Kamp Ateşi Nasıl Yakılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yaz mevsimi kamp ateşi olmadan tamamlanmış sayılmaz ama nasıl kamp ateşi yakılır? Bir kamp alanında veya taşrada kamp ateşi yakmak, hangi çubukları alacağınızı ve nasıl düzenleyeceğinizi bildikten sonra çocuk oyuncağıdır. Bu nedenle, kendi dost kamp ateşinizi güvenli ve başarılı bir şekilde yakmanız için adım adım bir rehber hazırladık. Kızarmış marshmallowlara ve kamp ateşi şarkılarına başlayabilmek için kaydırmaya devam edin!

Bilmeniz Gerekenler

  • 2 parça odunu birbirine paralel olarak yerleştirin, ardından tabana dik olacak şekilde üstüne 2 kütük daha istifleyin. Bu şekilde birkaç katman daha oluşturun.
  • Odun tabanının etrafına çıra ve çıra yerleştirin ve ateşi yakmak için yakın.
  • İşiniz bittiğinde üzerine su dökerek ateşi tamamen söndürün.

Adımlar

Güvenli bir yerde bir ateş çemberi oluşturun.

  1. bir ateş halkası oluşturun
    Bir ateş çemberi bulamazsanız ve kamp alanınız buna izin veriyorsa bir ateş çemberi oluşturun. Yaklaşık 10 fit (3,0 m) genişliğinde çıplak topraktan bir daire açmak için bir kürek kullanın. Ortada 2 fit (0,61 m) genişliğinde ve 6 inç (15 cm) derinliğinde sığ bir ateş çukuru kazın. Merkezdeki çukurun etrafına dairesel bir bariyer oluşturmak için yakınlardan toprak veya orta büyüklükte taşlar kullanın.
    • Sarkan dallardan, kuru otlardan veya çalılardan uzakta, düz bir zemin üzerinde bir yer arayın. Tepelerin eteklerinden uzak durun (kaçan yangınlar yokuş yukarı hızla ilerler).
    • Mümkün olduğunda, ateşinizi güvenli bir şekilde kontrol altına almak ve kamp alanının veya taşranın güzelliğini korumak için mevcut bir ateş halkasını kullanmak en iyisidir.

Çıranızı toplayın.

  1. çıra, çabuk alev alacak çok kuru, küçük herhangi bir malzemedir.
    Çıra, çabuk alev alacak çok kuru, küçük herhangi bir malzemedir. Ateşinizi yakmak için küçük kuru dallar, kuru yapraklar veya otlar ya da çam iğneleri arayın. Önceden plan yaparsanız buruşturulmuş gazete kağıdı veya evdeki kurutucu tüylerini bile kullanabilirsiniz. Çıranızı ateş halkanızın ortasına yerleştirin.
    • Ateşiniz için çıra yapmak için daha fazla seçenek odun yongaları veya talaşı, karton parçaları veya şeritleri, mum, pamuk topları veya ticari bir ateş başlatıcı olabilir.
    • Dallar ya da çubuklar da dahil olmak üzere tüm çıra malzemeleriniz avucunuza sığacak kadar küçük ve çok ince (kurşun kalem ucu genişliğinde) olmalıdır.

Çıra ve yakacak odun toplayın.

  1. yerde kuru, ölü çubuklar ve dallar arayın.
    Yerde kuru, ölü çubuklar ve dallar arayın. En iyi çıra çubukları yaklaşık 1 inç (2,5 cm) genişliğinde ve dirseğinizden parmak uçlarınıza kadar uzanacak uzunlukta olacaktır. Yakacak odun daha büyük olacaktır - yaklaşık bir yetişkin bileği kalınlığında (veya daha fazla) ve bir kol kadar uzun. Birçok milli parkta olduğu gibi, kamp alanınız veya parkınız toplamaya izin vermiyorsa, kamp alanının yakınındaki bir mağazadan yakacak odun veya çıra satın alın.
    • Sadece kamp alanının yakınında bulunan veya satın alınan yakacak odunları kullanın. Evden gelen odunlar, kaçmaları ve yayılmaları halinde kamp alanının veya parkın yerel ekosistemine müdahale edebilecek zararlıları barındırabilir.
    • Ateşin yakınında büyük çıra ve yakacak odun yığınları bulundurun, böylece daha fazla toplamak için ateşi gözetimsiz bırakmak zorunda kalmazsınız.

