçe diğer becerileri de ekleyin. Buna sırt-kalça çemberleri, alçılar ve kipler gibi 'temel' beceriler de dahildir.
  7. adım 7 her antrenmandan sonra, tutamaklarınızı daha fazla alışmalarını sağlayacak şekilde saklayın.
    Her antrenmandan sonra, tutamaklarınızı daha fazla alışmalarını sağlayacak şekilde saklayın.
    • Tutamaklarınızı çıkardığınızda, bir tutamağı alın ve elinizde durduğu gibi dursun.
    • Tutacağın üst yarısını aşağı katlayın, böylece dübel gizlenir ve parmak deliği kanatları size bakar.
    • Tutamağı diğer yöne doğru tekrar ikiye katlayın, böylece şimdi bir zig-zag veya 'S' şekliniz olur.
    • Kabzayı kendinize doğru bir kez daha aşağı katlayın, böylece kabzanın katlanmış avuç içi kısmının tamamı bilek bölgesinin içinde kalır.
    • Bileğiniz kabzanın içindeymiş gibi kabzayı toka veya cırt cırtla kapatın. Diğer tutacak için de aynı işlemi tekrarlayın.
    • Tutamaklarınızı her antrenmandan sonra, hatta tutamaklar alıştıktan sonra bile bu şekilde saklayın. Tutamakları bu şekilde saklamak, tutamağınızın avucunuzun girdiği kısmını daha katlanmış hale getirecek, böylece barı dübel tutamakla düzgün bir şekilde kavrayabileceksiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Tutamakları nasıl tebeşirleyebilirim?
    Bir blok tebeşir veya toz tebeşire ihtiyacınız var, ardından bunu tutamaklarınıza ve ellerinize sürün. Çubuğu kavramanıza yardımcı olması için spreye ihtiyacınız olabilir, bu nedenle ya çubuğa sprey sıkın ve tutamaklarınızı tebeşirleyin ya da tutamaklarınıza sprey sıkın, ardından tutamakları tebeşirleyin. Çok fazla sprey veya tebeşir kullanmayın, aksi takdirde kayabilirsiniz.
  • Soru
    Alıştıktan sonra parmaklarımın ne kadarı kabza deliklerinden geçmelidir?
    Saplar iki orta parmağınızın ilk boğumuna kadar olmalıdır. İlk başta sıkı olacaklardır, ancak buna alışacaksınız. Antrenörünüzle konuşun ve saplarınızın doğru oturup oturmadığına bakın.
  • Soru
    Kulplarımın alışması ne kadar sürer?
    Elciklerinizin alışması genellikle 1-2 hafta sürer. Ellerinizin alışması için bunları bar üzerinde tekrar tekrar kullandığınızdan emin olun.

İpuçları

  • Elciklerinizi alıştırmaya başlamadan önce, antrenörünüzle birlikte uygun olup olmadıklarını kontrol edin. Uygun olmayan bir uyum, ileride sorunlara neden olabilir.
  • Bar üzerinde her antrenman yaptığınızda tutamaklarınızı takın. Tutamakları sadece ara sıra takmak alışmanıza yardımcı olmaz!
  • Alıştırmak için kendinize bolca zaman tanıyın. Bir yarışmadan bir gün önce tutamakları kırmak akıllıca bir fikir değildir ve sizi hayal kırıklığına uğratır (ve hatta belki de düşerek yerde bırakır)!

Uyarılar

  • Tutamaklara su püskürtürken dikkatli olun! Su şişesinden bir veya iki püskürtme yeterlidir. Çok fazla su tutamakları ıslatabilir ve bardan uçmanıza neden olabilir!
  • Tutamakları işlevsel bir bar seti dışında başka bir yerde alıştırmayın.
  • Tokalı tutamakların alışması Velcro tutamaklara göre biraz daha fazla zaman alır.