Kamp Ateşi Çukuru Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Açık havada yıldızların altında bir gece geçirmenin ve yakınlarda çıtırdayan bir kamp ateşinin tadını çıkarmanın üstesinden gelmek zordur. Ancak, başarılı bir kamp ateşinin güvenli bir kamp ateşi olduğunu unutmamak önemlidir. Ateşiniz için doğru yeri seçmek, kömürlerin kaçmasını önlemek için bir muhafaza halkası oluşturmak ve alevleri hızla söndürmek için malzemeleri el altında bulundurmak güvenli bir kamp ateşi yakmanın anahtarlarıdır.

Adımlar

Çukur için Alan Seçimi

  1. adım 1 şundan emin olun's legal to start a fire in your area.1Bölgenizde ateş yakmanın yasal olduğundan emin olun. Bir kamp ateşi çukuru inşa etmeden önce, buna izin verildiğinden ve atmanız gereken özel adımlar veya önlemler olup olmadığından emin olmanız gerekir. Bir kamp alanında veya parktaysanız, park bekçisine sorun veya ateş yakmayla ilgili kuralları kontrol edin. Nerede veya ne kadar büyüklükte bir ateş yakabileceğinize dair kurallar olabilir. Emin değilseniz ateş yakmayın!
    • Genellikle korucu istasyonlarında veya yollarda sergilenen yerel yangın tehlikesi seviyesini kontrol edin. Eğer bulamazsanız, internetten bakmayı veya yerel hükümet ofisini aramayı deneyin.
    • Yerleşik ateş çukurlarına saygı gösterin. Gerekli olmadıkça yeni bir ateş çukuru yapmayın. Yerleşik ateş çukurlarını kullanmak toprağa ve yerel bitki örtüsüne zarar vermeyi önler.
  1. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 2.jpeg1Ağaçlardan, kuru otlardan ve çok sayıda yapraktan uzakta düz bir yer seçin. Ağaçlardan sarkan alçak dallar ve çok sayıda çalı ya da kuru ot kolayca alev alabilir ve hızla kontrolden çıkabilir. Bir kamp ateşi çukuru inşa etmek için düz ve düz bir zemin seçmek, herhangi bir kömür veya közün yuvarlanmasını önlemeye de yardımcı olacaktır. Ağaçlardan ve çalılardan en az 5-10 fit (1,5-3,0 m) uzakta bir alan seçmek iyi bir kuraldır.
  2. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 3.jpeg2Ateş çukurunuzu rüzgardan koruyacak bir yer seçin. Kuvvetli hakim rüzgarlara dikkat edin ve bunlara doğrudan maruz kalmaktan korunan bir yer seçin. Kuvvetli rüzgarlar ateşten kömürleri uçurabilir ve yayabilir. Yüksek rüzgarlara maruz kalan açık bir alanda kamp ateşi çukuru inşa etmekten kaçının.
    • Ateş çukurunuzu rüzgardan korumak için tepeler veya kayalar gibi doğal özellikleri kullanın.
    • Kampınızı, rüzgârın doğrudan ateşinizin üzerine esmesini engellemek veya saptırmak için rüzgâr arkanızda olacak şekilde düzenleyin.
    • Rüzgâr etraftaki döküntüleri savuracak kadar güçlüyse ateş yakmak için fazla rüzgârlı demektir!
  3. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 4.jpeg3Konaklama yerinizden en az 15 fit (4,6 m) uzakta bir yer seçin. Sıcak kalmanıza yardımcı olması için kulübenizin veya çadırınızın girişine yakın bir yerde güzel bir ateş yakmak cazip gelebilir, ancak çadırınızı, kulübenizi veya diğer konaklama biçimlerini oluşturan malzemelerin ısınması ve alev alması için doğrudan aleve maruz kalması gerekmeyebilir. Ateş çukurunuz için konaklama yerinizden ve kamp malzemelerinizden yeterince uzakta bir yer seçtiğinizden emin olun.
    • Kamp ateşinin yanına uyku tulumu koymayın çünkü siz farkına varmadan malzeme alev alabilir!

