Yürüyüş Botları Nasıl Alıştırılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yürüyüş yaparken, ayakkabınızın rahatlığı yürüyüşten ne kadar keyif aldığınız açısından çok önemlidir. Ne yazık ki, yepyeni bir çift yürüyüş botu ilk başta bu konforu sağlamak için çok sert olacaktır. Botlarınızı ciddi yürüyüşler için giymeden önce yavaş yavaş alıştırın.

Adımlar

Sizin İçin Doğru Botu Satın Almak

  1. adım 1 yürüyüşünüzden en az bir ay önce alışverişe çıkın.1Yürüyüşünüzden en az bir ay önce alışverişe çıkın. Yakın gelecekte belirli bir gezi planlıyorsanız, o tarihten geriye doğru çalışın. Yeni bir çift botun düzgün bir şekilde alışması haftalar sürebileceğinden, satın alma zamanı ile botla ilk tam günlük yürüyüşünüz arasında kendinize en az bir ay süre tanıyın. Satın alma tarihinden itibaren, uygunluğunuza göre karşılaştırmalı alışveriş ve test provası yapabileceğiniz yeterli bir süreyi hesaba katmak için daha geriye doğru çalışın.
  2. adım 2 karşılaştırmalı alışveriş yapın.2Karşılaştırmalı alışveriş yapın. Ürünleri araştırmak için interneti kullanın veya sizin için doğru botu bulmak için satış personeliyle konuşun. Ne tür bir yürüyüş yapmayı planladığınızı düşünün. Örneğin, her zaman giyebileceğiniz çok amaçlı bir çift bot mu arıyorsunuz yoksa örneğin Appalachian Trail boyunca belirli bir yürüyüş mü planlıyorsunuz? Aşağıdakileri göz önünde bulundurarak aramanızı daraltın:
    • Ortalama yürüyüşünüz ne kadar mesafe kapsıyor?
    • Ne tür bir arazide yürüyüş yapıyorsunuz?
    • Hangi iklim ve hava koşullarıyla karşılaşacaksınız?
  3. adım 3 satın almadan önce botları kişisel olarak inceleyin.3Satın almadan önce botları bizzat elden geçirin. Listenizi birkaç favoriye indirdikten sonra, son satın alma işleminizi internetten yapmayı planlıyor olsanız bile, spor mağazalarını, ayakkabı satış mağazalarını, büyük mağazaları veya bu botları taşıyan herhangi bir yeri ziyaret edin. Mağazaya giderken yürüyüş için kullandığınız çorapları giyin. Ayrıca giyiyorsanız tabanlıklarınızı da getirin, böylece her botu düzgün bir şekilde test edebilirsiniz.
  4. adım 4 ayaklarınızı sıkıca sardıklarından emin olun.4Ayaklarınızı sıkıca sardıklarından emin olun. Düzgün bir şekilde bağlamak için zaman ayırın. Nasıl oturduklarına karar vermek için mağazada gerektiği kadar dolaşın. Alıştıkça gevşeyecekleri için, yepyeni bir çift bot ilk başta ayağınızı sıkıca kavramalı, ancak ağrıya neden olacak, hareketi kısıtlayacak veya kan dolaşımını engelleyecek kadar ayağınızı sıkıştırmamalıdır.
    • İdeal bir çift bot, tepelerden inerken kendi ayak parmaklarınızın iç kısma çarpmasını önlemek için ön tarafta biraz ekstra boşluk bırakması gereken botun burun kısmı hariç her noktada tam oturmalıdır. Botun diğer tüm bölgeleri ayağınızı sıkıca kavramalı, böylece topuğunuz botun içinde sıkıca yerinde kalmalıdır.
  5. adım 5 faturayı saklayın.5Faturayı saklayın. Satın alma işleminizi mağazadan yaptıysanız, botlarınızı iade etmeniz gerekme ihtimaline karşı faturayı saklayın. Aynı çifti internette daha ucuza bulursanız, satın alma işleminizi tamamlamadan önce perakendecinin iade politikası hakkında bilgi edinin. Her iki durumda da, en 'mükemmel' yürüyüş botu çifti bile yepyeni olduğunda büyük olasılıkla bir dereceye kadar rahatsız hissedeceğinden, botları alıştırmaya başladığınızda herhangi bir iyileşme belirtisi göstermemesi durumunda iade için gereken tüm evrakları saklayın.