Çıra ve yakacak odunları düzenleyin.

  1. yemek pişirmek veya ısınmak için yakılan ateşler farklı odun düzenlemeleri gerektirir.
    Yemek pişirmek veya ısınmak için yakılan ateşler farklı odun düzenlemeleri gerektirir. Teknik olarak herhangi bir konfigürasyon işe yarayabilir, ancak çıra ve yakacak odunlarınızı ihtiyaçlarınıza göre ayarlayın. İşte kamp ateşinizi yakmanın bazı yaygın ve kullanışlı yolları:
    • Çadır ateşi basit ve etkilidir. Çıranızı birbirine yaslayarak çıranızın üzerinde bir teepee (koni) şekli oluşturun. Çubuklar arasında boşluk bırakın, böylece hava alevlerinizi besleyebilir. Ateş büyüdükçe daha büyük odun parçaları ekleyin.
    • Kütük kabin ateşi uzun süreli sıcaklık için harikadır. 2 büyük odun parçasını birbirine paralel olarak yerleştirin. Üstüne, tabana dik olacak şekilde 2 kütük daha koyun. Bunun gibi birkaç katman daha oluşturun, ardından tabanın etrafına çıra ile bir çadır yapın.
    • Açık alevler üzerinde yemek pişirmek için bir platform ateşi oluşturun. Yatay olarak uzanan 2 veya 3 büyük kütükten oluşan bir taban yapın. Ardından daha küçük kütükleri dikey olarak üstüne yerleştirin. Ateşin aşağı doğru yanması için en tepeye küçük bir çıra çadırı inşa edin.
    • Yakacak odununuz azaldığında bir yıldız ateşi oluşturun. Çıra ile küçük bir çadır yapın, ardından çadırın etrafına her bir kütüğün sadece bir ucu çadıra değecek şekilde birkaç kütük yerleştirin. Kütükler ateş tarafından yavaşça tüketilecektir.
    • Rüzgâr ve yağmura karşı korunmak için bir ateş yakınız. Büyük bir kütüğü yere koyun, ardından daha küçük odun parçalarını ona dik olarak yaslayarak bir sundurma yapın. Sundurmanın altına mini bir çadır yapın.

Ateşi yakın.

  1. çırayı tutuşturun...
    Ateşi çıra ve odunlara yaymak için önce çırayı tutuşturun. Çıra çırayı tutuşturduğunda, alevleri sürdürmek ve büyütmek için çıra eklemeye devam edin. Ateş daha büyük odun parçalarını yakacak kadar büyük ve kararlı hale geldiğinde yakacak odun ekleyin. Güvenlik için, çıra tutuşmazsa sadece kibrit, çakmak veya az miktarda çakmak gazı kullanın.
    • Odun eklerken ateşin içinde hava dolaşımı için yer bırakın. Mümkün olduğunda sadece kuru çıra ve yakacak odun kullanın (daha kolay yanar ve daha az duman çıkarır).
    • Çakmak gazının yanı sıra, benzin gibi diğer hızlandırıcılardan (şiddetli yangınları ateşleyen kimyasallar) kaçının çünkü bunlar kolayca kontrolden çıkıp tehlikeli hale gelebilir.
    • Közlerin veya açık alevin üzerine asla çakmak gazı veya başka bir kimyasal madde sıkmayın veya püskürtmeyin. Bu ani alevlenmelere, yanıklara veya yangının yayılmasına neden olabilir.

Ateşinizi söndürün.