Bir Muhafaza Halkası Oluşturmak

  1. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 5.jpeg1Çukurun etrafında en az 10 fit (3,0 m) bir alan temizleyin. Ateşiniz için muhafaza halkası oluşturmaya başlamadan önce, ateşin yayılmasına neden olabilecek tüm yangın tehlikelerini ortadan kaldırmalısınız. Ateş çukurunuzun etrafındaki çalı çırpı, yaprak veya diğer yanıcı maddeleri toplayın.
    • Yapraklar veya dallar nemli olsa bile, kuruyup alev alabilecekleri için bunları alandan temizlemeniz gerekir.
    • Kuru yaprakları da tırmıkla toplamaya çalışın.
  2. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 6.jpeg2Yaklaşık 5 inç (13 cm) derinliğinde çanak şeklinde bir çukur kazın. Zemindeki küçük bir girinti kömürleri tutmaya ve rüzgardan korumaya yardımcı olacaktır. Ayrıca kömürler çanağın içinde yoğunlaştığı için ateşinizin daha az dumanla parlak ve sıcak yanmasını sağlar. Girintiyi kazmak için bir kürek ya da sağlam bir çubuk kullanın.
    • Çanağın genişliği ne kadar büyük bir ateş yakacağınıza bağlı olarak değişebilir, ancak 1 fit (0,30 m) çapındaki bir çanak çoğu kamp ateşi için yeterli olacaktır.
  3. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 7.jpeg32 feet (0,61 m) çapında bir halka oluşturmak için kayalar veya büyük kütükler kullanın. Yumruk büyüklüğünde veya daha büyük olan kayalar bir muhafaza halkası yapmak için harikadır. Bir çevreleme çemberi oluşturmak için bunları aralarında boşluk bırakmadan yan yana yerleştirin. Ateş çukurunun etrafında bir halka oluşturmak için büyük kütükler de kullanabilirsiniz - sadece kolayca alev alacak kadar kuru olmadıklarından emin olun.
    • Orta büyüklükte bir ateş için 2 fit (0,61 m) çapında bir halka yeterli olacaktır, ancak gerekirse daha büyük bir halka yapabilirsiniz.

    Uyarı: Suya batırılmış taşları kullanmayın, aksi takdirde ısıtıldıklarında patlayabilirler. Suya batırılmış kütükler güvenle kullanılabilir.

  4. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 8.jpeg4Çevreleme halkasının içinde bir ateş yakın. Çıra için biraz küçük çalı veya yaprak, çıra için biraz kuru, orta boy dal ve ateşinizde yakıt olarak kullanmak için daha büyük kuru kütükler toplayın. Çıra ve çıra ile bir çadır yapısı oluşturun ve çırayı çadırın ortasında yakın. Ateş başladığında daha büyük kütükleri ekleyin.
    • Bir kamp ateşini 2 saat boyunca yanık tutmak için yaklaşık 4-5 kütüğe ihtiyacınız olacaktır, bu nedenle yeterince topladığınızdan emin olun.
    • Yakıt olarak kullanmayı planladığınız kütükleri ateş çukurundan en az 10 fit (3,0 m) uzakta tutun, böylece alev alma ihtimalleri olmaz.
    • Ateşe ihtiyaç duyduğunuz süre boyunca yetecek kadar yakıt topladığınızdan emin olun.
    • Etrafınızda odun yoksa veya toplamanıza izin verilmiyorsa kendi yakacak odununuzu getirin. Çevrenizde odun toplayıp yakabileceğinizden emin olmak için bir park bekçisine veya yerel bir devlet dairesine başvurun.
  5. kamp ateşi çukuru oluşturma adım 9.jpeg5Yakınınızda 2 galon (7,6 L) su alabilen bir kova bulundurun. Ateşten çıkan kıvılcımları veya korları söndürmeniz gerekmesi ihtimaline karşı ateş çukurunun yakınında bir kova veya büyük bir kap su bulundurmak her zaman iyi bir fikirdir. Yangın hızla kontrolden çıkabilir, bu nedenle bir anda tüm yangını söndürecek kadar su bulundurun.
    • Ayrılmaya hazır olduğunuzda ateşinizi daima söndürün. Yangının kendi kendine sönmesine izin verseniz bile, ayrılmadan önce çukuru suyla ıslatın.
    • Olası bir orman yangınını önlemek için yanınızda bir yangın söndürücü de bulundurun.
    • Yakınlarda su bulundurmak yangını söndürme işini de hızlı ve kolay hale getirir.
    • Suyunuz yoksa, közleri örtmek için toprak veya kum da kullanabilirsiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • SoruKamp ateşi için neye ihtiyacım var? Çıra, yakacak odun ve kibrit ya da çakmak.
  • SoruBunu çimlerin üzerinde yapabilir miyim? Çimlerin üzerinde ateş yakmaktan kaçınmalısınız. Kuru otlar kolayca tutuşur; yeşil otların üzerine ateş yakarsanız, topraktaki besinleri yok eder. Bunun yerine bir toprak veya kum parçası bulun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • 2 ABD galonluk (7,6 L) bir kova
  • Yangın söndürücü
  • Kürek veya sağlam bir sopa
  • Halka oluşturmak için kayalar veya büyük kütükler
  • Çıra
  • Çıra için fırça veya yapraklar
  • Çıra için orta boy dallar
  • Yakıt için büyük kütükler

İpuçları

Uyarılar

  • Bir kamp ateşini asla gözetimsiz bırakmayın. Bölgeden ayrılmadan veya uyumadan önce ateşinizin tamamen söndüğünden emin olun.