Botlarınızı Bebek Adımlarıyla Alıştırmak

  1. adım 1 doğru çorapları giyin.1Doğru çorapları giyin. Botlarınızı alıştırırken, sadece elinizin altında olduğu için bir çift elbise çorabı giymeyin. Yürüyüşe uygun çoraplar giyin, böylece botlarınız gerçekten yürüyüşe çıktığınızda giyilecekleri gibi ayaklarınıza tam olarak uyum sağlar. Henüz sahip değilseniz, kendinize yün veya sentetik elyaftan yapılmış bir çift kalın çorap alın, çünkü daha kalın çoraplar daha uzun süre dayanır ve bu malzemeler pamuk kadar ter veya nem tutmaz.
    • Ayrıca yürüyüş için kullanabileceğiniz tabanlık veya kemer desteklerini de giyin.
  2. adım 2 botlarınızı evin içinde giyin.2Çizmelerinizi evin içinde giyin. Yeni yürüyüş botlarınıza satın aldıktan sonraki ilk birkaç gün ev terliği gibi davranın. Yemek pişirirken, ev işleri yaparken veya sadece odadan odaya gidip gelirken evin içinde dolaşın. Dışarı çıkmaktan veya özellikle dağınık veya fiziksel olarak yoğun bir şey yapmaktan kaçının. İlk birkaç günden sonra ciddi bir rahatsızlığa neden olmaya devam ederse iade etmeniz gerekebileceğinden botlarınızı mümkün olduğunca bozulmamış halde tutun.
  3. adım 3 kısa yürüyüşler için dışarı çıkın.3Kısa yürüyüşler için dışarı çıkın. Evin etrafında dolanmak aşırı sıkışma, sürtünme veya diğer ağrılara neden olmuyorsa, ufkunuzu genişletin. Kısa gezintiler için botlarınızı dışarı çıkarın. Bir şey almanız gerektiğinde onları köşedeki dükkana kadar giyin ya da her gece blokta bir gezintiye çıkın. Nereye giderseniz gidin, başlangıçta kısa tuttuğunuzdan emin olun, böylece botlarınızı yavaş yavaş alıştırmaya devam edersiniz.
  4. adım 4 herhangi bir ağrıya dikkat edin.4Herhangi bir ağrıya dikkat edin. Botlarınızın alışması için zamana ihtiyaç vardır, bu nedenle ağrı kaynaklarını daha iyi tespit edebilmek için yürüyüşlerinizi başlangıçta kısa tutun. Çok kısa sürede çok uzağa gitmek, botlarınız düzgün bir şekilde alıştıktan sonra daha sonra ortaya çıkması gerekmeyen su toplamalarına neden olabilir. Şimdilik, botlarınızın ayaklarınızı en çok nerelerde sıkıştırdığını veya sürttüğünü not edin. Önümüzdeki günlerde bu bölgelere dikkat ederek durumun ne kadar iyileştiğini veya ne kadar az iyileştiğini takip edin.