  1. yanmış odun saatlerce sıcak kalabileceğinden ateşinizi tamamen söndürün.
    Yanmış odun saatlerce sıcak kalabileceğinden ateşinizi tamamen söndürün. Siz bakmıyorken bir rüzgar közleri yeniden tutuşturabilir veya yayabilir, bu yüzden bu ekstra önemlidir. Kamp ateşinizin hala dokunulamayacak kadar sıcak olup olmadığını kontrol edin. Eğer öyleyse, tamamen söndürmek için ateşin, kütüklerin ve çukurun üzerine su dökün.
    • Suyunuz yoksa közlerin ve kütüklerin üzerini toprakla örtün. Tamamen sönene kadar toprak ve közleri sürekli karıştırmak için bir sopa veya kürek kullanın.
    • Kamp ateşini örtmek için kum kullanmamak en iyisidir. Ateş yüzeyde sönmüş gibi görünebilir ancak kumun altında yanmaya devam edebilir (çünkü kum yalıtkandır). Eğer elinizdeki tek şey kumsa, kumu karıştırdığınızdan ve közleri söndürdüğünüzden emin olun, sadece ateşin üzerini örtmeyin.
    • Kamp ateşini söndürmek için iyi bir kural 'dokunulamayacak kadar sıcaksa, bırakılamayacak kadar sıcaktır'.

Ateşinizin tüm izlerini temizleyin.

  1.  leave= no= trace= of= your= fire= to= reduce= impact= on= the= environment.=
    Çevre üzerindeki etkinizi azaltmak için ateşinizden 'iz bırakmayın'. Kullandığınız toprağı bulduğunuz yere koyun ve alanın mümkün olduğunca doğal görünmesini sağlamak için yanmamış odunları dağıtın. Odun veya kömürlerinizin tamamen yandığından ve toz haline geldiğinden emin olun, ardından bunları kamp alanınızdan uzakta geniş bir alana dağıtın.
    • Kızarttığınız yenmemiş yiyecekler veya yaktığınız çöpler de dahil olmak üzere her türlü çöpü temizleyin ve kamp alanınızın kurallarına göre atın.
    • Temizliğe başlamadan önce ateşinizin tamamen sönmesini ve soğumasını bekleyin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Su olmadan kamp ateşini nasıl söndürürsünüz?
    Eğer suyunuz yoksa, toprak kullanabilirsiniz. Sadece oksijeni söndürmek için çok fazla toprak kullandığınızdan emin olun. Ateşin söndüğünden ve sadece kumla örtülmediğinden emin olduğunuz sürece kum da iyi bir seçenektir.
  • Soru
    Bütün gece ateş yakmak için ne kadar çıraya ihtiyacım var?
    İzcilik yıllarımda bana hep şu tavsiye verilirdi: Eğer bir ateşi bütün gece ya da 24 saat boyunca yanar halde tutman gerekiyorsa, VW Beetle büyüklüğünde bir çıra yığınına ihtiyacın vardır. Sonra, güvende olmak için, bunu ikiye katlayın. Yani temelde iki araba değerinde çıra. Bu %100 sizi gece boyunca idare eder.
  • Soru
    Kamp ateşi için hangi büyüklükte çubuklar kullanmalıyım?
    Bu ateşin büyüklüğüne bağlıdır. Küçük bir ateşin üzerine büyük çubuklar koymaya devam edemezsiniz çünkü bu onu boğacaktır. Boyutu korumak ve güvenliği sağlamak için, ateş küçükken daha küçük çubuklar kullanmak ve büyüdükçe daha büyük çubuklar eklemek isteyeceksiniz.

Video

İpuçları

  • Sadece yerde bulduğunuz ölü odunları toplayın. Yerel ekosistemin bir parçası oldukları ve hayvanlar için yiyecek ve barınak sağladıkları için asla canlı veya devrilmiş ağaçların dallarını kesmeyin veya kırmayın.
  • Islak odunla ateş yakmak için başlangıçta çıra malzemenizin kuru olduğundan emin olun. Ateşinizi ıslak zeminden uzak tutmak için yükseltilmiş bir ateş yatağı oluşturun ve içindeki daha kuru odunu ortaya çıkarmak için ıslak odunun kabuğunu veya dış katmanlarını yontun.
  • Kamp ateşini nerede yakabileceğinize ve ne kadar büyüklükte yakabileceğinize dair kamp alanınızın veya yerel bölgenin kurallarını her zaman gözden geçirin.