Kilometreyi Artırmak

  1. adım 1 tabanları esnetin.1Tabanları esnetin. Her bir botun üst kısmında, kabaca ayak parmaklarınızın ayak toplarınızla birleştiği yerde bir kırışıklık oluşmaya başladığında, yürüyüşlerinizden sonra botları çıkarın. Her gün botların parmak uçlarını bir süre yukarı ve aşağı doğru bükün. Sertliği azaltmak ve ayaklarınıza daha geniş bir hareket aralığı sağlamak için tabanları daha esnek hale getirin. Ancak bunu yaparken nazik olun, böylece tabanları aşırı gerip yırtmazsınız!
    • Botlarınızı giyerken squat yapmak da tabanların gevşemesine yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 daha uzun yürüyüşler yapın.2Daha uzun yürüyüşler yapın. Mağazaya veya başka bir yere yaptığınız kısa gezintiler botlarınızla daha rahat hale geldikçe, gezintilerinizin uzunluğunu yavaş yavaş artırın. Her gece mahallede 20 veya 30 dakikalık yürüyüşler yapın. Hafta sonunda ayaklarınız iyi hissediyorsa, hafta sonunu yakındaki bir parkta daha uzun bir yürüyüş yapmak için kullanın. Bir sonraki hafta, gece yürüyüşünüze 10 veya 15 dakika daha ekleyin. Her yürüyüşün süresini kademeli olarak artırmaya dikkat edin, böylece hiçbir yerin ortasında topallamazsınız.
  3. adım 3 yürüyüşleri simüle edin.3Yürüyüş simülasyonu yapın. Patikalar genellikle kaldırımlar kadar düz veya pürüzsüz olmadığından, botlarınızı araziye çıkarın. Onları tırmanma hareketlerine sokmak için kısa tepeler bulun. Botlarınız sertliğini kaybettikçe, engebeli yüzeylerle nasıl başa çıktıklarını test etmek için daha engebeli zeminlerde yürüyün. Yürüyüş yaparken genellikle sırt çantası takıyorsanız, şimdi yürüyüşlerde taşıdığınız tipik ağırlık miktarıyla birlikte takın.
  4. adım 4 tüm gün takana kadar devam edin.4Tüm gün giyene kadar devam edin. Botlarınızı gün boyu rahatça giyene kadar her gün kullanım miktarını kademeli olarak artırın. Bu noktada, onları alışmış olarak kabul edin! Günlük kullanımdan dolayı yıpranmamaları için sadece yürüyüş için bir kenara koyun.
  5. adım 5 gerekirse botlarınızı özelleştirin.5 Gerekirse botlarınızı özelleştirin. Hiçbir iyileşme belirtisi olmadan aynı bölgede aynı ağrıyı yaşamaya devam ederseniz, botlarınızı yürüyüş ekipmanları konusunda uzmanlaşmış bir mağazaya götürün. Bot terbiyecilerinden yardım isteyin. Ağrıyı tarif edin ve hafifletmek için hangi yöntemlerin ve/veya modifikasyonların yapılabileceğini sorun. Başlangıçta ağrıya neden olan başlıca faktörleri öğrenin, böylece gelecekteki çiftleri satın alırken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruYeni botlarım var ve sadece bir botta ayak bileği çevresinde ağrı hissediyorum. Ne yapabilirim? Yeni botları giyerken ağrıyan ayak bileğinize ped takmak yardımcı olabilir. Bunu yapamazsanız, bir fizyoterapiste görünmeyi deneyin ve botları yanınızda götürün, böylece onları değerlendirebilir. Yürüyüş yaparken tamamen rahat olmanız gerçekten önemlidir.
  • SoruBotlar ayağımı acıtmaya başlarsa ne olur? Eğer botlar yeniyse, bu yaygın bir durumdur. Rahatsızlığınız zamanla ve sürekli kullanımla düzelecektir. Botların malzemesi yumuşarken basınç noktalarındaki ayakları tamponlayın.
  • SoruSol botum gıcırdıyor. Bunu durdurmak için ne yapabilirim? 1. İç tabanın altına biraz bebek pudrası serpmeyi deneyin. 2. Ayakkabılarınızla birlikte çorap giyin. 3. Ayakkabılarınızın bakımını yapın. Ayakkabılarınız deri ise yağlayın. 4. Gevşek topukları veya tabanları düzeltin. 5. Islak ayakkabıları tekrar giymeden önce iyice kurulayın.

Video

İpuçları

  • Özel yürüyüş gezinize uygun botlar giyin. Yürüyüş yapacağınız gün sayısı ve arazi gibi faktörleri göz önünde bulundurun. Örneğin, keskin, engebeli kayaların üzerinde yürüyüş yapmak, düz toprakta giyilenlerden farklı bir yürüyüş ayakkabısı gerektirecektir.

Uyarılar

  • Yürüyüş yaparken yaptığınız gibi botlarınızı sıkıca ve düzgün bir şekilde bağlamayı unutmayın. Botu giyerken malzemede oluşan kırışıklıklar botun ömrü boyunca devam edecektir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Yeni yürüyüş botları
  • Yürüyüş çorapları